Motorové oleje
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse
-
« Re: Synteticke vs mineralni
to 555: Teď jsem zbytek toho oleje nalil do sekačky a zatím se nezadřela:-) Vypadá totiž jak vyjetej olej, nebo jako olej, kde je rozmíchanej grafit. Neměl jsem nikdy odvahu to do auta nalejt. Jinak já jsem slyšel vždycky o maximalním intervalu 12 měsíců, ale to se může lišit podle výrobce. Je fakt, že moderní motory jsou na druh oleje mnohem háklivější. Už i blbej naftovej Passat s hydraulickým vymezováním vůle ventilů vyžaduje minimálnš polosyntetickej olej, jinak ta bestie nechce jet. Rob2: To jsem byl na takovým školení od firmy MASTRA (dnes již Valvolube), která dělá oleje Valvoline. Tam o tom byla řeč. Mně se to líbilo, protože to má logiku a skutečně mazadla do tahačů začala být obohacovaná syntetickými složkami až nakonec (čímž si vysvětluju, že ty přísady, který mely to stárnutí oleje oddálit, se teprve zkoušely a vyvíjely)zadek524: Víš asi dobře, jak se to takovýmu potomkovi vysvětluje. Jeho zajímaj tak akorát parametry subwoferu a kapacita měniče CD. Kdy mu řekneš, že by ten motor mohl taky někdy poslouchat, tak ti odpoví, že si do teď myslel, že rádio je v autě právě proto, aby motor nebylo slyšet:-) Naštěstí to není případ mýho potomka, ale znám takový. Moje kára pojede i na olej z friťáku. Chevrolet Caprice, 5l=180 PS, podle toho kompresní poměr je asi tak 6:1 :-)) -
"-- skrytý --" 07.06.01 08:53
Zaujimave, na Impreze odporucaju specifikaciu mun. 5w40, prve koli koncepcii motora, 0 je prilis riedka a druhe cislo koli turbu a teplotnej odolnosti. Kamiony jazdia na nizsich otackach, no tiez su turba a mineralny olej nedokaze vydrzat take masivne zahriatie. Takze byd to maju vuriesene chladicom, ako hrom, alebo potom neviem. No aby som sa vratil spat, interval je min. raz za 1/2 roka, alebo 12500km. Takze na tych usadeninach nieco bude... -
Ale pozor, syntetika a plná syntetika je poněkud méně odolná proti znehodnocování úsadami, které se tvoří při krátkých jízdách, kdy se motor důkladně neohřeje. Je to trochu paradox, protože při tomto režimu je motor díky jejich vlastnostem sice lépe a hlavně rychleji mazán, nicméně olej je také rychleji znehodnocován a proto není radno, když celý rok jezdíte ráno 5 km do práce tam a večer zpět, zapůjčit vůz svému potomkovi, aby mi ho před výměnou oleje ohřál. Pokud potomek ohřeje vůz podle své představy o ohřátí a bude udržovat ručičku otáčkoměru výhradně jednu, nebo dvě čárky od červeného pole otáčkoměru (jak bývá jeho častým zvykem), moc tomu motoru nepomůže, jelikož právě v této oblasti již může hrozit nebezpečí způsobené již výše uvedenou "únavou" oleje, který se hodláte právě z tohoto důvodu vyměnit. Mnoho olejů, vyznačujících se dlouhými výměnnými lhůtami je proto na minerální bázi (kamionová doprava). Výzkum jde však dopředu a již to také polmalu přestává platit. Často se lze setkat s názorem, že když mám výměnnou lhůtu 10 tis na minerál, tak tam polosyntetiku můžu nechat 15 tis. a plnou syntetiku ještě dýl, což je holej nesmysl. Tím nechci říct, že se motor při přejetí výměny o 10 tis zadře (i když na to má plnej nárok a klidně může), nicméně moc mu taková "péče" nesvědčí. -
"-- skrytý --" 06.06.01 13:27
a synteticke ucinne zabranuju usazovaniu karbonu v spal. priestore.
K Repsol, tuto znacku poznam len z motoriek, tam investuju tazke prachy na vyskum mazania vysokootackovych motorov, co asi nie je uplne motor z Feldy :). Ale keby si mal motorovu pilu, nevahaj :))) -
Saab: To je trochu (hodně) zjednodušeno. Viados: Obecně lze říct, že polo či plně syntetické oleje jsou teplotně stabilnější, tzn. že při vysokých teplotách tolik neoxidují a zachovávají si mazací schopnosti. To je také jeden z důvodů, proč je (většinou) možno prodloužit interval výměny. Co se týká viskozity, tak rozsah bývá vyšší, než u minerálních olejů, takže jsou při normální teplotě opravdu tekutější (jak psal Saab) a motor se po nastartování dříve promaže. PS: Moje informace si raději ověř - nejsem odborník přes petrolejářské výrobky.