Pohon 4x4 u osobních aut

Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse

• « 00 Reagovat !

foto

12.11.00  13:11

« Re: octavia 4x4

2Novak: k tej aktivnej bezpecnosti. Rozdiel medzi trvalym 4×4 typu Subaru a tvojim je ten, ze na Subaru je trvalo len polovicna hnacia sila, a teda koleso ide do smyku o poznanie neskor. Ma to vela spolocne s trecou kruznicou a je to velmi lahko pochopitelne, len to treba nakreslit :-) Takze ked vletis trebars do mlaky alebo jednym kolesom na namrznutu krajnicu, alebo prechadzas cez nasnezeny pruh pri predbiehani na dialnici, sila na kolesach pri prednom nahone (ktorym v tomto okamihu JE AJ HALDEX!) prekroci silu treciu a auto ide do smyku. Haldex zareagovat nestihne, bavime sa o casovych usekoch do desatiny sekundy, a to, ci ta otoci alebo ci to stihnes ustat korekciami volantom a plynom zalezi iba na tebe. Ale podstatne je, ze take Subaru (vybrate iba ako predstavitel trvaleho 4×4, nie ze by nebolo nic lepsie) este NEMUSI treciu silu prerocit, pretoze hancia je polovicna a o to vacsia moze byt sila bocna, takze auto ma povodny smer aj rychlost. Samozrejme pre nazornost zjednodusujem, ale to je v principialnych veciach snad normalne. A toto je iba jedna z vyhod trvalej stvorkolky, ktora sa bezprostredne tyka aktivnej bezpecnosti.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 11.11.00  20:17

K tomu Haldexu: Pro výdrap na sjezdovce si tipnu, že na tom Haldex ve spolupráci s EDS bude líp než tvoje Subaru, ovšem "aktivní bezpečnost" má menší. A co to hoši je ta "aktivní bezpečnost"? Já normálně do zatáček smykem nejezdím, Za deště na dálnici jezdím s citem a pokud jedu na sněhu, tak je Haldex sepnutý. Ano je to o ničem ten Haldex. Chtělo by to nějaké argumenty z praxe, já zatím žádné minusy nenašel. Nezlobte se, ale za 60kKč je to lepší než drátem do voka. Jeden můj známý ji má také a zatím jsme oba opravdu živí a zdraví. Do kytiček nás to v zatáčkách neposílá, na sněhu to jede opravdu tam kam chci a porovnávat 2,5t offroad s Octávkou... proboha proč. Čau LN
  • 00 Reagovat !

foto

10.11.00  19:53

« Bez nadpisu

Ještě něco. Audi 100 quattro patří k těm čtyřkolkám, které skutečně fungují. Proč bys si proboha chtěl koupit haldex?
  • 00 Reagovat !

foto

09.11.00  19:54

« Bez nadpisu

1) Přesně jak píše HOP, Haldex je takový vyprošťovák. 2) Není to ta nejlepší pecka od VW, protože jí mají jen ty nejhorší modely. Nemyslíš, že by třeba Audi RS4 (a S4, S6, S8, ale i obyčejná quattra těchto řad) mohlo mít Torseny? (mimochodem ty má i tebou zmíněná 100 2.8 quattro). 3) Na Semperitu jsem se málem smíchy po..., když se na mírném svahu na rozbahněné louce, kde jsem předtím krásně zaparkoval a kam se nakonec dohrkaly i některé dvoukolky, s velkými obtížemi pohyboval Opel Frontera - střídavě mu hrabala kola, jen ne nikdy najednou. Prostě není 4x4, jako 4x4.
  • « 00 Reagovat !

foto

09.11.00  13:13

Diky za odpovědi. V zimě to všechno vyzkouším, a porovnám. Mám totiž ještě AUDI 100 2.8 QUATTRO s uzamykatelným zadkem, tak uvidíme.
  • « 00 Reagovat !

foto

09.11.00  08:54

To: gsf
    No, on ten Haldex system neni uplne na nic. Co se tyce trakce tak na tom je lepe nez stale 4wd s volnym mezinapravovym diff. Navic je to pomerne levny. Jen si od toho nesmis slibovat zvysenou aktivni bezpecnost a ovladatelnost auta, spis naopak. Je to o tom, ze se ti auto samo od sebe meni z nedotaciveho na pretacive a zpet, coz je tak trochu velicina se kterou se pri rizeni tezko pocita. A to me na tom dost vadi. Jinak jestli to potrebujes na to, abys vyjel v zime k chalupe, tak na to je to dobry dost.
  • « 00 Reagovat !

foto

09.11.00  07:51

to novak: řekl bych, že na sjezdovce nedojedeš stejně vysoko - mrkni na: [odkaz] - text drobnými písmenky níže; a druhá velmi podobná záležitost - potkal jsem onehdá známého s Imprezou, tak se mi chlubil, jak s ní tahá off-roady po sjezdovce k chalupě (protože ten off-road je těžkej a škube s ním elektronika připojování nápravy, což je pro něj konečná)
  • « 00 Reagovat !

foto

09.11.00  07:39

v archivu je téma k těmto otázkám (ne že by odpovídalo na všechny) - ve skupině témat Š Octavia; taky jsem tam připsal nějaké pochybnosti, ale jsem - a přiznám to - lehce zatížený subarista; docela mě totiž kdysi zarazila ta příhoda s aquaplaningem na dálnici (po ztrátě dobrého kontaktu s vozovkou se indikovala potřeba připojení zadní nápravy, ta se připojila, jenomže auto tím ještě navíc škublo a to byla definitivní expreska do svodidel... - takže od té doby mám jenom znovu potvrzený despekt vůči připínatelným - a tedy cukavým systémům). Za ty prachy (nová Octavia 4x4) se dá koupit velmi!!! slušné ojeté legacy. Problém může být se spotřebou, ale pokud by to byl až takový problém..... existuje i takové 'zvěrstvo', jako je funkční a normálně jezdící legacy na LPG....
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 09.11.00  07:31

Přečti si něco v historii témat: Octavia 4x4 tam je. Nechci se opakovat, ale mám už 30kkm a jsem velmi spokojený. Není to auto na závodění, ale jinak super.Kór teď: 74kW PD šestikvalt, nebo 20v turbo. Bohužel, když se řekne 4x4 tak tu každý vidí Subaru i když v praxi bych si tipl, že dojedu na sjezdovce stejně vysoko - berte to jako výzvu.. Jestli chceš vědět něco konkrétního tak se klidně zeptej.ČAu LN
  • 00 Reagovat !

foto

08.11.00  22:05

« octavia 4x4

Chtěl jsem si jednou v životě koupit nový auto, a když se na trhu objevila octule 4x4, bylo rozhodnuto. Tady jsem se ale dočetl, že její verze 4x4 je vlastně to nejhorší řešení. Proč? Proč mi prodejce tvrdí, že to je poslední vývojová pecka od VW? Proč to dávají také do Golfů IV, do pasátů a snad i do nových AUDI, když je to tak špatný. A jak to tedy vlastně konkrétně funguje v kluzkém terénu. Nemám si na zimu tedy nakonec raději pořídit třeba žigula, nebo tak něco? Prosím, vysvětlete mi to někdo. Dík.
  • 00 Reagovat !

foto

02.11.00  19:02

« Bez nadpisu

To u těch Subaru to byla fakt sranda. Na sněhu se dalo řídit přetáčení zadku plynem úplně skvěle.
  • « 00 Reagovat !

foto

02.11.00  09:30

« 2subarista

To L-ko a Justy nepoznam, takze porovnavat a hodnotit nemozem. Ale co sa tyka tej Vitary, bolo to ozaj hrozne. Mozno to bolo sposobene uplne nemoznym rozlozenim hmotnosti na napravy, zadok bol strasne lahky a preto sa v zatackach v podstate stale smykal, predok isiel ok vdaka velkej hmotnosti na naprave. Aspon tak si to vysvetlujem ja, v com bol ozajstny dovod toho spravania sa mozem iba domnievat.
  • 00 Reagovat !

foto

02.11.00  00:00

« Bez nadpisu

No náhodou přesně tenhle systém měly Subaru L-serie do r. 1988 a Justy dokonce 1995. V řadičce byl knoflík 4WD a ten připnul natvrdo zadek. Ale nesouhlasím s tebou, že se s tím na sněhu nedá jezdit (tada nevím jak u Vitary). Když jsem měl letní gumy (idiot! - to už je dávno), tak to fakt bylo strašné. Nicméně na zimních to je úžasná sranda. 1988-1990 Měly Subaru stálé 4x4, ale úplně volný diff., který se dal el. zamknout. A navíc u té Justy to mělo ještě jednu úžasnou vlastnost. Když neznalý člověk chce udělat smyk přes ruční brzdu na sněhu se zap. 4x4, tak nenastane smyk, ale auto prudce zabrzdí.
  • « 00 Reagovat !

foto

01.11.00  15:27

« Re: Galant 4x4

2Adamek: to bol len taky nepodareny forik, nic vazne, samozrejeme. Vitara nemala ziadny (!) medzinapravovy difak, takze ked si zaradil 4×4, v tom aute si citil na pevnej ceste nenormalne pnutia, na smyklavom povrchu to zase islo stale do smyku (pri vyssich rychlostiach), takze na zasnezenych cestach to paradoxne bolo bezpecnejsie so zadnym nahonom ako so zaradenou stvorkolkou. Nic moc, urcite sa to takto (bez medzinapravoveho difaku) ako trvaly nahon 4×4 nemontuje do ziadneho osobneho auta.
  • « 00 Reagovat !

foto

01.11.00  14:34

Proč říkáš - velká odvaha ? Nerozumím.
  • « 00 Reagovat !

foto

01.11.00  13:55

Co je v galante neviem, ale podla toho, co popisujes, to vyzera na viskospojku. Alebo tuhy 4x4 ála Vitara so zaradenou stvorkolkou, ale to by bola velka odvaha :-)
  • 00 Reagovat !

foto

01.11.00  13:42

« Galant 4x4

Tak jsem se svezl v tom Galantu 4x4, ale zdá se mi že se to chová nějak divně při parkování - tj. když je hodně vytočený rejd tak se zadní kola jako by smýkají a jede to ztuha (jako by tam vzadu nebyl diferák). Je to normální stav nebo není něco v pořádku ?
  • 00 Reagovat !

foto

01.11.00  08:07

« permanent 4x4

nevíte kdo náhodou dodával tento pohon alfě?je tam jen viskozní spojka + kardan.při vyřazení a jakýmkoliv kvaltu a vyšlápnutím spojky to nepříjemně rachotí někdy víc nekdy vůbec.
  • « 00 Reagovat !

foto

30.10.00  15:50

« Re: SVX

Myslim ze SVX melo vzadu visco.
    BTW:
    Kdysi jsem videl v nejakym nemeckym casopise (tak 1992?) test aut 4x4 udelanej nekde ve Svedsku, byly tam ruzny sedany, zejmena BMW ix, Mercedes 4matic, Vectra atd. SVX do testu zahrnuty nebylo, pouzivali ho tam totiz jako etalon :-)
  • 00 Reagovat !

foto

30.10.00  14:21

« Mitsub. - dodatek

Sorry, ještě jsem zapomněl dodat že je to Mitsubishi Galant 4x4 r.v. 1989.
Přihlásit se Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…