Oprava a údržba vozu Škoda Felicia
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > ŠKODA Felicia
Diamant 31.07.01 23:41
« Re: Max. rychlost
Tých 195 je dosť veľa. Hoci podľa prevodov by pri maximálnych otáčkach 5500 mohla Felicia 1,3/50 MPI ísť teoreticky až 182 km/h. Ale ten motor už nemá taký výkon. Pri max. výkone 50 kW/5000 by mohla frčať 166 km/h. Ja som na rovinke išiel s 1,3/50 MPI Combi podľa tacho 172. Podľa PP aj výpočtom som sa dostal na hodnotu 165 km/h. Čo môj teoretický výsledok len potvrdzuje. A nezdá sa mi, že by ten motor mal ešte nejakú rezervu. Maximálne takých 10 km dole kopcom. Ale to som neskúšal. Taký kopec tu nemáme a dostať sa na tých 170 pekne dlho trvá. Inak ak máte ABS, tak skúste za dažďa na diaľnici pri 110 km/h plne stlačiť drzdu! Uvidíte to zdesenie na tvárach všetkých členov posádky. Stojí to za to! -
« Re: Vrzání zadní brzdy
Robia to vsetky Feldy a aj Golfy 3. rady. Mimochodom viete, ze zdna naprava je taka ista ako na Golfe 3 ??? Teda aspon pakne, valceky....
No a dostavame sa k veci, pisknutie sa prejavuje pri uvolneni brzdoveho pedala a je sposobeny bohybom celusti na zadnych brzdach. Zhod bubny, pod celustami, ktore pritlacaju oblozenie to natri GRAFITOM a je to, ak nemas grafit tak to pacarbi normalnou kancelarskou ceruzkou. V ZIADNOM PRIPADE TO NENATIERAJ OLEJOM ALEBO NIECIM CO BY SA MOHLO DOSTAT NA OBLOZENE. To by si si potom mohol natriet "hubu". A ked budes nahadzovat bubny tak vrat nastavovanie vole brzd (taky klin na strunke) do najvyssej polohy a nepritahuj loziska na doraz (staci prstami a skus koleso ci sa lahko toci), lebo to by ta potom mohlo predbehnut vlastne zadne koleso. -
« Vrzání zadní brzdy
Ahoj všichni. Mám taky feldu 1.3/50 BMM, má najeto
56 000Km a jsem s ní spokojený. Zatím se nevyskytl
vážnější problém. To že nefunguje otáčkoměr je asi
u felicie normální a nemá cenu vrážet peníze do nové palubovky, když po půlroce ten otáčkoměr odejde zas. Někdy nefunguje zadní sěrač, taky klasika u všech feld, zatíká tam a kontakt chce jen vyčistit. Ale potřeboval bych radu od někoho,
kdo ví jak odstranit pískání, které se ozývá
při uvolnění brzdového pedálu. Pískání způsobuje
zadní brzda. Asi to chce jenom promazat, ale kde
přesně? Píská to všem i na favoritech, takže někdo určitě bude vědět jak na to. -
« Re: Škubání studeného motoru
Nevím přesně co myslíš pojmem "resetovat řídící jednotku". Je možné smazat registr chybových hlášení a to krátkodobým odpojením baterie. Jinak kontrolu a jakési znovunačtení některých dat (to nevím přesně) lze provést pouze na testeru. Jinak ohledně toho odpojení baterie se mi u Feldy 1.6 po té co jsem měl baterii odpojenou cca 3-4 hodiny smazaly data ve škrtící klapce. Ty pak bylo třeba nastavit na VAGu (práce na 5 min.). Pokud škrtící klapka nekomunikuje s ŘJ tak se nastaví na tzv. mechanický volnoběh (stále cca 1000-1100 ot/min bez ohledu na teplotu motoru). Škrtící klapka pak funguje zjednodušeně bez korekce ŘJ zhruba jako klapka v karburátoru. V případě potřeby se i takhle dá s autem jet, ale není to ono. -
Diamant 26.07.01 21:28
« Re: Dotázek
Ja mám 56.000 km a po výmene originálnych sviečok za nové (3 iskrištia) sa auto razom zmenilo. Na voľnobehu sa netrasie a omnoho lepšie akceleruje. Hlavne z nižších otáčok. Lenivosť (niekedy) pri studenom motore sa však neodstránila. Prečo by aj. Veď to trvá odnova. Už som si zvykol. Považujem to za chybu v programe RJ alebo niečo podobné. Nejaké "búchanie" vo volante pri prejazde nerovností registrujem aj ja. Je to však veľmi slabé. Niečo podobné, ale silnejšie robil aj Favorit. Považujem to za konštrukčnú vlastnosť riadenia a vôbec sa ňou nezapodievam. Inak je tam hrebeň. Bežný volant by malo byť možné demontovať hocičím, čo pasuje na maticu vo volante. Mám airbag, tak to radšej skúšať nebudem. Brzdy mám OK (s ABS sú dosť ostré ešte aj oproti bežnej Fabii) a kotúče rozhodne meniť netreba. Hoci mám ťažšie Combi. -
"-- skrytý --" 25.07.01 18:21
« Re: Dotázek
Ahoj. Na tomhle prispevku (217) jsem si overil, jak jinou mam Felicii. Mam 1,9D s ABS. Takze vlastne nemuzu vubec slouzit, protoze motor 1,9D ma automaticke vymezovani vule ventilu, posilovac rizeni, samozrejme nema to zapalovaci svicky (ale 52000 km je asi fakt dost) a i brzdy jsou velmi lehky a velmi ucinne... a kotouce? Mam 120 000 km a nejsou menene. Mely by? -
« Re: Dotázek
Jo, jo, známej má na firemní novy Continental Eco, tož jsme se domluvily, že mi je dá aspoň na předek. Jsem zvědavej, co to udělá, ale myslím, že na gumách, obvzlášť u felicie hodně záleží. Jinak ve čtvrtek dávám auto do servisu, chci vyměnit svíčky, protože mám najeto 52tisíc a myslím, že to cukání při studeným motoru a lenost jít do otáček je právě starejma svíčkama. Taky ještě chci,aby mi seřídili motor(myslel jsem si že u modelů nad r.v.98´už jsou samoštelovací ventily a ono prej ne???????) no a taky vyměnit brzdovy desky, technik mi při objednávce tvrdil, že by se už měly vyměnit i kotouče, což i když dávaj desky i kotouče přijde na 2tisíce, se mi před dovolenou dávat nechce a myslím, že ty kotouče 70tisíc vydržej v pohodě????? No a hlavně chci aby mi řekli, popřípadě opravili, to klepaní při pootočení volantu-stejný cítím při přejezdu nerovnosti PROSÍM VÁS, dá se na felicii štelovat řízení-dotáhnout šnek??? Servisák mi řekl, že to bude asi špatná převodka řízení a že to bude dražší, tak Vám nevím rozhodl jsem se dávat auto do autorizovanýho servisu, tož uvidím. DÍKY ZA ODEPSÁNÍ.
Kokolda -
« Re: Odhlučnění vozu
Petanq: Nejdříve vyšroubuješ kolík, kterým se zajišťují dveře, poté vyloupneš malou krytku pod loketní opěrkou a vyšroubuješ šroubek. poté vypáčíš u madla zavírání dveří plastový kryt a dostaneš se k šroubum, které vyšroubuješ a celou rukojeť vyjmeš a ve dveřích zůstane pouze klika. Poté vypáčíš celý tapecirunk ven, jde to těžko, ale neboj se použít sílu nic tomu neudělaš. Nejlépe je začít páčit v pravém dolním rohu, kde je ve výplňi prohlubeň přesně na prsty. Jestli se ti stane, že některý kolík polámeš, ve škodovce je prodávají jeden cca 5,-kč. Poté pozor na folii ráda se trhá. -
"-- skrytý --" 23.07.01 19:28
« Oprava / oleje
LadaH (204): Mineral 15W/40 = mas pravdu, ten polosyntetickej, co pouzivam, je 10W/40 a ne 15W/40. Podival jsem se dodatecne na krabici :)
Hank (208): Inu, mas pravdu, spletl jsem si halire a koruny :-) - a jsem rad, ze ty moje zvasty cte nekdo pozorne. :-) PS: Mluvil jsem jen o motoru 1,9D ve Felicii - viz: "Pro ceske motory urcite staci cesky olej, nac kupovat drazsi? A pro VW (mam 1,9D) - davam mu polosyntetiku, protoze je to kompromis mezi cenou a vydrzi." -
Diamant 22.07.01 22:04
« Sviečky
Kúpi a vymenil som si sviečky. Tie originálne mali cca 56.000 km a boli s trojitým iskrišťom. Kúpil som také isté, ktoré by mali zase vydržať 60.000 km. Musím však povedať, že je to na tie sviečky príliš. Po výmene zmizlo trasenie motora na voľnobehu, auto akceleruje omnoho lepšie hlavne v nižších otáčkach a celkovo je živšie.