Motorové oleje

Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse

• « 00 Reagovat !

foto

16.08.00  07:27

« Re: Re:

Jsem vcera videl Madit Super 2000 za 129,- Kc/litr, tak jsem neodolal. Valvoline bude priste, ted je treba vyjezdit nepouzity olej z minule vymeny. Jinak nejsi z Ostravska, mel bych pro tebe nepouzity, original zabaleny 1 l Forte Racing za 200 Kc, taky z minule vymeny ?
  • « 00 Reagovat !

foto

15.08.00  21:29

« Re:

Castrol GTX-3 je předražený, obycejný minerální olej. Daleko lepší je např. tuzemský polosyntetický Mogul 10W-40, který je někde za stejné peníze a někde i levnější než Castrol GTX-3. Já osobně používám u své Felicie 1,3 MPi Mogul Forte Racing 5W-40 bratru za 960,- Kč (Benzina) a jsem spokojen.
  • 00 Reagovat !

foto

15.08.00  19:02

« Chevron

Ja mam Felinu 1.3MPi a hned pri prvnim servisu jsem tam zacal lit Chevron 10W-40 a nemam zatim problemy. Dokonce pry i vyhovuje vetsim standardum nez treba Castrol, ktery napr. u dvojtaku zanasi docela slusne vyfuk ! ( vlastni zkusenost )
    BTW: take jsem jednou zkusil syntetiku 5W-50 a zdal se mi hlucnejsi !? Co vy na to, je to subjektivni dojem nebo fakt ?
  • « 00 Reagovat !

foto

15.08.00  11:29

« Re: Mam dilema

Nevím, jak je na tom Valvoline, ale mému motoru moc chutná (obrazně - ne že by ho žral ;-)))...) Valvoline 5W-50.
  • « 00 Reagovat !

foto

15.08.00  11:02

« Re: Mam dilema - a otázku:

Ony ty oleje maji stejnou specifikaci tusim API/SJ.
  • « 00 Reagovat !

foto

15.08.00  10:31

« Re: Mam dilema - a otázku:

ono kromě názvu oleje by na té pixle mělo být ještě spousta dalších písmenek, které určují kromě viskozitní třídy ještě spoustu dalších věcí - nevíte někdo o nějakém webu, kde by bylo srozumitelně (takže nejradši česky) popsáno, co které písměnko znamená?? - no a pak by se dalo soudit i na kvalitu obsahu té pixly - měly by být objektivně porovnatelné všechny potřebné charakteristiky, a když tam některý z těch písmenek nebudou, je to taky charakteristika
  • 00 Reagovat !

foto

15.08.00  09:48

« Mam dilema

Mam pred vymenou oleje a muj motor si zada 4,3 l. Z minule vymeny mi zbylo 1,125 l Madit Super 2000 ( polosyntetika M7AD Plus ). Takze porebuji dokoupit jen 3 l vyse uvedeneho oleje, ktery stoji 149,- Kc/ l. Jenze za 150,- Kc/l uz mam polosyntetiku od Valvoline ( Dura Lube ) nebi od Fina. Ale toho bych musel koupit 5 l, ale pristi vymenu bych uz koupil jen 4 l. Navic prodavac rikal, ze kdysi tento Madit bral, ale ze lidi to nechteli, protoze s tim nemeli dobre zkusenosti. Vsechny oleje jsou 10W-40. Jak byste se rozhodli vy ? Ja myslim, ze Valvoline je Valvoline.
  • 00 Reagovat !

foto

13.08.00  02:14

« Bez nadpisu

Já jsem před měsícem vyměnil Castrol GTX3 za ESSO. Co vy na to? Mé auto je Škoda Felicia 1,3MPI
    50 KW a má najeto 90000 km. Zatím jsem s ním spokojený. Slyšel jsem, že má prý vysokou čistící schopnost a viděl jsem to na jiných autech. Cena je dobrá.
  • « 00 Reagovat !

foto

12.08.00  13:09

« Re: To:all

Ty jsi mi ale chytrolín, jinak viz Andy...
  • « 00 Reagovat !

foto

12.08.00  00:00

« To:Petous

Vies to druhe číslo viskozitneho rozsahu udáva,do akých vysokých teplôt si olej nemení svoje vlastnosti.Čiže tá 60tka znesie vyššie zaťaženie,ako 30tka.Takže 60tka je "výkonejšia",ako 30tka.A to čo plácaš o pomalom odvádzaní tepla,prúdení a odporoch,rednutí,nehnevaj sa to je blbosť.Preštuduj si odbornú literatúru.A olej 5-50 je určite lepší,ako 0-30.Ten má diskutabilnú výhodu v zime.Ale rozdiel v minimalnych teplotach je ti k ničomu,pokiaľ nejazdíš na Sibíri.Neviem presne,mám tabuľku.0 tuhne pri -40C
    a 5 možno -30.Apropo závodné oleje majú viskozitu 60 a viac,čo pri bežnej premávke samozrejme nevyužiješ.V každom prípade si jazdi na svoju 30tku.Ja mám na šestnásťventile(180PS) 180 tis km,kompresie a tlak oleja mám vynikajúci a jazdím na takýchto olejoch.A nazáver.Zhodli sme sa s jedným zbehlým,že tieto long-oleje sú pre ľudí s kľudným štýlom jazdy,aby sa nemuseli nabehať toľko do servisov.
  • « 00 Reagovat !

foto petous

petous 11.08.00  13:33

Zajimave je, ze napr. original olej pro Hondu Integra (toci max. 9000ot/min) je 10W30, rozhodne ne 10w50. Cim ridsi olej, tim mensi pasivni odpory a zaroven i mensi ohrivani oleje ve vyssich otackach. 10w50 musi zakonite klast pomerne velky odpor, pomalu proudit a odvadet teplo, takze jeji vetsi maz. schopnost pri vysoke teplote prevazi zapor vyssich ztrat. Znate nekdo znacku Redline ? Da se u nas nekde sehnat ?
  • « 00 Reagovat !

foto

11.08.00  13:06

« to Pavel Sladek

Proč myslíš?
  • « 00 Reagovat !

foto

10.08.00  18:38

andy220: Andy, ten senzor nemá jen sedmička, ale všechny novější (rozuměj 10 staré) BMW..., je to na principu viskozimetru, který se kalibruje, když se resetuje oil-service interval...
  • 00 Reagovat !

foto

10.08.00  15:50

« Bez nadpisu

vat je sracka
  • « 00 Reagovat !

foto

10.08.00  07:45

to je právě ten rozdíl mezi etickou a estetickou stránkou věci; k té estetice: taky by mi nevadilo, kdyby ten olej byl třeba v piksle od rajčat, kdyby byl perfektní; no a k té etice... to je asi věc každého a pak taky těch, co jsou za to placený z rozpočtu min.vnitra, a pak možná i těch, kterejm to není jedno nikoli proto, že by záviděli, ale proto, že jim třeba taky vadí, když někdo jezdí veř.dopravou načerno, odlehčí tel. automatu atd....
  • « 00 Reagovat !

foto

10.08.00  01:37

« To:all

Vpadnem vam tu do debaty.Aky je nazor na nove Castroly,long protection napr. TXT magnatec 5-30.Ta 30ka mi nereze,ved ten olej musim uvariť, ked mam tazsiu nohu a spolahnem sa na 30000km vymenný interval,tak po cca troch výmennach je motor zrelý na GO.Dokonca, ze je to iba jedinný olej doporucovany schvaleny vyrobcom do turb(TDI,T) a la VW.To fakt maju vylepené v značkovom servise VW.Nepoviem ked už, tak ako to má vyriesené sedmicka BMW.Ano dlhý interval,ale nie pravidlom,kvalitu oleja priebezne meria špeciálny senzor v olejovej vani.A može sa stať, že namiesto 30tis km,hlási uz pri 12tis výmennu oleja,podľa "nohy".Čize ak 30000 km interval,tak podľa spôsobu jazdy,nie!!.A podobne superolej Castrol SLX,ta nula je dobra v zimnom období,ale ta 30-tka, to je pre paničky.Inak jazdim Valvoline synpower 5-50 a nadmieru som spokojný.A cena 245 sk/l.Chlapci,ale velkoobchod(ale aj tak do 300Sk/l).Neviem vy čo tu plačete pre ceny,preco si nechytite mechanikov v znač. servisoch.Ja som mal Castrol 10-60 RS-ko za 200Sk/l,nehladiac na etickú stránku veci.
  • « 00 Reagovat !

foto

08.08.00  20:06

« Re: Shell 5W-50

Nevím jak F1, ale okruhový auta nepoužívají oleje, kde by druhá cifra byla pod 60. Na první cifře nezáleží, protože nejezdí se studeným motorem. S tím, že 15W40 (při opravdu tuhé zimě 10W40) bohatě stačí 99% aut souhlasím.
  • « 00 Reagovat !

foto

08.08.00  16:58

« Re: Shell 5W-50

jiri1 davas velmi vysokou vyskozitu 50w je uz zavodni olej pro normalni provoz to muze snizit vykon motoru ....F1 jedou plnou synt.15w 50w normalni provoz staci 5w40w 0w40w
  • « 00 Reagovat !

foto

04.08.00  12:19

« Re: Interval a spotreba - BMW

Mám 320i E30 (87). Musím ale udělat co jsem popsal a ještě navíc rozvoďák. Nějak se mi do toho nechce. Asi budu línej. Ale příští týden musím.
  • « 00 Reagovat !

foto

04.08.00  08:12

« Re: Interval a spotreba - BMW

A co máš Kupco za BMW? Já mám starou 524TD a na 10.000km nedolejvám vůbec nic a to mi olej trochu teče na několika místech a motor už taky není nic moc, taky už má dost za sebou. Samozřejmě, že před výměnou je tam úbytek, ale ne takovej, abych musel dolejvat. Taky si myslím, že to nežere olej, protože motor taky zbytečně nevytáčím - hodně málokdy to točím přes 3000ot/min, není to vůbec potřeba a při rychlosti 150km/hod to má otáčky lehce pod 3000.
Přihlásit se Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…