Motorové oleje
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse
-
« Re: Interval a spotreba
Na mém BMW mám spotřebu 0,5l / 1000 km a do teď jsem si myslel, že je to moc. Tekl mi trošku olej pod víkem ventilů, ale to je teď v pořádku. Ještě musím vyměnit těsnění dříků ventilů, protože se mi zdá, že to trochu kouří. Není ta knížka s názvem "jak na to"? V té jsem se dočetl, že u mého auta je spotřeba 1,5l /1000 maximum. V originále (v manuálu) je sice jen 0,8 /1000, tak pak tomu věřte. Když bych měl 1,5l tak bych snad ani olej měnit nemusel. -
Myslim, ze interval vymeny oleje je pro kazdy typ motoru jiny. Treba Felicie 1,9 D ma 7500 km, ostatni koncernove diesely 15 000, Punto II 1,9 D 10 000 km. Pokud si nejsi jisty, zeptej se u vyrobce. V posledni dobe je trend u novych aut vymena oleje po 30 000 km pri pouziti plne syntetiky. Co vim tak treba, kdyz se v roce 95 zacaly prodavat Bravy, byla vymena oleje po 15 000 km a v roce 98 ji zvedli na 20 000 km. Byl jsem prekvapen kdyz v knizce od Hertzolda bylo pro muj motor 1.8 napsano, ze spotreba oleje do 0,8 l / 1000 km je v poradku.
-
- interval výměny různě - dneska přibližně od 10 do 20t km, běžně kolem 15t km - je to velmi různé podle konkrétního motoru
- spotřeba 1l/5000 km - dá se říci totéž, ale u dnešních aut z doby kolem roku výroby asi tak 1994-7 by to ještě mělo být povětšinou vyhovující , ale i tak je to různé podle konkr. motoru a jeho stavu, tj. kolik má už najeto (si myslím; já se do toho zatím vejdu a podle všeho je to zatím OK) -
« Re: Shell 5W-50
To máš dobrou cenu já jsem přešel z VAT SynGold 5W40 (dle prodejce Elit rozlévaný Valvoline, který se prodává pod značkou výrobce obalů) na Esso 5W40, který prodává Škoda jako orig. náplň. Akorát ho neberu za jejich zlodějskou cenu přes 300 Kč ale za velkoobchodní cenu 180. Pokud se týče té ceny za minerální obstarožní Castrol GTX3 v servisech, tak ta cena je dost nechutná. -
« Re: Madit Mystral
Oleje Madit používám už 3 roky. Nejdřív jsem používal Madit turbo plus v Žigulovi. Jel jak drak, ale za 14 dní byl olej fuč. Teď mám Sierru 1,8TD a mám tam taky Mystral - zatím jen týden, ale šlape líp jak s Valvolinem. Jinak kámoš používá oleje Madit v Renaultech už od roku 1990 a nemůže si to vynachválit - jak kvalitou, tak cenou. -
« Shell 5W-50
Používám tuhletu syntetiku - běžná cena kolem 460Kč a motory si nestěžujou. Nejsem ale šílenec, co do toho cpe takový prachy, mám ho po 100Kč/litr v originál balení. Když není, leju tam M7ADX - rozlejvanej ze sudu do flašek od Dobrý vody za 50,- a žádný auto zatím nic nenamítalo, na chodu motoru jsem taky nic nepoznal. Zatím žádnej motor se mi nezadřel a doufám, že to ani nemá žádnej v plánu. -
« Re: Madit
Smozřejmě ,že je Madit dobrý(taky je schválen pro Porsche,BMW apod.) -je ještě lepší než tř,ten Tryk Racing.Ale to je taky dané viskosním rozpětím oleje.Ten Madit má tuším 0-40W a Trysk 5-40W.Oba jsou syntetické ale ten Madit je práve proto dražší než Trysk nebo Mogul.Nevím co je to za mánie pořád dávat do motoru syntetiku ,když někdo jezdí s lehkou nohou ,nemá časté studené starty jako tř mfilip.Je to asi reklamní horečka prodejců olejů."Dopřejte svému milčkovi to nejlepší"Ale to nejlepší nemusí bý laciné.A zpočítejte si kolik si za rozdíl koupíte benzínu,protože v servisu vám ho vymění stějně po
ujetí km. předepsaných pro auto. -
« Re: Pozor na kecy
Ne všechno co je ČESKÉ je špatné.Napřed se musí porovnat viskosní klasifikace olejů a potom se rozhodnout.Samozřejmě ,že každý servis má uzavřenou smlouvu s jinými výrobci a dodavateli olejů doporučených výrobcem auta.A zisk s dražšího oleje je vyšší.Takže se může stát ,že cena Castrolu je skoro 3x vyšší než u českého oleje stejných kvalit.Pokud mohu doporučit požadujte v servisu české oleje schválené a doporučené výrobcem konkretního auta.Například-české syntetiky jsou schválené i pro taková auta joko Porsche apod. -
« Re: Cena?
Asi nejlevnější syntetika je od Parama,Trysk Racing-230,-Kč.Záleží ale do,jakého auta a potažmo motoru ho chceš dát a jak s tím motorem budeš jezdit.Pokud je motor v dobrém stavu a nemá moc najeto tak je možno-pokud má najeto tř.přes sto tis.tak by bylo lepší motor napřed pročistit polosyntetikou a potom dát syntetiku).Obecně vzato pokud motor neustále jede ve studeném režimu (start-krátká jízda)nebo ho honíš v otáčkách tak ti syntetika zabrání zvýšenému opotřebení motoru,ale prodlužovat výměnný interval se obecně nedoporučuje,pokud to výrobce auta výslovně neuvede. Pro mfilipa -nejlacinější minerál pro Formana a Bravu s hydroštelema stojí 62,-Kš-Paramo Trysk super.Jinak Ceressoft-kelímek 500 gr.kolem 20,-Kč a Lukana kolem 35,-Kč za litr. -
« Pozor na kecy
Nedejte se zlákat řečmi díleru aut,že ich olej který oni dodávají je nej a pokud tam dáte iný tak motor to prý pozná a múže se zadřít.Chtel sem dat do vozu plnou syntetiku od slovnaftu a mechanik,že to se zadře.Tak mi to vymněnili jinde a motor kupodivu jel jak hodinky a fokonce mněl aj spotřebu udávanou výrobcem.Samozřejmně,že se jednalo o plnou syntetiku
Přihlásit se • Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!