Pohon 4x4 u osobních aut
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse
-
"-- skrytý --" 23.11.01 09:02
« Re: Jaké pneu?
Kukal som si to subaru.com Podla toho co som nasiel si asi myslel variabilnu distribuciu tocaku pri automatike? H6 to na 100% ma aj tu, WRX s automatikou zatial nikto v SK neobjednal, takze to neviem. Ale WRC a EVO VII maju uplne iny princip aktivneho diferencialu. Scooby ma stale zaklad zalozeny na klasike. -
To nasrot. Diky moc,ted zpracujeme a stravime,dal se uvidi.Je aspon od ceho se odpichnout.Kdyz clovek zna presny cisla,muze udelat sam,nebo nekdo,kdo umi a nemusi pro kazdou blbost vyuzivat autorizovany servis.Kdybych jejich sluzeb mohl bez omezeni vyuzivat,tak koupim novyho Cruisera a jsem v pohode. -
Brody jsou vsude, i na j morave.Nejvic je jich v Jiznich Cechach, fotky jsou z Blanice u Bavorova, hloubka byla min 60cm!...Jinak znam na Sumave mista na mnoho dni.Pri jedne normalni ceste jsem v terenu narazil i na Hummra, puvodne jsem jel v kolejich po nejakem nakladaku, ale na nakladak to bylo moc velke stoupani...:-) -
"-- skrytý --" 22.11.01 18:20
2futura: myslíš spíš typu kolik to žere, jaký to má motor atp. nebo něco ve smyslu "oprav si sám"? Kdyžtak jako takové letmé informace se dají brát třeba www.geocities.com/ MotorCity/Pit/ 9975/dataBySubject/ Engine.html nebo www.geocities.com/ MotorCity/7177/ tech.html (všechno bez mezer). Jinak ono těch 4runnerů tady moc nejezdí, původně jsem si chtěl taky pořídit jednoho, ale 3.0 TD - ten byl snad jen pro evropu. Pak z toho díky financím sešlo. Jinak má (nebo tedy míval, dneska už se dělá jen pro ameriku a to už je něco trochu jiného) stejný rám jako HiLux a víceméně i stejný pohon. Vzhledem k tomu, že pro evropu i usa se dělal vlastně stejný motor (výkon se může lišit tak max. o 10 hp, což je dáno horšími používanými benzíny v usa), tak se dá použít i carpoint.msn.com/Vip/ Engines/Toyota/ 4Runner/1990.asp . No a pro opravy je asi nejlepší si pořídit manuál, třeba www.haynes.com - od nich mám na Corollu a docela ujde. -
"-- skrytý --" 21.11.01 22:20
Ne nadstandard, sériově :o), ale jen v novém, ve starém bylo vzadu "kulový". Na sněhu to zatím zkoušel tatík - dostat ho v prudké zatáčce pod plynem do smyku a nepodařilo se, zatím :o) Ale jsou na tom taky docela pěkné gumy, takže taky pomůžou. To s tím kopcem zkusím, ale nevím kde najdu nějaký takový, poňevadž ty kola mají i díky docela "vysokému" podvozku poměrně velký zdvih. -
"-- skrytý --" 21.11.01 22:12
2 555: tak jsem na to koukal - bral jsem tu délku podle rozvoru a nové (staré jsem nenašel) má rozvor 2524, dlouhá RAVka 2490 a krátká 2280. Takže ale nakonec tím uspořádáním bude asi u Imprezy kratší nebo stejně dlouhá. Ona se ta délka stejně na jízdních vlastnostech neprojeví, já jen že se v návrhu musí udělat s větším průměrem (což je ale u Imprezy kvůli jejímu toč. mom. stejně :o))
Koukal jsem na Subarácký weby a co jsem zjistil je, že do nového WRX (alespoň v USA) dávají obdobu toho, co začala pro WRCčka dělat do druhé Celicy Toyota - tedy "aktivní diferenciály" - že přenáší sílu jen na ty kola, která se nemohou protočit. Tak do WRXka je takovýhle středový diferenciál, který automaticky přerozděluje sílu tak, aby bylo vždy nejvíc na nápravě, která má možnost více zabrat, což pak už může být pěkné poježděníčko. -
No jo, LSD jako nadstandart....To davaji celou dobu co se prodava novej model?Ja sem to driv sledovat a necetl sem o tom...Jak jezdi na snehu?Uz si zkousel v terenu napr. prechod z roviny do stoupani v zatacce svirajici cca 150 stupnu, prudka tak, ze si musis couvnout?Ma se stat to, aby se dotykalo zeme jen leve predni a pr. zadni a ostatni minimalne.Subaru legacy v teto situaci stoji/hrabe a to muze byt i suchy podklad.Pokud LSD dobre funguje vyjedes....Tento detail muze za to, ze pokukuji po terenaku s uzaverou.Jinak system 4WD u Subaru i Rava je super a chybejici uzaverku dozenou malou hmotnosti...Mam velke zkusenosti s jizdou v terenu v Legacy.Mrkni sem [odkaz] -
"-- skrytý --" 21.11.01 10:01
Torsen neboli LSD neboli diferenciál s omezeným prokluzem má mimochodem vzadu každá toyota, která má pohon (i) zadních kol, kromě LandCruiseru, který má zadní diferenciál uzavíratelný. Viz např.: www.toyotapraha.cz/toyota/rav/ karoserie.htm . Trvej si na čem chceš, ale v Toyotách se vyznám :o) Způsob pohonu je srovnatelný, akorát auta ne. -
"-- skrytý --" 21.11.01 09:35
Ten hriadel, neviem, bral si do uvahy aj to, ze I ma usporiadnie lezato motor - prevodovka+predok rozovodvka-medzinapravak - hriadel - zadok... Ono to nie je tak dlhe, skor by som povedal, ze RAV ma dlhsi. Maju to velmi dobre vyriesene, ak nechces menit spojku, to je robota na 8 hod...
Prenos sily je dostatocny na vacsinu SUV, ktory benzin ma seriovo 290Nm /v praxi skor 310-320Nm/ skor straca absenciou redukcie. Nakoniec na to, ze je to sportak sa s nim da poprehanat velmi siroke spektrum vozov :)
EU STi je Impreza WRX modifikovna tovarenskym upravcom FHI. Subaru Technica international pripravil konecne verziu, ktora ma homologizaciu aj v EU a vykon cca. 265Hp, 6 rychlosti, 2x LSD Suretrac, medzinapravak sa da nastavovat, podvozok ma Al. diely brzdy su 4piesty/2piesty Brembo.... www.subaru.co.uk -
To nasrot: rav je fine, ale GT je lepsi :-)Porovnejme:v terenu, krizeni...po odlepeni jedoho kola od povrchu a pak uvidime co vyjede...Momentalne jsem v Brne...Pokud se nepletu RAV nema vzadu dif s omezenou svornosti, na tom trvam, pokud se pletu ukaz mi kde je to napsano...A trvam na tom, ze new rav je na urovni vsech subaru od cca 94....Co se 4WD tyce... -
"-- skrytý --" 20.11.01 18:31
2 RadekG: Torsen = diferenciál s omezenou svorností, viskózní uzávěrka = viskózní spojka kolem diferenciálu. Jinak: neexistuje lepší a horší pohon, pokud je stejně uspořádaný - o horším nebo lepším se dá mluvit u motoru. A když, tak Impreza má větší rozvor, pokud se nepletu, a tedy delší hřídel mezi předkem a zadkem a tedy horší účinnost přenosu síly na zadní kola... Mimochodem - v těch hrabačkách to není nikdy tak, abys měl zastavená tři kola, ale jen dvě, která tě právě odstrčí - takže ten pokus byl spíš omyl. -
"-- skrytý --" 20.11.01 11:19
Co ti pred tym spravili "dobrovolnici", ze si ich priviazal ku kolesam :))) No malo by to byt tak, ako pises, preto ma zaujima nova STi. Tam by si to mali odskakat uz vsetci. K pohonu inych Scooby: Ostatne modely maju inak koncipovany pohon?