Renault Scénic
« Blue bulbs
Jednou za svých mladych let (asi před rokem) jsem si koupil do Chryslera modré žarovky Laser Blue (H4) za 800 Kč :-( Problém byl, že na potkávačky (95% jízdy) bylo světlo bíle na dálkové krásná světle modrá barva. Neb jsem zjistil, že jaxi s bílou žárovkou vidím lépe tak jsem je vyměnil :-) Tak me zajímá jak na tom bude H1 od Renaulta -
« Renault
Tak jsem se dnes konecne dostal do Renaultu, ptal jsem se na ty kola! Slo mi hlavne o tu kontrolu tlaku v pneu! Tak jsem zjistil, ze ty cidla se prodavaji zvlast a jedno stoji 1100Kc, takze na vsechny 4 vyjdou cidla na 4400Kc a ne 12tKc, jak tu nekdo psal! Ted musim sehnat nekde levny disky, nevite o necem? -
« Re: to luf
Ked ta bavi psychologia, tak sa tu musis fakt velmi zabavat - tie zabomysie vojny, kto ma lepsiu plechovku su na smiech a predsa sa do nich dam vacsinou zlakat, aby som obhajoval svoje Clio :-) BTW ja som na vysoku siel a zalozil som si vlastnu firmu este pocas studia. Ale nakoniec som aj tak dospel do stadia, ked chodim kazdy den do prace a dostavam za to stabilne financne ohodnotenie. Nejak ma prestalo bavit nahanat sa za peniazmi, tato pohoda mi proste vyhovuje lepsie. Niekedy sa budem musiet u teba zastavit a preberieme moznosti tuningu toho auticka. Auta je to jedine, co ma este spaja s mojou burlivou mladostou :-) -
« to luf
Já mám 2 průmyslovky, strojní a slévárenskou. Paradoxem je, že mě technická škola nikdy nelákala, protože jsem techniku považoval za moc studenou a jednoduchou až nudnou k hlubšímu studiu, ale byl jsem v mladém věku přesvědčován o výhodách toho či onoho studia a tak se stalo. Na vysokou jsem nešel z finančních důvodů (za půl roku po škole jsem měl svou firmu), nesnesl bych pocit závislosti na otci a fakt, že moji vyučení kamarádi něco vydělají a já ne. Ovšem daleko víc mně baví psychologie, obchod a jazyky. Nicméně technice nějakým způsobem rozumím, tak se jí živím. -
« to mracek
Každé auto s předním pohonem na mokru "gumuje" jako blázen... Octavie TDI 110 s chipem (140PS+305Nm) gumuje při rozjezdu dost dlouho i na 2° a např. u Passata TDI 130 s chipem (161PS+402Nm) je umění rozjezd na 1° na suchu bez proklouznutí kol. P.S. I Trabant protáčel kola na 1° jak šílenec, sucho i mokro... -
« to mracek
Žádná pneu není totálně IN a žádná není totálně OUT, vypustíme li extrémy jako na jedné straně levný diagonální protektor a na druhé straně závodní slick, které jsou skutečně od "normálních" pneu vlastnostmi úplně jinde. Každá pneumatika má x vlastností vzájemně se ovlivňujících a svou cenu. Nicméně bych řekl že takový zlatý střed pneumatik má velmi podobné vlastnosti, které se v některých testech, dle mého názoru, záměrně zvýrazňují v rozdílech. Připadne mi komické např. údaje o brzdné dráze ze 100 km/h ohodnotit takto: pneu a) 39,8m - vynikající, pneu b) 40,0m - dobrá, pneu c) 40,2m - méně doporučujeme... Jasně, každý by chtěl, aby pneu byla tichá, dobře seděla a dobře brzdila na suchu i na vodě, hodně vydržela, měla malý valivý odpor a málo stála. Ovšem taková to pneu neexistuje. Vždy je to něco za něco a člověk by si měl uvědomit, na jaký účel dané auto využívá a podle toho koupit pneu. Drtivá většina lidí, vlastnící jedno auto, s kterým se v majoritních jízdách potřebuje někam dopravit a v minoritní jízdách se chce projet pro radost, volí pneu s relativně velkou životností, s nízkým hlukem a s dobrými vlastnostmi na vodě za přijatelnou cenu.
Jasně, pokud budu mít v garáži druhé či třetí auto jenom na sportovní projížďky, se kterým najedu ročně 8tkm, koupím mu pneumatiky s jinými vlastnostmi a cenou než pro auto, které "dopravuje". -
« Re: to luf
ATX, vzdyt jsem taky psal, ze neni problem se rozjet rychle na suchu a s rovnama kolama! Pokud je ale mokro a je potreba rychlejsi rozjezd, ano potom kola nekompromisne prokluzuji a Scenic neni zas tak tezky auto, aby ho vaha dokazala nejak vyrazne zpomalit! -
« to luf
Zrychlení lehkého Clia na 1° a protočení kol Scenica je nebe a dudy! Docela jednoduše lze spočítat síla na kole na 1° (Mk na klice x převodový peměr 1° x převodový poměr diferenciálu) a hned může Mracek přesně vědět kolik Nm má na 1° na kole. Na druhou stranu si nemyslím, že relativně těžký Scenic s 205 pneu bude mít na 1° tolik síly, aby bylo problémem realizovat rychlejší rozjezd bez prohrábnutí. Snad možná při rozjezdu do kopce se zatočenými koly a na mokru... -
« Re: to meda
Huf - ty si mi ale kanon na pneumatiky. Kolko si ich jazdil, ze sa tak odborne dokazes o kazdej jednej vyjadrit? Na jednej strane ma presviedcas, ze Savy su spatne lebo v jednom teste v rozmere 195/65R15 boli posledne a ja ti tvrdim, ze v romere Felicie su OK(kde ich nikto netestoval, aspon o ziadnom teste na Inete neviem), na druhej strane su podla teba testy CEC co nasiel Mracek na * atd. aj ked sa umiestnili celkom dobre. O CEC mozem povedat toto: Prvych 15tis km boli super na suchu aj vode a verim, ze keby ich testovali, tak dopadnu dobre. Ale s pribudajucimi kilometrami sa zacali na vode spravat velmi nedeterministicky, auto nedrzalo stopu a nebol problem ich pretocit na trojku, ked clovek na mokru podradil. Takisto su tie gumy nahovno pri teplotach nad 30 a pod 10 stupnov. Pri cca. 0 uz brzdenie nie je moc bezpecne. A este jedna mala drobnost, tie gumy su ako kamen, vobec nepruzia, po prezuti na zimne som si konecne uzil pohodlie v aute.
Preco si myslis, ze Scenic nepretoci kolesa na jednotku? Sam si pisal, ze Clio na jednotku malo lepsie zrychlenie ako Fabia. Motor 1.6 je oproti 1.4 o dost silnejsi.