Pohon 4x4 u osobních aut
"-- skrytý --" 11.01.03 17:58
« Re: Opet diferaky - viskozy a mechanicke.
Člověče, každý vozidlový diferenciál je mechanický... Co konkrétně si pod tím termínem představuješ ty? Jinak ještě mě napadlo k té svornosti viskospojky - vyšší než cca 25-30% nebude nikdy a vždycky se do těch aut dává taková, aby byla co nejvíc účinná. BTW: máš někde obrázek toho, co "má v sobě takový kolečko se čtyřma výstupkama", aby se z toho dalo něco usoudit? -
"-- skrytý --" 11.01.03 15:48
« Opet diferaky - viskozy a mechanicke.
Jak jsem tak patral dal tak ty mechanicke na subaru maj v sobe takovy kolecko (R160, R180) se ctyrma vystupkama, kterym se snad ma ladit ta svornost nebo predpeti. U viskoz se meni pravdepodobne celej diff vcetne spojky. Nedal by se z toho konecne odvodit princip a vyhody toho mechanickeho, pripadne zjistit jestli opravdu vymenou kolecek ladis svornost........?? Opet diky. -
« Re: to našrot
to našrot: Podobné věci jsem slyšel od taty. Do letadla jim dělal motor chlapík, kterej dělal kit-cary apod. Říkal, že spousta škodováckejch motorů je lepších než ty od VW jak průběhem kroutícího momentu, tak životností. Bohužel VW je majoritním vlastníkem, a tak diskuse nepřipustí. Chlapík naopak varoval před 1.4MPI, o kterém prohlásil, že je to největší paskvil, který škodovka v poslední době udělala. Zejména špatně se zmiňoval o použité klikové hřídeli. -
"-- skrytý --" 10.01.03 19:10
« Re: to našrot
Problém je v prostoru - v kokotávce je místa jako hrom, což se o Fabce říkat nedá. Takže je u oktávky možné docílit lepšího proudění vzduchu kudy chceš a jak chceš. U Fabie je místa na chlazení relativně málo - přičemž pod pojmem chlazení si nemůžeš představovat, že jde jen o to, aby se "někam vešel chladič a nějak na něj foukal vzduch", je to prostě poměrně složité. Např. když se dělalo chlazení na 1,2 HTP, kde s tím byl poměrně problém, tak se mimo jiné zjistilo, že při nějakém úhlu náběhu proudu vzduchu (myslím, že to bylo asi 16°, tedy když na tebe fouká vítr ne čelně, ale pod tímto úhlem zprava či zleva) se motor vůbec nechladí. Takže se muselo dělat spoustu úprav (většinu skopci neschválili, protože pak ta 8mi ventilová verze, vyvíjená v ČR, měla většinou větší Mk a výkon než 16v, vyvíjená skopci do Pola a to nemohli přenést přes svou nabubřelost). A stejně je výsledek takový, že pak přijde nějaký "inteligentní ťůnér", dá si na ní dopředu spoiler a už se nechladí tak jak má... -
« to našrot
Když disponuješ takovými informacemi, zkus nám tu objasnit, jaký že je to problém s neuchlazením motoru 20V turbo? V oktávce totiž není s tímto jevem sebemenší problém. Ibiza Cupra předchozí generace ho taky má (oba - 115 i 132kW) a taky v pohodě. Zní to trochu jako kecy... -
"-- skrytý --" 10.01.03 11:25
« Re: to magic
Já to klidně prozradit můžu, jelikož jsem nic nepodepisoval ;o) Až na novou koktávku, kterou už viděl snad každý a která má na podvozku vzadu jiné zavěšení (běžná modifikace 4 prvkového), tak o Fabii RS vím 2 věci: a) že na testovacích okruzích jezdila s 2litrem, jelikož ještě nezvládli uchladit přeplňovanou (pravděpodobně jednu ze souč. 18stovek - viz níže), která jim stála na zkušebnách a za b) nebude v ní jiný motor, než je v současné produkci VW, protože pravidlem ve VW Škoda je "jeden nový motor za 10 let, jedna nová kastle za 1,5 roku" a poslední nový motor je 1,2 HTP... a vlastně za c) protože jsou problémy s chlazením (které ovšem byly i u té 1,2jky), tak bych tipoval možná jen tu slbší 1,8mičku. -
"-- skrytý --" 09.01.03 10:19
« Re: to magic
Nesrovnaval bych vykony - to o motoru moc nevypovi. Hlavni je jakou efektivni praci motor odvede. Bude-li mit jeden motor uplne obdelnikovou plochu Mk od 3 do 6.000 a druhy uplne stejny obdelnik od 4 do 7.000, tak pojedou prakticky stejne, ackoliv ten druhy bude mit o cca 30 koni vic. Pokud vim, nejvetsi spokojenost byla s osmivalcem 3.2 (Shamal, Quattroporte) a potom s sestivalcem 2.0 (Ghibli, Quattroporte). Tam zlobi hlavne ty spajzky. 2.8 ma na spodku sice lepsi prubeh momentu nez 2.0, je to ale model pro nemecky mluvici zeme a je na vrsku dost uskrceny kvuli emisim. Mne osobne nejvic bere rudy Shamal 3.2, kteremu lze jeste pomoci. Neni problem zajistit nakup i diagnostiku v Italii u Zattiho, tyhle auta jsou i z druhy ruky v I vetsinou v zaruce alespon rok. Na cesky diry ale nevim, nevim...jestli ho neni skoda. Sice je dost robustni, ale prece...Integrale nebo Micina Evac jedou prakticky stejne, a vydrzi neskutecny veci....ale nechci nikomu nic cpat, sorry -
"-- skrytý --" 09.01.03 10:04
« Re: to Coupe a Masoun
Huf> nevim, s cim jezdis a tak nevim, jestli budes zklamany. Vezmi Annonci, pokud tam bude nekdo to auto prodavat, tak se svez a uvidis. Jinak ale mam pocit, ze jsi nekde uvadel, ze jsi na Skodovky, tak mozna jeste chvili vydrz. V nejblizsi dobe te Skodovka mozna prijemne prekvapi. Urovne Coupe 20v Turbo+ to samozrejme nedosahuje ani omylem, presto je tu urcite zlepseni proti Octavii RS. Mel bys za ty prachy novy auto s dvouletou zarukou a velmi vyhodnym leasingem. 555> umim sehnat veskere dily levneji i pouzite, ale kolecka+synchrony do prevodovky, klouby kardanu a loziska musi byt nutne nove. Cena ND na Maserati je ale nizsi nez u Jaguara, BMW, AMG a spol. Navic vyfuk (Zara), spojka (Valeo), plecharna(Rhibo), ramena + klouby (Vema) a dalsi veci se daji koupit v nahrade za zlomek ceny a pritom kvalita neni nijak nizsi. U tech ostatnich takovou moznost zpravidla nemas. Dodaci lhuty jsou sice dlouhe, ale u Jaguaru, MB nebo BMW byvaji i delsi. Pokud rozvazujes mezi Jaguarem a Maserati, tak se radeji nad tim jeste jednou zamysli, mne pripada Maserati jako spolehlivejsi a lacinejsi varianta, odhlednu-li od preci jen mnohem vyssi technicke urovne. Problem je jenom v tom, ze Icka na nas trh totalne kaslou, pro ne jsme jen chudy Nemci (tedy v ocich Spagetaka: Nemec = jakysi hloupy a tvrdohlavy clovek bez emoci, skudlici kazdy fenik za cenu ztraty desetitisic Marek). -
"-- skrytý --" 08.01.03 12:57
Hufe,
tusim v jednom z poslednych cisiel EVO bolo v buying guide toto Mserati. Ako rovnako uslintany obdivovatel som to hned cital a bohuzial ma ceny nahradnych dielov odradili od kupy ojazdeneho v buducnosti :(((
Ale ked raz budu peniaze na nove, nie je co riesit. Vaham, medzi Jag a tymto, ale len kym ho nevidim na fotke.
Ak chces kunem si to na napisem sem tie ceny a co sa najviac kazi. -
« Re: to rbaron
magic: dvojka mi jde skvěle, ale při velkých mrazech si škrtne. Pravda je, že sem asi vyjímka, všechny co znám jsou KO. :-) Zadek celej vrzal a mlátila převodovka o doraz na podvozku, tak se měnily všechny silenty a při jednom ostrým rozjezdu umřely všechny hardyny na kardanu. Teď jsem spokojenej. Brzdy mám vepředu 4pístky Brembo a jsou to asi nejlepší brzdy co sem kdy měl ( moc sem toho ještě neměl) vzadu sou seriový na V6. -
"-- skrytý --" 08.01.03 09:17
« Re: to rbaron
Maserati ma rozhodne neco do sebe. Opet se budeme rozchazet, nebot zrovna Quattroporte mi prijde jako prebytecny model, ale je fakt, ze treba ve srovnani s M5 je mnohem ovladatelnejsi a celkove rychlejsi, pricemz uroven komfortu neni nijak nizsi (ale na to ja zase tak moc nejsem ,takze mozna pro tebe jo). Nevsiml jsem si, ze by prave v BRD byly nejak levny, cena Quattroporte klesa podle Eurotaxu podstatne pomaleji, nez treba cena M5. To je dano zejmena faktem, ze motor u M5 zridka prezije 100.000 km, kdezto ten spagetak kolem 250.000. Presto ti toto auto uprime nedoporucuju. Predne trpi spoustou nemoci, zejmena poruchova je prevodovka, kardan, zadni loziska a klimatizace. Nejedna se o poruchy fatalni (i kdyz u te spajzky jsou hodne vazne), spis jde o to, ze na tato auta u nas neni ani sroubek a neni u nas temer nikdo, kdo by s nimi mel nejake bohatsi zkusenosti (tim se nechci dotknout lidi u Holubovskeho, treba uz to dneska umi). Italska potreba davat srouby jenom do tech mist, kam neni absolutne zadny pristup, me fascinuje. Nikdy nevim, jestli je to umysl nebo hloupost. Proto bych do toho asi na tvem miste nesel (na svem jo, jenom nemam prachy). Pokud presto to auto chces (a je i u nas par takovejch stastlivcu), tak mi dej vedet a sezenem neco v zaruce (Icka totiz prodavaji ojeta auta se zarukou az 2 roky). Chce to ale potom jednou za 1/2 roku sjet do I do servisu (v zime spojit s lyzovanim v Innsburgu, v lete s dovolenou v San Remu). U nas na to neni ani pocitac (za 100.000 Eur). Takovy Ghibli nebo Shamal v rude barve...to je snad lepsi nez sex. Jinak pro rbarona: samozrejme je mi jasne, ze jeden z hlavnich podilu na jizdnich vlastnostech BMW je v tech ultratezkych motorech, ale je tam asi i spousta dalsich hledisek. Nedivim se tomu, jen me prekvapuje, proc ma BMW u nas tak vysoky kredit? V tech predrazenych autech to evidentne neni...a zivotnosti + poruchovosti me osobne prave BMW vzdycky zklamalo (ale mozna jsem jen zaujatej). To asimov: krome jineho je to tou prevodovkou, ktera je u 4valcu tezsi nez motor (zase to ma ale sve minusy: jak jsi na tom s dvojkou?) a hlavne zadni napravou. Ale treba Porsche 944 Turbo ma tech koncepcnich zavad jeste o neco vic. Skoda, ze na 75 vzdycky shori brzdy (daji se ale koupit za par korun od OMP a je to o 1000% lepsi). -
« to rbaron
Já sebe taky udivuju...
Když ukážu Quattroporte nějaké babě, tak se diví, jestli jsem se nezbláznil, že o něm tak básním. Právě to na něm taky žeru. Jen fajnšmekr ví, co je to vlastně zač. A Coupe? Levná varianta Quatropporte. Naprosto jiná filozofie, ale rovněž solidní zážitky. BTW, o Coupe vím, že se poměrně nekazí. Kéž by šlo totéž bez okolků říct o Maserati... -
« Re: to magic
HUF: Udivuješ mě s tou itálií, opravdu dost. Quattroporte - asi bys byl opravdovej frajer. Coupé je kromě předního náhonu hodně slušný nářadí s parádním designem. Zvuk pětiválce hodnotí mé ucho jako lepší než V6 i R6, je to opravdu nářez.
to magic: Na to, jak jsi na jednu stranu sběhlý v autech, mi někdy připadáš jako když jsi spadnul z měsíce. To, že BMW je při běžné jízdě nedotáčivé je přece dáno prvotně rozložením vah a těžkým motorem vpředu. Pokud nemáš na zadních kolech 400HP a víc, abys utrhnul kola, kdy se Ti zlíbí, tak prostě vždycky půjdeš ven po čumáku a nevím vůbec, čemu se divíš. Napomoci k přetáčivému smyku přece můžou fígle, které musíš znát ze čtyřkolek jako skandinávský flick, uplatnění plného výkonu již na špičce brždění před zatáčkou či razantní vychýlení volantu dovnitř zatáčky a plný plyn do toho. Myslím, že BMW nestaví špatná auta. Narozdíl třeba od Tvého speciálu, jsou to auta, která musí najet bez větších problémů nejméně 350 tisíc kilometrů a poskytovat svému majiteli každodenní pohodlí na cestách. Potom se prostě s kompromisy smířit musíš, ať chceš nebo ne. Kdybych měl cestovat přes celou Evropu, ze všech tady jmenovaných bych si vzal právě M5. -
« to magic
Ještě bych měl jednu otázečku a to podstatnou. Vždycky jsem měl slabost pro Maserati. Téměr ho uctívám (i přes jeho pofiderní italskou krev). Působí na mně nekonfekčně, charizmaticky... Prostě osobnost mezi auty. Máš zkušenosti nebo názory na Quattroporte IV (poslední generace)? RWD, samosvor, vodou chlazená dvojice turbodmychadel, velmi zajímavý vzhled ext. i int. To auto je obestřeno rouškou tajemství. 3.2V8 biturbo je dost brutální pohon ;o), i když ani "základní" 2.0V6 211kW není špatný. Jistě ale tolik nevydrží... Co spolehlivost? Co servis (kde)? Ty auta jsou v D celkem za babku, takže to asi se spolehlivostí nebude moc slavné... Na druhé straně, exkluzivita a image značky, má zamilovanost do trojzubce a vidina brutálního stroje mi dělá starosti, jestli nevyvedu nějakou vylomeninu :o) -
"-- skrytý --" 07.01.03 12:07
« Re: Diferaky
Tak to byla M3 E30 taky nedotaciva. Mel jsem ji asi 2-3 roky a kdyz jsem najel zatacku nejak rychleji tak sla taky po predku. Jinak chapu jak by se mely chovat pretaciva auta. Jenom rikam ze sebepretacivejsi auto kdyz jedes moc rychle tak proste nezatoci. To je fakt. U M3 vetsina pomalejsich zatacek se dala projet na smyk plynem. V rychlejsich pres spojku. Na letisti se jezdej zatacky dost mirne. Jinak ten beton a asfalt na tom letisti mak prilnavost jako prase. -
"-- skrytý --" 07.01.03 09:30
« Re: Diferaky
to nasrot> na rucku uz to nebylo, bal bych se prevraceni, protoze to auto je zoufale mekky. Jedna se o to maly letistatko u dalnice smer Praha - je to tam mirne z kopce a leva pravouhla. Pokud jsme na tu rovinu dali ale dve a vice pneu jako retard., byla tam AR 75 rychlejsi nez M5 (i nez Mazda 323 GT-R sk. N). Mam na mysli M5 - zadnej sportak (to jen lajci ji tam radej) je to proste luxusni dalnicni kriznik (dost sviznej), v zatackach pomalej. S tim M3 E36 jsem najezdil zoufale malo na to, abych mohl nejak rozumovat, ale zarazilo me, ze se po predku hrne podobne jako ostatni BMW. U tech slabsich je to podle mne geometrii, jeste porad trvaji na pozitivnim odklonu kola, ale M3 ma dost sluse negativy a hodne velkej zaklon (vetsi nez treba seriova Delta). Navic je tam samosvor....treba AR 75 zataci mnohem lip a je to taky zadek. Proto me prekvapuje to chovani. Zda se, ze problem je v hmotnosti motoru, ktera hraje proti M3 E36, (M3 E30 zataci vyborne). Jinak jeste k tomu kupe: ona 155 V6 ma uplne odlisny odpruzeni, Coupe 20V Turbo+ je svetlosti nizsi a ma tisickrat lepsi tlumice (jeden ale stoji asi 14 litru) a jiny stabilaky. Navic ma samosvor, coz 155 ne a uplne jiny brzdy. I ta prevodovka je preci jen lepsi. Je to uplne jiny kafe. Ta kastle se opravdu docela dost krouti, nosniky jsou vpredu totiz do U misto do obdelniku. Proto je 155 Q4 tak tezka, je vic zpevnena nez Coupe. U Coupe je jeste treba docela casto (cca 70.000 km) menit pr. ramena, ktera jsou sice lita (mozna i kovana?), ale maji cepy na fest bez moznosti vymeny. Jedno stoji 2 litry. Pokud clovek prileti jako hovado do zacpy, tak se to hodne hreje. -
"-- skrytý --" 06.01.03 20:57
« Re: Diferaky
hrubágo: malá poznámka - když vjedeš do pomalé zatáčky rychle s přetáčivým autem, tak jdeš samozřejmě ven ne po čumáku, ale zadkem -> od toho přetáčivé ;o) Ovšem v dnešní produkci bys těžko hledal přetáčivé auto, poslední byla asi tak 120cítka (typické auto s jízdními vlastnostmi kladiva hozeného násadou napřed :o) ).
magic: k té nemožnosti vyrovnat nedotáčivý smyk s M3jkou - co takhle na to zkusit ručku? Nebo jela až tak moc rovně? BTW: kterou pravoúhlou zatáčku na tom letišti myslíš? -
« to asimov
Neboj. Jen úvaha. Ale rozhodně proti tomu nejsem. V globálu mně nejvíc bere německý triumvirát BMW, MB a AUDI. Italům se ale nemůže úpřít, že se jim občas něco fakt povede. BTW design coupé, když je níž a na velkých wheels je moc povedený (navíc z r.1994!!!) -
« Re: to magic
Hufe nestraš, ty a Ital ??? :))) Svezl sem se v 16V verzi a ten zátah je ukrutnej. Ale jak píše magic, ten podvozek jestli je jak u 155ky..... Kamoš měl 155ku s motorem 3.0 V6 ( nikdy se takhle nedělala, motor byl přehozenej z 164ky) a i když to jelo skvěle, tak zatáčky se svým seriovým podvozkem na 75ce jezdim rychleji. Taky se ta kastle strašně kroutila. Mimochodem kdyby někdo viděl takovou 155ku 3.0V6, tak dejte vědět, ukradli mu ji. -
"-- skrytý --" 06.01.03 09:08
« Re: to magic
Fiat Coupe 20v Turbo je podle vsech testu fenomen ve sve kategorii. Jeho zakladnim minusem je fakt, ze podvozek hrube nestiha a proto uvolnil misto Alfe GTV. Motor Lancia 20V Turbo funguje v rozmezi 2750-7000/min naprosto dokonale, vykazuje minimalni (na seriove auto) turboefekt a diky velmi dobre elektronice Marelli IAW, kterou pouzivaji i WRC je mozno dosahnout spotreby i pod 10l/100 km. ALE POZOR, je to jizda jako s motorkou!!! Podvozkove je to totiz AR 155 se vsema minusama, ktere toto reseni melo. Zatacky je nutno najizdet dost opatrne, protoze ten podvozek proste neodpovida parametrum motoru. Ne, ze by byl nejak spatnej vzhledem ke konkurenci, spis vzhledem k motoru. Prevodovka jde slusne, ale na prime razeni Thema/Integrale nema. Brzdy 4 pist. Brembo u 20V Turbo+ jsou vyborne, nepodarilo se mi aby vzplaly plamenem (u 16v Turbo ano). Ma to vpredu 30% speru, ktera funguje dobre, auto je spise lehce pretacive, idealni je pomalejsi najezd a "cukava" akcelerace ze zatacky. U prvnich modelu se udajne vyskytoval problem s nasatim oleje do turbiny, ja z vlastni praxe neznam jediny pripad, jen jsem o tom slysel v HK v Regioautu. Existuje spousta doplnku pro ladeni, Talosi s tim jezdili i rallye, ale ve tride A8 je predohrab ztraceny. Jinak k BMW: pretacivost se mi podarilo u M5 vyvolat jen pri velmi nizke najezdove rychlosti. Slo mi jen o srovnani s tou AR 156 TS, ktera tehdy stala neco kolem 800tis Kc a protim byla z Ritky v Revnicich o 2,7 s driv. Impreza umi jet do zatacky mnohem rychleji naz 156, chce to jen vychytat spravny zpusob jizdy. I ta S4 byla samozrejme rychlejsi nez Alfa. -
"-- skrytý --" 05.01.03 21:22
« Re: Diferaky
No tady bych zase trochu ubral. Ty bavoraky (kor M3) vedou predek lip. A kdyz nekdo umi se zadnim nahonem tak je radost na to koukat a smyky jsou dlouhe az nekonecne. Taky jsem si rikal ze impreza je nedotaciva ale po roce treningu si myslim ze je tak akorat. Sednu do M3 na letisti a uz se tocim dokola. Je to relativni. Na letisti vetsinou kazdej jede moc rychle protoze nema srovnani. A kdyz to prezenes tak jdes ven po predku, to je jasny. Kdyz s pretacivym autu vjedes do zatacky kterou mas jet 60 a vlitnes tam 100 tak jdes taky po cumaku ven. -
"-- skrytý --" 05.01.03 13:47
« Re: Diferaky
Jeste existuje samosvor s principem Wattova odstrediveho regulatoru s kulickama ve sroubovici. Jinak - pokud je uzaverkou viskoza, da se u nekterych trochu zmenit predpeti. K BMW: auto M5, ktere jsem testoval pro AutoTIP dokazalo jet najezd do pravouhle zatacky na Pribramskem letisti kolem 83 km/h. Vzhledem k temer absolutni presnosti tachometru to tak asi bude. Lehce melo snahu v najezdu smyknout se zadkem, pak se ale zacalo hrnout predkem ven a nepomohlo nic; akcelerace = nedotacivejsi, decelerace = nedoatcivejsi. Souvisi to asi s tim, co uz tu nekdo psal, ze autaky vyrobci staveji spis jako mirne nedotacive, protoze pretacivost vzbuzuje ve vetsine lidi paniku (viz prispevek s Galantem). Verim, ze je to odstranitelne, nikdy jsem ale s dobre ladenym BMW nejel, s vyjimkou M3 2.5 E30. Ta M5 byla v najezdu dop zatacky evidentne pomalejsi nez AR 156 2.0 TS, diky nepresnemu tachometru u Alfy nelze rici o kolik) pouze srovnani jizda za sebou). Tentyz problem jsem resil u BMW 320D versus AR 166 2.4 JTD a BMW M3 3.2 E36 a Lancii Deltou Integrale 16V. Tam byl ten bavor doslova trapnej, dostaval kolem Karlstejna cca 2s na 1 km. Uznavam, ze objektivita mereni je asi nulova a musim pripomenout, ze jsem byval ortodoxnim privrzencem zadniho pohonu do nastupu quattra. -
« Re: Zbytecnej pohon 4x4
hrubágo: To je pravda, viděl jsem to Tvoje video, stejně tak jako Top Gear test Skyline. Leckdy se divím, že to při tomhle bočním přetížení při sebemenším škrtnutí o slícování panelů na letišti nehodíte přes boudu. Zadokolka má ale jednu další vlastnost, a tou je přebytek výkonu na jedné nápravě. Ty musíš hnát čtyřkolu do zatáčky opravdovou rychlostí, kdežto já když si auto nadhodím brzdou, tím odlehčím zadní kola a dám plný výkon na dvojku, budu schopen i v "civilní" rychlosti při průjezdu zatáčkou roztočit kola a kontrolovaně jet bokem. Musíš to přece znát z M3/M5, jseš dost fajnšmekr a určitě jsi to zkoušel :o) Pravda je, že tam ta nevratná hranice, o které mluvíš, prostě je. Ale bojím se, že stejně Ti na to silnice bude většinou malá, když to přeženeš. Aspoň z tý škarpy vyjedeš, já budu muset do nejbližší vsi pro traktor :o))) -
"-- skrytý --" 29.12.02 00:00
« Re: Zbytecnej pohon 4x4
No nevim jestli je led na trenovani to nejlepsi. Neda se to totiz moc ridit. NA zadokolkach je jeden problem, kdyz to prezenes tak uz to nikdy nesrovnas. Se ctyrkolou uz jsem jel do zatacky pozadu a jeste o neco natocenej (dohromady asi 200 stupnu a jeste to ten predek nejak dohnal.............) Daval jsem to sem i na videu kdysi....... -
« Re: Diferaky
to hrubágo: Kdyby Ti to mohlo pomoct, tak zcela jistě je to talířové ozubené kolo s pastorkem, takže kolo se zuby na čelní straně (ne na boční stěně kola), zapadající do pastorku (Ozubené kolo s šikmo vedeným ozubím. Ty dva díly jsou pro lepší pochopení vedle sebe na obrázku na adrese
www.palmside.co.nz/PalmNZParts.htm -
"-- skrytý --" 26.12.02 16:26
« Re: Diferaky
Dik. Zkusim se v tom nejak povrtat. Nevim ani jakej ma Impreza v serii ale odbornici rikaj ze ten z Type R (crown wheel and pinion - bavim se o zadnim difu) prej reaguje lip a rychlejc a ze ma mechanickou zaveru oprati viscospojce. Mam moznost to koupit ale nejsem si uplne jistej. Rikal ze ma ten samej i dopredu ale to je na me uz moc otazniku protoze ten vepredu je volnej. A jak jsem furt uvazoval nad sperou v prednim difu task ted vidim ze k vetsi pretacivosti je lepsi spis tuzsi (nebo driv reagujici) zadni a stredovej........ -
« Re: Hufe, prober se!
Opravdu promiň..ale proti tvojí logice opravdu nemá smysl jakkoliv argumentovat. Měl bych argumentů v zásobě dost,ale myslím,že je není třeba používat. nemám potřebu tě jakkoli přesvědčovat,protože myslím nejsi člověk,který uvažuje tak,aby mělo smysl se s ním jakkoliv bavit. Pokud můžeš napsat takovou nebetyčnou hloupost ajkou jsi napsal ve svém posledním příspěvku,pouze se mi úžasem otvírá pusa a mrkají oči..ale nemám potřebu dále tě o čemkoli přesvědčovat. Howgh. -
"-- skrytý --" 25.12.02 23:20
« Re: Diferaky
Normální diferenciál je vždycky mechanický a to buď kuželový nebo planetový (to bude zřejmě ten "anglický", ale nevím to jistě - terminologie je vždycky mrcha). Kuželový je nejčastější a dá se na něj použít uzávěra (např. suchá spojka nebo viskozní spojka atp. - ty je také možné spínat elektronicky, takže mohou fungovat jako lepší LSD) - jde vždy o nějaké pevné spojení obou planet (ty jsou kuželové na koncích hnacích poloos). Nebo se na něj dá "nasadit" levnější uzávěra, fungující ovšem jen jako LSD a to se většinou dělá takovými třecími podložkami a axiální vůlí v diferenciálu, což opět funguje tak, že se dočasně spojí obě planety (a jsou spojené jen do chvíle než se axiální síly vyrovnají, takže to vlastně pořád jakoby cuká). Planetový diferenciál má třeba jako středový použitý Hyundai SantaFe a funguje vlastně stejně jako ten kuželový, akorát místo kuželových kol jsou tam kola s čelním ozubením a je jich tam většinou víc. Pokud jde o svorné planetové diferenciály, tak to je např. Torsen, který má ale ta kola šneková. Jinak se dají opět použít i různé spojky a teoreticky i ty třecí podložky, které jsou ale v tomto případě docela nevhodné, protože by jejich funkce byla moc závislá na jejich opotřebení, což u těch kuželových moc nemusí.
Svorné diferenciály (když mají např. nějakou viskospojku) se většinou dělají s "pomalým nástupem", aby nedocházelo k rázům. O reakční době se dá mluvit jen u elektronicky řízených spojek (Haldex, CR-V...), ale vždy jde o dobu, která je potřeba ke zjištění nutnosti sepnutí spojky, ne o dobu, jak rychle sepne na 100%. Pokud jsou ale elektronicky řízené spojky použité pro zvýšení svornosti diferenciálů, tak elektronika v naprosté většině případů nefunguje jako spínač, ale jako "posilovač" - většinou nějaký další člen zlepší přenos výkonu přes spojku (zvýší se tlak apod.). O ladění svornosti se mluvit moc nedá (vše dáno konstrukcí z výroby) - jedině u těch kuželových třecích LSD by šlo třeba vyměnit ty podložky za "drsnější", jenže by ses pak mohl třeba probrousit zkrz skříň :o). -
"-- skrytý --" 25.12.02 22:27
« Re: Hufe, prober se!
GeorgRolf: to je teda divné - když nedokážeš vysvětlit proč, tak nemůžeš "protiargumentovat", protože nemáš čím. Tedy bys měl nějakým způsobem vyvrátit mé tvrzení, že: kola na zvedáku poháníš jen motorem zatímco na silnici setrvačností auta případně + ten motor (pokud šlapeš na plyn i brzdu a brzdíš, pokud zrychluješ, tak je poháníš opět jen motorem). Věta "je to prostě absolutní kravina" se nezakládá na žádné skutečnosti, která by dokazovala, že to tak není. Spíš si nakresli ty kde působí kdy jaké síly a uvidíš. Jinak opravdu nemá smysl se bavit, protože pak bys debatoval jako děti v mateřské školce (typ "a je to tak a ty nemáš pravdu" proti "není to tak, ty nemáš pravdu" :o) ). -
« Re: Galant 4x4
Nazdar, mám o pár let mladší Subaru Leone,pravděpodobně s víceméně shodným typem pohonu (centrální dif..trvalý pohon všech kol),navíc je tam pouze manuální uzávěrka,ale tu na silnici používám spíš vyjímečně.. Tvůj problém bude jednak v pneumatikách...prostě o styk s povrchem se staraji gumy a předohrab na zimákách pojede vždy na sněhu líp,než 4x4 na letních. Ale hlavní problém bude u tebe asi ve stylu jízdy..za prvé je nutné mít do zatáčky správně zařazeno tak,aby se auto dalo ovládat plynem..čili podle toho jak a kde jedeš přeřadit těsně před zatáčkou za dva či za tři (podle situace). 4x4 projede vždy zatáčku rychleji,stabilněji a bezpečněji,než jakékoli jiné auto,ale musíš vědět jak na to.. čili ještě před zatáčkou (dokud kola míří rovně) je nutné auto lehce zbrzdit...podřazením,nebo brzdou (podřazení je lepší),čímž se zatíží předek, v tu chvíli vjedeš do zatáčky a ve chvíli kdy ti čumák auta začne zatáčet můžeš bez obav přidávat plyn...auto už bude stabilní a pojede jak po kolejích. Rozhodně je chyba si myslet,že když máš 4x4,tak můžeš do zatáčky najíždět v plnym plynu..to se pak stane přesně to co píšeš...jedeš rychle..autu se nechce točit a jede po tečně ven..ty ve zmatku zašlápneš brzdu,čímž nedotáčivost ještě podpoříš popř. auto jinym manévrem dostaneš do přetáčivosti.. -
« Re: Hufe, prober se!
Našrot,je to prostě absolutní kravina...ale naprostá. Myslim,že na téhle úrovni nemá cenu diskutovat...buďto si zkus někde postavit funkční model (třeba by to mohlo jít z Lega...),nebo si to namaluj,nebo se nad tim aspoň zamysli...ale proti tomuhle tvýmu argumentu se nedá nic říct..ne protože bych s ním snad souhlasil,ale prostě protože pokud uvažuješ tímhle způsobem,tak já už to prostě polopatičtěji nedokážu vysvětlit.. prostě sorry.. s timhle tématem končím. -
"-- skrytý --" 23.12.02 12:02
« Diferaky
Pro technoborce: jakej je rozdil mezi normalnim diferakem s viskouzaverou a mechanickym difem? V anglii tem mechanickejm rikaj crown wheel and pinion..... Muze bejt ten crown wheel and pinion bez uzavery? Jaka je rychlost reakci oproti viskoze, jak se da svornost ladit atd. atd. Mam moznost ho koupit ale nejsem si jistej co mi to prinese. (daval se do SUBARU type R a RA) -
"-- skrytý --" 23.12.02 09:17
« Re: Galant 4x4
To, že přední náhon auto "tahá" ze smyku a stabilizuje, je prachsprostý mýtus, který vznikl někdy v polovině 60. let (pokud si to dobře pamatuji), tedy v době, kdy byla v módě auta stylu "všechno vzadu". Ta se chovala výrazně přetáčivě (systém kyvadlo) a muselo se s tím umět jezdit, kdežto přední náhon zvládl (v tehdejším pojetí) každý začátečník. Čtyřkolka umí obojí, tj. jak nedotáčivý smyk - když se jede "normálně", tak i přetáčivý - když se jede "na doraz". To, čím si musí člověk u předohrabu pomoci "ručkou", aby dokázak natlačit vůz do utažené vracečky, to plnohodnotná čtyřkolka (a tou Galant z let výroby 1989-1992 ještě naštěstí je) hravě zvládne citlivou prací s provozní brzdou a plynem. Proto doporučuji si to někde na bezpečném místě nacvičit, aby pak v provozu člověk věděl, co s tím. A jen tak mimochodem: kvalitní zimní obutí je i na 4x4 v zimě nutnost!!! -
« Re: Galant 4x4
to adamek: Řekl bych, že popisuješ zcela normální chování čtyřkolky. Zeptej se kluků s Imprezou, chová se úplně stejně, do zatáček se musí rozhodit na brzdách na jednu a na druhou stranu, pak se teprv dostaneš do té druhé fáze. Jinak je v počátku úplně stejně nedotáčivá a chce to silné nervy vydržet na plynu. Druhá fáze, kdy se auto utrhne a jede plynulým smykem všech čtyř kol, ta je opravdu na hraně a je jenom na Tvém řidičském umění, jak se potom plynem a volantem popereš se zatáčkou. -
« Galant 4x4
Mam Mits.Galanta GLSi 4x4. Nevim přesně jaky system 4x4 je tam používán ale je to stálý pohon, zadek nejde vypnout a nemá to ani uzávěrku dif. Všude se píše že pohon na všechny 4 kola je nejbezpečnější ale já s tím v zimě nemám moc dobré zkušenosti. Už 2x jsem s tím dostal pěkné hodiny. Chová se to tak že zpočátku je to nedotáčivé - třeba na cestě kde je trochu více sněhu a zatočím tak to jede rovně jakoby to ten zadní náhon "tlačil" dopředu až po chíli se to "urve" a úplně se to přetočí. Připadá mi že čistě přední náhon je na zimu lepší protože se snaží auto vždy "tahat" ze smyku ven a srovnávat. Možná že moderní 4x4 náhony kdy jsou jednotlivá kola řízena elektronikou? takové problémy nemají (moje auto je r.v.89). Fakt je ale ten že používám univerzálky a ne originál zimní gumy. Poradí mi někdo v čem může být problém? Gumy nebo nefunguje něco správně v 4x4 systému? Díky. -
"-- skrytý --" 22.12.02 20:05
« Re: to magic
hrubágo: tuhle jsem jel A4 Avant v skoro základní výbavě (příplacená byla opěrka ruky, bederní opěrka a snad PP nebo něco takového - prostě co mají jiná auta v základu má tohle za příplatek, zato mají ve standardu dělenou klimatizaci... a chtěli za ten šmejd, co skoro nejel a když, tak setrvačností (byla to 1.9 96kW, 310 Nm), chtěli cca 1,2 melounu... Za ty peníze už si snad každý normální člověk koupí WRX v kombíku ne? -
"-- skrytý --" 22.12.02 19:58
« Re: to magic
jen tak okrajově: to víte, že podvozky běžných aut se dneska konstruují spíše nedotáčivé - neboli hodně neutrální a na mezi stability tak, aby se v extrémních situacích chovaly auta nedotáčivě, tedy stabilně. To všechno kvůli řidičům. Pokud jde o ovlivnění nedotáčivosti resp. přetáčivosti auta, tak se to většinou dělá jinak tuhými stabilizátory, obecně při návrhu však i pružinami (kromě u formulí, kde je oddělený smysl pružin od smyslu stabilizátorů). Zjednodušeně platí pravidlo, že čím méně se bude auto naklápět, tím více bude nestabilní (tedy přetáčivé). -
« Re: to magic
Magic asi četl test nový Z4, tam byli z tzv. "bezpečného" amerického naladění redaktoři dost zklamaní. Já jen podotýkám, že všechna nedotáčivost a přetáčivost při nájezdech a výjezdech v zatáčkách se dá ladit nejjednodušeji použitím jiných druhů zkrutných tyčí jak vpředu, tak vzadu. Tenhle problém už jsem mockrát diskutoval na zahraničních fórech, jsou to minimální investice, přičemž auto naladíte přesně tak, jak Vám to vyhovuje. -
"-- skrytý --" 21.12.02 19:07
« Re: to magic
Mel jsem nekolik generaci M3 a M5 a nemel jsem jedinej problem. O nedotacivosti nevim, spis naopak. Muzu jenom doporucit. Koupil bych tak kolem 600.000 M3 3.2 sestikvalt. Kdyz teda nemecky auto. Audi se mi z principu hnusej. Jezdej s tim priserny typkove a je to hlavne drazsi nez srovnatelny mercedesy a BMW. V zatackach jim to taky nejak nejde. -
"-- skrytý --" 20.12.02 20:52
« Re: to magic
Pokud auto MUSI byt Made in BRD a je pouze volba mezi tim, co uvadis, tak bych vzal uzitnou hodnotu (Z3 = 0 a S4 = stredni trida). Dale bych vzal v uvahu, ze nevim proc, ale BMW nejak obecne vykazuji problemy, ktere k jejich koncepci jaksi nepatri (nedotacivost, zvyseny aquaplaning pri shodnych pneu, atd. - nevim proc). U S4 je ale riziko na druhou v podobe hned dvojice turboladeru, ale to se da zvladnout. Ja bych nevahal, mne osobne se S2 a S4 libily, uz se ale nedelaj. Co se tyka spolehlivosti, nemohu tak uplne soudit, s Z3 nemam prakticky zadne zkusenosti, podobne BMW trpi na diferaky, motor, elektroinstalaci a zadni zaveseni. U S4 jsem mel neustale potize s ruznyma elektronickyma systemama, ale daval jsem ji asi extremni zahul (i kdyz velmi, velmi opatrne). Hlavne je nutny ji setrit pri studenejch startech (nechat alespon hnout vodu, pak teprve pomalinku bez akcelerace vyjet, po zahrati vody tak do 3.000/min bez prudkyho zrychlovani a az po zahrati oleje na tech 70°C to teprve rozehrat). Vsechno ma svy...
To Petr: na boudu jdou ty auta proto, ze rychlost, jiz se pohybujou na silnici je uz extremne vysoka a nejcasteji auto v bocnim skluzu "zakopne" treba o krajnici a tak. Jinak u Lanceru Evo, Integrale, S4, Cossieho a WRX se diferaky uzaviraji automaticky podle stupne prokluzu jednoho kola/jedne napravy vuci druhemu/druhe. Krome Lanceru Evo byvaji samosvorne zadni a mezinapravovy dif., predni byva volny (Integrale ma sdruzeny s mezin., Lancer ma nezavisly, ale jen RS1 nebo RS2 - nikdy nevim, ktery je ktery). U Haldexu samozrejme neni moznost zaveru, ten vlastne jakoby zaverka pracuje kdykoliv, pokud je v cinnosti, ale neumi rozdelovat. Zavreni diferaku = diferak prestava rozdelovat moment podle prokluzu a zacne se tvarit, ze tam vubec neni = kola jsou pevne spojena. To umoznuje jizdu s plynulym bocnim prokluzem. U Haldexu je tlak snizen VZDY pri brzdeni (samosvor se naopak zavira), ktere presahuje nejake zpomaleni (nevim presne kolik, malo). Pro zatazeni rucky se auto chova jako predohrab a jde normalne do smyku. Diky absenci samosvoru se ale potom zase nechova jako quattro, takze tahne tecne ven. -
« Re: Seda je teorie, zeleny strom zivota
Ze to auto pujde pres boudu je dobre nebo spatne? Abych to spravne pochopil.
Zavreni diferaku a jak? To ma nejaky spinac na palubce? Kdyz se pouzije rucni brzda (u haldexu), tak by se mel teoreticky zapnout nahon na zadek, ne?
Pri kolika G se aktivuje AirBag, resp. predtim jeste odpaleni predepinace pasu? Je tam v RJ nejake kyvadelko, co proklepne a spusti tu srandu, ne? -
"-- skrytý --" 19.12.02 20:49
« Re: Seda je teorie, zeleny strom zivota
Uvadel jsem jiz nekolikrat, ze metodiku mereni bocniho pretizeni neznam. Domnivam se, ze se jedna o mereni rychlosti na nejake jasne definovane podlozce do okamziku, kdy auto prekroci nejaky tolerovany bocni smyk. Predpokladam, ze z rychlostni hodnoty a znameho polomeru (uhlove rychlosti) se vypocita to pretizeni a prepocitava se asi na nejakou parcialni hodnotu. Samotneho by me zajimalo, jak se prave resi problem pneumatik, protoze treba srovnani jakychkoliv komercnich pneumatik se soutezackyma diagonalama predstavuje zasadni zmenu chovani vozu. Automobilismo dela vice mereni, ktera jsou pro komercni casopisy mene obvykle (sily na volant, pedaly, hlucnosti, atd) a vsude uvadeji grafy ci cisla. K predpokladu, ze budou vychvalovat domaci vyrobce (jak cini treba Nemci) bych chtel dodat, ze ostra kritika, jakou pocastovali treba AR GTV 2.0 V6 TB nebo AR 164 V6 24V Q4 svedci spise o tendenci opacne. U bocniho pretizeni je 0,02 g rozdil zasadni a znamena treba zcela odlisnou konstrukci naprav, zejmena te zadni. Jinak pokud vyzkousis treba Mitsubishi Lancer EVO VI, nebo Audi S2 ci Lancii Deltu Integrale, tak az se to auto stane neovladatelnym, na 75 % pujde pres boudu. Jizda s plynulym prokluzem kol u techto aut patri k bontonu. U Audi TT doporucuji vyzkouset zavreni diferaku, sideways, nebo zmereni vykonu na brzde...ha, ha...ne vazne, ma ten Haldex jednu vyhodu: da se vesele pouzivat rucni brzda. -
« 1.8T 4x4 ESP
Budu mit (pujcenou) 1.8T 4x4 ESP s GPS, tak konecne zjistim, jak bude šlapat ESP a Haldex. Mate nejake rady, co bych měl vyzkoušet? Neni nad vlastni zkusenost, nez to clovek koupi, mit moznost si to dukladne prozkouset a to se myslim jen tak nekomu nepostesti (a ted nemyslim jen mou zkusenost s chipem); mam takovou radost, ze se mi to podarilo :-)