Pohon 4x4 u osobních aut
« Re: Ad Haldex
Kdo.. já to při popisu ještě o trošku zjednodušil...ty válečky byly namontovány na takové trubce se šroubovým závitem (tou trubkou otáčelo to kolečko co se s ním zvnějšku auta celá ta sranda ovládala)...a každej váleček byl k tomu upevněn ještě pomocí pružinky,což znamenalo,že když jsem s tím vnějším ovládacím kolečkem pootočil,tak šroubovice posunula válečky směrem k těm soustředným kolům s výřezy. Pokud výřezy nebyly přesně proti sobě,válečky pochopitelně nikam nezapadly,ale stlačily se pružinky a když se ta dvě soustředná kola pootočila (popojetím)tak,že se výřezy dostaly do správné polohy,tak pružinky válečky do těch výřezů natlačily. No a při vypínání to vypadalo obráceně...čili otočením ovládacího kolečka se pomocí šroubovice válečky z výřezů vytáhly.V praxi ovšem bylo někdy třeba kvůli tomuhle trošku zacouvat... -
« Re: Ad Haldex
GeorgRolf: jóó, dá se to při troše technické fantazie pochopit :-)), já zas přemýšlel, že je možné, že na těch kolech, resp. discích (chromované a děsně hluboké) byly nějaké krytky přes středy a že pod níma by se mohlo nacházet nějaké ruční přepínání, ale to by zase i při vypnutém předku v převodovce točilo transmisí, že? A to stála, to vím. Jinak neříkám, že to nebylo ovládáno pneumaticky, jen jsem si nevšiml žádné hadičky (dá se vztáhnout i na elmag. ovládání - drát). Při zařazení a vyřazení předku nebylo slyšet nic, až když se auto rozjelo, tak to "luplo" a při výše zmíněných impulzech by bylo slyšet nějaké zasyčení, či cvak elmag. ventilu. Mordjé, mně to fakt začíná zajímat, jak "hentenonýbazmek" fungoval. :-))) P.S. jak se v Tebou popisovaném mechanizmu ty válečky přesvědčily, aby vyběhly z těch drážek? Možná se otáčí s jednou z polovin mechanizmu a jako celek se zasunou a zase vysunou? -
« Re: Ad Haldex
Kdo..,zas tak dobře systém Pajera neznám,když už tak spíš ten novější typ(předposlední generace). Někde bych to doma možná vyhrabal,ale psal jsem už několikrát jakej mám doma v materiálech nepořádek. Já myslel,že tahle tuším první generace Pajera měla taky ještě ty manuální volnoběžky,ale je možné že to je ovládáno nějak elektromagneticky,když říkáš,že pneumaticky to asi nebude. Jinak manuální volnoběžky fungují velice jednoduše (měl jsem jí rozebranou)..jedná se vlastně o dvě soustředná kola- to menší je spojeno s polosou,to větší s kolem auta a tam kde se vzájemně dotýkyjí (vnější obvod měnšího kola a vnitřní obvod většího kola) jsou vyvrtány kruhové otvory tak,že vřdy polovina otvoru je ve vnitřním a polovina ve vnějším kole. A volnoběžka funguje tak,že pomocí šroubového závitu se do těchto otvorů zasunou malé válečky,které vnější a vnitřní kolo prostě pevně spojí.Když je volnoběžka rozpojena,válečky se vysunou a obě kola se mohou otážet nezávisle na sobě,čili kolo auta se volně odvaluje a polosa stojí. Ale jak to tak po sobě čtu,tak bych to zřejmě stejně bez nákresu nepochopil:-))) -
« Re: Ad Haldex
GeorgRolf: vlastně jsem se tam koukal a to když jsem zjistil, že mi nějak chybí přední pružiny :-)), až pak jsem se uklidnil, když jsem zjistil, že tam jsou podélné torzní tyče (jako u Tatry), ale ty volnoběžky mně zajímali taky, nejdřív jsem myslel, že to funguje nějak tak, že když se zapne předek a zabere transmise, že přes nějaký šroubovec to zabere, ale pak mi došlo, že to je kravina, protože jak by se to vypínalo a jak by to zabíralo na zpátečku. Fakt nevím. -
« Re: Ad Haldex
to All: když jsem měl Pajero, tak skutečně mezinápravový diferák nemělo a pří vypnutém předku stála celá transmise od přídavné převodovky, přes kardan a př. rozvodovku až po poloosy do nábojů př.kol. pokud jsem ho chtěl zapnout, znamenalo to skoro zastavit, zařadit menší šaltpákou na 4x4 a pak se po záběru motoru ozvalo z předních kol "lupnutí" a kola zabírala. po vyřazení to po rozjezdu zase "luplo" a jelo se na zadek (ale v nábojích se nemuselo nic přhazovat). Jednou jsem jel v hustém sněžení ze Šumavy do Prahy A protože jsem měl obutý 295ky, tak to se zadkem rovně neumělo, ale na všechny to na silnici jelo jak po kolejích (ještě jsem tahal jednu škodovku z pangejtu) a spotřeba byla buď díky vrstvě sněhu a šířce gum, nebo i pohonu někde jinde. Přesně nevím, ale bylo to o doost víc. Byl to turbodízl 2.4. Apropó, ty diferáky byly samosvorný. -
To Kutil,wawrik,našrot..:
Není pravda,že by off roady s tímto systémem neměly přední diferenciál,to je pověra...celý ten systém slouží právě jen k tomu,aby se ušetřilo 0,001 l paliva na 100km a zrychlení bylo o 0,01s rychlejší. Čili celý ten systém slouží k tomu,že se prostě odpojí vše,co by se jinak točilo zbytečně. Jinak běžný off road (většina) mezinápravový diferenciál nemá i když dneska se už od tohoto řešení upouští,ovšem ne z důvodu,že by tento systém měl nějaké nevýhody,ale pouze a jen z toho důvodu,že je snaha sebrat řidiči všechny hračky..takže se dnes stále více i v off roadech objevuje mezinápravový diferenciál s viscospojkou atd. Ale jinak systém připjování předního pohonu bez diferenciálů je nejstarší..používal ho už Jeep Willys i původní Land Rovery,Patroly,Pajera...za ropné krize se pak v 70tých letech objevily ony mnou zmiňované "volnoběžky" v předních nábojích.Jejich výhoda proti automatickému systému,který se používal a používá cca od 90tých let je ta,že pokud vím,že budu potřebovat 4x4,tak si volnoběžky uzavřu už před jízdou, a když jde do tuhého,tak prostě pákou přiřadím přední pohon i za jízdy.(Funguje to tak,že v létě volnoběžky odpojím a v zimě je nechám od listopadu do dubna uzavřené.Z toho plyne i moje zkušenost s tímto zařízením,čili jak jsem psal..na dynamice a spotřebě nepoznám,jestli se něco někde točí nebo ne)To pneumatické,popř. elektrické systémy zpočátku neumožňovaly a pro připojení předního pohonu bylo nutno zastavit. -
« Re: Ad Haldex
To našrot: Jo, to existuje. Má je třeba ÁRO. Musiš ven, na náboji kola otočit takovým bazmekem a pak je přední náprava napevno spojená. Není tam diferák. Je to proto, že se u těchto vozů počítalo s pohonem předku jen ve výjmečných případech. Většinou neměly ani mezinápravový diferák a měli jen uzávěrku zadní nápravy. Takže jsi jezdil se zadním náhonem, když to začalo hrabat, tak jsi zavřel zadní diferák a když ani to nepomohlo, uzavřel jsi volnoběžky v př.kolech a připojil i předek. Pak to jelo už jenom rovně. Za normální jízdy se netočila přední kardanka a rozvodovka. Některé vozy to ale měly tak, ža se stále točila všechno(?). Ušetřily tím mezinápravovej a přední diferák. Dnes už jsem to nikde neviděl. Dnes se všechno točí pořád. -
« Re: Ad Haldex
2nasrot: kludne tomu verit mozes, aj na starej Vitare som to mal. Zmysel mi ostava utajeny, ale je fakt, ze offroady (plus auta,co sa tak chceli tvarit :-)) zaciatkom devatdesiatych rokov to mali. Landcruiser, Patrol, Pajero, Feroza - to su auta, s ktorymi mam nejake skusenosti a tu vypinatelnu volnobezku vpredu mali. V osi kolesa bolo take oko, ktore si povytiahol, pootocil o 90 stupnov a zapadlo to do vyssej drazky - tym sa vypla a aj ked si zaradil 4×4, tak ti predne netahali. -
"-- skrytý --" 11.11.02 20:38
« Re: Ad Haldex
GeorgRolf: volnoběžka v nábojích kol? To je asi překlep ne? Klasický offroad připíná přední nápravu přes nějakou spojku v rozvodovce, ale připínání v nábojích si vážně moc nedokážu představit (bylo by to drahé a složité). Jinak kdyby to tak bylo, tak by se pořád točilo všechno a připojení/odpojení by v podstatě nemělo žádný vliv. -
"-- skrytý --" 11.11.02 20:33
« Re: Viskospojka a Viscomatic (jeste k Santa Fe)
pošli mi to prosím taky na nasrot@post.cz - musim si přečíst článek od Achtenový, abych měl malé bezvýznamné plus (je u nás na katedře a fakt bych jí nechtěl mít doma :o))) , ale dokonce je vdaná, i když by mě zajímalo, o čem si doma povídaj, protože mi přijde, že o ničem jiným než o autech a jejich pohonech se s ní mluvit nedá :o) ). -
« Re: Viskospojka a Viscomatic (jeste k Santa Fe)
Pavle,oscannuj a pošli mi to taktéž... GeorgRolf@centrum.cz dík...Jinak článek z něhož jsem vycházel já byl v něčem novějším...ale číslo ti neřeknu,zkusím doma prohrabat časopisy a najít to. Vím že se jednalo o srovnávací test 4 SUVéček, tuším Santa-fe, Freelander, RAVka a ještě cosi..(Mazda???,nebo CR-V???).Vzhledem k té hoře časopisů co mám doma,to ale bude asi trošku oříšek. Jinak mě samozřejmě visca za diferákem přijde taky jako kravina,ale prostě někde jsem to takhle četl.. -
« Re: Ad Haldex
Našrot..ne ne...měl jsem na mysli off roada s manuálními odpojovači předního pohonu,čili tzv, "volnoběžkami" v nábojích kol..tam se právě netočí nic,pokud 1)zvenku neuzavřeš ty volnoběžky(což je to co jsem měl na mysli)
2)nepřiřadíš v přídavné převodovce pohon přední nápravy..
Čili já jsem nepoznal žádný rozdíl ve spotřebě ani dynamice pokud jsem jezdil s otevřenými,nebo uzavřenými volnoběžkami.Při tom se v případě uzavření volnoběžek točí 1) poloosy 2) diferenciál 3)kardan vedoucí z rozdělocvací převodovky do diferenciálu 4) ozubená kola a hřídele,která v rozdělovací převodovce zajišťují připojení předního a zadního pohonu.
Domnívám se,že rozdíl by asi byl měřitelný,nicméně nepodstatný,hádám řádově v desetinách procent...ale nevím. -
« Re: Viskospojka a Viscomatic (jeste k Santa Fe)
to wawrik: Naskenovat to muzu (i kdyz kvalita asi nebude nic moc, protoze uz original je na hranici citelnosti), ale moje webova gramotnost neni na takove urovni, abych dokazal vytvaret vlastni stranky. Muzu Ti to ale odmailovat a Ty to nekam pleskni (?). -
« Re: Viskospojka a Viscomatic (jeste k Santa Fe)
to Georg Rolf et al: Tak jsem doma prohrabal casopisy a vytahl 4x4 Automagazin 3/2002, kde byly rozsahle firemni materialy k Santa Fe (a Terracanu) a taky redakcni clanek k pohonu u Santy od G.Achtenova, udajne tezke odbornice na pohon 4x4. Jsou tam i ty nakresy hnaciho ustroji atd. Nejspis vychazis z tehoz clanku. Tak jsem to prostudoval a podle meho jak text, tak obrazky svedci o tom, ze Santa Fe ma trvaly pohon vsech kol a mezinapravovou viskozni spojku=uzaverku (plus zadni diferak se zvysenou svornosti).
Formulace z textu: "svornost mezinapravoveho diferencialu je pro jizdu na kluzkem povrchu zvysena viskozni spojkou"
Ale hlavne z obrazku "Schema hnaciho ustroji" je zrejme, ze viskozni spojka (uzaverka mezinapravoveho dif.) spojuje unasec predniho planetoveho diferencialu a unasec mezinapravoveho dif. (ktery pohani kloubovy hridel k zadni naprave).
Takze pri vsi ucte doufam, ze jsi se zmylil a ze Santa Fe je trvala 4x4.
"-- skrytý --" 09.11.02 11:38
« Smysl 4x4
Rano jsem koknul ven a vidim snih. Vytahl jsem subaru na cerstvych novych zimnich pirelli a jel se projet. Razem pro me debata o 4x4 nabrala novy rozmer. Da se jet na snehu tak rychle a tak jiste a bezpecne ze proste i kdybych cele leto zbytecne tahal nejeke kg navic a vetsi spotrebu (teoreticky - 4x4 vyuzivam opravdu i v lete fakt) tak mi to stoji za treba i 10 minut se ctyrkolkou na snehu. To auto neuveritelne posloucha a jeste ted mi caka adrenalin usima ven. Proste je fakt ze trosku treningu je potreba ale muzes pak celou zimu jezdit jako Makinen. -
"-- skrytý --" 08.11.02 17:55
« Re: Ad Haldex
GeorgRolf: pokud se připojuje přední náprava a máš motor vpředu, tak se spojovací hřídel točí pořád a nic nepoznáš (a to nepoznáš ani na té oktávce, protože to není tolik, ale při návrhu se i s takovými dobnostmi počítá). Poznal bys to třeba na nějakém extrémě slabém motoru (proto např. nedělají tu 4kolku s 1,6tkou). Navíc ještě jsem to myslel v souvislosti např. se spotřebou (na které by se i ty malé ztráty projevit mohly) nebo třeba s bržděním - prostě tam zbytečně točíš a brzdíš poměrně velkou hmotu. Možná, kdyby se někdo rozhod porovnat brzdění v různých situacích u oktávky normálky a ala4kolky, tak by vyšla ta 4kolka hůř, právě kvůli tomu spojovacímu hřídeli. Bohužel v případě toho haldexu se to jinak udělat nedá, protože kdyby byl před ní, tak by musela být ten spojovací hřídel hodně předimenzovaný, kvůli rázům v krutu, které by na něj působili. Každý systém má holt svá pro a své proti. -
« Re: Ad Haldex
Našrot...ale houby.Za prvé ztráta výkonu(snížení účinnosti) tím,že se někdy točí nějaký hřídel navíc není nijak výrazná (mám zkušenosti např s terénním vozem,kde byly manuálně odpojovatelné přední náboje a ani po 5ti letech provozu jsem nepoznal žádný rozdíl mezi připojeným a odpojeným předkem-a to se toho v tomto případě točilo navíc podstatně víc,než u Haldexu).Ale to co já považuju za nevýhodu je to,že Santa fe má klasický mezinápravový diferenciál,za ním visco spojku,kde se naopak účinnost ztrácí v oleji ( a věř mi,že visca má hodně daleko ke stoprocentní účinnosti) a největší chyba je to,že pokud se octneš jednou nápravou na kluzkém povrchu a druhou např. na asfaltu,tak diferák funguje zcela standartně,čili nechá tu nápravu na kluzkém povrchu hrabat a ta na pevném se ani nepohne. -
"-- skrytý --" 07.11.02 19:19
« Re: Viskospojka a Viscomatic
a ještě tak nějak k tomu výběru na trhu: bohužel veškeré konstrukční záměry světových automobilek spějí k "eliminaci řidiče" - tedy podle mnohých ukazatelů nejvíce chybující součástky automobilu. Bohužel právě marketing nějak předbíhá jak požadavky trhu tak technický vývoj v těchto oblastech (víceméně každá automobilka musí mít v podstatě na každý autosalon nějakou novinku, aby nasytili novinářskými řečmi namlsané lidi). A pak to dopadá tak, jak to vidíme, že kvůli nutným "novinkám" se mnohdy posouváme vlastně zpět.
A ještě mě vlastně napadlo, kutile, jaks přišel na to, že ABS nefunguje na orig. čtyřkolce? To by tam nemohly fungovat ani normální brzdy... I když ty tam z hlediska silového působení fungují trošku jinak. -
"-- skrytý --" 07.11.02 19:13
« Re: Viskospojka a Viscomatic
Pavel_KR5: k té terminologii - správně je to vždy viskozní spojka a liší se jen použitím nebo spíš umístěním - aspoň to zase nedělá takový pěkný marketingový bordel v terminologii, aby se všechno lépe prodávalo (něco jako CommonRail = Akumulační vstřikování, staré cca 40let...). -
"-- skrytý --" 07.11.02 19:02
« Re: Ad Haldex
kutil: k té RAVce a měkkému sněhu: a) viskouzávěrka tam je, ne viskospojka
b) problém je totiž v opačné fukci těchto systémů - zatímco u Haldexu se přední kola protočit MUSÍ, tak při použití nějakého uzavíracího či spínacího členu na viskozním principu se přední (nebo zadní) kola protočit NESMÍ.. bohužel. Takže u té RAVky je jízda s ní hlavně o jemné práci se spojkou (což si přiznejme, že moc lidí nezvládá). -
« Re: Viskospojka a Viscomatic
No většina novinářů na detaily pohonu dost sere...prostě to má 4x4 a hotovo..maximálně opíšou něco propagandy z prospektů. Ta informace co říkám vyšla několikrát v časopise 4x4 Automagazín,kde jsou redaktoři docela dost na úrovni a podle všeho o systémech pohonu něco ví..a jelikož to tam bylo i s nákresem,tak nemám důvod jim nevěřit(proč by si ten nákres vymýšleli?). V jinejch časopisech ti prostě jen napíšou,že to má 4x4 s mezinápravovým diferákem a viscospojkou,což je více méně pravda..ale jaxi divně řečená. A jelikož ve srovnávacím testu vyšla "průchodnost" Santa-fe hůř,než třeba u Freelanderu,který má pouhou viscu a nic dalšího,tak na tom asi něco bude. Jinak jsem se Santa fe nejezdil,takže nevím,jak je na tom ve skutečnosti.Ale počítám,že ve srovnání s off roadem s přiřaditelnym pohonem a redukcí,nebo se Suba s manuální uzávěrkou,na který jsem zvyklej by mě to asi moc nenadchlo... -
« Re: Viskospojka a Viscomatic
to GeorgRolf: Diky za nevesele informace k Santa Fe. Pokud je to tak, jak rikas, tak 9 z 10 clanku o Santa Fe zajemce pekne lakuje. Jen jednou jsem nekde cetl neco v tom smyslu co rikas ty (o pripojovani zadni napravy).
No hold si budu muset pockat na Legacy Outback v dieselu (pred cca 2 roky probehla zpravicka, ze si turbodieselovej boxer nechavaji vyvijet u Porshe, ale zatim kde nic tu nic). -
« Re: Viskospojka a Viscomatic
Skoda, ze se v cestine pouziva termin "viskospojka" pro tak ruzne veci.
Mozna by bylo lepsi pouzivat terminy "viskospojka" jen pro pripojovani zadni napravy (Syncro apod.) a "viskozni uzaverka" pro viskozni uzaverku diferencialu (Subaru apod.). -
« Re: Viskospojka a Viscomatic
To magic...pokud narážíš na mé tvrzení,že je Haldex lepší než visco,tak si pořádně přečti souvislosti...psal jsem totiž,že Haldex je lepší než uspořádání pohonu u Hyundai Santa-fe...čili ne obecně u vozidla,kde visca slouží jako náhrada uzávěry diferenciálu,jako je třeba Subaru,nebo kde visca obstarává samotné propojení náprav jako např tušim u Freelanderu.Měl jsem na mysli konkrétně Santa-fe,které obsahuje mezinápravový diferenciál a !ZA NÍM! ještě visco spojku,která se pouze stará o omezení kroutícího momentu,který se přivádí k zadní nápravě. Takže pokud jsi reagoval na tento můj příspěvek,tak jsem to skutečně myslel jinak,než jsi to pochopil... -
« Re: Viskospojka a Viscomatic
to magic: díky za shrnutí. Ono to všechno začalo příchodem ABS. To totiž nefunguje na klasickém 4x4 se třemi diferáky. A tak se začaly vymýšlet systémy jako Haldex atd. Jde o to, že v případě zapnutí ABS je třeba rozpojit pohn náprav tak, aby se každé kolo mohlo protáčet nezávisle. To bohužel ani viskózní spojka neřeší. To řeší pouze Haldex. Viskózní spojka má velký problém v tom, že trvá určitou dobu než začne zabírat a potom zase trvá, než se rozepne. Nejlepší je ruční přiřazení, ale od toho se dnes upouští. Sám hledám 4x4, něco mezi osobním vozem a offroadem s diesel motorem za rozumnou cenu, který je schopný jezdit na ledu a sněhu. Zatím jsem nic nenašel. -
"-- skrytý --" 06.11.02 17:54
« Viskospojka a Viscomatic
Procital jsem si tady ty prispevky a jeste jsem zjistil jednu podstatnou zamenu: nekdo psal, ze "...Haldex je porad lepsi nez obycejna viskospojka". To je rozporuplne tvrzeni! Viskozni spojka je par frezovanejch lamel, mezi nimiz je olej urcity viskozity a kdyz se lamely hnaci oproti hnanym moc zrychli ci opozdi, viskozita oleje znemozni jejich otaceni a sepne je, jako by byly svareny. Viskozni spojka se BUD pouziva jako vlastni a jediny spojovaci mechanismus mezi napravami (coz je Haldex taky, jen je tam regulace tlaku toho oleje). To samozrejme je mozne, ale neni to permanentni 4x4. Slouzi to k pripojeni kol druhe napravy v pripade, ze ta prvni klouze. Ja jsem mel na mysli system, kdy je mezi napravami (nebo koly jedne napravy) mechanicky diferencial (at uz planetovy nebo celni) a viskozni spojka slouzi jako jeho uzaverka. Tento system pouziva Mitsubishi u vsech 2 nebo 3 diferencialu, Impreza u 2 (predni je volny) a Alfa/Lancia u 1 (mezi napravami + predni dohromady, vzadu je snekovy samosvor Torsen), Audi u starsich S4 modelu 1 vzadu (Torsen pro zmenu uprostred), Mazda uprostred, atd. To je neco uplne jineho. A samozrejme takovy system (Fiatem treba nazyvany Viscomatic) zpusobuje onen zmineny narust spotreby paliva (vsechna 4 kola trvale v zaberu), ale naopak umoznuje extremnimi jizdu. Myslim si, ze je obtizne zhodnotit nejak systemy dodatecneho pripojovani jedne napravy (vcetne Haldexu), protoze argument, ze se auto chova podivne je podle mne pravdivy. Velmi casto jeste zasahuje "elektronicky srot" v podobe ruznych ESP, ASR a OPBH, takze necitelnost chovani automobilu potom dosahuje hranice paniky. Na druhe strane ale auto vyjede i tam, kde jedina naprava uz nestaci. Ted by melo nasledovat prohlaseni, at si kazdy vybere, ale tech z permanentnich ctyrkolek nam nejak zbyly jen 2....? -
« Re: Ad Haldex
to MITSI: Pohybuju se většinou po Čechách a Slovensku a tam je to zážitek nejen v horách. Vloni jsem musel svoje Mondeo odstavit a jezdit s půjčeným Jeepem. Byla to síla, hodně najezdím a průjezd vrchoviny (dálnice D1) bez 4x4 prostě nešel. Klasická auta rozházená v příkopech (přece si nikdo na dálnici nedá řetězy,že) a tak byla místa, kda jsem projel jako jediný a většinou mě zastavil, jen nějaký *, který předjížděl zapadlé auto a zapadl taky. Ty jsem tahal z kopce dolů. Do ciziny většinou řetězy nepotřebuju, vždy bylo uklizeno a posypáno. -
« Re: Ad Haldex
to novak: Šel bych spíše do Foresteru (mám 190cm). To je takový kompromis. Akorát ten motor mě štve. S Oktávkou mám problém, hrozně se kradou. Skoro všichni známí, co je měli o ně přišli. A stále vidím vytrhané zámky a spuštěná okna. To mě dost odrazuje. Jak to řešíš ty? -
« Re: Ad Haldex
Viděl jsem RAVku, která se na parkovišti zahrabala jenom proto, že měla přední kola na měkkém sněhu a zadní kola díky viskózní spojce se ještě nepřipojila. Není nad manuální řazení. To i Haldex mi připadá lepší. Ten zabere alespoň hned. Viskózní spojku jsem zažil i u VW Transporter a taky s tím byly problémy. -
"-- skrytý --" 06.11.02 09:32
« Re: Smyk u 4x4
Nejvetsi chyby zacatecniku. Moc rychlej najezd zatocis a ono to jede furt rovne. Jinak pokud mas slusnej mezinapravovej diff s uzaverou tak slapnes na plyn pri zatocenejch kolech tak ti proklouznou, zavre dif a utrhne se ti zadek a taky jedes. Na vode mam jeste trochu jinou techniku. Pak taky citlive vybirat jestli prekejvnuti (ostre zatacky) nebo slide (tahle). Obecne chovani pri najezdu do zatacky ovlivnuje geometrie a vyjez a chovani ve smyku pohon tj diferaky, motor atd. No je to na nekolik hodin psani ale co je teorie proti praxi. Jinak myslim ze na www.drivingtechniques je toho az dost. Cago -
"-- skrytý --" 06.11.02 09:31
« Re: Ad Haldex
Ad kutil: "Nechci každý víkend jak cvok nandavat řetězy." - Tak nevím, já jezdím o víkendech na hory převážně do zahraničí a tam je mi houby platný, že mám 4x4, když mě nahoru policajti stejně bez řetězů nepustí, i kdybych tam nakrásně vyjel 100x jednodušeji, než všichni ostatní s "dvoukolkami". Pikantní na tom navíc je, že někde jim stačí u "čtyřkolky" řetězy jen na jedné nápravě (jedno jaké) a někde dokonce vyžadují řetězy na obou nápravách. Ale už jsem viděl dokonce i auto s náhonem na zadek s řetězy na předku - vždyť je přece všichni ostatní nazouvali na předek...!!! Nebo snad ne (oder, n´est ce pas...)? Pak pro mne samozřejmě jakákoli čtyřkolka ztrácí na přitažlivosti: nejede a žere (opírám se o osobní zkušenosti s přihlédnutím k mému obvyklému stylu jízdy).
PS: Na BMW X5 bohužel nemám. -
"-- skrytý --" 06.11.02 09:27
« Re: Smyk u 4x4
Na mokru je to relativne podobne, na suchu uz je to horsi. Je to o citlivem vyberu najezdove rychlosti a o tom to auto znerovnovaznit nejakym ukonem. Nejlepe kombinaci ukonu. Pouzivam schema vic na brzdy tim odlehcim zadek, trosku mu cuknout s rizenim zacne se trosku sunout do boku a jak to zacne delat tak odbrzdit a zatocit na druhou stranu (skandinavskej flick). V tom uz byjvaj diferaky zavrene a jde to. U vetsich a rychlejsich zatacek vetsinou staci sundat nohu z plynu a trosku si tuknout o brzdu. Chce to i dost vykonu udrzet vsechny kola hrabat. Taky bejt nachystanej protoze za zacatku trosku uberes a auto te vystreli nekam uplne jinam nez chces. -
"-- skrytý --" 06.11.02 09:21
« Smyk u 4x4
Mac se tu ptal jak na smykovani. Protoze jsem mel driv M3 a M5 tak jsem byl z imprezy prvni rok dost vykulenej a vicemene jezdil misto smykem po cumaku ven ze zatacky. Takze nejdriv jsem se snazil pochopit jak fungujou diferaky a snazil jsem se upravit podvozek tak aby alespon teoreticky vykazoval tendenci k lehke pretacivosti. Sbihavost, linky stabilizatoru, zpevneni zaveseni, odklony kol, tlak v pneu. Pak jsem travil hodiny na zasnezenem letisti a trenoval.Na snehu to jde samozrejme nejlepe smyky se darej a po jedne dvou zimach si budes jistej. Budes umet pocitat s rychlosti a s tim ze to dela kapku vetsi oblouky a taky to ze neni dobre ubirat. Casto jsem vymek a pichnul to cumakem do zaveje uvnitr zatacky. Proste chce to zazit si schema ze kdyz chces vic zatocit, musis dat vic plynu. A kdyz uz jedes ve smyku a nechces predkem do zaveje tak taky vic plynu. Uberes a stahne te to dovnitr. -
« Re: Ad Haldex
To Pavel_KR5.. nepodléhej iluzím ani reklamám. Trvalý pohon 4x4 u Santa-fe je technicky snad ještě horší než Haldex.Viskospojka,která je umístěná až za mezinápravovým diferenciálem(a nikoliv kolem něj) akorát žere výkon a pokud máš předek např na ledu a zadek na asfaltu,tak se rozhodně nerozjedeš. -
« Re: Ad Haldex
to Novak: Ono Sorento taky neni asi zadnej velkej sporilek (tabulkova spotreba u 2.5CRDi je 8.5 l/100). K tomu zrychleni 0-100 pres 14 s - no nic moc.
Nepremyslel jsi o Santa Fe? To ma jednak o litr mensi spotrebu (2.0CRDi), dynamiku plus minus stejnou jako Sorento, vetsi kufr a hlavne ma trvaly pohon vsech kol. Na druhou stranu ma ponekud divoky design.
BTW, v aktualnim clanku k Sorentu (na auto.cz) je v uvodu docela hezke rozdeleni off-roadu a SUVecek. -
« Re: Ad Haldex
Ja mam okolo 178 cm a postavu vyrazne chudu, a v oktavii sa citim iba o nieco lepsie ako v mojej obstaroznej korze. Keby tam nebola laktova opierka, tak v tom aute ani nejazdim. Podla mna je priestorovo porovnatelna s Imprezou, tam tiez vela miesta nie je. S Legacy som sice nenajazdil vela, ale priestor je ozaj niekde inde, o pohodli ani nehovoriac. -
« Re: Ad Haldex
nechci se hadat. Jenom pisu jak to je. Mimochodem tu 4x4 clovek vyuzije opraavdu jenom kdyz bydli v Krkonosich. Jinak je na *. Vykon to zere, malo jede. A aby se mi neco ve 150km/h neco priradilo v desti a hodilo me to do protismeru na to kaslu. Dlouho jsem o takovym aute premejslel, ale nakonec 4x4 nevzal. Nic mi nevyhovovalo. A na Audi All road nemam. Jo to Sorento je takovej plastovej skakajici korejec. Uz jsem ho zkousel - nic moc. Subaru je Subaru. -
« Re: Ad Haldex
to novak: tak nevim ale zatim vsechny skodovky co jsem koupil se sypaly - proste neosobni kramy a to pseudo4x4 je tak pro smich. Nez Oktavku to snad radsi nic. Zastaralej drahej smejd. Dozadu nedas ani dite. Kdyz nezkusis nic jinyho, tak se ti libi. Mimochodem Subaru jsou super ctyrkolky, ale ziv to. vyzkousejte Forester Turbo - je to nadhera. -
"-- skrytý --" 05.11.02 07:23
« Re: Ad Haldex
to kutil: Legacy je ještě menší než Octávka. Vpředu nemůžeš pomalu dát nohy od sebe a vzadu je na nohy víc místa ale zase mlátíš hlavou do stropu (mám 185cm). (Japonci jsou menší...). A jezdit za 8-10l benzínu nebo 6l nafty....si rozmysli. Zajímavá věc bude KIA Sorento... -
"-- skrytý --" 04.11.02 21:38
« Re: Ad Haldex
kutil: RX4ka je taky Haldex (či nějaký podobný bazmek). Tak jak to tak popisuješ, tak to chce dieslovou RAVku - benzín nemá sílu na vyhrbání se ze závěje ve příkrejším než cca 10° kopci. S tím diealem by to mohlo být jiné kafe a po normální silnici to frčí taky hodně pěkně. A největší výhodu (teda jakou vidím já) je poměrně slušně vysoký podvozek, zatraceně krátké převisy a velká kola. Shrnuto: s benzínovou jsme loni v Krkonoších (jak bylo těch 160 cm sněhu) ani jednou nepotřebovali řetězy a průjezdnost byla stejná jako s Patrolem r.v.85 s řetězy na předku (no, řekl bych ale, že ten měl ještě nějakou rezervu :o) ). Akorát jsem jednou v prudším kopci (no, byla to "škarpa" vedle sjezdovky :o) ) vlít při otáčení do závěje a musel zasáhnout "last lopata hero" (pak tam totiž taky zapad i ten s tím Patrolem, i když nandal všechny řetězy). Pokud si prostě nesedneš na břicho tak, že máš kola ve vzduchu (což je logické :o) ), tak se dá vyjet v podstatě všude. Nevýhodou toho auta je to, že nemá redukci - tedy nějaké výraznější brždění motorem při sjíždění na jedničku nebylo skoro možné - a pak centrální uzávěrka realizovaná viskozní uzávěrkou (což je proti staré RAVce krok zpátky.. ale ekonomové si prý přejí automatizovat co se dá), která (aspoň u té co jsme měli doma) zabírá jen dokud aspoň trochu jedeš případně při rozjíždění pokud není zadek zatížený víc než předek (tedy pokud zastavíš všema kolama v závěji čelem do kopce). Pokud nastane případ, že máš třeba pravá kola na ledu a levá na asfaltu, tak se rozjedeš - LSD vzadu a ta viskouzávěrka to zvládnou. Celkově je to asi tak: kam nevyjede předohrab s řetězy, vyjede RAVka bez řetězů v pohodě (sjezdovky jsem zkoušel :o) ).
Ovšem co si myslím, že je v poslední době docela slušným kompromisem mezi SUV s haldexem a 4x4 je Nissan X-trail - má ty skvělé možnosti 4x4/auto/4x2. -
« Re: Ad Haldex
Šel bych taky do Oktávky, ale vadí mi prostor na zadních sedadlech a ani vpředu to není nic moc. Měřím 190cm a nevejdu se pod volant. Osobně koketuju se Subaru, protože na Passat jsem slyšel dost děsný zvěsti. Ale na toho co jsem měl stále vzpomínám (byl to ale stálý náhon 4x4 z roku 1987)a auto bez 4x4 bych už nechtěl. 4x4 se hodí od listopadu do května. Ono toho na výběr moc není - buď Oktávka nebo Golf, nebo dražší Passat a Subaru a nebo nějaký ten OffRoad, který nejede a žere. Osobně jsem jezdil s Fordem 4x4 a je to pěkný, ale tak na víkendy. Taky jsem zkoušel Renault Scenic 4x4, ale to mě neuchvátilo. Ten diesel je slabý a hlučný. Docela mě láká Subaru Forester, ale vadí mi, že není v dieselu. Správný auto má mít zátah odspodu a to benzín nikdy neudělá. Jezdil jsem kdysi po Krkonoších s nějakým japoncem a projel úplně všechno. Nechci každý víkend jak cvok nandavat řetězy. -
"-- skrytý --" 04.11.02 13:50
« Re: Ad Haldex
že se ti protáčela jen levá kola to je divné, pokud jedeš do 40km/h musí fungovat EDS tj. přibržďování předních kol. Na zadní nápravě žádné EDS není takže tam si difák dělá co chce, ale minimálně 3 kolka z toho být musí. Sám jsem zapadl několikrát a vždycky jsem se z toho dostal sám (i pokud jsem se zahrabal na břicho). Vyprošťování je vždy doprovázeno velkým zápachem (spojka, EDS na předních brzdách).
Doopravdické 4x4: Tož projel jsem se Pasátem 1,9TDI a bylo to horší než moje Oct. Torsen žere podstatně více z výkonu motoru než Haldex. O jízdních vlastnostech si netroufám polemizovat. Je to něco za něco. Tvrdím že Haldex za ty prachy (tehdá 66kkč) nemá chybu a na víc nemám. Laškoval jsem s Outbackem (dovoz z Kanady) ale vycházel skoro stejně jako new Octávka. Závěr: příští rok nové - to samé v PD. -
« Re: Ad Haldex
novak: Jazdil jsi někdys opravdovou 4x4 (stálý náhon) a zkoušel jsi uzavřít uzávěrky? Se stálým náhonem vlítneš do zatáčky, necháš přední kola ve směru jízdy a šlápneš na plyn. Auto krásně profrčí zatáčkou. Pokud ale ubereš plyn a začneš točit volantem jak u př. náhonu, skončíš mimo. Sám jsem si to vyzkoušel, ještě, že jsem měl uzávěrky diff. a vyhrabal jsem se. Jinak uzávěrky jsou super, pokud máš jen jedno kolo na asfaltu, tak vyjedeš. Sice to jede pořád rovně, ale vyjedeš. U Oktávky jsem zapadl na horách a obě levá kola byla ve sněhu. Tam Haldex totálně zklamal a ačkoliv se zapnul, tak se jen levá kola protáčela a to bylo vše (pěknej hnuj za ty prachy). Je to čistě vyprošťovák, když se přední kola protáčejí. Výhodou (i nevýhodou) je, že se zapíná kdykoliv a plynule. Je to super když třeba jedeš do prudkého kopce (rovně) a začnou ti přední hrabat (tahá to za volant sem-tam). Tam se připojí zadek a už to frčí. Dá se s tím i vyhrabat ze závěje (na rozdíl od Hondy CRV). Nejlepší jak vyzkoušet Haldex, je na mokru v kopci zařadit jedničku a plnej kotel a pustit rychle spojku. Zabere předek a protočí se, tak se přidá zadek a buď to chcípne nebo se začnou protáčet všechny 4ři kola. Povedlo se mi to na náledí. Stál jsem v kopci, všechna kola se točila auto tancovalo ze strany na stranu ale dopředu nejelo :-)) Jinak ten Haldex nejen spíná, on plynule při píná zadek. To ani nemůžes cítit nějaký ráz. -
« Re: Ad Haldex
Měl jsem Passat 4x4 stálý náhon s uzávěrkami differáku a teď mám možnost jezdit s Oktávkou 4x4 TDI PD (110kW). Passat měl tu výhodu, že když se uzavřely uzávěrky, tak se vyhrabal z čehokoliv, akorát zatáčet moc nešlo. U Oktávky je tento efekt podobný. Zadní nápravu připojuje velice brzy a bez větších rázů, ale vždy se změní jízdní vlastnosti vozu. A na zasněžené silnici při rychlosti kolem 80km/h je to docela divočina. Je to ale lepší jak viskozní spojka, která je takový krám, že se s ní v pohodě člověk zahrabe i na parkovišti. Osobně bych bral možnost stálého zapnutí Haldexu (nějaký spínač na řadící páce), ale to odporuje myšlence automatiky. Že jsou Oktavky 4x4 ukazuje i to, že je používá rakouská policie. -
"-- skrytý --" 01.11.02 20:11
« Re: Ad Haldex
k tomu přiřaditelnému pohonu atp.: pokud jde o přiřaditelný pohon typu Citroen BX či, pokud si to nepletu, AlfaRomeo 33, pak je to mechanicky v podstatě stejná záležitost jako Haldex, akorát člověk je v případě ovládání nahrazen elektronikou (i s chybami :o) ). Tedy řekl bych, že Haldex je prostě dalším elektronickým "módním" výstřelkem. Osobně jsem proti mnohým automatickým připojovačům a odpojovačům - vadila mi i viskozní uzávěrka kolem mezinápravového diferenciálu na nové RAVce - oproti staré tím snížli "rozjezdnost" ze zahrabání v kopci, protože to prostě funguje jen dokud se jede.. Haldex mě štve tím, že se připne v jakékoliv rychlosti, což je na něm i z hlediska dynamiky apod. ta nejhorší vlastnost, co může mít - optimální by bylo jeho připínání omezit např. do cca 40km/h, kdy ještě moc škody způsobit nemůže. Pak myslím, že by to rázem byl velmi dobrý systém "třetinových 4x4". -
« Re: Ad Haldex
Mám,já bych už asi ze dvokolky prostě neměl ten správný pocit.Dost dlouho jsem jezdil s různýma off roadama,většinou ovšem levnější a starší typy.Jelikož jsem ale teď potřeboval něco na dálnici co by trochu jelo a při tom zas tak moc nežralo,nestálo majlant,tak jezdim s 10 let starym Subaru Leone 1,8 s trvalym pohonem všech kol a ručně ovládnou uzávěrkou mezinápravovýho diferenciálu.A vcelku velká spokojenost i když Impreza to holt neni no... -
« Re: Ad Haldex
Abychom si rozuměli,já osobně zastávám stanovisko,že pořád je lepší auto s Haldexem,než předohrab,akorát já bych si za ty peníze prostě vybral jinak a myslím,že lépe.Takže nechci použít výraz "křáp" protože to jistě neodpovídá realitě.
A navíc je fakt,že neexistuje ve stejné cenové hladině vozidlo,jež by mělo trvalý pohon 4x4 a motor TDi jako má třeba Octavia s Haldexem.Mě osobně by nevadila dvoulitrová Impreza,která je plus mínus v nejlevnější verzi za cenu té Octavie,ale pochopitelně dost lidí chce motor TDi.
Co se týká vozidel s řaditelným 4x4,tak není na výběr myslím žádné,pokud nechci koupit zrovna off-roada.Nemluvě o tom,že nezkušený(neinformovaný) řidič může řaditelný pohon 4x4 poměrně snadno poškodit.
A pokud jde o zkušenosti těch lidí,tak by mě zajímalo,pro kolik je auto s Haldexem první vozidlo,jež má poháněnu víc než jednu nápravu a kolik z nich mělo možnost srovnat ho s jiným systémem 4x4,zvláště v náročných podmínkách. Protože pokud moc zkušeností se 4x4 nemám,tak je pro mě Haldex v autě rozhodně velký skok proti předo či zadohrabu a pochopitelně musím vykazovat onu velkou spokojenost. -
« Re: Ad Haldex
No pokud bychom uvažovali tímto směrem,tak bychom pochopitelně došli k závěru,že pro 99% lidí v 99% případů stačí předohrab a tudíž nemá smysl 4x4 v jakékoli podobě vyrábět. A upřímně vzato v této situaci by samozřejmě také nejvíce posloužilo vozidlo s manuálně přiřaditelným pohonem 4x4,což je jednak levnější a druhak mnohem jednodušší než Haldex. Čili zdejší kritika Haldexu vychází z toho,že není ani ryba ani rak...neposkytuje uživateli to,co plnohodnotný trvalý 4x4 ani to co řaditelný a vypínatelný 4x4. Více méně má spíš to horší z obou systémů. -
« Re: Ad Haldex
zpátky k Haldexu: V sobotu jsem se s předohrabem hrabal (doslova) po rozmočený polní cestě do kopečka, drny a bahno lítaly všude okolo, auto celý od bahna a stejně moc nechybělo a šel jsem pěšky. Tak jsem si řikal, jak by takovej v tomhle tématu často napadanej Haldex bodnul.... -
« Re: Ad Haldex
Hrubago...díky. S tou ojnicí máš samozřejmě pravdu,velikost zdvihu závisí na délce kliky. Myslel jsem to tak,že delší klika znamená automaticky i delší ojnici. Jinak samozřejmě délka ojnice sama o sobě nic přímo neovlivňuje,takže se za tu chybičku omlouvám. -
« Re: Ad Haldex
Tak to myslim neni...ono jestli bude motor více konstruován na "krouťák" (v nižších otáčkách),nebo na výkon (ve vyšších otáčkách) závisí hlavně na poměru mezi zdvihem (čili vlastně velikostí kliky na klikovém hřídeli a délce ojnice) a vrtáním (čili průměrem válce).Podle toho se motory dělí na "podčtvercové" s větším vrtáním a krátkým zdvihem což je případ většiny boxerů (ale taky např.motory pro F1,kde jde hlavně o otáčky a výkon a kroutící moment je až druhořadý),"čtvercové" kde je poměr mezi vrtáním a zdvihem stejný a "nadčtvrecové",kde je délka zdvihu výrazně větší než vrtání(to jsou prakticky všechny diesely,ale i řada benzinových motorů).Už z logiky věci vyplývá,že podčtvercový motor se bude mnohem rychleji vytáčet do vyšších otáček,protože pohyb pístu ve válci probíhá po mnohem kratší dráze (a jak jsem psal na ojnici a kliku navíc působí menší setrvačné,odstředivé a další síly),na druhou stranu síla působící na klikovou hřídel má mnohem menší "páku",čili motor má méně síly,tedy kroutícího momentu.U boxeru jde navíc i o to,že je proti řadovému motoru lépe "vyvážený"..prostě síly nepůsobí pouze jedním směrem a navzájem se lépe vyrovnávají (levá x pravá x levá x pravá),takže dosažení vyšších otáček je ještě o něco snažší a běh motoru klidnější a vyrovnanější. Což je ovšem pouze teorie,pochopitelně to závisí i na mnoha dalších faktorech jako je průběh a čas vstřikování,zážehu,časování ventilů atd. -
« Re: Ad Haldex
Boxer je většinou (u Subaru vždy),konstruován jako krátkozdvihový,čili výrazně "podčtvercový" motor,což za prvé způsobuje nižší kroutící moment zvláště v nižších otáčkách,na druhou stranu to dovolí aby se motor snadněji vytáčel do vyšších otáček,při čemž hrozí např i díky menším setrvačným silám mnohem menší riziko poškození motoru. Např můj 10 let starý motor může bez problému točit 6500 ve srovnání se stejně starým řadovým čtyřválcem od VW,který je omezen na 4500,ale na druhou stranu poskytuje větší zátah "odspodu".