Motorové oleje

Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse

• « 00 Reagovat !

foto

17.01.03  15:23

« Re: Olej, olej, olej... Ale aký?!?

-peter-: Jestli se ti nechce do domaciho produktu,
    tak vyzkousej mogul (www.koramo.cz) :-)... A hel, dokonce maji i Mogul
    Felicia. No ale pro tebe by byl spis MOGUL FORTE GX-FE za nejakych 190 Kc/l
  • « 00 Reagovat !

foto

17.01.03  15:02

Neni za co ;)) Mna osobne teraz dost sere, ze mi tam leju nejaky drahy 5W-30 olej, ktory ma vyjde 4l za cca. 2000Skk, ked mi doma lezi este asi 20l Primy kupenej pod rukou za 500Skk/4l :((((
  • « 00 Reagovat !

foto

17.01.03  14:52

Ja som nepovedal, že nechcem Madit.

Jednoducho keď mám porovnať nejaký slovenský a zahraničný produkt, tak mi podvedomie vždy povie: "Ber zahraničný, je určite lepší ako ten slovenský!" :))).

Ja viem, že je to blbosť, ale prvá reakcia je u mňa obyčajne taká.

Určite bude dobrý, keď ho schválili pre VW, Škodu a iné.

A osobná skúsenosť DABELa hovorí tiež pre Madit.

Takže skúsim ten Madit, keď už nič viac, určite majú urobený lepšie prehľad produktov a ich popis oproti napr. Castrolu, čo už tiež o niečom vypovedá.

K tým Matadorkám - dnes sú už na tom lepšie, to uznám, ale nie tak dávno to bolo inak.

Díky ešte raz za poradenie
  • « 00 Reagovat !

foto

17.01.03  14:33

-peter-> nechapem ta. Chces lacnejsiu rovnakokvalitnu alternativu ale nechces Madit. Pytam sa preco? Castrol ma omnoho lepsi marketing, ale splnaju ROVNAKE specifikacie, takze VELKY rozdiel v kvalite nebude. Osobne si myslim, ze je to rovnako dobry olej ako Castrol, Mobil a ine. Takisto Matadory...videl som zopar testov a porazil v jednom aj Micheliny...ide o konkretnu radu vzdy...znacka nezarucuje nemennu kvalitu!
  • « 00 Reagovat !

foto

17.01.03  14:27

No mozem Ti napisat, do coho som aky daval ja:

Talbot 1510, '80, 175-195tkm: nejaky lacny mineralny Madit

Opel Ascona 2.0i, '88, 170-190tkm: Super 2000

Mazda 626 2.0i, '91, 55-90tkm: Madit Prima

Nissan Primera 1.6, '93, 80-120tkm: Madit Prima

Okrem toho bol Prima este v tatkovych autach: Fiat Croma '93, Mazda 626 2.0i '94 a dokonca aj Cadillac Seville 4.0V8 '85 ;))

So ziadnym z nich som nemal pri pouzivani problemy ani vo velkych zimach, v podstate pouzivane cely rok a v pohode. Ja som s Maditom spokojny. Prima by isiel aj do mojej aktualnej Mazdy 626 2.0i '98, ale este je v zaruke a tak mi tam servisaci leju nejaky iny.
  • « 00 Reagovat !

foto

17.01.03  14:18

No, na stranke [odkaz] sa o ňom píšu pekné veci.

Dokonca je vraj schválený (Super 2000) pre použitie v automobiloch Škoda, narozdiel od Prima (5W-40 už bude na môj motor asi fakt riedky).

Ale stále neviem. Nie, že by som nedal na slovenské výrobky, ale ...

Dúfam, že to nie je ako s Matadorkami - sú síce dobré, ale na konkurenciu sa moc nechytajú...

Díky za poradenie
  • « 00 Reagovat !

foto

17.01.03  13:56

No dvaja uplne nezavisle sme Ti odporucili ten polosynteticky Madit Super 2000. Madity maju fakt vsetky certifikaty (aj VW a dokonca niektore aj Porsche). Super2000 je polosyntetika, ak chces plnu syntetiku, tak vyborny je Prima 5W-40 (ten som pouzival a aj pouzivat budem, ked mi skonci zaruka na auto).
  • « 00 Reagovat !

foto

17.01.03  13:52

Takže, je o ňom písané podstatne menej ako o Magnatec-u, ale predsa som niečo našiel.

Na www.castrol.cz je aj tento olej (Castrol Powertec 10W-40) medzi syntetickými, čomu by tá cena naozaj nasvedčovala.

Taktiež na jednej nemeckej stránke je označený ako "HC-Synthese", pričom to prve "H" by mohlo znamenať Half (pol, polovica), ale taktiež to môže znamenať ho*no, takže... :))

Proste rozboru oleja sa asi nevyhnem; v tom Castrole v tom maju pekny border. Na oficiálnej stránke som našiel iba skutočne veľmi stručné informácie o ich novom Magnatec-u, ale nič o ostatných olejoch.

Asi som len nesprávne hľadal, ale tá ich stránka (www.castrol.com) je urobená strašne nepriehľadne.

Ale poučenie som si už vzal - CASTROL UŽ NIE!

Už sama cena je podľa mňa nadsadená, teraz ešte ten chaos a zmätok v tom, či to je minerálny alebo syntetický olej...

Poraďte nejakú inú alternatívu - ale v prvom rade mi ide o kvalitu, až potom peniaze. Ale kompromisu sa asi nevyhnem...
  • « 00 Reagovat !

foto

17.01.03  13:37

Znie, *tec jak *tec ;)) obe znie vznesene ;))) prejdi na ten Madit, tam su aj nazvy prehladnejsie ;)))) Prima, Super, Super2000, Zero ;)))
  • « 00 Reagovat !

foto

17.01.03  13:27

Aha, dobrý postreh.

Nejako sa mi to muselo spliesť. Takže skúsim pohľadať info o tom Powertec-u.

P. S. Powertec, Magnatec... Neznie to skoro rovnako ? :)))
  • « 00 Reagovat !

foto

17.01.03  13:09

Pisal si, ze v aute mas Powertec a na Castrol je Magnatec. Mozno ide o 2 rozne motory. Kazdopadne si nemyslim, ze by servis napisal "mineral" a dal Ti tam plnu syntetiku. Naopak spravit - to by sa uz nasim servisom podobalo viacej ;))
  • « 00 Reagovat !

foto

17.01.03  13:04

A do tretice: :)))
    Na stránke www.castrol.cz je tento olej (Castrol Magnatec 10W-40) uvedený medzi syntetickými.

To sú v tom servise úplní magori alebo čo?!

Pre istotu pôjdem pred výmenou oleja na rozbor a ak ide naozaj o daný olej, teda polosyntetický, tak to bude príjemný omyl. Ak to však v servise doplietli a do motora dali iný olej (nejaký minerálny), ako je uvedené na faktúrach a na motore, tak to len tak nenechám.

Takže uvidím

Díky za pomoc
  • « 00 Reagovat !

foto

17.01.03  12:46

Pozri sa na túto stránku:

[odkaz]

Podľa nej sa jedná o polosyntetický olej, ale pritom všade na faktúrach a blokoch zo servisu je uvádzané minerálny olej. Takže si môžem vybrať...

To mi pripomína, keď som sa informoval v jednotlivých servisoch, či môžem použiť do motora Felície syntetický olej s viskozitou 5W-XX. Z dvoch mi prišla odpoveď, že áno, samozrejme, plus cenová ponuka; z ďalších dvoch odpoveď, že nie, jedná sa o riedky olej, ktorý by mohol spôsobiť problémy.

Tak som sa rozhodol, že napíšem priamo na Škoda auto, a. s. Odtiaľ mi prišla odpoveď, že tento olej sa nedoporučeje, lebo je príliš riedky a mohol by spôsobiť problémy - "viď Návod na obsluhu str. XX". Tak som si pozrel opäť Návod na obsluhu a tam sa píše:

Možnosť použiť viacrozsahové oleje špecifikácie VW 501 00, 502 00 a špecifikácie ACEA A2 alebo A3.

Na druhej strane v tabuľke sú v súvislosti s tým uvádzané oleje s viskozitou: 5W-30/40/50, 10W-50/60, 15W-40/50, 20W-40/50.

A teraz si vyber správnu odpoveď!

Dobrý zmätok, čo?
    Preto sa pýtam na pokiaľ možno osobné skúsenosti, lebo takto fakt neviem...
  • « 00 Reagovat !

foto

17.01.03  12:03

Minerál to je určite, na faktúre je napísané Minerálny olej.

Tiež sa mi to nezdalo pri tej cene, ale hádam vedia, čo píšu.

Práve som sa bol pozrieť vonku (fuj, tam je ale kosa!) na motor auta - na tú nálepku, čo tam vždy dajú; tam je uvedený názov oleja Castrol GTX Powertec 10W-40.

Ja som tiež tento olej na nete nenašiel, asi som zle hľadal, alebo ...?
  • « 00 Reagovat !

foto

17.01.03  11:34

Hm je mozne, ze 10W, to sa dozviem zajtra. Ide skor o to, neliat tam dalej ten drahy Shell, ale prejst na Madit, ktory je kvalitativne plne postacujuci a ovela lacnejsi.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 17.01.03  11:25

5W-30 asi nebude minerál, minerály bývají až tak od 15W, příp. 10W. Aspoň já jsem takový minerál ještě neviděl. Nevím, co má ta Mazda v předpisu od výrobce, na to bych se koukl především, a až potom rozhodoval, co tam dám. Japonce vůbec neznám, sorry... Na značce oleje příliš nezáleží (pokud to není úplný noname), důležitá je ta specifikace. Zkrácený cyklus - já jsem měnil asi po 4-5tis, teď nevím, ono vzhledem k tomu, že mě kompletní výměna olej + filtr + těsnění výpušťáku stála necelých 500,-Kč (polosynte!), to ani moc neřeším...
  • « 00 Reagovat !

foto

17.01.03  11:15

oddie: kamos prave kupuje (zajtra pre nu ideme) jazdenu Mazdu 626 2.0i 16V, rocnik 88 s 200tkm. Doteraz tam liali nejaky mineralny Shell 5W-30 (tusim). Co myslis, ze bude najlepsie: prechod na tu polosyntetiku, na plnu, alebo tam nechat ten mineral (ale cenovo bude asi dost vysoko). Ako je to inak s mineralmi, moze sa pri vymene zmenit znacka (na Madit, predsa len cenovo neporovnatelne). Ak sa prejde na polos., po kolko km je dobre urobit ten skrateny cyklus? 2000? Dik ;)))
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 17.01.03  11:11

No vidíš to, já jsem nic neproplachoval, a dal jsem jej tam rovnou... Jen jsem poprvé vyměnil olej o dost dřív, přeci jen to bylo u dieselu, který měl určitě přes 200tis km.
  • « 00 Reagovat !

foto

17.01.03  11:03

-Peter-> Urcite si tam nedaval mineral > pokial viem, tak Castrol robi mineral iba GTX3 a ten je 15W-40. Ja som na jesen po 130tis km pouzivania GTX3 presiel na Madit Super 2000 - polosyntetika 10W-40 a je to v pohode. Po dlhych diskusiach som dospel k zaveru, ze GTX3 a ine moderne min. oleje uz nerobia take usadeniny a tak po preplachnuti motora pripravkom STP pred vymenou som dal polosyntetiku. Madit splna vsetky normy ako ine drahe oleje, je lepsi ako GTX3 a za nizsiu cenu - chod do neho. CAf.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 17.01.03  11:00

Různě, asi tak od 8 let dál. Nicméně, Felicie byla pořád skoro stejná, až na pár detailů... Co má vůbec v předpisu od výrobce, za olej?
Přihlásit se Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…