Pohon 4x4 u osobních aut

« 2 alfa33

A v čem to máš?

"-- skrytý --" 04.01.02  22:59

2 555: dle toho popisu na té stránce se Haldex vypne do 60 ms, když:

a) se zapne ABS (popř. VSC) - tudíž pokud pojedeš zatáčku na mezi 4x4, ale ještě nebude výrazný důvod ke smyku (tedy neaktivuje se VSC), tak pojedeš skoro jako 4x4. Jakmile se ale dostaneš na hranici, kdy ti třeba bude prokluzovat předek a zadek bude chtít do smyku (tedy kdy bys ho potřeboval), tak se pustí VSC a haldex vypne a jseš v háji :o(

b) zatáhneš ruční brzdu

"-- skrytý --" 04.01.02  22:40

« Re: Haldex to Našrot

čidla: používá čidla ABS a pak velmi jednoduše zjišťuje jestli je sepnutá ruční brzda nebo ne - řídící jednotka je jednoduchá a tudíž levná, informace získává ze sběrnice CAN.

hydraulika: dneska jsou to už poměrně levná zařízení, navíc se dají v autě připojit na jiné hydraulické okruhy (brzdy, řízení...)

výkres: na něj jsem koukal i na popis a toto jsem z něj vyčetl

04.01.02  18:08

« Re: Haldex to Našrot

Nazdar chlapi, už jsem s tím tady jednou vyrukoval,mám požitý systém kde je buď zapnutý předek, nebo jen zadek ,celé se to ovládá ON/OFF tlačítkem,za převodovkou je umístěna elektronicky počítačem ovládaná spojka která je stále sepnutá a korát při brždění které přesáhne přetížení 0,6G tak odepne zadek aby se lépe brzdilo jinak tahle pomůcka je neaktivní pod 50km/k a nad 180 km/h ,potom je tam viscospojka potom to jde do diff,žádné uzávěrky nebo L.S.D. to nemá,co to je za systém, kdo jej vymyslel a u jakých aut se používalo 91´-94´, dík

"-- skrytý --" 04.01.02  08:28

« Re: Haldex to Našrot

Mracek: To som myslel. Zaujimalo by ma, ci Haldex naozaj "nedorazi" voz, ktory prechadza zakrutou na hranici vyuzitelnosti 4x4 a on si zrazu vypne zadnu napravu? Este som nemal moznost sa s tym zviest, preto pisem skor o premanentnom pohone. Suhlasim, ze ked urves scoobie z zakrute, mas sakramentsky vela prace to udrzat na ceste.
    Nasrot: EVO VII ma aktivny diferecial, sice len 1, no je tam (v seriaku).

03.01.02  23:49

« Re: Haldex to Našrot

Našrote fakt se koukni na ten výkres jak jsem posílal adresu a uvidíš, že to není o tom jestli se ti podaří vystřihnout kus plechu nebo ne. Cerpadla, elektronika, čidla. Jinak v propadlišti dějin je několik konferencí, kde se haldex poměrně dopodrobna rozebíral.

"-- skrytý --" 03.01.02  22:33

« Re: Haldex to Našrot

Splet jsem se akorát v suchosti té brzdy (spojky) - to psali v Automobilu, kde rozpitvávali oktávku. Výroba rozhodně vůbec není náročná, oproti kuželovým diferenciálům - plechy spojky se stříhají. Další věc - haldex stejně na zadek neustále přenáší asi 5% síly, spínáním se plechy spojky stejně ohýbají, takže o přesnosti, kterou musíš dodržet u diferenciálů se tady nedá mluvit.

BTW: Píšou tam, že Haldex je použitelný jen do 2000 Nm kroutícího momentu na vstupu, tak proto rozhodně není použitelný pro offroady.

"-- skrytý --" 03.01.02  22:07

« Re: Haldex to Našrot

2mracek: auta, která přenášejí výkon jen na kola, která zabírají zatím jezdí akorát ve WRC - napodobeninu tohoto pro běžná auta dělá Subaru. Haldex taky rozhodně neumí přenést všechnu sílu jen na zadek - maximálně to končí u 50:50. A další věc - čím větší sílu na dané kolo přeneseš, tím větší náchylnost na proklouznutí. A ta viskozní uzávěrka v RAVce funguje tak, že při prokluzu (pokud to neurveš rovnou puštěním spojky ve vysokých otáčkách) předku se na zadní kola dá jen tolik síly, aby ještě neprokrouzly.

03.01.02  21:21

« Re: Haldex to Našrot

Haldex je samozřejmě levnější, poněvadž je to vlastně jen suchá hydraulicky ovládaná brzda - není nutná velká přesnost, rychle se vyrobí atp. Bez invektiv bych Ti doporüčoval prohlédnout si haldex buď skolněním se pod auto nebo výkresy na www.haldex-traction.com. Potom pochopiš, že z toho cos napsal není nic pravda. Suchostí počínaje a přesností a levností konče. To takový diferenciál proti tomu vypiluješ pilníkem :-)

03.01.02  17:11

« Re: Haldex to Našrot

2 nasrot-ja jsem ale od nikoho neslysel, ze by mel s haldexem problemy, natoz pak, ze by pocitil nejake pripojeni zadku! Ono to totiz nebude zas tak jednoduche a bude to fungovat spolehlive! Jinak RAV4 ma staly pomer 50:50! Jsou uz i auta, ktere dokazi veskery vykon(100%) prenest jen na jedno kolo, ktere ma maximalni trakcni chopnost! A to uz musi byt neco! Jo a Audi myslim ma menitelny a to 30-70 nebo az 70-30!

"-- skrytý --" 03.01.02  16:59

« Re: Haldex to Našrot

Haldex je samozřejmě levnější, poněvadž je to vlastně jen suchá hydraulicky ovládaná brzda - není nutná velká přesnost, rychle se vyrobí atp. Jedinou výhodu mohl haldex získat tím, že by do kabiny dali přepínač "on-off-auto", což je díky elektronickému řízení Haldexu otázkou pár korun. Proč to neudělali, nevím. Jinak - každá neplynulost je jen ke škodě, zvlášť při řízení.

2mracek: neříkal jsem, že je RAV offroad, ale jen že má klasické 4x4 s výhodou viskozní uzávěrky středu - u té víceméně odpadá údržba a její sepnutí je narozdíl od haldexu plynulé.

03.01.02  15:39

« Re: Haldex to Našrot

555-treba prave proto! Nekdo chce jet bezpecne a za vsech podminek, ale nechce velkou spotrebu a jezdi jen po silnicich, proto si koupi auto s Haldexem. Nekdo chce mit stalou 4kolku, tak si koupi Subaru a ma vystarano! Vi, ze dostane auto, ktere se chova jako klasicka4-kolka, vi ze projede temer vse vetsi rychlosti nez 2-kolka, ale pokud mu auto ustreli, tak je v ... Zato napriklad nekdo s haldexem si v pohode jede, najednou kopec a snih, pripoji se zadek a jede jako 4-kolka, v zatacce mu to ustreli, v zapeti se odpoji zadek a auto se zacne chovat jako klasicka dvojkolka(nedotacive) a vi, ze se to da srovnat! Proto nekomu vyhovuje jen pripojitelny zadni pohon, ktery neni delan pro zavody(vsak by asi ani v tech podminkach moc nevydrzel) a nekomu zase stala 4-kolka, ktera mu dela radost!

"-- skrytý --" 03.01.02  15:32

« Re: Haldex to Našrot

Sorry, ale kazdy jazdec rally bi ti namietol, ze nema rad, ak sa voz v jednom okamihu tvari, ako 2kolka a potom ako 4kolka. Mimochodom, prave koli tebou propagovanej vyhode mam Imprezu :). kazdy vidi vyhodu v niecom inom. Ja Haldexu zavidim len spotrebu.

03.01.02  14:57

« Re: Haldex to Našrot

Navic se chova jako 2-kolka, jen kdyz dojdou 2-kolce sily, se pripojuje zadek, ten se ale zase v kritickych momentech odpojuje, aby auto nebylo zradne!

03.01.02  14:56

« Re: Haldex to Našrot

Nikde jsem ale necetl, ze je haldex delany pro extremni situace! Vsak taky Octavie neni tereni auto, ale auto pro normalni silnice, kde mu za jistych okolnosti a podminek muze pomoci prave haldex! RAV4 taky neni off-road! Jen je o neco vyssi a muze si dovolit trochu vice nez Octavie 4x4! Pravych off-roadu je malo a vetsinou to jsou vsechno 3-kolky!

"-- skrytý --" 03.01.02  11:47

« Re: Haldex to Našrot

Myslim, ze Nasrot ti chcel naznacit, ze haldex je obdoba roznych DSP v HiFi. Nejde o to, co kolko stoji, skor o to, ze je to pre fabriku jednoduchsi sposob, ako oblbnut zakaznika. Jedna vec je vyvoj a druha naklady na seriovu vyrobu. Vyvoj je uz zaplateny, tento system si moze kupit kazdy, SkodaSeat..., Volvo,... a vo vyrobe je to pravedepodobne lacnejsie + ostava moznost vytahovat sa lepsou spotrebou pri jazde s prednou napravou. No stve ma, ak to niekto propaguje ako permanentny 4x4 a to sa bohuzial deje. Na ceste by som to tak tragicky nevidel, takyto system musi byt pre normalneho jazdca nezistitelny, roziel bude len v extremnych situaciach. Odhliadnuc od vsetkych osobnych nazorov, musi byt horsi, nez perman. 4x4, pretoze inak by sa uz presadzoval v rally a off roade, nie?

03.01.02  10:47

« Re: Haldex to Našrot

Nevím čemu říkáš rozjet se jak *. Pokud je to, že tomu naložíš, že víc to nejde, tak to jsem pochopitelně zkoušel. Neměl jsem možnost vyzkoušet plnohodnotnou čtyřkolku, takže nemohu srovnávat. Prostě to vyrazí ve směru ve kterém chceš jako po betonu. To, že auto s haldexem uletí při prudkém podřazení bych viděl jako chybný mezikus mezi volantem a sedačkou. Haldex sepne v milisekundách po protočení a odepne řádově v desítkách sekund. Protože při prudkém podřazení dojde k prokluzu resp. k rozdílu mezi přední a zadní nápravou, haldex sepne, nebyl-li již ( a to je hodně pravděpodobné) již sepnut. A poslední věc na kterou sám nedokáži odpovědět je Tvoje narážka na levnou náhražku. Když to vezmu bez emocí, tak takový mezinápravový diferenciál je určitě levnější a mnohem výhodnější než haldex. Proč tedy vyvinuli nejprve syncro a později haldex?

"-- skrytý --" 02.01.02  22:22

« Re: Haldex to Našrot

Pořád jednou velkou nevýhodou je, že se to nechová normálně ani jako čtyřkolka ani jako předokolka. S normální čtyřkolkou ti třeba při prudkém podřazení na klouzavém povrchu neuletí auto. A k tomu rozjezdu - když se rozjíždíš normálně (a ne jako *), tak se samozřejmě na kluzku rozjede jako běžná čtyřkolka, ale když se budeš chtít rozjet jako *, tak to zas tak plynulé podle mě nebude - zkus to na sněholedu na plný plyn a dej vědět.

01.01.02  22:23

« Re: Haldex to Našrot

Víš těžko se Ti odporuje v tom cos viděl. Já mám tu nevýhodu, že když sedím za volantem tak na ta kola nevidím, takže nemám šanci počítat, kolikrát se které kolo protočí. A ono to asi ani nebude důležité, když se to na ledě rozjede jako na betonu. Když byla před vánocema kalamita, že se kvůli sněhu nedalo jet po silnicích I.třídy a udělaly se zácpy, tak jsem se probil do Prahy částečně po plních cestách, i když se kolikrát nedalo poznat zda je to cesta nebo pole. Pokud dosahuje sníh po nárazník tak to ještě jede, pokud se sníh hrne přes kapotu, tak se to zastaví.Já bych to definoval jako jinou technologii, která má své výhody a své nevýhody. A která je třeba mnohem lepší než permanentní čtyřkolka bez uzávěrek diferenciálu.

01.01.02  21:52

« Re: Haldex

Haldex ma ale zase jine prednosti nez klasicka 4-kolka(vlastne 3:-)), ktere se vyuziji casteji...

"-- skrytý --" 01.01.02  21:40

« Haldex

Ještě - konečně jsem viděl, jak se chová v praxi Haldex. Jako s pravou čtyřkolkou se s tím rozjet nedá - viděl jsem maníka, který chtěl dělat s CRVčkem frajera a rozjet se se zahrabáním všech čtyř kol, což se mu nakonec po kouskách podařilo - nejdřív se, odhadem, tak 5x protočila přední kola a pak se cca stejnou rychlostí začal protáčet kola zadní. Mé shrnutí zní - je to fakt jen levná náhražka, občas nebezpečná. A jak jsem zjistil za cestu do Krkonoš a zpět - dost lidí s těmito náhražkami si myslí, že můžou na sněhu jezdit jako na suchém asfaltu... bohužel.

01.01.02  21:37

« Re: RAVka na Bridgestonech a sníh a náledí

2 nasrot- RX4 ma jeste ASR na predni naprave, ktery mu hodne pomuze prave v techto situacich! :-)

"-- skrytý --" 01.01.02  21:32

« Re: RAVka na Bridgestonech a sníh a náledí

Záleží právě na tom, jak je udělaný - třeba Torsen by měl opravdu sepnout "úplně" (to vychází z účinnosti šnekových soukolí). Ještě jsem ale nezjistil, co je pořádně v té RAVce. Jinak, teď jsem se vrátil z hor, tak byla na zkušené a zjistil jsem tak jedno (pro srovnání) - co nevyjede dvoukolka s řetězy, vyjede ještě RAVka bez řetězů a co nevyjede RAVka s řetězy (bohužel jsem neměl žádné k dispozici, takže to jen tak co jsem viděl v okolí), vyjede něco s redukcí a mechanickými závěrami středu a zadku. Ta redukce vážně dělá zatraceně moc - zahrabali jsme se totiž na takové cestičce do poměrně prudkého kopce (zapad jsem kolem do příkopu, když jsem na ní chtěl ze strany vycouvat a zadek sjel po straně) - na pomalé rozjíždění (kterým by šlo vyjet) to mělo málo síly a na rychlejší se kola protáčely.

27.12.01  11:00

« Re: RAVka na Bridgestonech a sníh a náledí

LSD má nějakou svornost udávanou v procentech 0-100% čím míň tím hůř pro vyprošťování z krizových situací....... (u normálních aut je asi od 25-75%)

"-- skrytý --" 26.12.01  12:15

« Re: RAVka na Bridgestonech a sníh a náledí

Tak se ta 360tka povedla, ale je na to potřeba minimálně 25x25m plocha a prašan na ledu, jinak to bohužel nejde.

A taky už jsem zapad - sedlo si to mrcha do asi 45 cm hlubokého závěje na břicho. A taky musím někde zjistit, jak je udělaný ten samosvorný diferenciál vzadu, protože když bylo každé zadní kolo jinak vysoko, tak zabíralo jen jedno z nich, mrcha.

"-- skrytý --" 19.12.01  19:25

« Re: RAVka na Bridgestonech a sníh a náledí

Jde s permanentní čtyřkolkou - a právě i to líp vypadá, protože se netočí kolem předních kol, jako zadokolka, ale skoro kolem vlastní osy. Jenže jakmile se zamkne středový diferenciál i zadek, tak je to bohužel nemožné.

18.12.01  21:58

« Re: RAVka na Bridgestonech a sníh a náledí

našrot: Ona jde 360ka i stou permanentní 4 kolkou, ale zase taky jiným postupem. Pokud máš dobrej podklad, tak si můžeš dokonce navolit, kolik jich chceš udělat. I když věřím v kvality Toyoty, tak bych to z čistýho soucitu už jen s těma předníma kloubama nepokoušel. :-))

"-- skrytý --" 18.12.01  18:26

« Re: RAVka na Bridgestonech a sníh a náledí

ještě: takže jako 360tku můžu pořád jen s Carinou nebo Corollou, i když mají obě náhon na předek - stačí zatáhnout ručku, vytočit kola a buď jet dopředu nebo dozadu, jak je komu libo :o)

"-- skrytý --" 18.12.01  18:24

« Re: RAVka na Bridgestonech a sníh a náledí

Věřím, že se to může vysypat (viz Murphyho zákon - když se může něco pokazit, pokazí se to; a když ne, tak se to pokazí taky). Za ručku samozřejmě netahám pod plynem a jen s vymáčknutou spojkou (právě abych jí neurval) - vzhledem k tomu, že byla od počátku použitá asi tak pětkrát, tak právě možná ty rány od ní být můžou (zvlášť když se zatáhne v takové 40tce). Takže sice přes ručku to otočit jde, ale nechce se mi do toho :o). A k té životnosti - vzhledem k tomu, že je to už třetí Toyota v rodině a předchozí dvě mají najeto 220 a 170 tis. a upřímě řečeno, občas s nimi jezdím jako kdybych je chtěl po dojetí do místa dát rovnou na repasi :o) a zatím nebyl žádný problém (akorát jsou to dvojkolky, takže tam odpadá problém se silou na zadních kolech), tak předpokládám, že to vydrží alespoň podobně - jen pro ilustraci: teď nejnovější automatická převodovka pro Chryslery (po cca 40ti letech první nová :o)) je počítána na životnost 250tis. km při 6500 ot/min...

2 prof: Vzhledem k tomu, že RAVka patří do kategorie SUV, tak bohužel nemá vypínatelný předek a ještě k tomu má viskózní uzávěrku kolem středového diferenciálu a ještě LSD vzadu, takže si na 360tky můžu nechat zajít chuť. Prostě to jezdí normálně dokolečka a vypadám jak na kolotoči :o)

"-- skrytý --" 18.12.01  08:34

« Re: RAVka na Bridgestonech a sníh a náledí

Zhruba rovnako velke, hrubka je cca 4-5cm. Prof ma pravdu, na rally v N-kach sa menia zadne difaky za heavy duty, ktore to vydrzia. Seriak ma 2 moznosti: 1. povoli rucka (jeden novinar ju urval na GT) 2. povoli difak. Mozno aj preto je seriove nastavena tak, ze zabera az hore.

17.12.01  21:38

« Re: RAVka na Bridgestonech a sníh a náledí

našrot: No, obvykle jsou u Toyoty tyhle díly drahý všechny. Taková vyskakující 5ka u LandCruisera = 50 litrů hrubýho odhadu. Nespravoval jsem to já, ale bylo mi to tlumočeno člověkem, kterej ty skříně dělal dvě. Když jsem si chtěl objednat listový péro na HD 60, tak jsem při ceně 16 tis. za jedno couvnul, atd.

Nepochopil jsem dost dobře, jaký kousky s tím děláš, ale pokud chceš tahat za ruční brzdu, když máš zapnutej předek, tak to je trochu raubírna. Nevím sice, jstli má RAV mezinápravovej diferák v tu chvíli otevřenej, nebo zavřenej, ale v obou případech to bude znamenat dost velký rázy na celou soustavu. Konec konců píšeš, že se takovej obrat dělá blbě, což by ukazovalo na to, že ten diferák uzavřenej bude a tudíž s tím ten obrat teoreticky udělat ani nejde. Ona ručka není dělaná na to, aby se s ní dělaly smyky. Na to ji žádnej Japonec tutově nepočítal :-) Ten obrat se dělá jako s klasickým zdkem. Když stojíš, nebo pomalu jedeš, dej kola do rejdu a dupni na plyn, aby se ti kola začaly prokluzovat. Musíš mít ale předek vypnutej. Najednou se točíš tak, že to nestíháš rovnat. Nedoporučuju to cvičit na parkingu mezi dvěma řadama aut :-)

No, a jestli můžu, tak bych ti chtěl dát jednu fakt přátelsky míněnou radu. Nespoléhej na to (alespoň co se týče auťáků), že pokud je něco dobře spočítaný a vyrobený, tak že se to nemůže vysypat. Může, ale nemusí, stejně tak nemělo by, ale může. O tom většinou rozhoduje něco, nebo někdo mimo naše chápání. Věř, že až se ozve "křup!", tak zrovna ve chvíli, kdy to budeš potřebovat nejmíň. :-) Mimo mý chápání bylo vždycky to, že známýmu, kterej se stejným autem dělá trvale daleko horší a drastičtější pokusy, se nikdy nic nevysype a mě stačí najet na obrubák, prudce zatočit, nebo přidat plyn a můžu se pod tím válet zas tejden. :-)))

"-- skrytý --" 17.12.01  18:45

« Re: RAVka na Bridgestonech a sníh a náledí

2 555: a jak velké má Impreza ty bubny na ruční brzdu? Když jsou malé, tak ta vůle zase tak velká být nemůže. RAVka je má odhadem tak 20 cm v průměru.

"-- skrytý --" 17.12.01  18:42

« Re: RAVka na Bridgestonech a sníh a náledí

2 prof: ještě - jaký krámy do převodovýho ústrojí jsou drahý? A co by se s nima mělo stát - když je to dobře spočítané a vyrobené, tak nevím, co by se mohlo pokazit.

"-- skrytý --" 17.12.01  10:39

« Re: RAVka na Bridgestonech a sníh a náledí

Impreza ma to iste a nepocut to.

"-- skrytý --" 17.12.01  10:27

« Re: RAVka na Bridgestonech a sníh a náledí

Ne e, jsou to pakny na buben - normální pakny, když se jima i brzdí, musí mít poměrně malou vůli za pohybu, tudíž je třeba poměrně přesná výroba (i když se bržděním ojíždějí) a tedy je to drahé. Bubnové brzdy, které jsou jen pro ruční brzdu takové nároky na přesnost nemají, takže vůle může být třeba i 5 mm. Ten dosed samozžejmě není slyšet vždy, ale jen když se za tu ručku za jízdy prudce zatáhne.

"-- skrytý --" 17.12.01  09:04

« Re: RAVka na Bridgestonech a sníh a náledí

Tiez nechapem, najma, ak napr. taky MB vyrobi 400Hp coupe a dodava ho s automatikou a dovodom, ze s manualom by to sofer nezvladol:)))
    Tie zvuky budu asi nieco ine, inak je zaujimave, kolko japoncov ma rucky riesenu bubnami na kotucoch...

17.12.01  08:20

« Re: RAVka na Bridgestonech a sníh a náledí

ještě jedno našrot: Já jen, že takový krámy do převodovýho ústrojí bývají u Toyoty docela dost drahý, tak bych je moc necvičil, aby se nenamohly.

17.12.01  08:17

« Re: RAVka na Bridgestonech a sníh a náledí

našrot: Jen jestli ten zvuk je od toho dosednutí paken na buben. V životě jsem takový dosednutí neslyšel a navíc se domnívám, že ani slyšitelný není...

"-- skrytý --" 16.12.01  17:53

« RAVka na Bridgestonech a sníh a náledí

Tak konečně napdlo trochu sněhu i v Praze, tak jsem zkoušel co jde. 360tku neudělám, ani kdybych do ní ze strany strkal. Zkoušel jsem to na sněhu i ledu a jediné co to udělá je, že než se zavře uzávěrka kolem středového diferenciálu, tak se trochu tlačí zadek před předek, ale pak to jede jako do normální zátáčky (to trvá cca 1,5 s). Blbě se s tím dělá i obyčejný obrat na ručku, poněvadž to jen na ruční brzdu má extra bubny (na normální jsou diskové), které si nijak na minimální vůli nehrají a ani nejsou tak silné jako normální brzdy, takže se páka ruční brzdy musí vytáhnout až na konec a hlavně se mi nelíbí ten zvuk dosednutí paken na buben.

Co je ovšem výborné je, že i když se při rozjezdu na sněholedu sešlápne plyn až na podlahu, tak se to plynule rozjede (i když ty kola se na sněholedu už taky protáčejí, ale táhnou - díky poměrně malému výkonu). Takže zatím jsem se čtyřkolkou nadmíru spokojen.

"-- skrytý --" 23.11.01  21:15

« Re: Jaké pneu?

Jo, to jsem myslel. Já vím, že to není aktivní diferenciál v pravém slova smyslu, ale efekt to má podobný. Mimochodem - rád bych viděl toho moulu, co by si kupoval sporťák s automatem... takovým lidem nějak nerozumím :o)

"-- skrytý --" 23.11.01  09:02

« Re: Jaké pneu?

Kukal som si to subaru.com Podla toho co som nasiel si asi myslel variabilnu distribuciu tocaku pri automatike? H6 to na 100% ma aj tu, WRX s automatikou zatial nikto v SK neobjednal, takze to neviem. Ale WRC a EVO VII maju uplne iny princip aktivneho diferencialu. Scooby ma stale zaklad zalozeny na klasike.

23.11.01  08:23

« Re: Jaké pneu?

To nasrot. Diky moc,ted zpracujeme a stravime,dal se uvidi.Je aspon od ceho se odpichnout.Kdyz clovek zna presny cisla,muze udelat sam,nebo nekdo,kdo umi a nemusi pro kazdou blbost vyuzivat autorizovany servis.Kdybych jejich sluzeb mohl bez omezeni vyuzivat,tak koupim novyho Cruisera a jsem v pohode.

22.11.01  19:53

« Re: Jaké pneu?

Brody jsou vsude, i na j morave.Nejvic je jich v Jiznich Cechach, fotky jsou z Blanice u Bavorova, hloubka byla min 60cm!...Jinak znam na Sumave mista na mnoho dni.Pri jedne normalni ceste jsem v terenu narazil i na Hummra, puvodne jsem jel v kolejich po nejakem nakladaku, ale na nakladak to bylo moc velke stoupani...:-)

"-- skrytý --" 22.11.01  18:24

« Re: Jaké pneu?

to 555: koukal jsem na www.subaru.com - je to pro ameriku, tak nevim, jestli to taky budou dodávat do evropy

"-- skrytý --" 22.11.01  18:23

« Re: Jaké pneu?

2RadekG: člověče, kdes sebral takový pěkný brod - ten nutně musím zkusit, jsem na ně nějaký zatížený :o))

"-- skrytý --" 22.11.01  18:20

« Re: Jaké pneu?

2futura: myslíš spíš typu kolik to žere, jaký to má motor atp. nebo něco ve smyslu "oprav si sám"? Kdyžtak jako takové letmé informace se dají brát třeba www.geocities.com/ MotorCity/Pit/ 9975/dataBySubject/ Engine.html nebo www.geocities.com/ MotorCity/7177/ tech.html (všechno bez mezer). Jinak ono těch 4runnerů tady moc nejezdí, původně jsem si chtěl taky pořídit jednoho, ale 3.0 TD - ten byl snad jen pro evropu. Pak z toho díky financím sešlo. Jinak má (nebo tedy míval, dneska už se dělá jen pro ameriku a to už je něco trochu jiného) stejný rám jako HiLux a víceméně i stejný pohon. Vzhledem k tomu, že pro evropu i usa se dělal vlastně stejný motor (výkon se může lišit tak max. o 10 hp, což je dáno horšími používanými benzíny v usa), tak se dá použít i carpoint.msn.com/Vip/ Engines/Toyota/ 4Runner/1990.asp . No a pro opravy je asi nejlepší si pořídit manuál, třeba www.haynes.com - od nich mám na Corollu a docela ujde.

22.11.01  14:05

« Re: Jaké pneu?

To 555:dival ses dobre? [odkaz] ....Dekuji za pochvalu... Klidne si neco kup :-)

22.11.01  13:11

« Re: Jaké pneu?

To nasrot.Muzu mit k tobe dotaz,kdyz se vyznas v Toyotach? Kamos ma 4runner kolem 90r 3L benzin a marne shani podrobnejsi technicky udaje,popripade dalsi informace.Muzes pomoct?Diky.

"-- skrytý --" 22.11.01  08:24

« Re: Jaké pneu?

Kde si cital o aktivnom dif? Pokial viem, jedeny vyrobca na svete, ktory ho dava so seriaku je Mitsu s EVO VII.
    Radku: www.chci.cz je naozaj dobra stranka :)))))))))))

21.11.01  23:21

« Re: Jaké pneu?

V tom terenu jde alespon o nadlehceni onech 2 kol...Jinak 4wd se pri normalni jizde dostava do pretaciveho smyku blbe (nastesti), ale nedotacivost tam je.... Proc si mi nepochvalil ty fotky? :-(

"-- skrytý --" 21.11.01  22:20

« Re: Jaké pneu?

Ne nadstandard, sériově :o), ale jen v novém, ve starém bylo vzadu "kulový". Na sněhu to zatím zkoušel tatík - dostat ho v prudké zatáčce pod plynem do smyku a nepodařilo se, zatím :o) Ale jsou na tom taky docela pěkné gumy, takže taky pomůžou. To s tím kopcem zkusím, ale nevím kde najdu nějaký takový, poňevadž ty kola mají i díky docela "vysokému" podvozku poměrně velký zdvih.

"-- skrytý --" 21.11.01  22:12

« Re: Jaké pneu?

2 555: tak jsem na to koukal - bral jsem tu délku podle rozvoru a nové (staré jsem nenašel) má rozvor 2524, dlouhá RAVka 2490 a krátká 2280. Takže ale nakonec tím uspořádáním bude asi u Imprezy kratší nebo stejně dlouhá. Ona se ta délka stejně na jízdních vlastnostech neprojeví, já jen že se v návrhu musí udělat s větším průměrem (což je ale u Imprezy kvůli jejímu toč. mom. stejně :o))

Koukal jsem na Subarácký weby a co jsem zjistil je, že do nového WRX (alespoň v USA) dávají obdobu toho, co začala pro WRCčka dělat do druhé Celicy Toyota - tedy "aktivní diferenciály" - že přenáší sílu jen na ty kola, která se nemohou protočit. Tak do WRXka je takovýhle středový diferenciál, který automaticky přerozděluje sílu tak, aby bylo vždy nejvíc na nápravě, která má možnost více zabrat, což pak už může být pěkné poježděníčko.

21.11.01  18:40

« Re: Jaké pneu?

No jo, LSD jako nadstandart....To davaji celou dobu co se prodava novej model?Ja sem to driv sledovat a necetl sem o tom...Jak jezdi na snehu?Uz si zkousel v terenu napr. prechod z roviny do stoupani v zatacce svirajici cca 150 stupnu, prudka tak, ze si musis couvnout?Ma se stat to, aby se dotykalo zeme jen leve predni a pr. zadni a ostatni minimalne.Subaru legacy v teto situaci stoji/hrabe a to muze byt i suchy podklad.Pokud LSD dobre funguje vyjedes....Tento detail muze za to, ze pokukuji po terenaku s uzaverou.Jinak system 4WD u Subaru i Rava je super a chybejici uzaverku dozenou malou hmotnosti...Mam velke zkusenosti s jizdou v terenu v Legacy.Mrkni sem [odkaz]

"-- skrytý --" 21.11.01  10:01

« Re: Jaké pneu?

Torsen neboli LSD neboli diferenciál s omezeným prokluzem má mimochodem vzadu každá toyota, která má pohon (i) zadních kol, kromě LandCruiseru, který má zadní diferenciál uzavíratelný. Viz např.: www.toyotapraha.cz/toyota/rav/ karoserie.htm . Trvej si na čem chceš, ale v Toyotách se vyznám :o) Způsob pohonu je srovnatelný, akorát auta ne.

"-- skrytý --" 21.11.01  09:35

« Re: Jaké pneu?

Ten hriadel, neviem, bral si do uvahy aj to, ze I ma usporiadnie lezato motor - prevodovka+predok rozovodvka-medzinapravak - hriadel - zadok... Ono to nie je tak dlhe, skor by som povedal, ze RAV ma dlhsi. Maju to velmi dobre vyriesene, ak nechces menit spojku, to je robota na 8 hod...
    Prenos sily je dostatocny na vacsinu SUV, ktory benzin ma seriovo 290Nm /v praxi skor 310-320Nm/ skor straca absenciou redukcie. Nakoniec na to, ze je to sportak sa s nim da poprehanat velmi siroke spektrum vozov :)
    EU STi je Impreza WRX modifikovna tovarenskym upravcom FHI. Subaru Technica international pripravil konecne verziu, ktora ma homologizaciu aj v EU a vykon cca. 265Hp, 6 rychlosti, 2x LSD Suretrac, medzinapravak sa da nastavovat, podvozok ma Al. diely brzdy su 4piesty/2piesty Brembo.... www.subaru.co.uk

20.11.01  23:53

« Re: Jaké pneu?

To nasrot: rav je fine, ale GT je lepsi :-)Porovnejme:v terenu, krizeni...po odlepeni jedoho kola od povrchu a pak uvidime co vyjede...Momentalne jsem v Brne...Pokud se nepletu RAV nema vzadu dif s omezenou svornosti, na tom trvam, pokud se pletu ukaz mi kde je to napsano...A trvam na tom, ze new rav je na urovni vsech subaru od cca 94....Co se 4WD tyce...

"-- skrytý --" 20.11.01  18:32

2 555: co to je EU STi?

"-- skrytý --" 20.11.01  18:31

« Re: Jaké pneu?

2 RadekG: Torsen = diferenciál s omezenou svorností, viskózní uzávěrka = viskózní spojka kolem diferenciálu. Jinak: neexistuje lepší a horší pohon, pokud je stejně uspořádaný - o horším nebo lepším se dá mluvit u motoru. A když, tak Impreza má větší rozvor, pokud se nepletu, a tedy delší hřídel mezi předkem a zadkem a tedy horší účinnost přenosu síly na zadní kola... Mimochodem - v těch hrabačkách to není nikdy tak, abys měl zastavená tři kola, ale jen dvě, která tě právě odstrčí - takže ten pokus byl spíš omyl.

"-- skrytý --" 20.11.01  11:19

« Re: Jaké pneu?

Co ti pred tym spravili "dobrovolnici", ze si ich priviazal ku kolesam :))) No malo by to byt tak, ako pises, preto ma zaujima nova STi. Tam by si to mali odskakat uz vsetci. K pohonu inych Scooby: Ostatne modely maju inak koncipovany pohon?

20.11.01  10:36

To nasro:
    Asi mluvis o novem Rav4....Ale Impreza GT ma lepsi dif nez. Rav4, mezinapravovej ma visko spojku a vzadu je s omezenou svornosti...Ciste teoreticky by mela na lede hrabat 2 zadni a 1 predni kolo...Predchoziho rava sem dal na zvedak a 3 lidi udrzeli 3 kola....vykon jen na 1 kolo.Pokud se zapla uz.mezinap. dif. tak 1 predni a 1 zadni. Ten novej rav by ,mel mit system pohonu funkcne shodny se subaru, ale horsi nez Impreza GT a Outback H6 3,0. Alespon takto jsem to pochopil a v praxi vyzkousel, pokud by vsechen vykon utekl levym prednim kolem tak tech 180 stupnu v hrabackach neudelam....

"-- skrytý --" 20.11.01  08:28

« Re: Jaké pneu?

Yes sir, preklz potvrdzujem! Pri rozbehu na lade len trosku dupnem na to, voz sa divne pomrvi /ten preklz/ a uz idem vpred... Ked zacnu seriovo montovat 3x aktivne difaky, kupim si novsi model :-) Btw: dost ma zaujima EU STi a jej 2 LSD /znizena svornost/ Suretrac.

"-- skrytý --" 19.11.01  20:33

« Re: Jaké pneu?

S Haldexem by to asi nešlo - na Impreze to uděláš jen proto, že tam jsou tři klasické diferenciály a že ti tedy každé kolo může různě prokluzovat, což u Haldexu nemůže. Já jsem to zkoušel na štěrku s RAVkou, která má uprostřed kromě diferenciálu ještě viskózní uzávěrku, takže se při zavření chová vlastně jako zapnutý Haldex a s tou to nejde. To spíš ale hlavně kvůli tomu, že zadní kola můžeš protočit jen obě najednou (díky Torsenu) a ne jen jedno, které právě odstrčí do té 360tky.

19.11.01  18:35

« Re: Jaké pneu?

Zkousel sem neco podobnehou na suchu v lete, v zacpe jsem se otocil o 180 stupnu pres spojku a tech 5500 rpm tam bylo taky. Skoro na plnej rejd sem to pustil a za prokluzu zadku se to otocilo, pak uz sem musel tocit volantem jak silenej aby to nebylo 360....Impreza GT je super

"-- skrytý --" 19.11.01  09:26

« Re: Jaké pneu?

Napadlo mi, styl tocenia sa na mieste ala vitaz rally zvladam uplne v pohode /na snehu pravdaze/. Ide len o to, aby to bola fulltime 4x4 a riadne tomu nalozil s vytocenymi kolami. Pre olokoiducich to musi byt ohromna sranda, voz je na 5500rpm /hluk uz cez 90db :)/ a rotuje okolo osi, ako keby ho tma prispendlili. Zaujimalo by ma, ci toto dokaze aj Haldex, alebo sa prepne do prednokolky a voz sa toci, ako ked ho drzia za cumak?

"-- skrytý --" 17.11.01  23:31

« Re: Jaké pneu?

Tak zatím první dojmy osobní jsou asi takovéhle: na suchu jsou poměrně hlučné (sice ne jako Barum Bravura, ale daleko k nim nemají), ale dobře sedí. Dojmy neosobní z tatíkova vyprávění, který již měl možnost na severním Slovensku vyzkoušet asi 10cm pokrývku sněhu - zkoušel s nimi dostat na parkovišti smyk ze zatáčky (bez ručky), ale nepodařilo se to nijak výrazně. Ono je to taky dost složitý už kvůli tomu Torsenu vzadu a viskouzávěrce uprostřed.

Docela mě láká, až bude možnost, udělat si takový vlastní test - brzdnou dráhu a slalom. Tak pak bych napsal něco dalšího.

"-- skrytý --" 16.11.01  14:33

« Re: Jaké pneu?

No, tak s Imprezou to samozřejmě nesrovnávám :o)) ale i tak se člověk už musí hlídat, poňevadž od 80 dál to zrychluje skoro pořád stejně a že by to bylo poznat z něčeho jiného než tachometru, tak to bohužel ne... :o)

Až bude mrznout a padat sníh i u nás, tak dám samozřejmě vědět.

"-- skrytý --" 16.11.01  12:41

« Re: Jaké pneu?

Takze nie som jediny, kto si vsimol, ze zimne sa dostavaju na uroven cien letnych...
    160 je pre RAV dost, nemyslis? Jej urcenim nie je nahanacka s Imprezami :)
    Som zvedavy, ci tie gumy bude tak super na lade, ako pisu, daj vediet.

"-- skrytý --" 15.11.01  20:07

« Re: Jaké pneu?

člověče, tak jsem koukal na ten link a pak mi to nějak nedalo, protože v těch testech vypadaly vážně dobře, tak jsem se kouknul, kolik vlastně stojej a skoro jsem se zděsil a jsem docela rád, že jsou ty gumy taky služební, protože na vlastní auto bych gumy za 8300 teda nedal :o)) Jen je škoda, že jsou jen do 160ti, což ty tvoje pěkné piloty ne :o))

"-- skrytý --" 15.11.01  09:09

« Re: Jaké pneu?

www.tirerack.com/tires/bridgestone/bs_wi… Micheliny som popisoval pred 2 dnami v teme Pneumatiky, kukni si to. Tie tvoje vyzeraju velmi dobre.

"-- skrytý --" 14.11.01  21:48

« Re: Jaké pneu?

Ty Piloty jsou prý všeobecně hodně dobrý. Jak jseš s nima spokojen? Teď máme na RAVce taky konečně zimáky - Bridgestone WinterDueller 215/70-16 -neslyšel jsi o nich něco? Já je totiž včera viděl poprvé :o))

"-- skrytý --" 13.11.01  08:54

Michelin Pilot Alpin 205/50R16H

"-- skrytý --" 12.11.01  19:08

« Re: Jaké pneu?

tak už mám jasno. BTW: jaké na tom máš zimáky?

"-- skrytý --" 12.11.01  09:37

« Re: Jaké pneu?

Seriova ma 208Hp, je to predchodca WRX.

"-- skrytý --" 10.11.01  21:21

« Re: Jaké pneu?

Já se totiž v označeních subaru nějak nevyznám - je to tedy ta přeplňovaná, co má těch cca 250hp? Tedy předchůdce dnešní WRX?

"-- skrytý --" 09.11.01  08:29

« Re: Jaké pneu?

Je to o 39 mil. lacnejsia verzia s oznacenim GT :(, ale aj tak rychlejsia, nez vodic... Chcelo by to mat este 2 a naucit sa to s nejakym rally profikom. Bol som aj u Micanka, je to super, vysvetlia vsetko, povedia ti chyby, ktore robis, ale za 4hod sa to nauci mozno Makkinen.

"-- skrytý --" 08.11.01  18:20

« Re: Jaké pneu?

555: člověče, ale podle tvé přezdívky bych tipoval, že máš Imprezu WRC a s tou by ty skorofígle měli jít v pohodě i na suchu, ne?

"-- skrytý --" 08.11.01  10:05

souhlas, to bylo jenom na "rozproudění debaty". Ahoj LN

"-- skrytý --" 08.11.01  08:28

« Re: Jaké pneu?

Uz sa tesim na sneh, aby som si to vyskusal. Ale na velmi velkom parkovisku :)))

"-- skrytý --" 07.11.01  21:34

« Re: Jaké pneu?

Ono je to totiž ještě trošku technicky složitější: Haldex se v tomhle případě chová jako předokolka, tedy z toho smyku tahá a zadek ti jde jak chce, což je právě u těch 4x4 v rally nevhodné - psal jsem totiž ne že tě auto vytáhne ale vytlačí, že v konci té zatáčky je většina síly na zadku. Takže s předokolkou se takovýhle průjezd zatáčkou dá udělat téměř vždycky, ale není to tak efektní, hlavně kvůli tomu, že se ti vlasně bokem snaží dostat zadek před předek, a tak se většinou zastavíš.

S rallyovou čtyřkolkou se totiž do toho smyku nedostaneš přes ručku, ale tím, že do té zatáčky vjíždíš jako předokolka s nohou na brzdě a plynu najednou a ve chvíli, kdy tě začne "předbíhat" zadek, tak se dá síla na zadek a pak se zatáčka dojíží na 4x4 - proto jí jedou po boku a nezastaví se, jako předokolka. A to haldex neumí, ani kdyby se po...

"-- skrytý --" 07.11.01  09:40

« Re: Jaké pneu?

Vedel som len o hydraulickej rucnej brzde. No ale aj tak sa nieco podobne da aj na "N"-kach, takze rozhodujuca bude technika jazdy, ktou neovladam. teoreticky popis som uz cital, ale za sucha na to treba silny voz a odvahu, za mokra je to nevypocitatelnejsie, tak saom to chcel skusit na snehu. No a sneh je specificky, ale zistil som, ze na rozdiel od presudo 4x4, Impreza pri prudkom pusteni plynu zablokuje zadok, pricom predok este taha a tym sa z nedocaveho vozu da spravit pretacavy. No pri rychl. nad 20km to na snehu skusat nebudem :))