Oprava a údržba vozu Škoda Felicia
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > ŠKODA Felicia
-
« Re: Studené štarty :)))))
Peter: Synteticke oleje (obecne) maji moznost
lepe snaset teploty (nizke i vysoke). Jenze to
tvoje 10W40 ti dneska udela i mineral. No a nejakych 5W50 neni pro Feldu potreba (tedy jestli s ni nejezdis vecne po dalnici, a tos rekl ze ne.
No a kdyz
ma i API SH (nebo kolik ma Felda mit), tak maze
tolik, kolik ma... Mozna se koukni i na nejaky levnejsi
olej (nic proti Castrolu GTX3, ale je podle mne predrazenej. IMHO je i normalni olej za 100-150 Kc dost dobry.
Spise nez za "kvalitou" bych sel po tom, zda splnuje normy pro motor a spise bych ho menil casteji (trebas o 2000 Km drive), obzvlaste kdyz jezdis ve meste...
Ale kdy menit by ti nejlepe rekl rozbor oleje. -
Len dodám, že predchádzajúci príspevok patrí Kamaskovi :)))).
Ad Bob_: Díky, asi teda nechám minerálny olej a nebudem to komplikovať. Asi netreba veriť všetkému, čo čítam...
Pri novších autách má syntetika zrejme vyšší efekt ako pri dnes už starších motoroch Felícií.
Radšej teda budem dohliadať na to, aby vymenili olej fakt celý a budem aspoň pokojnejší. -
Páni, diky za fakt podrobnú odpoveď.
Tiež zháňam podobnú knihu - od vydavateľstva GRADA - Opravy automobilov Škoda Felicia. Mala vyjsť v r. 2001, teda pokiaľ viem, malo by ísť o najnovšiu knihu. Háčik je v tom, že v našich kníhkupectvách majú iba podobnú knihu od GRADA - je síce dvojnásobne hrubšia, ale podľa obsahu je všeobecnejšia a o údržbe a opravách tam je menej. A ešte k tomu je z r. 1998 alebo 1999 (nie som si istý).
O autoservisoch viem už tiež svoje. Pred polrokom som bol na druhej ročnej prehliadke a teraz zisťujem, že na väčšinu vecí, ktoré mali urobiť, sa úplne vykašľali.
V ostrekovačoch mi zamrzla "nemrznúca" zmes (pri -10 stupňoch), doliatie elektrolytu do baterky - nula bodov, taktiež nula bodov kontrola tlaku v pneumatikách či dokonca dofúkanie a mnoho iných.
Vzhľadom na to pochybujem, že mi vymenili celý olej spolu s filtrom (zrejme si povedali, že pri tak málo najazdených km si to nevšimnem a samozrejme mali pravdu) a iné dôležité veci.
Samo o sebe je dosť podozrivé, keď ten dlhý zoznam prác, ktoré treba urobiť stihnú za 1,5 - 2 hodiny, nie?
Proste im už neverím a už ma tam viac neuvidia.
Našťastie neďaleko vybudovali nový, zatiaľ má dosť dobrú reputáciu, takže skúsim ten.
Chcem sa ťa len spýtať na to, ako reagujú, keď im povieš, že chceš byť pri tom? Ja si teda viem živo predstaviť tú reakciu a to je ten dôvod, prečo na to asi nemám. Ale možno nájdem odvahu a skúsim to tiež.
No ale keby mne stál niekto pri robote za chrbtom, tiež by mi to asi vadilo. Ibaže keby mi za to platil (a ešte k tomu také prachy), tak by som to asi raz za čas vydržal.
K bodu 8: Ja by som motor práveže chcel udržiavať v čistote, ale u nás sa nájde len pár servisov, kde ti ponúkajú umytie motora a ešte k tomu na vlastné riziko, takže zatiaľ nič.
O tom nezávislom kúrení neviem, zatiaľ som počul iba o pozitívnom vplyve, o negatívnom nie. Pred nejakým časom som sa na nezávislé kúrenie informoval v jednom servise, ale ponúkli mi iba nezávislé kúrenie pre Octáviu za 45 tis. SK (!), takže som sa porúčal...
Zatiaľ díky moc za rady -
Ze nezalezi na tom, zda je to min ci syn...
Samozrejme na tom zalezi, nemuzes je michat
a zivelne mezi nimi prechazet (tedy ze synt muzes
v pohode prejit na mineral (polosynt.), ale zpet
to musis udelat prez zkracene vymeny.
Chtel jsem rici, ze tomu motoru synt nepomuze k
buhvijakym vykonum. -
Peter: K tomu oleji. Pri poskakovani po meste
je nejdulezitejsi ten olej menit vcas (radeji drive).
To, jestli pouzijes min, nebo syn by ti melo byt jedno.
Hlavne, at ten olej splnuje normy (API, SAE, popripade koncernove -- dulezite je, aby ti mazal pri nizkych teplotach a neprepaloval se (10W40) a "jak" maze (SH, SJ)).
IMHO je syntetika pro Felicii skoda (stejne by ti ji akorat zrala, klepali by ti hydrostely...), radeji bych
tam daval nejaky Mogul Forte (GX FE -- Feldu nemam, tak nevim, zda je doporucen, ale staci i pro 16V motory, takze asi jo) a menil ho
casteji (samo ze i s filtrem). Nic lepsiho nemuzes
udelat (IMHO). -
noo zasa az tak zle som nedopadol ... ;)
Moj problem je korozia. (nielen moj)
co tu dalej tvrdim su iba moje subjektivne nazory,
maj to na mysli.
takze:
najprv som si pozhanal najaku literaturu, tusim z
vydavatelstva kopp. >Felicie jak nato< cca 500sk
1. olej, filtre, naplne si menim sam a pravidelne
pretoze neverim servisom. Snazim sa kupovat originalne diely. V servise musim pri aute stat a pozorovat mechanika pri praci inak tam auto nenecham.
A to si donesiem svoj olej, filtre atd...
vlastne posledne roky si to robim sam.
Preco? olej sa moze v servise menit iba spolovice,filtre vobec, kapalina sa nemeni ale uctuje atd. (nebudem nikoho menovat)
2. nepodcenoval by som koroziu. tzn pravidelne (rocne) osetrit dutiny, niecim kvalitnym co nevytecie von.
podbehy, zadne blatniky, zadne dvere a plechy pod listou na zadnych dverach su slabe miesta.
Dutiny byvaju zvnutra osetrene cca 10-15 cm od otvorov na spodu, ostre hrany plechov su neosetrene.
skus sa pozret tam kde davas zdvihak ako to vyzera. ci je to OK
Predne blatniky mi hniju vnutri motorov. priestoru, tam kde su skrutky, pod nimi.
3. pod tesnenie zadneho okna som natlacil priehladny silikon vraj sa to moze aj na prednom skle, neskusal som.
4. WD40, a konkor su casto pouzivane pripravky...
teda kazdych 6 mesiacov odpojit baterku a prestreknut konektory konkorom,kontoxom ci WD40.
Hlavne snimace na sani vzduchu..
5.auto som vytlmoval, zatial iba spodok zvnutra, podrobnosti mas v rubrike Odhlucnovani vozu, materialy...asi sa uz prepadla do archivu.
6.v tej knizke mas dost podrobne popisanu udrzbu, co kedy a ako.
7.auto som v 48000km dal prerobit na LPG, vraj to
predlzi zivotnost motora. Olej je pri vymene tmavohnedy, smrdi ako stary plynovy sporak...:))
8.motor neumyvam
..asi tak,.. hadam ma este volaco napadne.
Felda funguje bez problemov, (tuk tuk tuk), odisiel mi iba termostat,brzd valcek, a uhliky na
alternatore, regler. (alternator to je fakt *, vydrzi tak 60000km,),vyfuk. Tlmice mam na 43-46%
nevies aky vplyv ma nezavisle kurenie?
myslim aky negat. vplyv to moze mat??
moznoze startovat predohriaty motor by bolo lepsie, ak pri tom nebude odchadzat nieco ine..
-
Kamasko: Díky za ukľudnenie a vlastnú skúsenosť.
Moja ranná jazda pripomína jazdu traktora :)); nízke otáčky (pod 2300 ot/min.) a "šetrné" zaobchádzanie; o to väčšia radosť je keď idem na nejakú dlhšiu trať, dobre sa mi zohreje motor a potom ho vytočím do 4,5 tis. :)).
Pokiaľ ide o tú cenu, tak olej mi menia ročne (ako inak) na minerálny Castrol GTX, oproti ktorému je cena syntetického len o niečo vyššia, takže tých pár stoviek by ma určite nezabilo, najmä pri vedomí, že motor je menej namáhaný.
Mňa to napadlo najmä preto, že som čítal pár článkov o tom, ako dobré sú nové syntetické oleje s viskozitou 5W-50, pretože najmä pri studených štartoch a krátkych prejdených vzialenostiach je to najlepšia ochrana motora.
Inak s motorom som zatiaľ nemal žiadne problémy, hoci občas (najmä v lete) ho trošku vytáčam, ale motoru predsa treba občas pripomenúť vyššie otáčky, aby na ne "nezabudol".
Predtým sme mali starú škodovku 120 s motorom z Rapid-ky, ktorá keď sme ju kúpili (bola po generálke motora) v pohode dala 130 - 140 km/h. Po štyroch až piatich rokoch jazdy štýlom "nad 3,5 tis. nikdy" (žena za volantom :))) už nedala viac ako 100-110 km/h. Vtedy som si povedal, že keď ja budem jazdiť, toto nedopustím...
To len tak naokraj...
O exteriér sa nejako zvlášť nestarám (zatiaľ), hoci mi dosť vadí, že som trošku zlenivel a auto som už ručne neumýval aspoň rok. Jazdím stále do autoumyvárne, ale relatívne novej, ktorá má podstatne jemnejšie štetiny ako umyvárka, ktorú som párkrát použil predtým. Lesk je stále dobrý a auto vyzerá stále "veľmi novo", takže ma ani nenapadlo venovať vonkajšku väčšiu pozornosť.
Keďže máš takúto negatívnu skúsenosť so svojim autom, mohol by si mi poradiť, čo a ako často robiť, prípadne čomu sa vyhýbať, aby som nedopadol ako ty (neuraz sa prosím Ťa :))).
Díky -
ahoj peter
mam 5 rocnu feliciu a cca 85000km, vidim ze nevies co z peniazmi
, podla mna je zbytocne do nej davat polosyntetiku, ci syntetiku.
Motoru predsa najviac ulahci setrne zaobchadzanie ak je studeny.
Kolega chodi autom dlhsiu trasu do prace.. (hold aj tak sa da..)
Redsi olej ti motor bude viac zrat, a motor bude aj hlucnejsi.
a potom zivotnost motora bude vyssia aspon o 10% ?? myslim ze nie.
alebo sa zvysi nejako podstatne spolahlivost motora,lahsie studene
starty? ?
jazdis pri -20? ak nie...
kolko startov spravis mesacne?
ides iba kratku trasu?
vrazil by som tie peniaze radsej do voskov na lak, udrzbu interieru, ochranu pred
koroziou,zlodejmi atd.. nech ti to auto nevyzera tak ako moje.. ;-)
interier vidis hned, ale vnutro motora?
a potom ak najazdis okolo 10.000 km/rok...
Radsej si odloz peniazky na termostat, snimac otacok, alternator,starter,vyfuk atd.
a ked sa ti zda Castrol GTX3 drahy, (aj je) mozes pouzit hoci mineralny
Valvoline Turbo G. stoji cca 720Sk (4l) oproti Castrolu GTX3 za cca 1000.
kvalita je podobna, takisto zabranuje tvorbe cierneho kalu..viac na valvoline.sk (skryta reklama..)
pouzivam ho tiez. zatial som nezadrel..
len pre ilustraciu: mineralny Valvoline (10W40 API:SG cize nic moc) davam do Kawasaki GPZ 500 S (je predpisany vyrobcom)
a po 9 rokoch a 40000km je ten motor
cisty, ziadne problemy. olej som menil rocne. (samo ze nie je tak uplne cisty ako po syntetike,
nenasiel som ale ziadne usadeniny ci bordel zeby sa nieco v mazani mohlo upchat.
a predstav si mineral je predpisany aj ked toci 11,000 otacok a ma 48kW ..;-)) )
Podla mna sa mazacia sustava motorov navrhuje a ladi pre konkretnu skupinu olejov,
pre feliciu by to podla mna malo byt SAE:15W40, API: SG az SJ..
ak auto ma najazdene tak okolo 20tKm, je mozne dat polosyn. bez preplachu, a
vymenit skorej. tak po 7 az 10.000 km, potom uz sa ide normalne. kazdy rok a 15.000km.
ale nerobil by som to. naco.
-
hned jet je nejlepsi jak pro motor tak pro katalyzator, ale pokud je tak -10 a vic, tak je fakt lepsi volnobeh a pockat aspon nez otacky klesnou pod tisic a topeni zacne foukat teplej vzduch... ja obvykle cekam, az mi prestane zamrzat predni okno... -
Fajn, díky za varovanie. Jeden by povedal, že keď mi raz nejaký automechanik povie, že to ide v pohode, tak mu môžem veriť...
Mohol by si byť ale prosím Ťa konkrétnejší?
Čo to približne znamená skrátený interval? 2 mesiace, 6 mesiacov?
A k tomu preplachu - nevieš náhodou, v akej cenovej hladine sa to asi pohybuje a ako je to časovo náročné?
Díky -
Peter: Zkus si prejit z mineralu na syntetiku. A pokud
mozno bez pruplachu a pri beznych intervalech
vymeny oleje. Pak nam rekni, jak jsi dopadl :-\
(S nejvetsi pravdepodobnosti se zacpanymi mazacimi
kanalky a zadrenym motorem -- ne, ze bych te to pral!)
Takze asi takhle, jestli chces prejit z mineralu
na syn, tak pres polo syntetiku, se zkracenim intervalu
vymeny oleje a s pruplachem. -
Čo považuješ za "starší motor"?
Ja mám auto vyrobené v r. 2000, jedna z posledných Felícií.
Ja som naopak počul, že prechod z minerálneho oleja na systetický môže byť, nesmie to byť naopak, keďže syntetika si vytvorí mikrofilm.
Tuším naozaj platí "čo človek, to názor".
Radšej sa ešte poradím s pár servisnými technikmi, ale aj tak díky za poradenie.
P. S. Krátke cesty sú práve môj problém, takže hľadám niečo, čo by to motoru uľahčilo. Jeden mechanik ma však ukľudnil, že pri tom množstve km, ktoré ročne najazdím (7 - 10 tis. km), motor v pohode vydrží.
Vidím, že sa v tejto oblasti dosť vyznáš, a tak sa ťa spýtam ešte na jednu vec - keď teraz v zime na snehu prudšie zabrzdím a samozrejme sa hneď zablokujú predné kolesá, je počuť niečo ako buchot smerom od predných kolies. Inak auto brzdí perfektne a rovnomerne, takže si nemyslím, že by bolo niečo z brzdami, ale neviem.
Ten zvuk je počuť len v okamihu, keď sa zrazu bloknú kolesá, keď sa potom šmýkam po ceste, už to nepočujem.
Nevieš čo by to mohlo byť? Pred polrokom som bol na teste tlmičov a dopadol dobre, takže tlmiče by som netipoval... -
« Studené štarty :)))))
Castrol Magnatec 10W 40. Řidší olej je dobrej na zimu. Rychleji promaže motor, je dobrej na krátký cesty, ale například můžou cvakat hydraulická stavítka ventilů (u starších motorů). Pokud se dřív používal minerální olej, tak syntetiku nedoporučují, protož prý to může uvolnit usazeniny a ty můžou něco ucpat. Ale každý má jiný názor. -
Olej to je kapitola sama o sebe.
Mne tam dávajú nejaký minerálny Castrol s viskozitou 10W-40 za 1300 sk (minerálny za také prachy!), ale na budúcej servisnej prehliadke im poviem, že tam chcem syntetiku.
Najhoršie je, že neviem, aká viskozita toho oleja by bola najlepšia.
V manuálni sa píše, že môže byť aj olej s viskozitou 5W-50, ale keď som sa na to informoval v niektorých servisoch (autorizovaných), tak som dostal rozdielne odpovede. Jedni mi písali, že môže byť a že je to OK, druhí, že to nemôže ísť, lebo daný olej je príliž riedky a mohlo by to spôsobovať problémy. Takže som z toho úplný jeleň.
O syntetických olejoch s viskozitou 5W-50 sa tvrdí, že sú na zimné štarty to najlepšie.
Ty používaš čo za olej? -
Motor při malých otáčkách málo maže, hlavně když je studenej. Proto je potřeba mírně zvednout otáčky cca na 2000. Dále se prohřeje jen motor a ne převodovka a ostatní části. Auto je třeba prohřát celé. Proto radši očistím, natočím a jedu s citem asi 20 km.I když teploměr ukazuje 90, tak olej je ještě studenej a málo to maže. -
Ako riešite studené štarty?
Podľa manuálu je najlepšie nezohrievať auto na mieste, ale hneď ísť.
V praxi sa mi však podstatne viac osvedčil spôsob: naštartovať, nechať pár minút bežať (obyčajne zatiaľ oškrabem auto od ľadu či snehu) a potom ísť; motor sa zvykne zohriať na teplotu tak 40 - 60 stupňov.
Výhoda je najmä v tom, že sa mi potom zvnútra už nezahmlievajú okná (fúka už teplý vzduch) a teda lepšie vidím a aj motor sa mi zdá pružnejší.
Pri tomto spôsobe sa vraj ale karbonizuje motor, takže sa chcem spýtať na Váš názor a vaše skúsenosti.
Otázka pre tých, čo majú palubný počítač: akú spotrebu vám ukazuje pri studenom štarte pri voľnobehu (teda hneď, ako ráno naštartujete)?
Niekde som čítal, že vtedy je v pohode spotreba aj 8 litrov, čo sa mi nechce veriť.
Díky
Přihlásit se • Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!