Opel Astra 1.6 16V a jiné
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > OPEL
-
"-- skrytý --" 06.05.04 10:57
« Re: Autorizované servisy
"Cvakání ventilů" NIKDY nesouvisí s ventily jako takovými. A pokud to chce někdo řešit výměnou ventilů, pak je: 1/ úplný *; nebo 2/ naopak vychytralý vykuk, který si chce hlavně vydělat.
A ještě jeden tip: Nejlepší "stopka" je použití toho úplně nejobyčejnějšího a nejlacinějšího minerálního oleje viskozity 15W-40 nebo třeba i 20W-50, pokud možno určeného speciálně pro dieselové motory. -
« Autorizované servisy
TomB> Já tady rozhodně nechválím autorizované servisy.
To v žádném případě. Odjakživa jsme dávali svá auta do
neznačkových servisů. Ale i ti nejsou bezchybní. Člověk musí mít asi
štěstí na solidní servis.
Ještě než jsme zjistili tu nadměrnou spotřebu oleje jsme se byli
ptát na ono již zmiňované "cvakání" ventilů (jak jsme později zjistili
zaviněné právě nedostatkem oleje) Ptali jsme se ve dvou
neznačkových servisech. V tom prvním nám okamžitě bez váhání řekl,
že je nutné vyměnit všech 16 ventilů - oprava cca 15 000,-
To se nám nezdálo, tak jsme jeli do dalšího servisu, tam si s tím nevěděli
vůbec rady. No a nakonec jsme skončili v autorizovaném servisu. Tam
jsme se právě postupně přes ten únik oleje dopracovali k doporučené
výměně právě simeringů. Výměnu ventilů bez váhání zavrhli. Včera jsme zajeli k doporučenému kutilovi, který se moc rád hrabe právě v Astrách. Ptali jsme se ho na ten
olej aniž bychom mu řekli názor autorizovaného servisu. Bez váhání
oznámil - " to bude ztvrdlé těsnění u ventilů" Takže se na simeringách shodli!!! Jen nám dal ještě radu, jak opravu oddálit. Nalít do
oleje "stopku", která by měla toto těsnění změkčit a olej by mohl přestat
unikat, ale to záleží v jakém stavu to těsnění je. Je možné, že se to takto
už nezachrání, ale za pokus to určitě stojí.
Takže závěrem. Mezi značkovými i neznačkovými servisy se určitě
najdou černé ovce, ale rozhodně bych je všechny neházela do jednoho
pytle. Ty máš špatné zkušenosti se značkovým servisem, já zase s neznačkovým. Každý si snad najdeme ten svůj oblíbený a budeme
všichni spokojení. Š. -
« Re: Re: Re: Pro Mitsi
šubík> to je právě ten omyl, že mechanik v autorizovaném servisu toho ví nejvíc. Toto platí pouze v případě jednoduchých operací, které dělá denodenně. Ale jakmile se dostaneš k něčemu jinému, než jsou standardní prohlídky a výměny dílů, tak jsou mimo. Pro příklad - Opel Jihlava - změnit tlak turba - neumíme, nastavit otevírací tlak vstřikovačů - neumíme, zkontrolovat funkci přesuvníku vstřiku - neumíme. Na většinu je řešení nechte nám to tady, my to někam pošleme... Ale abych jen nehanil - běžné věci, u kterých jsem byl osobně byly zvládnuty v pohodě (výměna kotoučů a destiček). I když protestovali, že jsem si dodal vlastní materiál.
Obdobnou zkušenost mám i se servisem VW - závadu, kterou oni řešili cca 2 měsíce a skončila výměnou celého přístrojového štítu a přesto nebyla 100% odstraněna jsme odladili až za pomoci ATXe, kdy jsem do autorizovaného servidu dodal el. zapojení, ve kterém jsem jim, odborníkům, ukázal, kde najdou jaké konektory a kudy vedou dráty, které mají zkontrolovat - udělali, našli poškozený dráty, závada je odstraněna. A jako perlička - při prohlídce po 60 tis. km "zapomněli" provést výměnu rozvodového řemenu... Tom B. -
« ABS u G astry
zdravim, mam problem s ABS u G astry 2,0DI nekdy mi zustane svitit kontrolka ABS na palubce a pak jak jsem dneska rano zkousel abs nefunguje ale nekdy zhasne a vse je OK!Zatim to pozoruju asi dva dny a to jsem skoro nejezdil spis jsem auto pretahoval z garaze na parkoviste atak. zkousel jsem startovat nekolikrat za sebou a to zhasinani je nepravidelne. Nevite nekdo cim by to mohlo byt?? -
"-- skrytý --" 05.05.04 14:35
« Re: Re: Re: Pro Mitsi
Šubík: Své auto klidně svěř kterémukoli neznačkovému servisu, o němž víš, že jsou v něm šikovní a poctiví mechanici, kteří to dělají ne(jen) proto, že je to živí, ale proto, že je to i baví a mají k tomu vztah. Jako třeba já... (při vší skromnosti a s trochou nadsázky). Kdybych Tvůj problém měl ovšem vyřešit za pouhé 3,5 tis. Kč, a to včetně materiálu za 1200,- Kč, pak bych to ovšem musel dělat buď s příliš velkou láskou, nebo s příliš velkou oddaností - ať už vůči Tobě osobně nebo značce Opel. Jinak bych si totiž zřejmě nevyděl ani na slanou vodu do polévky...
PS: Neviděl jsem v životě pouze jeden opelácký motor - to jsi, děvče, na těžkém omylu! Správně má být: "V životě jsem rozebíral, opravoval a opět skládal pouze jeden opelácký motor". A musím konstatovat, že na něm rozhodně není vůbec nic, pro co bych ho měl nutně svěřovat pouze do péče značkového servisu!!! -
« Re: Re: Pro Mitsi
Iluze si rozhodně nedělám. Vím jak to chodí. Mám pár známých autome-
chaniků, takže mám své informace. Rozhodně si ale myslím, že
mechanik v autorizovaném servisu rozhodně rozumí Opelům víc,
než Mitsi, který viděl za celý svůj život jeden jediný Opelácký motor.
To se na mě nezlob, ale i přes nespolehlivost některých servisů
věřím přeci jen více tomu mechanikovi.
Pokud bych podle vás neměla věřit autorizovanému servisu, tak
kam pak tedy mám dávat svou Astru na opravy??? Snad své babičce,
které "věřím"??? -
« Re: Pro Mitsi
šubík> nedělej si iluze, že autorizovaný servis znamená automaticky kvalitně a profesionálně odvedenou práci. A už vůbec ne to, že ti mechanici všechno znají, ale hlavně k tomu budou přistupovat zodpovědně. Z vlastní zkušenosti můžu doporučit, udělat si čas, a po celou dobu opravy být na dílně. Můžeš pak okamžitě reagovat na "neočekávané problémy" a i přístup mechaniků k práci je potom trochu jiný. Tom B. -
"-- skrytý --" 05.05.04 08:58
« Re: Pro Mitsi
Ne, "vysokou školu opeláckou" skutečně nemám, ale pár motorů jsem už rozdělaných měl, byť přiznávám, že od Opela pouze jeden. Udělat tu výměnu simeringů opravdu poctivě (včetně kontroly opotřebení ventilových vodítek, resp. vůlí ventilů ve ventilových vodítkách - když je vůle příliš velká v důsledku opotřebení, můžeš měnit simeringy pořád dokola a stejně Ti to bude houby platné!) totiž znamená sundat hlavu motoru (z bloku motroru) a udělat její kompletní rozborku/sborku. Tohle se ovšem za uvedených 4,5-5 hodin dá stihnout jen velmi těžko - to by to ti mechanici museli dělat prakticky každý den, aby získali náležitou rutinu a navíc by se nesměly vyskytnout "nepředvídané potíže" (něco nejde povolit, někde se podaří utrhnout šroub, chybí nějaké malé těsnění apod.). O obém ovšem silně pochybuji! Dá se ale udělat i jinak (ovšem bez kontroly vůlí ventilových dříků ve vodítkách) a za méně času, ovšem "bez záruky"...
A pokud jde o kompetentnost "firemních mechaniků", po skutečně bohatém arzenálu vlastních neblahých zkušeností si o tom myslím své. Třeba to také časem pochopíš... -
« Pro Mitsi
Sakra sakra, ty jsi snad vystudoval vysokou školu Opeláckou...
Hmmm. Mechanici v servisu Opel snad vědí, co dělají. Sami řekli,
že 100% příčinu určí až když se podívají do motoru, ale jejich
zkušenosti ukazují z 90% právě na simeringy.
Myslíš si, že auto staré 8 let bude mít nalítáno 50 tis. km????
A navíc kombík, kterého si lidé kupují buď na delší cestování nebo
jako firemní auto???? Nikdo neví, kolik má náš Opel skutečně naběháno.
Na tachometru má tuším něco okolo 110tis.
To se asi nikdy ani nedozvíme, ale určitě musíme počítat s tím, že
se sem tam něco opotřebí. Nic není věčný. A pokud těch oprav nebude
pomálu, tak hold půjde Astra z baráku. To se nedá nic dělat. Zatím
jsme s ní ale spokojený.
Ten kouř z výfuku po jízdě z kopce - to fakt nevím. Ale díky za tip,
pohlídáme si to. Při normální jízdě po rovině ale nečudíme.
S tím cvakáním ventilů - máš pravdu, ale bylo nám řečeno od
více automechaniků, že to bylo právě nedostatkem oleje. Doplněním oleje se ale po ujetí určitých desítek kilometrů
vše dá zase do pořádku - opravdu se tak stalo - už necvakáme. Jen
na začátku jízdy před zahřátím motoru, ale to je prý u Aster normální.
S tou cenou mi to až tak prapodivný nepřipadá. Jak jsem již psala,
materiál 1200,- a zbytek mi vychází tak na 4.5 - 5 hodin práce (pokud
si účtují 500,-/hod) Takže to zas až taková blbost asi nebude.
Jinak ti moc moc díky za rady, určitě je využiju, měj se krásně!!!!! -
"-- skrytý --" 04.05.04 20:34
« Re: Pro campagnola
Pro šubíka: Tak to by mne tedy opravdu zajímalo, jak v servisu (předpokládám, že bez projetí auta...) zjistili, že chyba je právě v těsnicích kroužcích/simerinzích na ventilech?! Asi metoda "pokus-omyl", resp. její první etapa - další budou pochopitelně následovat, a to až do úplné generálky motoru!!!
Jen tak mimochodem: Ztvrdlé/nefunkční simeringy jsou problémem buď auta starého (min. 10 let) nebo motoru s vysokým km proběhem (min. cca 150 - 200 tis. km). Typickým projevem tohoto problému je pak výrazné zakouření modrým dýmem z výfuku po jízdě z kopce, resp. poté, co člověk přidá plyn po delším sjíždění kopce bez plynu, ale se zařazeným kvaltem (nahromaděný olej se prostě jednorázově spálí). Zakouření je to natolik výrazné, že ho nelze přehlédnout ve zpětném zrcátku, zj. pak při jízdě v noci, kdy ten kouř nasvítí svými světlomety vozidlo jedoucí za "problémovým" autem. Když jsem se ale před časem právě na tohle ptal, byla odpověď šubíka negativní. Co si o tom mám myslet?
Dále: Problémové simeringy na ventilech se nemusí výrazně negativně projevit na složení výfukových plynů, jelikož nijak neovlivňují kompresní poměr a další parametry spalování - pominu-li samozřejmě případ, kdy tam ten olej doslova teče a motor spaluje více oleje než benzínu. I tady však platí, že se to musí projevit namodralým dýmem z výfuku!
A konečně závěrem: Citovaná cena za výměnu simeringů je rozhodně přinejmenším přiměřená, ne-li přímo výborná. Až to u mne vzbuzuje podezření, zda se to za tyhle peníze dá vůbec v podmínkách komerčního podnikání udělat, resp. zda se to vůbec vyplatí...?!
A ještě dovětek závěrem: Někdo tady svého času zmiňoval problém se cvakajícím hydraulickým zdvihátkem ventilu. Pokud to byl šubík, pak pro pořádek připomínám, že nejlepší příležitostí pro výměnu "hydroštelů" je právě výměna simeringů na ventilech, neboť se to dá odbýt při jedné práci. -
« Opel Astra 1.6 8v
Nazderk Oplaci, mam dotazek mam astru F s 1.6 8v , najeto cca100tis, jezdila normalne az minuly tyden rano nenastarovala bez plynu, otacky drzely az po cca 10sec pod plynem, jinak chcipl....dalsi den jsem nastartoval normalne ale kdyz jsem hned zapnul klimu zase to chciplo...pres vikend starovala normalne a i klima fungovala bez chcipnuti......co to muze byt?? Díky všem za pomoc!! :? -
« Pro campagnola
Tak jsme byli s naším Oplíkem v servisu. Mechanici na nás koukali jako
na blázny, když jsme jim popsali náš problém s unikajícím olejem.
Změřili emise - prý hrůza. Takže prolezli motor. Zjistili, že ventily
berou víc oleje než by měly a to vinou špatných "simeringů" - přesně
nevím, jak se to píše, tak se předem omlouvám. Mluvili o špatném (ztvrdlém) těsnění u ventilů. Nerozumím tomu, jen tlumočím.
Předběžná cena opravy - 3500,- Z toho matroš jen 1200,- Je tam prý
velká pracnost. Podle odhadu mechaniků by si to teď mělo vzít tak
litr oleje na 1000 km. Jo a to že nám auto občas nechtělo jet,
bylo zrezlými předními brzdami. Dá se říci, že jsme vlastně za jízdy
stále brzdili. Brzdy nám hezky vyčistili, srovnali kotouče. Platili jsme
1000,-
Když to tak vezmu, tak to ještě není tak hrozný. Čekali jsme
něco horšího. Autíko objednáme na opravu a pak si budeme zase
zvesela vklidu jezdit. Teď musíme akorát víc hlídat ten olej.
Měj se krásně a Astrám zdar!!!!!! -
« voda z výfuku
Z výfuku mi jde voda jen při začátku jízdy, pak už ne.
A olej přítel opravdu leje tam kam má. A jak jsem psala, tak olej
v chladící kapalině není, tak by to tím těsněním být nemuselo.
Každopádně se to asi určitě dozvím zítra. Ozvu se, jak jsme dopadli.
Š. -
« Bez nadpisu
Šubik(ova) dej urcite vedet jaka bude diagnoza. Jen v tvem zajmu doufam ze ten olej lijes do nadrzky na vodu do ostrikovacu. >:D Jinak to bude ruple tesneni, nejspis pod hlavou. No tak se vypusti vodoolej, udela se vyplach motoru a chladiciho systemu da nove tesneni, naleje novy olej, nova chladici smes zaplatis 9000,- Kc a auto bude zase litat jako Aeroflot. Ja me kdysi na Omeze vadny vymenik mezi vodou a olejem. To ale na Astre tusim ani neni. Tak to tipuji na to tesnitko. Pokud ti voda abnormalne strika z vyfuku ubyva ti v expansce voda? No kazdopadne dej vedet co to je.... :roll: -
« Re: Re: Voda z výfuku
Tak jsme zkontrolovali chladící kapalinu - bez známky oleje.
Z výfuku jde skutečně jen 100% voda. Takže fakt nevíme, v čem
to vězí. Přítel ale dnes ráno doléval 1,5 litru oleje, nějakých desítek
kilometrů ujel a olej tam pořád je. Tak to snad bude dobrý. Ale
pro jistotu to necháme v servisu překontrolovat. Tak zatím!! -
« Voda z výfuku
Moc díky za radu. Oblaka namodralého, smradlavého kouře z výfuku
naštěstí nestoupá. A ty si myslíš, že by opravdu auto mohlo žrát
cca 1 litr oleje dejme tomu na 100km??? Nedokážu si to totiž
vůbec představit. Ale na tom úniku oleje do chladící kapaliny asi něco
bude. Když jsem totiž koukala, co to stříká z toho výfuku, tak
mi přišlo, že to má na vodu moc velkou hustotu. Tak uvidíme, co mi
zítra řeknou v servisu a jestli chceš, tak ti dám vědět, jak jsem dopadla.
Zatím se měj
:
Nazdarek Oplaci, mam dotazek mam astru F s 1.6 8v , najeto cca100tis, jezdila normalne az minuly tyden rano nenastarovala bez plynu, otacky drzely az po cca 10sec pod plynem, jinak chcipl....dalsi den jsem nastartoval normalne ale kdyz jsem hned zapnul klimu zase to chciplo...pres vikend starovala normalne a i klima fungovala bez chcipnuti......co to muze byt?? Díky všem za pomoc!!