ARO M461 a 240 jak je upravit?
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Off-road
-
« Re: 240 jinak? Jde to a docela snadno!
koukam ze se obklopujes samejma blaznama jako jsme i my jet ve stopach Hanzelky a Zikmunda z jejich autem je fakt blaznovstvi ale na druhou stranu supr dobrodruztvi.A jak jsi dopadl na zavodech< Dneska jsem na jinym pocitaci avubec nechapu tu klavesnici tak sori ze nepisu hacky a podobne. Chtel bych se s kamosem jet podivat k tobe do dilny na tvoje milacky kdybi ti to nevadilo tak nam napis nejakej moznej termin a my dorazime. Zatim dik a cau Pakosta. -
Těch Aro stavím několik, takže nevím o kterém mluvíš. Nápravy na 461 jsou všude kolem tebe cca za 1500 Kč. Jedna mi leží na dílně ale potřebuje opravu je proražená. Tu Koyotu si můžeš prohlídnout u mě jednu tu mám. Co se týká T 805 nevidím v tom problém. Jeden známej jí přestavuje protože chce jet do Afriky a má ještě jednu na díly a hodně dílů. Seženu na něj spojení a pošlu ti ho na Email. Jsem vorvanej právě jsem skončil s Koyotou na kterou rok nešáhly a ráno sní jedu pretěkovat po krkolomných cestách a necestách.
čaj Doc. -
Jičín mi asi nevyjde. Mám práci na svym náklaďáku. A abych pravdu řek, tak já sem spíš expediční typ a tyhle závody mi zas tolik neříkají, ale možná je to tím že sem se dostal zatím na jedny a to jen jako divák s felicií a to jak sám uznáš není ono. Možná že až dodělám tohle Aro tak se nějakých závodů zúčastním. Zatím mi stačí na zařádění okolí kde bydlim, což je skoro centrum Brd a to Voznice u Dobříše. Ještě sem ti chtěl napsat že mám kačenu (Tatra 805), ale momentálně sháním soukolí do zadního reduktoru. Bohužel zatím marně. Nemohl bys mi nějak pomoct ? Dneska sem laboroval nad zvedáním té karosérie a napadlo mě jestli by nebylo teda nejlepší převařit všechny držáky výš než dávat podložky.? Nevím jestli se mi chce dávat tolik peněz za uzávěrku, ale jestli to dotáhnu až do finále jak si představuju tak se radši budu držet hesla "nikdy neříkej nikdy". Ještě k té nápravě. Jak sem psal že už mám 461 tak to padlo, majitel si to rozmyslel, takže mi chybí náprava. Nevěděl bys o nějaký ? Příští tejden začnu objíždět vrakoviště Toyot a okukovat nápravy a případně koupim ty vlečný tyče. Ještě sem se taky chtěl zeptat jestli si stavíš tohle Aro pro závody nebo i civilní úžívání ? Zatím čau Pakosta -
Uzávěrka je jednoduchá věc. Stojí 20 tisíc. A můžes volit mezi ovládáním elektrickým, elektro.
podtlakovým, a ručně mechanickým-lankem. Uzávěrku nelze koupit jako díl, ale pouze celý nový diferák s uzávěrkou. Pokud by jsi měl nový diferák jako protikus, dá se pořizovací cena snížit o cca 8 tisíc.
A co se týká těch brzd, tak na ně budeš muset myslet již na začátku. Protože některá místa, kterými jsou vedené trubky, jsou příliš disponovaná na poškození, tak že, je třeba tomu zabránit hned na začátku. Po namontování kastle je to vopruz. Čaj Doc. -
Zacínám mít pocit že na tyhle úpravy nestacim já ani moje dílna,nicméně se aspon pokusim ale začnu radši na jiném rámu než na tom co jsem původně myslel že bude jezdit.A jaký bude problém sehnat věci z Toyoty ? Možná bych tě měl navštívit v tvé dílně abych všechno viděl na vlasní oči zatím v tom mám docela zmatek a to jsem ještě pořádně nezačal. Někde jsem také četl že existuje zadní náprava z uzavěrkou ale jak tě tak sleduju tak to pro tebe nebude žádnej nerozlousknutelnej oříšek. Zatim čau jdu se tet odstěhovat do dílny a pokusim se si v tom udělat trošku jasno.
P.S. Ten panák určitě proběhne ale zatim myslim že než se dostanu k brzdám tak to bude asi nějakej pátek trvat.Čau Pakosta -
Tak ti popíšu tu přední nápravu:
Než začneš řešit nápravu musíš odstranit z rámu zadní příčku přední nápravy a přední příčka se musí upravit vyříznutím středu cca 25 cm a a navařením nové čášti čtvrtkruhového tvaru. To kvůli diferáku.
Je třeba předělat napouštěcí zátku, odvzdušňovák, otočit diferák, pro montáž musíš v nápravě vyříznout drážku bruskou. Použiješ diferák z 240 ale planetový kola z 461 u staršího typu diefráku z 240 nemusíš planety měnit. Náboje jsou přišroubovaný podle typu 4 nabo 6 šruby. Při otáčení nápravy zaměňuješ levý náboj za pravý a převrtáváš díry pro šrouby kvůli záklonu. Domečky za které drží listová péra zrušíš, držáky tlumičů taky. Nápravu zavěsíš stejně jako na Toyotě 70 nebo 75? Vlečný tyče montuješ do rámu až po jeho vystužení. Výstuha ve tvar U po celé střední části rámu. Na tuto výstuhu teprve přivaříš držák vlečný tyče. Pandhartská tyč? Montuj dle uvážení nejlépa za nápravu. Montáž k rámu opět až po navaření výstuže. Péra ti vytočej v pérovně v Hostivaři. Pro péra nutno vyrobyt misky a přivařit k nápravě. Tlumiče použij originál Aro původní držáky z nápravy uprav a přivařuj jako poslední. Tlumiče montuj vedle pružiny né středem. Zavěšení tažných tyčí na nápravu okopíruj z Toyoty a tyče vem z Toyoty. Na zavěšení vem min. 8 mm materiál i pro montáž na rám auta. Než je přivaříš na nápravu vystužit nápravu po celé délce profilem U. Tyčky řízení z nábojů prohodíš mezi sebou. Páku skříňky řízení musíš upravit. Ohýbej pomocí výhně ne autogenu. Tyč řízení mezi nápravou a skříňkou řízení jsem nemusel upravovat její délku ale kamarád ano. Nezjistili jsme proč jadnou tak a podruhé jinak.
Asi jsem si nevzpoměl na vše, ale klidně se ptej.
Co se týká brzd na 461 jde montovat brzdový štít z 240. Nebo kotouče. Jaký? To prozradim za panáka, strávil jsem s touto otázkou 6 hodin ve velkoobchodu, kde jsem zkoušel vše co měli na skladu. Našel jsem co jsem hledal. Skladník mě lohnul vo flašku za trpělivost s takovým bláznem jako jsem já.
Čau Doctor. -
Jo náprava ze 461 je dobrá protože se do ní dá napasovat diferák z 240 což je nutný kvůli převodům. Diferák ale musíš otočit o 180 stupňů, aby měl správný směr otáčení a je třeba převrtat uložení nábojů do benža, protože potřebuješ docílit správného záklonu. Přesněji to popíšu zítra.
Silenbloky jsou kničemu, protože při prvním nárazu se utrhnou a kastle ti odpochoduje. Pokud by jsi je před tím provrtal a dal dlouhý šrouby stejně by docházelo k příliš velkému pnutí a křížení karoserie. O té nápravě si to musím připravit. Hlavně jsem přesvědčen, že listový péra nejsou vhodný, kvůli zeslabení rámu na konci.
Zatím čau Doc.
-
Čau Dr.
Myslíš dát do předu pevnou napravu z M 461? Dneska jsem po tvem mejlu jedno ARO sehnal ale to by znamenalo napravu otočit vzhuru nohama a použít listová péra. A co myslíš použít na zvednutí kastle místo silonu,přemýšlel jsem o železných podložkách ale ty by asi nedělaly dobře kastli. Kamarád myslí pouzít silenbloky na způsob škodováckejch.
Přihlásit se • Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!