Pohon 4x4 u osobních aut
« Re: To turbo
Na desetivalce po omezeni objemu nakonec presli vsichni. Ale tak pred dvema rokama se mluvilo o dvanactivalcich v souvislosti s navratem Hondy a Toyota uvadi zmenu v pravidlech jako oficialni duvod odlozeni jejich ucasti - ze meli nachystanou V12. A pokud si dobre pamatuju - tak duvody pro V12 mely byt, ze dvanactivalec ma lepsi prubeh tociveho momentu, ktery je navic vyssi. A zaporem tusim to, ze motor by se velice rychle vytacel a tak by byl (notabene pri zvetenych hodnotach momentu) pomerne tezko ovladatelny. Ale nejsem si jisty. -
« turbo, turbo
hošci, hošci. Chvilku tady nejsem a nestačím se divit. Heslo 4x4 byste měli přejmenovat spíš na F1 klub konstruktérů. Apropos - když jsem plísněn za nevhodný příklad u Astona a BMW, tak F1 je nabeton vhodné pro denodenní použití...( hohó )
Motor u Forda jsem měl rozebraný několikrát a nepociťuju nějaký problém s dimenzováním - naco taky, když klasika 1.8 TD má tlak v porovnání s červeným TDI srandovní. Problém u supertubomotorů nové generace vidím z hlediska normálního uživatele v ceně ND: zděšení majitelů nových TDI např, při výměně vstřiků, když jezdili předtím třeba klasický TD s předkomůrkou nëbo atmosféru. -
« Re: To turbo
Kdyz ma F1 motor pri trech litrech optimalni pocet valcu 10, tak proc Toyota stavela dvanactivalec? Nakonec to FIA zatrhla z toho duvodu, aby staje nestavely dva motory a nestridaly je pro ruzne trate = obrovsky narust nakladu. Takze pro F1 je skutecne optimalni desetivalec, protoze nic jineho neni povolene :) -
« Re: To turbo
Hele profiku, jakou příručku ,,Rady motoristům" sis vzal k ruce, že tak moudře mluvíš? Víš jakej objem a uspořádání válců z hlediska nejoptimálnějšího využití tepla, nejvyšší účinnosti, rozložení hmotnosti, vibrací apod. je? Je to motor o objemu 2,5l a musí být uspořádán do řady. Ještě nějaké další otázky? Co máš za školu? To nemyslím jízlivě. -
« Re: To turbo
magic: Tak já takový motory znám. Ale zcela jistě se do osobáku nevejdou.Pokud jde o heslo "Objem ničím nenahradíš", nic se doposud na jeho aktuálnosti neztratilo. Chvíli trvalo, než se konstruktéři vyrovnali z největším problémem velkoobjemových motorů, to jest jejich vyššími rozměry a hmotností. Avšak zde jsou již podstatné možnosti vyčerpány. Evropa přichází po neuvěřitelně dlouhé době s objevem kroutícího momentu, který je pro běžné užívání vozidla mnohem podstatnější, než hodnota maximálního výkonu. Je však nutno sladit nejen příznivé hodnoty „krouťáku“ a hmotnosti pohonné jednotky, ale také její hospodárnost, životnost a ekologii. Bohužel, situace v Evropě není tak příznivá, jelikož rozměry osobáků jsou zde jaksi nedostatečné. Proto se s objemem tolik nepracuje a dochází na turba, proměnné časování rozvodu a délky sacího potrubí, kompresory, změnu kompresního poměru nebo kombinaci jmenovaných způsobů. To sebou nese mnohdy extrémní složitost konstrukcí, jejich často rozpačitou spolehlivost, přitom však omezenou možnost jejího servisu a také její finanční náročnost. Mnohá konstrukční řešení lze proto chápat jen jako určité vývojové stupně, z nichž jen ta nejefektivnější mohou přetrvat k dlouhodobějšímu využívání (např. turbo).I přes všechny tyto možnosti zůstává prosté zvýšení objemu tou nejsnazší cestou, která má však svoje hranice. Její nejbližší variantou je zvýšení počtu válců, což potvrzují i poslední trendy vývoje, kdy se čtyřválcové motory vyskytují stále častěji již jen u malých vozů a vozů nižší střední třídy. Stále zřetelněji se objevuje jakési pravidlo:objem do 2 l = 4 válceobjem 2-4l = 6 válcůobjem nad 4l = 8 válcůpředmět prestiže a vyjádření stupně technického pokroku = 8 a více válců.Vozy ve vyšší střední třídě se proto stále více objevují s víceválci, které mají mnohem kultivovanější chování a jejich vlastnosti se pomalu přibližují neskutečným schopnostem jednoduchých osmiválců s objemy nad 5 l, jejichž vznik a největší rozmach proběhl v Americe koncem 30. a v průběhu 40. let minulého století. -
« Re: To turbo
Ad objem ničím nenehradíš, myslím, že to celkem pěkně popsal magic.
Ad BMW M* - to je styl auta, styl jízdy, to není o zvyšování výkonu přeplňováním...
K tomu Saabu, vidím, že SVC dospělo v tvých očích z funkce krátkodobého zvyšování točivého momentu do funkce optimalizace charakteristiky průběhu točivého momentu - to rád vidím. :-) Jsem rád, že nazýváme věci správnými jmény.
Wow "příteli" - "...opravdu? No to si musím zapsat..." (Cimrman) ;-)
Jo a co se týče VW TDI... ty jsi někdy viděl ten motor rozebraný? Viděl jsi ty ojnice a ty lágry? Povídej mi něco ještě chvíli (jako fanda Fordů) o poddimenzovanosti, prosím. Ještě chvíli bych se chtěl bavit.
BTW doufám, že tě dostatečně uspokojí, že mám na své BMW E36ce najeto 205.000 km a je to přečipovaný postarší turbodiesel s max. tlakem posazeným na 1 bar... -
« Re: To turbo
Oficialne uvadene hodnoty? Co ja tyhle veci sleduju, tak oficialne se o motorech F1 uz neuvadi vubec nic, snad az na objem a uhel rozevreni valcu. Dokonce uz ani vrtani a zdvih. Vykon se uvadi zpusoby jako over 800 bhp, coz muze znamenat uplne cokoliv. Nastesti existuji borci jako treba Enrico Benzing, kteri dokazou tyhle udaje vypocist a namodelovat. Jenze si je pak musi clovek za tezke penize koupit s knihou, kde vychazeji. -
"-- skrytý --" 21.05.01 13:49
« Re: To turbo
Heslo "Objem nicim nenahradis" pochazi z USA a je dusledkem Americkeho pristupu k automobilu. Amik jde koupit osmivalec 5L a certa staryho se stara o vykon nebo kroutak. Mnohem vic jej zajima audiosoustava, klimacka a dalsi prvky. Je pravda, ze turbomotory maji o neco vyssi naroky na udrzbu, vyssi vyrobni naklady, urcita omezeni v otazce zachazeni s nimi (zejmena studene starty, atd.), ale pokud toto Americke heslo pretocime na : "preplnovani nicim nenahradis", ja se pod nej podepisu. Vzhledem k tomu, ze zivotnost lagru se zmensuje kvadraticky vuci narustu sily na pist, je teoreticky zivotnost turbomotoru nizsi, nez atmosferaku. Praxe ale (zejmena v rally) je ale dukazem toho, ze s narustem tlaku na pist se umime v soucasne technologicke urovni srovnat mnohem snaze, nez s kmitanim, zpusobenym narustem otacek. Ona totiz umrtnost kitu, ktere toci 8-9000 otacek/min je behem soutezi nekolikanasobne vetsi, nez nejnadupanejsich WRC s kroutaky kolem 650 Nm. A to zrejme o necem svedci. Nicmene turbomotory, ktere natoci pres 350.000 km neznam, atmosferaky ano. Ale musim upozornit, ze jsou vykonove nesrovnatelne, takze i srovnavani zivotnosti je absurdni. Jinak heslo o objemu povazuji za nesmysl - jiz jsem psal srovnani aut 2.0 katergorie EuroSTC a GT na okruzich. V rubrice Alfa Romeo a motory 16V. Co se tyka motoru pro F1, jedna se o oficialne uvadene hodnoty, ktere se budou od skutecnosti o neco malo lisit, ale hodnota 800 Nm u atm. 3.0 je zatim technologicky zcela nemozna. S cislem 366 je mozno souhlasit. -
"-- skrytý --" 21.05.01 08:27
« Re: To turbo
Neplet sem Ludove vozidla, ich motory nie su dotiahnute do dokonalosti, staci im komercny uspech. Zase si skocil niekde inde. Beh motora je naozaj lepsi pri 12valci, nez pri 4 valci. Navyse pre extremne modely stale existuje AM s turbom, pouziva mechanicky kompresor Eaton, zvycajne 2. -
« Re: To turbo
Omlouvám se všem, kteří jsou pohoršeni. Heslo objem ničím nenahradíš je myslím docela známé. Kultivovanost běhu motoru spočívá právě v kubatuře. Jestli i tohle bude smeteno ze stolu, tak nevím. Proč u všech všudy teda přešly Astony z osmiválců s turbem na dvanáctiválce, he? Proč BMW zvyšuje u M3 stále objem a nebičuje to jenom stále rafinovanějším přeplňováním? Jo, taky by mě zajímalo, co teda Saab sleduje "naklápěním" hlavy válců, když ne optimalizaci točivého momentu. Add GSi: těch nálepek existuje vícero a ta, o které mluvím, bývá nalepená na VW, příteli střecho. Doufám, že sám nevěříš tvrzení, že zvýšené namáhání klikového ústrojí a styčných ploch válců u turbomotorů, nemá vliv na životnost. Ukaž mi červené TDI, které má najeto 200.000 km bez problémů a odvolám, co jsem slíbil. -
« Re: To turbo
smudla: Hmm, nech tý omáčky a opět přiznej žes' totálně přestřelil (s tím turbem a momentem).
Vysvětli mi potom tedy tvůj slogan "objem ničím nenahradíš"... jinak to zůstane prázdným heslem.
BTW já si uvědomuju věcí, pokud můžu mluvit za sebe, ale že by zrovna extra vysoký plnící tlak (tak vysoký, že by znatelně ovlivnil životnost motoru) byl nějakým extrémně důležitým parametrem pro zlepšení podmínek pro spalování směsy, to si nejsem jistý.
FYI Saab SVC je o něčem jiném, než o krátkodobém zvýšení momentu.
K tomu Goethe... hmm, fajn, to jsem rád, že jsi pochopil, pro koho je určena ta samolepka (IMHO pro řidiče GSI Kaďourů, aby si ji nalepili vedle fajfky Nike na zadní okno), ale potřeboval bys' možná trošku dopilovat gramatiku (českou), tam jsi tak možná Grundstufe ;-). -
« Re: To turbo
Hohó, hlášky to je moje. O průběhu křivky točivého momentu asi není sporu. Auto s turbem je 100% rychlejší, ale objem ničím nenahradíš. Uvědomte si pánové, že stále zlepšující se podmínky pro spalování směsy ( tj. tlak ) mají negativní vliv na životnost motoru. Add Saab - opravdová vychytávka je motor se schopností krátkodobě zvýšit točivý moment naklápěním hlavy válců. No nic, Goethe Institut mám taky za sebou, dobrý muži. Deutsch kannst de´auch schreiben, Kerle.