Vw Golf VR6 2.8 rady a konzultace (:
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Potřebuji poradit
-
« VR6 is DEAD
Tak po tom všem co jsem pro svojí VeRunu udělal...se zjistilo, že motor je už prostě moc jetej nebo co (odhad je, že místo na tachometru 150tisíc to vypadá spíš na 400-500tisíc), klepou v něm ventily asi nebo co... a navíc včera se mi roztrhla nějak převodovka...začal z ní téct olej ..pak už "spálenej" olej.. přestal ukazovat tachometr... a..přestala jít 4 a 5.. )o: smrad šílenej... všecko kolem převodovky od smrdutýho oleje..tak se pomalinku na tři vezlo do servisu...ale po asi kilometru už to hučelo.. a tak plaťák a adios... )o:
Tím končím )o: Kdybyste někdo věděl o novějším motoru ať už 2.8 nebo 2.9, klidně i syncro, i s převodovkou... možná mne zachráníte před sebevraždou )o: -
« Co jsme si psali s ATX včera...
Tady vložím, co jsem si psal s ATX včera o mý VeRuně.. poslední odpověď, co čekám od ATX tam není, dodám dodatečně až mi odpoví. Dávám to sem, páč je to zajímavý, aspoň pro mne....
KaZaN:
ATX, když už ten osciloscop, můžeš detailněji popsat jak se to měří? Ten rozdělovač?
BTW lze poznat u klepání v motoru, bezpečně zda jde o zdviohátka či o ventily či něco jiného? Mně totiž bylo řečeno že jsou to zdvihátka, tak jsem koupil nový a klepání je snad dokonce i znatelnější...)o:
ATX:
1. No nevím jestli ti to k něčemu bude, povětšinou paltest s osciloskopem mají servisy, kdy pracuje nějaký mechanik, ale budiž. Napojíš na signály od rozdělovače osciloskop a měříš. Na obrazovce krásně vidíš průběh zapalování, velikost napětí na kabelech, otáčky motoru, a velikost předstihu. Předstih jako takový musí při stejných otáčkách motoru stát a ne poskakovat. Poté se změní otáčky, atd. Grafy si můžeš roztahovat, měnit časové vyhodnocení, ukládat, atd. 2. No, já ti zdvihátka poznám... Na druhou stranu, už jsem zažil i situace, kdey nové klepaly více než staré... Zdvihátka nejsou všechno, jejich funkce souvisí s tlakem oleje a typem oleje. Zkus hledat chybu i někde tady. Jinak obecně, zdvihátka klepou spíše u teplého motoru (řídký olej), a klepou pořád stejně. Písty, respektive čepy, klepou při změně otáček, tzn. po přidání nebo po ubrání, ale v konstantních neklepou. Hele, těžko co takto radit, musel bych to vidět a slyšet...
KaZaN:
Osciloscop, chápu, měl jsem mylný dojem, že bych si to mohl poměřit sám, sorry.
Před výměnou to klepalo ze začátku po nastartování studenýhomotoru. Teď to klepe celou dobu, ovšem u zahřátého motoru výrazněji. Změnil jsme značku oleje, z Liqui Moly na Mogul, obojí full synth. 5w-40. Je možný, že si nový zdvihátka časem "sednou" a nebo je to nesmysl a prostě jsou ve svý kůži po pár minutách? Klepání je razantně slyšet na volnoběh, při přidání už se ztrácí za zvukem motoru, nemohu posoudit, zda to dělá i ve vyšších otáčkách, zkusím to poslechnout.
S tím, že bys to musel vidět, slyšet atd..jako vždy s Tebou souhlasím, ale z opačný strany republiky zatím k Tobě výlet nezvládnu. I tak dík za pomoc, až oposlouchám chování, ozvu se. BTW Zdvihátka mám INA (doufám, že si to pamatuju OK.
Umíš odhadnout přibližně, kolik by vyšla generálka VR6 motoru? Jasně, jistě záleží na tom, co všecko by se muselo udělat, vyměnit atd. Ale přibližně?
Tlak oleje. Jak ho mohu prověřit?
ATX:
1. Zdvihátka si nesednou, namontuješ a je jasno. To zaklepání u studeného motoru je více méně normální. Teplý klepat nesmí. Princip je ten, že zdvihátko je v podstatě olejový zásobník s předem daným poklesem tlaku. Dobré zdvihátko s dobrým olejem a s dobrým olej. čerpadlem večer odstavíš a ráno si ještě drží tlak, čili nezaklepe. Po delší době nebo při extra nízké teplotě zaklepe, ale tak sekundu. Zdvihátka se dají otestovat tímto způsobem: Večer odstavíš, ráno sundáš ventil. víko a postupně zatlačíš na zdvihátka pod vačkami. Musí plynule zajet dolu bez jakoby mrtvého skoku. Potom jsou OK. 2. Tlak oleje musíš změřit dole v místě tlakového čidla u filtru a taky nahoře na hlavě. Dle tabulky musí mít motor určitý tlak ve 2000 1/min a např. 4000 1/min. Ani menší, ani větší. Co vím, tak problémy se zdvihátky dělají i různé ty doplňkové přísady do oleje. Chce to čistý motor, dobrý olej, nová zdvihátka a otestovaný tlak oleje. 3. Klepe ti jenom jedno zdvihátko (čistý cinkavý zvuk) nebo všechny najednou trošku (nečistí cvakavo-hlučný projev)? Ono totiž někdy tyto zvuky vyluzuje vačka nebo jedna z vaček, která díky špatným olejům nebo extrémnímu opotřebení lítá v nějakém svém hliníkovém ložisku.
KaZaN:
Aha. Tak přísada tam byla )o: už vím že to nebyl good nápad. Nyní mám nová zdvihátka, nový olej bez přísady. Před výměnou, se mi zdálo klepání jen v oblastí prvního případně třetího válce, ale teď se mi to zdá celý takový hlučný a klepavý, ale stále nejvíc u toho prvního válce. Ne vačkách mám takový divný mapy, jakoby ten povrch byl uvnitř opraskanej, ale těžko říct co to bylo. Je možný, že by hlukčnost narostla díky velkému momentu utažení vaček? Utahovali jsme tuším na 20, pokud si to teda nepletu s momentem pro víko, nemám ty numera v hlavě. LOžiska vaček jsou v těch "podkovičkách" který jsou přes ně daný a přišroubovaný?
Díky
ATX:
1. Hm, já kdysi naaplikoval SLICK a za 10tkm se zakouslo zdvihátko, čili nerozevíralo se a nesmršťovalo se... Může to být náhoda, ale nemusí. Na druhou stranu jsem zažil i nová zdvihátka (INA) a klepaly, prý to přejde se nechal slyšet prodejce, tak se chvilku jezdilo a tím, že zdvihátko klepalo se časem prorazilo a rozvody se protočily vůči klice se všemi následky ... Zdvihátek se docela bojím, nevyreklamuješ na nich vůbec nic a můžou nadělat pěknou neplechu. Všem vřele doporučím jejich výměnu do max 200tkm v autorizovaném servisu, kvuli záruce na zdvihátka a tak stejně na montáž. Ono v případě "potkaného motoru" je to docela k užitku. 2. Vačka může klepat právě v těch hliníkových ložiscích. Důležité je, nespřeházet ty pánvičky a dotáhnout je vhodným momentem. Někdy, díky špatným olejům, nebo nedostatěčnému mazání vršku vyběhaným olej. čerpadlem, se kluzné plochy vydřou a vačka v uložení má velkou vůli, která se teplem ještě zvětšuje. Toto ověříš indikační tyčinkou (proužek jakoby plastelíny), kterou vložíš do ložiska mezi vačku a uložení, dotáhneš momentem šrouby a následně rozebereš. Dle roztažení indikátoru poznáš vůli v ložisku.
KaZaN:
Pánvičky=zřejmě ty "podkovičky" přes vačku, že ano. Nespřeházeli jsme. Už jsi někdy rozebíral VeRunu? Je pravdou obecně známý fakt, že ty dvě vačky u VeRuny vůči sobě většinou o milimetříček (resp o cca 1/4-1/2 zubu na řetězu) nesedí? Na zdvihátka a jejich následky mám tak trochu záruku, jelikož jsem uzavřel dohodu, že nebudu auto opravovat jinde než v daném servisu. Zdvihátka si objednali oni, tudíž když se prorazí, bude to jejich problém. Aspoň v to slepě doufám. Ale radši bych aby se z mého diesela zase stala VeRuna )o: . BTW, smí se motorem otáčet na obě strany? Myslím při nastavování řetězu a vaček.
Díky
ATX:
1. Jasně pánvičky=1/2 ložiska, ta volná část. 2. Rozebíral, proč? 3. Když je nový nebo dobrý řetěz, jdou kola dobře. 1/2 zubu je moc a motor potom nejede dobře! Jestli to tak máš, tak tu tvoji VR6 někdo točil jako blázen a má moc km za sebou. Pro speciální nastavení kol vůči sobě existují stavitelná kola, ale pokud nemáš spec. vačky a neseřizuješ je na brzdě, je to k ničemu... 4. Tak to máš OK, když to máš s tím servisem tak jak říkáš. Jinak, já to zažil, a stejně z tebe a servisu a prodejce udělají p..u. 5. Motorem si toč jak chceš, ale při nastavování se vždy točí po směru otáčení motoru, kvůli vymezení vůlí. 6. Říká ti něco VSR? Variabilní sání na VR6. Dělá to Schrick a je to v prodeji i ve VW síti. Všechny novější VR6 (víceventily) ho mají sériově. Odstarní to ten slabej spodek jakoby z dvoulitru a přidá to i ve vrchu. Teď je to za docela dobrou cenu...
KaZaN:
1. OK 2. Proč? No jakojestli má cenu se ptám na tu "vůli" (viz 3.) (narážka to bejt neměla,jetsli to tak vypadalo). 3. Bylo to asi míň než půl zubu, ale líp to prostě nešlo. Počítám, že řetěz může bejt vytáhlej, ale když vemu jeho dýlku, řeklbych, že víc jak milimetr řetězu z toho bejt nemůže co. Ten motor točí všichni. I já ho točím, to se rovnou přiznám. Že má najeto 150tisíc (z toho 50tisíc se mnou) o tom už jsem iluze ztratil dávno, už podle ošlapanejch pedálů atd. Navíc ty mapky na vačkách jakoby popraskaný or what, napadlo mne, jestli toněkdo neupekl. Vačky vůči sobě jsme nastavovali pomocí těch rysek v jejich středu. Nastavení kol=? . 4. ten "servis" je fakt seriozni, minimalne zatim nejlepsi ze vsech co jsem si zatim prožil (a taky zaplatil). Navíc maj podobný názory jako ty (lepší zdvihátka, KONI tlumiče atd. prostě nešetřit na nepravým místě) navíc maj i VW díly a kontakty..jsem s nima moc spokojenej. Na to, že to možná budou ventily a ne jen zdvihátka mne trošku upozorňovali. Hlavně proto se pro informaci ptám, zda je možný to poznat předem, jestli je to to, či ono. 5.Točili jsme při nastavovaní vždy o kus zpět a pak pomalu po směru. To je tedy myslím ok. 6. VSR jsem nikdy neslyšel, SCHRICK jsem vyděl vršek motoru na nějakejch VW fotkách. Novější víceventily to jako počínaje 95? Nebo až 98? Nebo 2.9ky? Já se třeba právě tudle zajímal, proč je to sání tak "chytře" tažený přes vršek motoru, kterej je strašně rozpálenej, dyť ten vzduch se musí děsně o to ohřát. Jenže mi bylo vysvětleno, že ten motor má "dlouhý sání", tak proto. Zřejmě by se to jinam nevešlo or what? Dlouhý sání zajišťuje jakousi setrvačnost náporu vzduchu a to pomáhá kompresi(?tlaku vzduchu?)? A kdyby se uddělalo sání kratší, co by se změnilo? Motor v nižších otáčkách míň nasaje? To je asi blbost, co, tohle není turbo (o: ..OK VSR a dobrá cena..řádově? A dá se použít to co je na víceventilech, tzn použít z nějakýho motoru jinýho?
Ještě mi vrtá hlavou.. na mý starší modelový řadě VR6 2.8 mám na hadici co odvádí "olejovej/zaolejovanej/prostě mastnej vzduch" z víka ventilů zpátky do sání konektor, ale je prázdnej, kablík k němu sice vede, ale chybí tam nějaká klapka or what. Co ta klapka, když tam (u novějších modelů) je, má dělat? Kdy otevře a kdy ne? Má smysl jí tam dávat? A počítá s ní počítač, když k ní je zavednej kablík, ale není tam daná?
Uf.. sakra zase píšu román..omlouvám se.. díky KaZaN
-
« Re: Operace (dalí) )o: se nezdařila...
Tak zdvihátka a spol mám vyměněný a krom toho, že to nazaklape, když je to studený a natočím to, se nic nezměnilo, kurvadrát )o: . Dokonce mám pocit, že ten motor ťuká ještě víc než předtím, takže asi ventil/y or what )o: ...a zřejmě špatná diagnóza s těma zdvihátkama, ach jo. No, snad si to ještě sedne...ale na zdvihátkách asi nemá moc co sedat. Asi si fakt seženu jinej motor, tohle je na houby, furt platím a nic. Krom toho na vačkách byly takový divný mapy, skoro by jeden řekl, že jsou ty jejich vyleštěný plošky nějaký popraskaný nebo já nevím... Mám depku, jdu se zahrabat. -
« Bez nadpisu
Hmm chlapi, tak to já jsem v klidu, už tři dny jsem do svého vozítka nenacpal ani korunu! A Kazan mi to odkýve, že na Verunu je to docela solidní výkon! BTW ty podložky tam chci dát i přes případné potíže, mám vytažené blatníky a ty kola bez podložek v tom vypadají strašně blbě. -
« Re: to Kazan
No vytahovat lemy nechci, neb jsou nove. Uz jsem nacpal do tlumice jeste cca 2cm gumy, ale to je malo. Takze bych radsi nacpal 2cm mezi tlumic a jeho uchyt v karoserii. Jinak se mi to libi, ty kola vystupujici z obrysu jsou skvela.
[odkaz]
[odkaz]
Tak to jsou fotky meho mazlika a tvych kol.
Dnes jdu menit termostat a asi posunu lehce rozdelovac. :) -
« Re: Operace (dalí)
Tak doprodeje rodičů bych šel z fleku, jen mne vysávaj )o: . A kde na to všechno beru? Nechtějte vědět jak moc jsem zadluženej. Za svůj život jsem už poznal tolik vymahačů, počínaje vyhrožujícími ubožáčky a lidmi o kterých bych řekl přinejmenším "dosti nebezpeční" konče, že by z toho byla celkem slušná armáda (o: ... jenže VeRuna, krom toho, že ji asi miluju (o: mne taky živí a bez ní bych nikdy nesplatil ani minimum (zde se dá mluvit doslova o životním minimu). Ikdyž, přiznávám, že vážně zvažuju koupi nějaký plečky za pár korun, ála Schadde 120 or what, na běžný ježdění arbeit atd., protože jezdit za dvanáct až třináct litrů v průměru se dost projeví na rozpočtu. Ikdyž zase si člověk musí říct, že když to moc nehoní, tak to jezdí za deset až jedenáct a třeba kdejakej starší čtyřválec, řekněme dvoulitr jezdí taky za deset, když chceš aby to jelo a když mu šlapeš na krk, tak má spotřebu ještě vyšší...takže... takže třeba u kluků na dílně si asi budu muset péči o auto odmakat, když nejsou prachy... -
Na psi mam alergii, na morcata taky, ženy no comment, tam myslim, že je to všecko ok a tak holt mám i tuhle VeRushu, kterou už nemůžu prodat, protože už je v ní moc peněz. Je mi jasný, že když ji prodám a koupim něco jinýho, tak budu zase na začátku serie oprav... -
A az to vse dodelas, bude cas ho prodat ;-)
Fakt si nechces koupit nejake normalni auto?
Je sice tezke si rici, ze jsem udelal chybu, ale
tolik do nej cpat a * se s nim, to muze jenom...
nekdo, kdo ho ma rad :-) Ale auto si takovehle
city nezaslouzi, to spis pes, zena, morce...
Přihlásit se • Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

ja jen doufam ze neco podobneho nepotka i mne..... loziska mam nova tak auto uz nehuci ...
tak zatim to vidim bez vetsich investic... snad nekde sezenu to cidlo ..
rikam sico a jak stema zdvihatkama ..taky mi klepou pri studenym motoru
delsi cas nez se naplni ..ale pry by to mohl klepat i ojnicni cep tak nevim asi snema pockam a pak tam dam rovnou az ten motor z 1,8 nez davat 12tis za zdvihatka s praci ...pak to stejne k nicemu nebude a co s hlavou po GO?... kdybych na neco narazil dam ti vedet...budes chitit cele auto nebojen motor s prevodovkou?