Pohon 4x4 u osobních aut

Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse

• « 00 Reagovat !

foto

25.01.01  10:07

« Re: pohon 4x4 od VW

to DieselDriver; okrem toho co som cital, popripade videl, nemam s haldexom prakticke skusenosti. Ale v praxi som videl, ze sa pohon zadnych kolies pripoji, pri presmyskuti prednych kolies okamzite.
  • « 00 Reagovat !

foto

24.01.01  22:51

« Re: pohon 4x4 od VW

Super vycerpavajici popis. Dik, sam mas nake zkusenosti? Mam problem, velmi obdivuju 4motion (Haldex) od VW, ale sam mam astru dvoukolku caravan. Hrozne moc se mi to auto libi, ale po technicke strance oproti VW fakt nic moc. Navic 4x4 ani neni. Kdyby VW tak silene nezmrvil toho golfa varianta. Byl by s TDI 115 nebo 150k a 4x4 dost vyrazny vozitko na silnicich. Ma nekdo s uvedenou kombinaci nejake zkusenosti? dik
  • « 00 Reagovat !

foto

23.01.01  15:42

« pohon 4x4 od VW

Upozornenie! - ak to niekoho nezaujima, nikoho to citat nenutim
    Pohon 4x4 od VW
    1) Pohon VW Syncro
    Tento typ pohonu 4x4 je zalozeny na rozdelovani krutiaceho momentu motora medzi jednotlive napravy vozidla prostrednictvom klasickej visko spojky (bez elektronickeho riadenia). Visko spojka je umiestnena pri zadnej naprave pred zadnym diferencialom. Predne kolesa su spojene s visko spojkou prostrednictvom spajacieho hnacieho hriadela, zadne kolesa su spojene s hnanym hriadelom visko spojky, ktory pohana cez volnobezku zadny diferencial. Vo visko spojke su striedavo umiestnene hnacie a hnane lamely, ktore maju v sebe otvory a vyrezy. Hnacie lamely su pevne spojene so spajacim hriadelom prednych kolies, hnane lamely su pevne spojene s hnanym hriadelom (a diferencialom zadnych kolies). Visko spojka je utesnena a je v nej specialny silikonovy olej, ktory ma pri beznych teplotach velku viskozitu. Viskozita tohto oleja sa vplyvom vonkajsich teplot musi menit co najmenej, aby mohla visko spojka spolahlivo pracovat. V pripade ze rozdiel otacok predneho diferenciala (prednych kolies) sa rovna otackam diferencialu zadnych kolies, sa hnacie a hnane lamely otacaju rovnakymi otackami, a teda su vzhladom na seba v pokoji. V takomto rezime jazdy je teda medzi lamelami silikonovy olej a lamely sa o seba netru, z coho vyplyva, ze vozidlo ma pohanane len predne kolesa. Pomer krutiaceho momentu motora preneseneho na prednu:zadnu napravu, by mal byt teoreticky 100:0, ale samozrejme, ze vplyvom znacnej viskozity silikonoveho oleja sa mala cast krutiaceho momentu motora prenasa aj na zadne kolesa (95:5). Ak hnacia sila na prednych kolesach prekroci schopnost tychto kolies preniest hnacu silu na vozovku, tieto zacnu preklzovat, dojde k rozdielu otacok medzi lamelami vo viskospojke, a lamely zacnu silikonovy olej strihat, cim sa olej zacne zohrievat. a teda aj roztahovat. S rastom rozdielu otacok lamiel jeho viskozita klesa. Ked vyplni cely vnutorny objem visko spojky, zacne rast tlak oleja. Vdaka uzkym medzeram medzi lamelami sa tlak oleja nesiri rovnomerne, takze sa hnacie a hnane lamely pritlacaju k sebe, cim sa prenasa krutiaci moment z hnacich na hnane lamely a teda cez volnobezku na zadny difernecial. Silikonovy olej s rastom rozdielu otacok neprenasa krutiaci moment motora na zadne kolesa plynulo, ale zo zaciatku ho prenasa viac, pri stupajucom rozdiele tuto schopnost straca, no pri dalsom stupani rozdielu otacok znovu jeho schopnost prenasat krutiaci moment motora prudko rastie. Visko spojka prenasa krutiaci moment motora na prednu:zadnu napravu v rozmedzi od 100:0 az do 50:50 – kedy je predny diferencial bez preklzu spojeny so zadnym diferencialom.
    Pri prechadzani zakrutou visko spojka nahradza diferencial, pretoze umoznuje vzajomny rozdiel otacok medzi napravami. Jej vnutorne trenie je vsak vacsie ako pri medzinapravovom diferencialy, vdaka comu dochadza k urcitemu pnutiu v hnacom mechanizme.
    Volnobezka, ktora sa nachadza pred zadnym diferencialom, sa v pripade vacsich otacok prednych kolies ako zadnych zablokuje a teda umozni preniest krutiaci moment na zadne kolesa. Ak vsak budu otacky zadneho diferencialu vacsie ako otacky predneho, tak sa volnobezka odblokuje a posobenie zadnych kolies na viskospojku a tym aj na predne kolesa bude nulove. Z toho vyplyva, ze zablokovanie zadnych kolies za jazdy sa prenesie aj na predne kolesa ak by sa tieto este otacali. O to aby volnobezka neodopla pohon zadnych kolies pri cuvani (vďaka konštrukcii voľnobežky) sa stara blokovacia spojka automaticky zapinana pri zaradeni spiatocky.
    Este pridam udaje o vplyve pohonu syncro na spotrebu (z casopisu Mot 9/96, str. 59), kde boli porovnavane VW Golf 1,8l s prednym pohonom a s pohonom syncro. Predny pohon dosahuje spotrebu 7,2l na 100 km a syncro 8,1l na 100 km pricom sa tu uvadza, ze vacsia pohotovostna hmotnost sposobuje pri syncre narast o 0,2l, nizsia ucinnost prevodoveho mechanizmu (pouzitie viskospojky) zvysuje spotrebu taktiez o 0,2l a zvysnych 0,5l je sposobene lahsim sprevodovanim modelu s pohonom syncro.
    p.s. podrobne obrazky aj s popisom systemu syncra sa daju najst vo vyssie spominanom casopise
    2) Pohon VW Haldex
    System Haldex pracuje na podobnom principe ako syncro, rozdiel je hlavne v elektronickom ovladani tejto spojky. V Haldex spojke sa tiez nachadzaju hnacie a hnane lamely (hnacich je 7, hnanych je 6 – pri syncre je hnacich 19 a hnanych 20). Spojka ma vlastny hydraulicky system, ktory pracuje s pretlakom 0,4 MPa o ktory sa stara elektricke zubove olejove cerpadlo. Ak dojde k rozdielnym otackam lamiel, vplyvom specialnej vackovej dosky, ktora ma v intervale 120 stupnou na povrchu vybezky, zacnu pulzovat cerpacie piesty, vdaka ktorym sa spominany tlak dostane do pracovných piestov, ktore nasledne stlacaju lamely k sebe. Spojka Haldex je schopna sa zopnut s maximalnym tlakom uz pri otoceni o 45 stupnov. Pri intenzivnom brzdeni kedy sa aktivuje ABS je spojka riadiacou jednotkou vypnuta. Rovnako sa vypina pri zatiahnuti rucnej brzdy.
    p.s. obrazky Haldexu su v casopise Mot 2/2000, str 15
    Peter
  • « 00 Reagovat !

foto

20.01.01  18:53

« Re: Syncro a taky 2prof

OK. Co je rozvodovka vím. Ale byla řeč o situaci, kdy auto jede určitou rychlostí (která zdaleka není blízko rychlosti, kterou by se pohybovalo při jízdě "na volnoběh") , brzdí motorem a je ještě přibržďováno. Setrvačná síla jeho hmotnosti na něj působí, jako by do něj ze zadu někdo velkou silou talčil. V takovém případě může být teoreticky odpor motoru natolik velký, že se vlivem sil od kola na asfaltě přenášených přes diferenciál, jehož funkce nutí kolo na ledě zpomalit, nebo dokonce točit se opačně i přes to, že motor dovoluje talířovému kolu (a tedy i diferenciálovému koši, který je na něj přišroubován) určité otáčení se (zde záleží na zařazeném rychlostním stupni).
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 20.01.01  17:03

« Syncro a taky 2prof

popořadě odpředu vypadá takhle: přední dif., viskospojka, volnoběžka, zadní dif.
    -> 2prof: diferenciál není vlastním převodovým poměrem. VPP je rozvodovka, která je na diferenciál napojená. Ta rozvádí točivý moment přes diferenciál na kola (tedy na kolo s menším odporem). Jinak ještě: přes diferenciál není možné otočit druhým kolem v tom případě brzdění jak jsi psal. I kdyby už docházelo k tomu, že bude chtít motor udržet volnoběžné otáčky a tedy bude sám točit rozvodovkou, budou se chtít točit obě kola vpřed (tedy spíš to na ledu). Ze strany motoru prostě nemůže dojít k tomu, aby se kola točily dozadu, když není zařazená zpátečka.
  • « 00 Reagovat !

foto

19.01.01  16:34

« Re: 2melich

pohoda: He? Fčem jako spočívá ta licence?
  • « 00 Reagovat !

foto

19.01.01  14:52

« Re: 2pohoda

jenom prodávám, jak jsem koupil; a tu alfu bych si nekoupil (není to moje krevní skupina)
  • « 00 Reagovat !

foto

19.01.01  13:46

To, ze ti to nevyvratil majitel, resp. predajca, nic nedokazuje. Moja smutna skusenost: kupovali sme do firmy nove auto, volba padla na Alfu 145 Quadrifoglio. Vtedy, mlady a neznaly, som si na pomylil oznacenie Quadrifoglio s Quadrifogliom4, cim sa oznacovali verzie so 4×4. Predajca mi to auto s luftu predal ako stvorkolku (2 asi hodinove sedenia), az asi tyzden na to, ako som zaplatil zalohu, som zistil pravu mieru veci :-(( Za cely ten cas predajca (aj riaditel) sa o nej so mnou bavili ako o stvorkolke, nikto nepovedal, ze to ma iba predny nahon... Uznas, dost podstatna vec, najma, ked na pohon aspon trikrat dosla rec... Hroza.

No, na to Volvo si asi budeme museit pockat...

• « 00 Reagovat !

foto

19.01.01  13:33

nejsem přeborník přes Volva, o té licenci od Subaru jsem to kdysi kdesi zaslechl (možná tady)... Ale když tady otvírali nový značkový servis Volvo, zúčastnil jsem se rautu obdrživ předtím pozvánku a když jsem tuhle informaci prezentoval přímo do obličeje majiteli &spol., tak mi ji nevyvraceli. Tak bych to bral jako že by to fakt mohla bejt pravda.
  • « 00 Reagovat !

foto

19.01.01  10:27

« Re: Re:

vidíš, taky se pletu: "13:50"
  • « 00 Reagovat !

foto

19.01.01  10:24

to 6melich: Peter, nemusíš se hned čertit. Když mě můj táta ukazoval, jak to v takovým diferáku vypadá, tak jsem si taky myslel, že to v životě nepochopím a nebudu tomu rozumět. Pak ale stačí, když je auto na zvedáku, zatočit si s jedním kolem a hned víš, o co kráčí. Nechci nijak podceňovat lidi, který dokážou takovej diferák i spočítat a navrhnout, ale to pro tuhle diskuzi není důležitý, takže zabývat se sílama na čepech satelitů, jejich třením, obvodovejma rychlostma a setrvačnejma sílama je v tuto chvíli zbytečné. Jak napsal wawrik, skutečně v tebou popisovaných situacích motor brzdí a nezabírá. To je asi celej problém toho, že funkce diferáku je opačná, než jsi napsal. Já jsem zase dlouho nemohl pochopit, jakej rozdíl je v poloze rukou na volantu "za deset dvě" a "14.40"...:-)
  • « 00 Reagovat !

foto

19.01.01  09:18

« 2pohoda

To o tej licencii mas odkial? Ako je to doveryhodne? Vosa, miestny "prebornik" cez Volvo, spominal, ze Volvo spolupracuje s Haldexom na vyvoji noveho rozvodu 4×4. Tak co je pravda? Alebo sa bude typ rozvodu lisit v roznych modeloch?
  • « 00 Reagovat !

foto

19.01.01  09:12

« Re: 2melich

no Volvo koupilo licenci na 4x4 od Subaru (i Ford uznal, že nic lepšího není)
  • « 00 Reagovat !

foto

19.01.01  08:46

« 2melich

Snad ta od debaty neodradi jeden nazor, ktory s tebou nesuhlasi, preboha? Inak, co sa tyka syncra - pochopil som to ako konkretne konstrukcne riesenie, ale i keby si to myslel vseobecne, tak napriklad aj Volvo pouziva viskospojku a zadnu napravu pri brzdeni odpaja, takisto volnobezkou. Ako to ma RX4 netusim, ale zrejme tam ta volnobezka bude tiez...
  • « 00 Reagovat !

foto

18.01.01  16:59

« Re: Re: .. RX4

Pokud o tom někdo víte víc, než je níže napsáno, rozdělte se. Dík. (Jinak - od pohledu vypadá Scenic RX4 dost hrozně..., ale třeba to je podvozkově vymakaný a možná to bude i spolehlivý)
  • « 00 Reagovat !

foto

18.01.01  15:56

Tak potom nic, lebo ak by sme to chceli rozobrat, tak by sme sa museli blizsie pozriet na sily posobiace v samotnom diferencialy (na cap satelitov, satelity, klietku diferencialu) a to sa jednoducho neda napisat na pat riadkov. Ak sa Ti nepozdava to syncro, tak to moze byt, lebo ja som uvazoval vseobecne(visko s mechanikou a elektronikou) a nie konkretne na specificke pripady. Je jasne ak chapes vseobecne, tak potom sa daju ovodit vyhody roznych systemov. Lebo viskospoku nema len VW Group a teda tych systemov je viac. Ak by ich chcel clovek popisat vsetky tam mu nato nestaci meter papiera. Tak si teda diskutujte. Cest, Peter.
  • « 00 Reagovat !

foto

18.01.01  14:56

wawrik: nelam si hlavu. Bud jsem to uplne prehlid, nebo jsem se nepozastavil, protoze kabus je opravdu zkracenina kakabuse, ve zdravi....
  • « 00 Reagovat !

foto

18.01.01  08:10

« Re:

2subarista: urcite nie :-))

2 6melich: len tak namatkou - nema syncro cirou nahodou pred zadnym difakom volnobezku, ktora odpaja zadnu napravu pri brzdeni? Alebo z ineho sudka - nepusta clovek pri brzdeni plyn? Lebo ak sa zhodneme, ze ano, tvoja uvaha je odveci (nic v zlom) - vtedy motor brzdi a nie pohana. Zatial snad staci, netreba to prehanat. Mimochodom, trochu strucnejsie, pliz.

2Kabus - este k mojej sprave pre teba spred nejakeho tyzdna - nerad som ta urazil, ak ide o to oslovenie (kakabus :-)) ozaj som si myslel, ze si si dal prave tuto prezyvku, v tej rychlosti sa cloveku pletu pismenka a cita to, co by chcel :-) Takze sorry, skutocne som nemal v umysle sa do teba obuvat...

• 00 Reagovat !

foto

17.01.01  23:00

« Bez nadpisu

Že to nemusím číst celé?
  • « 00 Reagovat !

foto

17.01.01  17:14

« Re: 4x4 a brzdeni

OK 6melich, vždyď nehoří, jenom diskutujem. Já sem vlezu vždycky jen na skok, projedu to a pak zas musím taky něco dělat.Nedostal jsem se k tomu hned a tvou úvahu jsem četl třikrát a některý odstavce i víckrát. Taky by se to nemělo přehánět, aby tu vůbec někdo vydržel. To víš, a ještě si to překládat ze slovenštiny...:-)))
Přihlásit se Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…