Pohon 4x4 u osobních aut
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse
-
« Re: Hufe, prober se!
našrot..tak pokud tohle co jsi napsal myslíš vážně: "na zvedáku "brzdy poháníš" motorem (taky ve chvíli, kdy je zastavíš ti motor chcípne). Na silnici jsou brzdy "poháněné" setrvačností auta. A spojka dobře navržená a v dobrém stavu prostě neproklouzne - všechny reakce se odehrávají na brzdách." Tak myslím,že další debata na toto téma je bezpředmětná... -
« Re: asimov vykon z litru
DOHC byla strikacka s tricestnym katakem, s karbecem se vyrabel jenom jeden rok. Je to ctvercovy motor 86x86 a pouziva se s jinyma hlavama v podstate dodnes. Schvalne se podivej na jakykoliv 2l moderni fordi motor, vcetne dieselu, jaky ma zdvih a vrtani. -
Asi by se mělo taky rozlišovat, jestli je motor přeplňovanej a nebo není. Je přece jasný, že s přeplňováním litrovej výkon prudce stoupá. Jinak jako vzor pro dvoulitrový motory bych dal atmosferickej VTEC v Hondě S2000. Těch 240 koní co to má......... Ale nad dva litry už to japončíkům nějak nejde nebo to ani dělat nechtějí. -
Vstřikování spotřebu snad snižeje a ne zvyšuje. Ten motor co jsem zmiňoval se do Skorpií motoval relativně nedávno (na Skorpio byl ale poměrně slabý) takže emise určitě plnil. Nic bych porovnávat nechtěl - šlo mi jen o to, že parametr výkon z litru je o ničem. Pokud je má auto malou hmotnost je snad jedno jestli je v něm dvouulitr a nebo desetilitr. U sportovního auta za pár melounů je ale i parametr výkon/spotřeba zajímavý jen z puhledu hmotnosti převáženého paliva. -
rubut - to moc porovnavat nejde: stary motor vs. moderny so vstrekovanim a plniaci rozne emisne normy. Aj moj stary R21 s objemom 1.7l/karbec jazdil dlhe trasy za 6l (BA-Mnichov po dialnici 120-140km/h). Ale to je tym, ze pri ustalenej rychlosti jazdil na tak chudobnu zmes, aku vstrekovanie nedovoli, pretoze je proti emisnym limitom. BTW spotreby udavane vyrobcom su casto dost nerealne a u niektorych aut v praxi ani nedosiahnutelne. Podla coho by si to teda chcel pocitat? -
« Proklouzne spojka?
Dobre navrzena spojka? Myslim ze vetsi tendenci proklouznuti ma spojka, nez naplno seslapnuta brzda, ne? A rozbehnuty motor se setrvacnikem a naplno seslapnuta brzda, co se spise protoci? Myslim spojka, uz asi vim, co mi to tuhle tak smrdelo, kdyz jsem auto pujcil. Ale to prokluzuje pri zabirani (pousteni pedalu), kdyby prokluzovala pri zaberu, tak to by byl prusvih, asi by tam meli davat nejaka cidla nebo chladic :-) -
Tak tak, z litru jde dostat treba 200kW, ale na jak dlouho? Obcas si srovnat komercni auta v kW/L neni spatne. Za zaklad vezmu oblibeny 1.8TT 165kW = 91kW/L. I nad 60kW/L je podle mne velmi dobry efekt - to umeji i lepsi TD (tedy nektere:-).
Tak nejak nemam moznost zjistit u techhle autaku, jak budou skorovat ve 150Kkm, no davam motoru motoru pochutnat pry kvalitni 0W-40 olej a casto jej menim, tak snad me budou mit za to radi :-)
Nejvykonnejsi lim. MB E55 AMG ma 63.6kW/L (reklo by se nic moc), druha v poradi Audi RS6 330kW ma 78,3kW/L. Ja bych nejen proto volil RS6 (levnejsi, nenapadnejsi, efektivnejsi).
Tak nejak bych zavedl uvadeni vykonu / L jako povinny parametr, podobne jako nyni toto plati u potravin :-) -
« Re: Seda je teorie, zeleny strom zivota
"podstatnem rozdilu" - nevim, jestli 0,06g je podstatny rozdil, ale chtel bych se zeptat, toto udavane srovnani bylo mereno soucasne (ve stejnou chvili) a na shodnych gumach?
Chtel bych se dotazat, lze nejak laicky vysvetlit, jak lze poznat, zda ci za jakych okolnosti se auto utrhne do "pouheho" smyku, a kdy uz by hrozilo, ze pujde na strechu?
Pokud jsem to na strechu neotocil, tak nejak neumim poznat, kde je ten prah a kdy by to uz na tu strechu mohlo jit. Ale treba uz to nekdo na strechu dostal (nemyslim S120, ale nejake lepsi auto) a tak se podeli o (drahocenou) zkusenost :-) -
« Spekulace, machinace, vyfikundace
HUF: Pročetl jsem jednašedesát posledních příspěvků. Zjistil jsem, že odpovídáš jenom na to, co se Ti hodí do krámu, když tam začne být moc argumentů, který hrajou proti Tobě, nehodí se Ti to do krámu a mlčíš (AR147- 184kW, 1.02G). Tvůj nápad koupit si Z3M docela beru, ta koncepce a přemotorovanost se mi prostě líbí. Měl bys ale jezdit jenom na suchu, protože jinak ho nebudeš mít dýl než měsíc. Dík předem i za to auto. Mimochodem, tak mě napadlo, že po roce, co máš Fabku za 650 litrů, chceš kupovat něco za 800 litrů a tak dál. Napadá mě, kde ve svém věku ty šrouby v peněžence bereš? Buď jsi mladý superúspěšný manažer firmy o minimálně 10tis. zaměstnancích, majitel firmy o 100 zaměstnancích, máš prsty v LTO, tunelovals, vyhrál ve sportce nebo Tě těmi penězi někdo starší a úspěšnější (tata) prostě nehorázně vycpává? Není to o závisti, jenom o údivu, díky za pochopení :o)
Nehorázností je, že tu někteří popírají různé údaje o zrychlení a přetížení, které prostě v reálných testech a na žádných válcích změřily stroje k tomu určené, zkalibrované a prověřené. To, že koly poháněné dragstery zrychlují z 0 na 330 km/h pod šest vteřin, stejně jako to, že vytuněná Corvette od Lingenfeltera s nazutými slicky udělala 1.92 na sto je prostě fakt, který bychom měli respektovat i přesto, jak moc nás naše smělé teorie lákají k jejich publikaci. Díky. -
"-- skrytý --" 18.12.02 21:15
Ale to je presne ono, vzdyt to bocni pretizeni se meri prave v okamziku, kdy se auto "utrhne". Prave tento bod je tim maximem (konkretne tady 1,02g nejvic snad bylo 1,05; uvazime-li z toho tak 0,025g jako chybu mereni, tak si myslim, ze i muzeme byt v realu). Hovorim totiz o praxi, ne o idealnich hodnotach hmotneho bodu. Samozrejme nemam potuchy, jak se to meri, to by Ti snad vysvetlil Michele Alboreto, ktery pri techto testech Automobilisma asistuje. Podle mne to je stejne nejaky teoreticky vypocet, ktery vychazi z nejake max. rychlosti na oblouku. Ty brzdy se v Kostelci napriklad meri na soustruhu...Pokud se ale vratime k pricine sporu, jednalo se tady o porovnani automobilu. Jestlize treba u Golfa bylo namereno 0,96g, U TT 0,98 a u Alfy 1,02g, tak to minimalne svedci o urcitem podstatnem rozdilu, ne? -
"-- skrytý --" 18.12.02 21:06
magic: ještě jen mě teď napadlo (viz ten příspěvek matuSovi), že v klopené zatáčce můžeš dosáhnout zrychlení větší než g, ale není to boční zrychlení (tedy rovnoběžné s vozovkou a směřující ze zatáčky), to je naopak menší. -
"-- skrytý --" 18.12.02 20:48
GeorgRolf: Jenže to je něco jiného - na zvedáku "brzdy poháníš" motorem (taky ve chvíli, kdy je zastavíš ti motor chcípne). Na silnici jsou brzdy "poháněné" setrvačností auta. A spojka dobře navržená a v dobrém stavu prostě neproklouzne - všechny reakce se odehrávají na brzdách. -
"-- skrytý --" 18.12.02 20:41
magic: pokud jde o stavy, se kterými se v konstrukci vozidel počítá, tak jsou to tzv. stavy ustálené (např. ustálená jízda zatáčkou, ustálené brždění...). Pokud vozidlo jedoucí do zatáčky dostane smyk, pak největší boční zrychlení je těsně před tím utrhnutím (jindy větší není), neboť pak se auto klouže a třecí součinitel je vždy menší než adhezní. Co se děje v tom přechodovém stavu ví snad akorát bůh. Rozhodně se však tyto "události" dají započítat do chyby měření.
K těm tvým "faktům": pokud jde o automobil jako celek, tak nikdy nemůže překročit g. A to ti potvrdí každý normální konstruktér.
BTW: pokud jde o tu historku s teploměrem, tak jí samozřejmě zná každý a každý logicky ví, že tak se to díky mnohým nepřesnostem a dalším ovlivňujícím faktorům změřit nedá - takhle by to měřili akorát ti, co naměří zrychlení auta kterýmkoliv směrem větší než g.. ;o) -
« Re: asimov
Litrovej výkon u této V6ky není rozhodně na špici, ale na druhou stranu jsou tyhle šestiválce pokud je vyloženě nekurvíš nesmrtelný. S jedním takovým jezdím a je v super stavu i po 170000km. Naproti tomu třeba VTEC motory mají nejvyšší výkony na litr, ale ten stav po 200000 bývá žalostnej.
Cena kolem mega a 4x4 se dělat nebude, škoda, ale asi by to tam už nenacpali. -
našrot..toto je můj poslední příspěvek na toto ryze teoretické téma,před tím,než začnu pochybovat o tvém zdravém rozumu. Takže...představ si auto zvednuté na zvedáku,se všemi koly zvednutými od země..nastartuješ motor,přidáš plyn,sešlapáneš spojku,zařadíš rychlost,pustíš spojku,a držíš motor řekněme v otáčkách ideálního kroutícího momentu... a v tuto chvíli např.levou nohou sešlápneš brzdu... otázka zní: "Bude na otáčející se kola a tím pádem i na poloosy,kardan,převodovku, SPOJKU a motor působit nějkaká brzdná síla,nebo ne????" Pokud ano,tak kde se podle tebe vezme,když na kola v tuto chvíli nepůsobí ŽÁDNÁ ADHEZE???? Pokud ti ani tento polopatický příklad neotevřel oči,myslím,že shledám tuto debatu za bezpředmětnou... -
"-- skrytý --" 18.12.02 09:07
« Seda je teorie, zeleny strom zivota
Nerealnost nekterych teorii jenom dokladuje prastara historka z CVUT Praha: "Pane kolego, zde mate teplomer a stopky a zmerte vysku teto mistnosti." Snad kazdy student zmakne spocitat drahu padajiciho teplomeru (esserovnapulgetenadruhou) i odpor padajiciho teplomeru (efixrovnaseceixpulesrovenadruhou) a dospeje k hodnote, ktera o pouhych nekolik (i desitek) centimetru neodpovida vysce mistnosti, zmerene beznym metrem z kovomatu za 30 Kc. Ja uz merim vysku mistnosti radeji tim metrem. Zakladem problemu bude mozna hodnota tihoveho zrychleni, ktera logicky nemuze byt konstantni (ovlivnuje ji poloha zeme vuci ostatnim planetam, nesouosost zemske rotace, nerovnomernost rozlozeni zemske hmoty, nekonstatni rychlost rotace, atd.), dale odchylka i tech nejpresnejsich mereni, zakriveni trajektorie padajiciho teplomeru vlivem zemske rotace a urcite jeste spousta veci, ktere me ted mezi dvema prac. ukoly nenapadaji. Jenom bych byl na rozdil od jinych opatrnejsi v radikalnich vyjadrenich. Opakuji, ze nevim kde je jadro problemu. Pamatuju si jen, ze jsme to na skole probirali a zaver pro mne z toho vyplynul, ze je to tak. Pote jsem se s faktem prekroceni zpomaleni pres 9,81 m/s2 setkal jeste ve Ferodu v Kostelci na zatez. zkouskach, v Barumu ve Zline a na exkurzi u Bremba. -
matuS 18.12.02 00:00
« Bez nadpisu
Na speciálních pneumatikách, které se používají např. u F1ček může dojít k tomu tvarovému styku, takže jejich zrychlení je cca 2,83 s na 100 km/h a to je maximum, kterého se dá u běžných automobilů dosáhnout
beries f1 ako bezny automobil? lebo potom zoberme ako bezny automobil dragracery, a tie zrychluju z 0-100 aj z 0-200 este rychlejsie ako f1. -
« Re: asimov
To uz je slusny (na to jsem neprisel, ptz se jeste neda koupit), tech 184 kW, no prepocteno vykon na litr priznejme si, dobry, ale zazrak ne, jsou mototry s lepsim pomerem, ale podvozek neumim srovnat, nejel jsem v Alfe, priznavam. To auto je dost napadne, to se Alfistum libi. A cena a 4x4? -
« ASR a EDS
Pred casem se, tusim zde, hovorilo o ASR/EDS. Auta, ktera nemaji ESP, maji namisto vypinace ESP vypinac ASR. Kdyz se vsak vypne ASR, tak EDS stale bezi dale, tedy EDS nejde vypnout, vedeli jste tohle?
Take ASR se aktivuje (samozrejme pokud je zapnuto) jen "nekdy" a algoritmus mi unika. ASR beru jak vlastnost, kdy je zamezeno pridani plynu. Ale nekdy ten plyn pridat jde a kola se klidne protaceji treba 3 sekundy... (?) -
"-- skrytý --" 17.12.02 17:07
« Re: Hufe, Hufe
No, asi to nema smysl. To, co pises je samozrejme teoreticky jakoby v poradku, jenom to neni pravda. Az budes chtit z nekoho zase delat idiota, tak se nekde s nekym porad...napadlo mne treba v Barumu, tam ti Ing Dosedel vysvetli, ze jsou veci, o kterych jeste nemas paru... -
"-- skrytý --" 17.12.02 16:49
magic: asi to tu bude chtít popsat definici adhezní síly, tedy té, kterou přenesu z auta na silnici a naopak, jak už jsem tu několikrát zcela bezvýznamně psal: síla adhezní je dána součinem tíhy vozidla a součinitele adheze, který se pohybuje v rozmezí 0-1, přičemž pokud je 0, tak jde o styk dokonale hladkých ploch a pokud je 1, tak jde o tzv. tvarový styk (třeba 2 ozubená kola). Pokud tedy vím, že toto platí a ničím se to neokecá (ani marketingovými materiály), tak mohu s klidem po vykrácení hmotností napsat, že maximální zrychlení kterýmkoliv směrem (při použití adhezního přenosu výkonu) je rovno g, tedy 9,81 m/s2 (z úpravy: Fad.=u*G -> m*a=u*m*g -> a=u*g , kde u je souč. adheze a G tíha vozidla). Na speciálních pneumatikách, které se používají např. u F1ček může dojít k tomu tvarovému styku, takže jejich zrychlení je cca 2,83 s na 100 km/h a to je maximum, kterého se dá u běžných automobilů dosáhnout. Běžně používané pneumatiky mají součinitel adheze na dobrém asfaltu kolem 0,8. Ty hodnoty přes 1g jsou většinou dány buď chybou měření, nebo chybnými podmínkami simulace pohybu či špatným způsobem měření apod. Pokud tomu stále nevěříš, tak ti jako odbornou literaturu mohu doporučit např. fyziku pro základní školy ;o) -
"-- skrytý --" 17.12.02 16:33
GeorgRolf: pokud mi jde o síly směrem z motoru ke kolu, tak souhlasím s tím, že pokud mě ani nezajímá, jestli auto pojede nebo ne, tak síla bude na adhezi nezávislá. Pokud však jde o opačný směr - tedy od brzd - tak tato síla na adhezi závislá bude vždycky. Na to se stačí i jen trochu zamyslet... -
"-- skrytý --" 17.12.02 14:31
Nejde o zadne novinarske blaboly, ale o bocni pretizeni v zatacce. Pretizeni pres 1 g neni nic mimoradneho, jsou uvadeny i podstatne vyssi hodnoty, vetsina normalnich aut se pohybuje v rozmezi 0,96-0,98g. Rovnez pri brzdeni je tesne pred mezi zablokovani kol u nekterych vyrobcu brzd vykazovano vetsi zpomaleni nez 9,81 m/s2. Souvisi to s tvorbou mikrosvaru na trecich plochach (abych nepsal blaboly doporucuju nejakou rozumnou literaturu, ale v cestine zadnou neznam; potom se obrat na UVMV). A co se tyka zrychleni, u F1 se hovori o zrychleni z 0 na 100 km/h neco pres 2 s u vozu WRC tipuji kolem 3-3,5 s (podle nastaveni). Ale to uz jsou spise spekulace, protoze kdo nekdy auto na valcich meril na zrychleni, tak vi, ze pod 5s se to temer neda udrzet a hodnota chyby je procentualne hodne vysoka. A mereni na silnici snad uz nikdo ani nedela, je tam moc ovlivnujicich faktoru (a ta chyba jeste roste). Jinak pro HUFA: Octavia Combi 1.8 Turbo 4x4 splnuje STEJNOU emisni normu [EU3] jako ten Lanciacky 16V turbo.....to jen pro zajimavost. Je zvlastni, ze sedan uz je na EU4. -
našrot..proboha...už si to sakra namaluj (dráhy po nichž působí síly o kterých mluvíme).Vždyť ta síla o které je řeč se nepřenáší ani Z AUTA někam ven(na silnici) ani Z VENKU NA AUTO(ze silnice). Síly na dráze mezi brzdami a motorem působí UVNITŘ vozdila!!!!!!!! Mezi jeho jednotlivými komponenty motor-spojka-převodovka-hřídele-brzdy a naopak, proto se zde žádná ADHEZE NEUPLATNÍ. Pokud by to bylo tak jak říkáš ty,tak by síla působící např. na poloosách kol byla závislá na povrchu po kterém jedeš...čili na suchém betonu by byla větší a na ledu zase téměř nulová. Prostě když dám plný plyn ať už na ledu,nebo na betonu tak na poloosách naměřím vždy stejný kroutící moment a naopak když sešlápnu brzdu,bude na jakémkoliv povrchu působit směrem dovnitř vozidla (k motoru) stejná brzdná síla,která je závislá pouze na tom,jakou silou destičky brzdí koutouč.Debata nemá s chováním auta na silnic naprosto co do činění... A k EDS...to záleží na jeho naprogramování..u silničních vozidel je nastaveno tak,aby přibržďovalo protáčející se kolo do té chvíle,dokud se nevyrovnají díky diferenciálu otáčky na kole které stojí a které prokluzuje..ale např, u systému,který používá Land Rover pro svá terénní vozidla (jmenuje se ETC,ale je to obdoba EDS) je možné protáčející se kolo úplně zablokovat a přenést všechnu sílu na kolo,které je na povrchu,který neprokluzuje a to až do chvíle,kdy zablokované kolo dosáhne povrchu na němž může přenášet záběrovou sílu. Takže...motáš tu jabka s hruškama a navíc opravdu stále mluvíš o něčem jiném,než bylo původní téma..Howgh. -
« Re: magic
Ta Alfa 147 neni asi trhac asfaltu, to pretizeni 1G bylo pri brzdeni na pneu sirky 275?
www.alfaromeo.cz/alfa147.cz/web/cze/auto… /> Nejvykonnejsi motory v limuzine ma stejne VW/Audi, tedy prepocteno na objem (viz RS6), sice E55 ma vykonnejsi, ale z jakeho objemu? MB se ted nejak dal na supervykonna auta, viz SL600 5.5L 495Hp 800Nm... -
"-- skrytý --" 16.12.02 21:07
magic & huf: vám teď taky vstoupím do debaty, neboť jak koukám, magic sice nevychází z údajů výrobců, ale z blábolů motoristických novinářů ;o) - jak chceš dostat ze silnice na auto přetížení větší než 1g, když ti auto na silnici drží akorát adheze??? To je hodně velká fyzikální hovadina (jako tuhle jsem čet v nějakém speedu či čem takovém, že nějaká super corvetta má 96 km/h za 1,94s...). -
"-- skrytý --" 16.12.02 21:02
GeorgRolf: všechny síly přenášené z auta a na auto (pokud se nejedná např. o deformace při nárazu ;o) ) vycházejí z maximální přenesitelné síly na silnici - nemůžeš takové věci prostě zanedbávat, když je to nejpodstatnější část celého chování auta na silnici (a souvisí i s EDS - to ti taky nikdy nezablokuje kolo..). Howgh -
"-- skrytý --" 16.12.02 20:22
« Hufe, Hufe
1. NIKDY nevychazim z udaju vyrobcu, protoze si mohou napsat co chteji. Vzdy vychazim z vlastni zkusenosti
2. Budes se divit, ale ta Thema 16V turbo splnuje EU 3. Rozdil mezi TT a ni je 17 ppm. Takze se neohanej predpisama, ktere tehdy neplatily, pokud ji vezmes na vyzkumak - projde, akorat nesmis rychle ubrat plyn (neni v predpisech). 3. Pokud srovnas AR 2.0 V6 turbo s VW 20v turbo, tak kazdy ma neco, ale 16V nebo 20V turbo od Lancie je o 1 resp. o 2 generace jinde a tady nepomuze nic, nez osobni zkusenost 3. Ze mam Lancii ses trefil, jenom bych doplnil, ze mam2: Deltu HF HPE a ackovou Integrale Evoluzione II. A to presto, ze jsem od Fiatu nikdy nedostal ani triko, zatimco od VW, Nissanu nebo Subaru jsem mohl ziskat autaky za velmi vyhodne ceny. Subaru bylo na me tehdy drahy, ostatni - dekuji nechci. Pokud nekomu vyslo, ze ARE 147 ma spatne jizdni vlastnosti, mel by si hledat zcela jinou praci, podvozkove je to nejlepsi predohrab (pret. 1,02 g stejne jako BMW Z3M!!!!!) -
« Re: to asimov
s dvouventilem to bude asi horší. Ale teď LAMA na www.alfa-romeo.cz nabízel 3,0 24V ve výbavě SUPER z roku asi 95 za nějakých 60 tisíc na papírech. Jenže to fakt žere mnohem víc než dvouventil. Ale 220 koní.......
Zkus napsat do diskuze na jméno Romeš požadavek. Dělá jen 164ky a má jich plnou zahradu :))) -
"-- skrytý --" 16.12.02 17:19
« Bez nadpisu
Tak spis nez M-coupe bych sahnul po M3 E36. Jezdil jsem v obojim dokonce M3 jsem mel nekolik. M-coupe ma takovej divnej image a vypada a chova se trochu jako hracka s ulitlym designem. Stare napravy ze stare trojky a levny interier tomu napomahaj. Ale zpatky k 4x4 ne? -
« to asimov
Ano. Vnímám to podobně. Možná proto jsem se po úmyslech koupít E31 840Ci, potom E36M3 a kdo ví, co ještě, ustálil a jak to půjde, koupím Z3M Coupé. Je to auto, které jsem si zamiloval. Jízdní výkony - paráda. Vzhled - brutální... Cena vozu r.v. 98 kolem 800tisíc se mi jeví v pohodě. -
huf: jinak to ber tak, že sem chorej z Alf, takže Alfa je best a přes to nejede vlak :))))
Teď sem o víkendu prolezl 164ku 3,0 SUPER v kůži z roku 96 a už vím, že to bude moje další ojetina :))) Auto mám jen na zábavu, takže spotřebu neřeším a chci hlavně výkon a jízdní vlastnosti. -
no jo máš pravdu :))) ten diesel beru zpět....
Jinak k testu 147čky asi tolik, že sem jich četl dost a pokaždý to dopadlo úplně jinak. Takže dám na vlastní zkušenost a podle mě to auto jede jak po kolejích. A ten motor má síly na rozdávání.
Nedávno, tuším v AutoTipu, někdo napsal, že je to auto moc tvrdý ( a tudíž špatný). Srovnávali ho s trojkovým peugeotem a ta houpačka jim přišla perfektní. tomu co někde napíšou už dávno nevěřím. -
« Re: to magic 2
HUF: mrkni se někde na parametry motorů co dělá Alfa a porovnej s VW. Začni u dvoulitrů JTS nebo TS, pak se podívej na V6ky a na závěr JTD (poslední model 1,9 JTD má 140 koníků a pokud vím, tak TDI-PD se v tomhle výkonu v sérii zatím neobjevilo).
Ale není to jen o motorech, v každé alfě mám jistotu mnohem lepšího podvozku, než u VW ve stejné kategorii. Sousedovi z baráku hrubě ujela v serpentýnách 147čka 1,6. A on jel ve svém Golfovi VR6. Je jasný, že Alfa je mladší, ale ten Golf se tváří jako sportovně střižený auto. -
našrot..pořád je to my o voze a ty o koze..jednak původně tahle debata nezačala tématem o brzdění levou,ale debatou o elektronických pomůckách jako je např EDS,které pod plynem přibržďují kola. Za další...hlavním tématem bylo,zda tímto trpí nebo netrpí spojka...čili nevím,proč by v tomto tématu měla hrát nějakou roli adhezní síla mezi koly a vozovkou (důležitá hodnota to je,ovšem nikoliv pro tuto debatu),jelikož ta působí po jiné dráze než je dráha námi probíraná. A tady opravdu není důležitá síla,kterou můžeš dostat z auta na silnici,ale je tu důležitá síla,kterou můžeš dostat z brzd k motoru a naopak(ať tak nebo onak,vždy se tyto proti sobě působící síly střetnou na spojce). A k té převodovce...tohle mi úpřijde jako cyhtání za slovíčko...já jednak léta jezdil s off roady,které zpravidla tříhřídelovou převodovku mívají a druhak je to opět mimo toto téma..podstatné je,že se u většiny aut dělá čtvrtý rychlostní stupeň blízký 1:1...a není zas tak podstatné zda je to 0,98562:1,nebo 1,086427:1..jde jen o to,o kolik se moment působící na spojce zvětší nebo zmenší.. -
"-- skrytý --" 16.12.02 11:00
GeorgRolf: v tom vašem přenosu sil je ale trošku háček - pokud přidávám plyn a současně brzdím, tak mi neustále jde také o to, abych přidával, tedy brzdím málo, aby "motor překroutil brzdy", tudíž se veškeré ztráty odehrávají na brzdách. A když budu brzdit moc, tak mi motor chcípne, protože se opět všechny ztráty budou odehrávat na brzdách, protože tam už reakční moment je (když už mi brzdy prokluzují, tak se mi nerozepne další člen celé soustavy, protože jí do rovnováhy uvádějí brzdy). Jinak - 4° převodovky pro os. auta, které se v 99% případů dělají dvouhřídelové, nemůže být nikdy 1:1, protože tam takový převod není možné udělat (z důvodu životnosti) - na to by byla třeba převodovka tříhřídelová. A konečně k té adhezi - uvádím jí tu proto, protože je to prostě maximální síla, kterou můžu dostat z auta na silnici a naopak. Víc ne, tudíž je to velmi důležitý parametr.
btw.: tak mě ještě napadlo něco pro magica: co se ti tak na tom RSku může při sešlápnuté brzdě a plynu pálit, když tu mnozí a myslím i ty psali, že při této kombinaci sešlápnutých pedálů se plyn u VW vypíná..? -
Našrot...ale my se nabyvíme o tom,jakou sílu přeneseš na vozovku.My řešíme sílu,která působí na dráze Brzdy-převodovka-spojka-motor. Čili síla,která působí na spojku jakožto nejslabší článek řetězu. Myslím,že když si to namaluješ mělo by ti to být jasnější. Jakákoliv síla přenesená na vozovku se v tomto případě prostě neuplatní,protože je to zcela mimo zájem naší diskuze. Protože na motor nepůsobí žádná adheze kol s vozovkou,ale síla(taky vlastně adhezní) kterou působí brzdové destičky na kotouč brzd a dále na převodné ústrojí. Je ovšem nutno přiznat,že síla (kroutící,nebo lépe řečeno brzdící moment)působící od brzd přes převodovku na spojku se zmenšuje (dělí) převodovým poměrem jednotlivých stupňů převodovky (pokud je zařazen nižší stupeň než 4... ta bývá zpravidla 1:1 a v případě pětky se síla násobí)...čili převodovka v tomto směru funguje obráceně než při akceleraci. -
« ABS, EDS, ESP - jaké řídíci jednotky máte?
Jistě že musí mít ABS. Mě šlo o to, zda lze EDS implantovat do již dodaného vozu, protože za 21700 je cena v prvovýrobě (k vyráběnému vozu), zbývá také otázka, zda jde jen o doplnění čidel + aktivace v ŘJ, nebo se mění celá ŘJ ABS za jiný model? Implantaci Climatronicu k manuální klimatizaci také nikdo nechce udělat, tedy 18000 Kč jsem chtěl dát, ale není komu, nikomu se to nechtělo dělat.
Pokud máte někdo katalogové číslo jednotky ABS na Octavii (s/bez ASR, s/bez EDS), tak můžeme zkonfrontovat produktová čísla (někde mám výpis všech ŘJ z Octavie) a dobrat se výsledku. Lze přečíst VAG nebo z ETKA katalogu. -
« to magic 2
Jo, a splňovala Lancia Thema z roku 1988 emisní normy EU 4? Jistě ne. Nemyslíš, že je to potom trochu nerovný souboj? Přehlcený 2.0T 16V bez emisních nároků a 1.8T 20V splňující EU 4? Na novináře se trochu moc rozjíždíš. Nakonec s Tebe vypadne, že máš Lancii nebo Fiata a vše se rázem vysvětlí... -
« to magic
Zkus si stoupnout, dej si náčiní bokem, zase si sedni a zkus psát jako novinář a ne jako traktorista z Dolní Lhoty. Osobně si myslím, že si tu léčíš mindráky z toho, že Tě už v AutoTIPu nechtěli...
BTW, Tys postavil proti sobě Themu a RS nebo vycházíš s továrních údajů? ;o) -
"-- skrytý --" 13.12.02 16:32
« Re: Hufe, plati te snad za to?
Ano. Nevim, v cem soudruzi z BRD udelali chybu, ale faktem je, za ta staricka Thema ma motor 2.0 T 16V o vykonu 177 koni pri 5600/min a 283 Nm pri 2750/min. A je proste asi o 1,5-2 sec na km rychlejsi nez Octavia RS (na rovine, v zatackach jeste o vic). Je to souhr duvodu, ale pokud neveris - vyzkousej A NEZER PORAD TY PRIBLBLY KATALOGY!!!! Delas ze sebe jen idiota; jestli te za to plati, pak to mozna chapu, ale zadarmo...???? Ja vim, ze 19letej kluk co sedi od rana do vecera u internetu ma vzdycky trochu unahleny soudy, ale ty se chavas ... ponekud nevhodne. Jestli je motor 1.8T od VW dobrej nebo ne, to nevim. Mne neuchvatil, ale to nic neznamena. Jen mam vyzkousene to, co tvrdim (vzdycky, na rozdil od tebe). Na lanciacky 16v turbo proste nema! A nemyslim si (na rozdil od jinych), ze zasadnim duvodem je tech 5 ventilu. Turbomotory nejsou tak citlivy na pocet ventilu, protoze je smes rvana do valce pod tlakem, takze jeji mnozstvi je zavisle i na vice faktorech (pln. pretlak, teplota vzduchu, delka sani, regulace proudeni...) a je fakt, ze i obycejnej prastarej 8v z roku 1988 chodil podtatne lip, nez 20v v "eresu". Opakuji, ze NEVIM PRESNE PROC JSOU TI ROMANI LEPSI. Faktem zustava, ze to ti germani nevedi taky, protoze by s tim asi neco udelali. -
« Re: to Huf
Vůbec jsem nepochopil z jakého důvodu Tvůj kámoš používá levačku k brzdění k tomu ještě v Cliu. Jaký to má praktický význam? Já jsem to konkrétně v Cliu (1.4 16V) zkoušel a byla to hrůza. Malý cit v mé levé noze v kombinací s jedovatostí brzd způsoboval neustálou aktivaci ABS. -
to nasrot: Mily nasrote, kdyz uz stojis na brzdach na rovine ve stojicim aute :-))), tak mas jiste cas se zhluboka zamyslet.
Psal jsem, ze "sila a moment nejsou podmineny pohybem", to znamena ze mohou (ale taky nemusi) byt vyvijeny staticky.
Diskuze byla preci o brzdeni se zablokovanymi koly (a o prenosu momentu v teto situaci k motoru) a ne o spani v aute na parkovisti ;-))) -
"-- skrytý --" 13.12.02 11:01
GeorgRolf: mez adheze uvádím z toho důvodu, že tou je omezena síla, kterou je možné jakkoliv přenést na vozovku - nezávisí na tom, jestli mi kola kloužou kvůli motoru nebo kvůli brzdě, síla působí stejná. Důkaz, že kola proklouznou líp od brždění ukazuje pouze na to, že brzdy mají větší výkon. Prostě maximální působící brzdná síla z kol na motor je dána jen adhezním omezením - větší sílu prostě nepřenesu ani kdybych se rozkrájel :o) -
"-- skrytý --" 13.12.02 10:34
« Upresneni
Ta spojka nemusi vyslovene klouzat tak, aby to clovek poznal. Ale vetsinou (alespon u Oct. RS) dost smrdi. Vzrusta jeji teplota a casem klesa zivotnost lamely. To by tolik nevadilo, lamela stoji celkem par korun. Problem je v tom, ze kdyz z takto resenyho auta vyndas pritlacak, tak je modrej a da se loupat nehtem! Samozrejme u auta 1.6/101 k to asi tak daleko nedojde, ten takovej kroutak nevyvine. Ale jak rikam, neresim, jestli je ASC, EBD, DSC nebo KSC ci OPBH lepsi nez nic, myslim si, ze kdyby vyrobci misto techto el. potratu namontovali normalni speru (nebo nedejboze permanent quattro), tak proste udelaji lip! Je to jen lacina nahrazka a kydy, ktery to vychvalujou mi lezou na nervy (protoze jich tady denne musim cist spoustu). Je to mlaceni prazdny slamy a pokud se k tomu prida zivotni styl, image a podobny zvasty, tak se z toho snad kazdymu, kdo ma nejakej vztah k tomu cernymu remeslu, musi delat na bliti. Proto jsem uvadel i jako priklad tu prastarou Themu i.e. Turbo z roku 1988, ktera ma vpredu jednoduchou prtavou viskozu za par krejcaru, jejiz cinnost se vyzname podili mj. i na tom, ze nova Octavia RS je vedle teto starenky trapna (ale to je i konstrukci podvozku, brzd, motoru atd). Problem je v tom, ze kazdej novopecenej majitel nablejskanyho "ereska" si mysli opak a potom, co shledne svuj omyl se radeji zabije a vyvrazdi i celou vesnici, jen aby si vylecil svy komplexy za 680.000,- Kc! A je to jen v otazce konstrukce auta, ne v katalogovejch kecech !!! -
to magic: U některých aut (jako například u mé zadokoly) se brzdou odlehčí zadek a plným plynem se protočí zadní kola a auto rozhodí do smyku. Docela hezky se tak uvádí auto do driftu. Když je spojka uzamčená (nevyšlápnutá), skoro vždycky povolí zadní kola, pokud to nějakej * nezkouší na čtyřku nebo pětku. V absolutním případě to dojde tak daleko, že to ubrzdíš a motor chcípne. Ale že by se začala protáčet uzamčená spojka, to jsem nezažil. A že s tím dělám lecjaký kraviny. Pravda je, že nejvíc se v tomhle režimu namáhají brzdy. Toť můj názor. -
« Re: to mráček
Za 21700 bych si to dokoupil, kdyby to šlo, i když, kdo ví, třeba v ŘJ ABS ten program je, stačí dodat čidla a aktivovat (podobně jako tempomat)?
Za ASR chtějí 6500 a to je jen software v ŘJ ABS, je otázka, zda je to fyzicky jiná ABS jednotka nebo stejná a stačí její aktivace + vypínač ASR. -
« ASR a EDS a ESP názorně
ad přibržďování za jízdy: Pokud brzdí levačkou, pak nemá MBA/EBA, to by se mu možná nemuselo vyplatit.
GeorgRolf: to je pravda, je nutno dělit brždění a přibržďování, nikdy by mě nenapadlo šlápnout naplno brzdu a nevyšlápnout spojku
ASR a EDS a ESP názorně (s animací):
www.audi.cz/lexicon/p/asr.php
www.audi.cz/lexicon/e/eds.php
www.audi.cz/lexicon/e/esp.php -
Ohledně debaty spojka kontra brzdy... Nevím proč řešíte mez adheze,ta se mezi brzdami a spojkou nijak neuplatní. Ta síla o které diskutujete působí mezi motorem a brzdami a nikoliv mezi "něčím" a vozovkou. C téhle debatě má jednoznačně pravdu magic. Pokud motor vyvíjí nějakou sílu a v tutéž chvíli brzdy brzdí,tak se ta síla projeví především na spojce (a převodovce,hřídelích atd...ovšem spojka je v tomto řetězci nejslabší článek). A to že brzdy dokáží působit větší silou než motor se dá jednoznačně prokázat i tím,že kola snadněji proklouznou při brždění než při akceleraci.Nemluvě o tom,že nástup brzdné síly je mnohem prudší,než nástup síly motoru. A to vše opravdu působí na spojce jak říká magic...