Pohon 4x4 u osobních aut

Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse

• « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 07.11.01  09:40

« Re: Jaké pneu?

Vedel som len o hydraulickej rucnej brzde. No ale aj tak sa nieco podobne da aj na "N"-kach, takze rozhodujuca bude technika jazdy, ktou neovladam. teoreticky popis som uz cital, ale za sucha na to treba silny voz a odvahu, za mokra je to nevypocitatelnejsie, tak saom to chcel skusit na snehu. No a sneh je specificky, ale zistil som, ze na rozdiel od presudo 4x4, Impreza pri prudkom pusteni plynu zablokuje zadok, pricom predok este taha a tym sa z nedocaveho vozu da spravit pretacavy. No pri rychl. nad 20km to na snehu skusat nebudem :))
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 07.11.01  07:51

cha cha - HAldex umí (aspoň částečně). Zatáhnu trošičku ruční brzdu - Haldex se vypne. No to jenom na okraj. ČAu LN
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 06.11.01  18:01

ještě: navíc to auto, na který ty gumy přijdou nemá tak silný motor, aby prohrabalo i na mokru - je to jen RAV4 2litr 150hp, 196 Nm s viskozní uzávěrkou centrálu a torsenem vzadu, takže už jen tahle kombinace to tomu "slabýmu" motoru znemožňuje.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 06.11.01  17:58

Tak dík za rady. Jinak - tak jako tak by na to zimní gumy šly, protože brždění na "ledu" je vážně občas dost náročná záležitost. I jen v Praze :o)

V Ten váš pokus o rally zatáčku s normálním 4x4 udělat nemůžete, ani kdybyste se po... protože ve WRCčkách a podobných mají takovou páčku na šaltpáce popřípadě její odnoš na volantu, co vypadá jako brzda od jízdního kola a tou mění poměr záběru mezi předníma a zadníma kolama. Takže jakmile ti s běžným neregulovatelným 4x4 začnou prokluzovat všechny čtyři kola, tak jseš namydlenej a nic s tím neprovedeš - je tam totiž třeba lehce zastavit přední kola a zadníma přidat. Teoreticky by ten fígl byl možný tehdy, když bys měl vzadu možnost zapnout uzávěrku, ale to moc aut nemá a když, tak je to neplynulý, takže tě to stejně utrhne.
  • « 00 Reagovat !

foto

06.11.01  15:37

2 555: jo, klinec po hlavicke :-) Ja som raz chytil maly smyk a ako som tukol kolesami do obrubniku, zdvihlo ma to na dve kolesa a 1-2 sekundy som isiel po nich. Ked som potom zastavil, mal som dojem, ze cela jazda mala 20 sekund, ale jej mala podmnozina jazdy po dvoch kolesach aspon hodinu... :-)
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 06.11.01  15:21

A ako pomaly ten cas plynul, ked si sa uz bez sance nieco zmenit na ten obrubnik rutil :(. Ako to len v tom rally robia?
  • « 00 Reagovat !

foto

06.11.01  12:52

to 555: myslím, že jsem můj ráfek rozbil při úplně stejném pokusu na parkovišti jako ty. Taky rozjezd, příliš rychlý dojezd a bum do obrubníku.
  • « 00 Reagovat !

foto

06.11.01  12:41

« Re: OFF-Road -zimaky

Jo jo jsem rád, že problém 4x4 a zimní gumy vidí alespoň někdo stejně jako já. Už jsem si myslel, že to co někdy předvádějí v zimě na silnici řidiči se 4x4 a letním obutí jsem si vymyslel nebo jsem měl alespoň vlčí mlhu.
  • 00 Reagovat !

foto

06.11.01  11:45

« OFF-Road -zimaky

Zimni gumy na 4x4 muzu z vlastni zkusenosti jen a jen potvrdit. Mam Pension ve Spindlu a taky Fronteru 3,2 V6. Obuta z fabriky do GY HP 245/70 R16 s oznacenim M+S. Ty gumy jsou dobre na silnici. Neda se snima jezdit ani po rozmoceny louce. O snehu a ledu nemluve. Tak prisla na radu shanka po OFF-Road zimacich. Nakonec jsem poridil snad jedine gumy pro OFF-road na zimu. GY Ultra Grip. Na suche silnici jsou stejne tiche jako ty HP a po spindlu mi skoncila trema ze nekam nevyjedu. Je to nebe a dudy.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 06.11.01  08:49

Musim s tebou plne suhlasit. 1: Pirelli ma velmi vystizny slogan: Power is nothing without controll, co na 100% vystihuje zimu. Vyhody 4x4 sa prejavia len ak je mozne preniest energiu na vozovku. 2:Vodic 4x4 velmi rad podlahne pokuseniu pri rozjazde vystrelit a zmiznut, ale pri brzdeni je absolutne jedno, aky ma pohon. S tym detailom, ze kym sa iny dostane na snehovo unosnych 60kmh, dobra 4x4 /nechcem robit reklamu :)/ uz v pohode ide dvojnasobnou rychlostou a brzdna draha sa zacina priblizovat slusnemu lietadlu. 3. Vlastna skusenost/blbost ma tiez stala navstevu Vyskumneho ustavu zvaracskeho, kde som po prvom zoznamovani sa so zimou a 4x4 na parkovisku, zrusil novucicky disk narazom do obrubnika. Hold na Eurosporte to pri sledovani rally vyzeralo tak jednoducho: Zatocim a dupnem na to, vytiahne ma to. V reali som zatocil a dupol a.....nic. Odstrediva sila prekonala moznosti pneu a bol som vonku aj s nasledkami. 4: Suvisiac s bodom 3, som bol nuteny tyzden jazdit po ujazdenom snehu/lade s pravo prednou letnou. Rozmer bol rovnaky /v sulade s pokynmi vyrobcu 205/50R16 /a tak som mohol doverne porovnat rozdiel. ABS mi na letnej nabiehalo pri prakticky kazdom brzdeni. S rozjzadom si pohom v pohode poradil, mozno do kopca by to bolo horsie, trakcia zufale biedna a smer jazdy som menil pri rychlostiach o nim. 20km/h nizsich, i ked tam "pomohla" aj psychika. 5: Nedalo mi to a dalsiu zimu som skusil vyliezt pred garaz na sneh aj s letnymi. Nakoniec som bol rad, ze som sa dostal spat, voz 80% pretacal kola a 20% isiel vpred na Mich. Pilot Sport. Po prezuti na M. Pilot Alpin /nie najlepsie zimne gumy na trhu/ som sa bez problemov pohol na cistom lade aj po zamernom prelesteni pretocenim na mieste. Trosku to zahrabalo a uz som isiel.
  • « 00 Reagovat !

foto

06.11.01  07:50

Jenom ještě dodatek. Už jsem na horách mockrát viděl jak pravý off-road nevyjel tam kam jsem se já dostal bez problémů. Mám na mysli většinou příjezdové cesty k chatám a do kopce. Jo měly zapnutý všechny možný redukce a další všelijaký pitominy kolem pohonu, ale obutý byly do letního nebo univerzálního. Občas to skončilo i tak, že když se chtěly do kopce rozjet, tak místo pohybu dopředu začaly ujíždět ke straně do závěje, protože cesta byla i šikmá a nejenom do kopce. A pak přisly ke slovu lopaty, lana na vytahování a tak podobně. Takže závěr zní, že zimní pneu na 4x4 nejsou nutný jen k brždění, ale i sem tam k rozjezdu.
    A abych měl 4x4 a musel někde navlíkat řetězy jenom kvůli tomu, že nemám zimní gumy, tak na to bych se vysral. To jsem si mohl koupit nějakou šunku s předohrabem, vozit s sebou na hory řetězy a lopatu a vždy parkovat na vyčištěném parkovišti 5 km od chalupy, kde bydlím. A taky bych koupí té šunky ušetřil spoustu peněz. Tedy rozhodněte se jak chcete, ale takovýhle s letníma pneu obvykle v zimě tahám z příkopu.
  • « 00 Reagovat !

foto

05.11.01  17:54

Se 4x4 pojedu už šestou zimu. A po zkušenostech z první zimy bych nikdy nejezdil s ničím jiným než se zimními pneu. Nejde ani tak o to se rozjet ale BRZDIT. A s bržděním je na tom 4x4 stejně jako zbytek. Ovšem je zde jeden podstatný rozdíl. Jen tak mimo následující zkušenost mě stála dvě zimní gumy a jeden ráfek. 4x4 totiž rozjedete (pokud chcete) na stejnou vzdálenost oproti zbytku tak rychle, že se to občas nedá už rozumně ubrzdit. Takže já to mám jasný. V zimě si v autě užívám, těším se na ní a proto bych nesnesl jakýkoliv kompromis. "Staré" zimní pneu jsem měnil když měly ještě 6mm vzorek.
  • « 00 Reagovat !

foto

05.11.01  17:54

Já jsem 100% zastánce zimních gum na zimu. 4x4 ti moc pomůže při jízdě na ledě a sněhu. Ale když to máš zastavit na ledě s letníma nebo ALL W. můžeš mít třeba 10x10, ale jede jak po másle. Najezdím tak 80-100000 za rok, a bohužel si nemůžu říci - je hnusně nikam nejedu.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 01.11.01  23:08

Mně šlo spíš o to, jestli se 4x4 a letníma gumama v zimě cítíte jako se sjetýma na vodě s 4x2 a nebo jestli se s tím v těch plískanicích dá jezdit i na letních - donedávna jsme to v rodině praktikovali i se 4x2. A když teď právě máme "nově" čtyřkolku, tak jsem chtěl slyšet nějaké rozdíly v chování oproti klasické dvojkolce. Protože mezi malojezdiče bych se dvakrát neřadil - v zimě jako v létě.

S tou čtyřkolkou jezdíme zatím od léta, takže jediná klouzavá zkušenost je z bahna z lesa a pole :o) a jedna z kolejí na mokré dálnici za hustého deště - ovšem to se nedá nazvat klouzavá zkušenost, protože místo aby se zakuckala jako dvoukolka, tak si té vody skoro ani nevšimla a dokonale držela stopu.
  • « 00 Reagovat !

foto

01.11.01  17:24

Malé info k těm "all-weather" - před týdnem jsem zíral na letošní předzimní německé testy zimních i jiných pneu, kde se na špici umístila mj. nová celoroční Goodyear Vector (porazila i mnohé zimní speciály). To by mohla být ideální guma pro "malo-jezdiče".
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 01.11.01  12:20

« Jaké pneu?

Mám takový dotaz na ty, co jezdí už delší dobu s nějakým opravdovým 4x4 (ne haldex a podobné náhražky): používáte zimní gumy nebo to není zapotřebí a stačí nějaké "all weather"? Nemyslím, že by se na sníh zimáky nehodily, ale když člověk jezdí víceméně jen po neuklízené Praze, tak jestli má nějaký výrazný smysl je tam dávat?
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 30.10.01  19:47

« Re: vliv 4WD na životnost pneu

Já bych souhlasil - je to asi tak, že na čtyřkolce jdou z pohledu "dvoukoláka" nepoháněná kola rychleji pryč, ale zase všechny se ojíždějí méně, než poháněná u jen "dvoukoláka".
  • « 00 Reagovat !

foto

30.10.01  14:18

« Re: vliv 4WD na životnost pneu

Týden jsem byl mimo, tak odpovídám až teď. Názor, že se u čtyřkolek sjíždějí rychleji gumy, jsem zaslechl od jednoho automechanika před pár lety, když jsem jsem při nákupu Tempry váhal mezi "1.9TD" a "2.0i 4x4". Docela se mi to zdálo (a zdá) logický, že u normální "dvoukolky" je odvalování předních a zadních kol víceméně nezávistlé, kdežto u "trvalého 4x4" je mezi předními a zadními koly stále jistá kinetická vazba (a to i přes diferencíál) a tudíž se gumy sjíždějí rychleji. Toť vše. Pokud to platí (?), tak dost možná jen pro normální "nesportovní" jízdu - chci říct, že kdo má silný auto a je to jen dvoukolka, tak nejspíš při věčném hrabání (pokud ho nezklidňuje TCS) oddělá přední gumy rychleji než kdyby měl čtyřkolku.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 28.10.01  22:06

« Re: to NOVAK

je to opravdu "mezikusem" mezi sedačkou a volantem. Kamoš má taky Octávku 4x4 a gumy stále OK. Já mám najeto tak 62kkm a zdá se že budu na prohlídce po 60kkm měnit i brzdové destičky..... Čau LN
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 28.10.01  13:14

« Re: to NOVAK

Mám pocit, že Haldex se zapíná asi 30 ms, což je dost krátká doba. Kdyby tam byla klasická viskospojka, tak by to bylo o něčem jiném. Mimochodem ta "čistě teoretická" situace může opravdu velmi pohodlně nastat. Naštěstí ale ty podmínky pro ni většinou nejsou, proto se to může zdát někomu nemožné.

k pneu: já na Bravurách jezdím (s CarinouE), na hlučnost už jsem si zvyk, ale je to vážně strašný rozdíl přesednout do auta, které má kromě stejně tichého motoru i tiché gumy. Ale je zase fakt, že kromě jednoho nepříjemného sklouznutí na písku na betonu mne ještě ve štychu nenechaly. Jo, a pak mají ještě jednu nevýhodu - teď mají vzorek cca 4 mm a i ten slabý 105koňový motor je na mokru protočí i na trojku... Což se dřív nestávalo.
Přihlásit se Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…