Oprava a údržba vozu Škoda Felicia
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > ŠKODA Felicia
-
"-- skrytý --" 23.06.04 15:43
« Drobne problemy
Zdravim,
se zajmem jsem si precetl vsechny prispevky v tomhle foru od roku 2001. Nasel jsem tu odpovedi na par problemu, se kterymi jsem se na sve Felde setkal.
Nicmene mi tu zbyly ctyri, na ktere jsem odpoved nenasel. Poradi nekdo?
1. Myti motoru:
Obecne se myti motoru nedoporucuje ... kdyz von je ale po tech 50ti tisicich fakt jako prase. :*) Jaky je vas nazor?
2. Presnost palubniho pocitace:
Po dlouhodobem sledovani prumerne spotreby, kterou mi ukazuje PP, a ktera mi vychazi vypoctem pri tankovani, mam pocit, ze spotreba na PP je stabilne o 0,3 az 0,5l nizsi. Je to normalni nebo je to proste vlastnost PP vychazejici z nepresneho mereni delky vstriku paliva?
3. Vrzani pri zatazene rucni brzde:
Kdyz zatahnu rucni brzdu, pak se pri pohybu auta (nasednuti, vysednuti, silnejsi zabouchnuti dveri) od zadnich kol ozyva vrzani. Koukali na to ve znackovym servisu i znamej automechanik, ale na nic neprisli. Vite nekdo, v cem je problem?
4. Vrzani volantu/palubni desky:
A posledni vec, ktera ma ale posledni dobou fakt irituje, je vrzani, ktere se za jizdy ozyva nekde v oblasti palubni desky. Nepodarilo se mi zjistit, jestli to vychazi primo od volantu nebo zevnitr palubky, nekdy mam pocit, ze to slysim spis od pedalu. Slyset to byva spis v lete nez v zime, a spis za sucheho pocasi nez za vlhka. Zkousel jsem ruzne "tahat" za volant, kdyz se stoji, slapat na pedaly a bouchat do palubky, ale nedari se mi to najit, obvykle na tyhle "pokusy" se ten zvuk vubec neobjevi. Staci pak na krizovatce se rozjet a to je hned vrzani, ze by se clovek zblaznil. Ale mam pocit, ze to ani neni zpusobeny vibracema auta, protoze kdyz jedu treba po Letny v Praze na ty sileny dlazbe, tak nic a pak pri pojizdeni na rovnym asfaltu to vrze jak sileny. No asi me z toho brzy klepne.
Kdybyste nekdo vedel, cim by to vrzani mohlo byt, pomohlo by mi to a mozna i zacharnilo pred tim, abych neskoncil v blazinci... :D
Diky moc!!! -
« Re: Volnoběh
Přesně to mi dělala 1.3 MPI taky, jen s drobným rozdílem: při pozvolném ubrání plynu držela otáčky cca 1700 a při hodně prudkém ubrání plynu spadly otáčky až na 1000 (což je pořád moc). Začalo to dělat po vyčištění konektoru od snímače teploty vzduchu. Pomohl reset adaptace škrticí klapky viz [odkaz] (nerad dělám reklamu, ale jinde jsem popis toho problému neviděl). Od té doby problém zmizel. -
« Re: Volnoběh
Keď som mal ešte Felíciu, tento problém začal veľmi podobne. Zo začiatku otáčky vyleteli aj keď motor ešte nebol vychladnutý. Neskôr sa to prejavilo po dlhšej jazde na diaľnici, keď mi takmer vždy na najbližšej križovatke skapala. Keď som si na to zvykol, chodil som ako Fittipaldi a musel som ju furt držať v otáčkach, robil som sám sebe manuálny (alebo skôr nožný) sitič. Vrchol bol keď to urobila pri vymáčknutí spojky za jazdy. Nebola to sranda. Nakoniec sa problém vyriešil výmenou Lambda sondy. Ale bola to 1.6-ka r. 1999. Možno to pomôže... -
« Volnoběh
Můžete mi někdo poradit ? Mám Felicii 1,3 MPI . Po nastartováni mám otáčky 800-900,ale po chvilce ,když přidám plyn mi zůstávají viset na 2000. Přečetl jsem si starší příspěvky tak jsem pročistil škrtící klapku a důkladně zkontrolaval a očistil všechny konektory a hlavně od teploty za klapkou. Děkuji za radu -
« drnčení řadící páky
Myslel jsem, že něco klepe v palubce. Ale když během jízdy podržím páku řazení, tak drnčení přestane. Zkusil jsem vystříkat WDčkem, to ale nepomohlo. Jinak řadí dobře, jen ty pazvuky mi vadí. Nestalo se Vám to někomu, co Vám s tím dělali? Mám 1.3 MPI, výr. 1997, najeto 69000. -
« Re: Tlak fpneumatikách
Sbíhavost je OK na desetinu milimetru a byly to právě obě hrany. Taky jsem začal hustit na hodnoty jak píšeš :P .
Jenom mi nejde do hlavy jedno: Normálně je na přední nápravě větší hmotnost než na zadní (asi 650 kg oproti 450 - cucám z prstu, nechce se mi to hledat, ale tak ňák), tak proč je předepsanej tlak větší na zadní nápravě. Rozhodně se nedá říct že bych byl automobilový laik, ale pneumatiky mě někdy dovedou překvapit >:-[] -
« Re: Felície a brzdy
Na celkové zlepšení jízdních vlastností doporučuju použít tlumiče HP. Jsou tvrdší než seriovky a auto sedí o třídu líp. Zatáčky se pak dají jet o 10 - 15 kiláků rychleji než na sériovkách. V zatáčkách to pak hlavně nejsou přesýpací hodiny, ale auto "jde" za volantem. Podstatné zlepšení je i při brzdění, kdy nejde tak na čumák. Nevím na kolik to vyjde teď, před dvěma lety na. cca. 10500 s montáží (bez daně). -
« Felície a brzdy
Chci se někoho zeptat, jestli má smysl vyměnit u felície zadní bubnové brzdy za kotoučové. Přijde mi že při tak měkkém podvozku jaký felicia má se při brzdění v zatáčce příliš přenáší váha na přední nápravu a auto se pak nebezpečně přetáčí, nevím jestli je to tak správně ale myslím si že kotoučovky by vzádu byli daleko lepší. Nevím, snad mi někdo poradíte. Nebo třeba nějakej tip na tvrdší tlumiče. Jestli někdo máte s nějakými zkušenost_? Nejraději bych nějaké né moc tvrdé ale tvrdší než je originál za rozumnou cenu, zas tak moc se mi investovat nechce. Děkuji za odpověď. Jinak mám Fel 1,3Glxi ´96 jednobodovku, najeto 120 000km, koupeno při 96000 a jediný problém zatím byla spálená cívka a starý akumulátor, jinak jsem spokojen. trošku koroze na zadních dveří pod lištou zámku, ale je to jen takové poupátko, viděl jsem i horší, kde šlo vidět zkrz až do kufru :-) -
« hvízdání při rozjezdu
Ahoj, při studeném autě (ráno-chladno) zařadím jedničku rozjíždím se začne něco kvílet,hvízdat, sešlápnu spojku- přestane to , pustím spojku zas to dělá cca po 200m to přestane a je klid, znovu to začne až když auto prochladne -nyní na jaře jen občas, začalo to v zimě, potom se to uklidnilo a teď to dělá zase. Myslel jsem třeba řemen -je zkontrolovaný-napnutý, potom jsem myslel spojka-ložisko ale to by dělalo při sešlápnuti spojky ne? Slyšel jsem, že by to mohlo být nějaké ložisko v převodovce - prý je to běžné u Felicií a mám to tak nechat a nic s tím nedělat - jedině snad dát syntetický olej do převodovky - před rokem při 80000 km jsem tam dal zrovna nový minerální. poradíte někdo co by to mohlo být?
Díky -
« Re: problém se startem při zahřátém motoru
Me se u 1,3MPI r.v.2000 stavalo ze to nekdy z niceho nic zdechlo proste najednou nic a taky jsem pak par minut nemohl nastartovat!A pak vsechno OK, autorizovany servis nic ikdyz se mi to stalo jednou primo u nich vse je v poradku!Pak jsem to dal do jednoho no name a tam prostrikali vsechny kontakty a od te doby jsem mel klid:-)
To proměřování PP - mě proměřoval asi o 0.2 na 100km. Dá se to doladit pomocí manuálu a tlačítka zezedu PP. Po několika pokusech jsem to dostal na rozdíl asi kolem půl deci (0.05) na 100km. Pak už jsem se na to vykašlal, stačila mi taková přesnost.
To vrzání - nevím, mě nikdy v interiéru nic nevrzalo, ale od začátku jsem měl rozpěru mezi předníma tlumičema, tak se to asi tak nekroutilo... Spíš jediné, co mi vadilo bylo drnčení zámků ve dveřích při hlasitější muzice, tak jsem je vyndal a zaslepil díry a byl pokoj...