Motorové oleje
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse
-
"-- skrytý --" 21.10.01 23:42
« Re: treba na zimu menit olej?
Xtra: Jaky olej tam mas? Kdyz mas nove auto, jiste tam mas vicerozsahovy mineral. Myslim, ze na zimu neni v dnesni moderni dobe treba olej menit. A pokud bys mel polosyntetiku nebo syntetiku, tak uz vubec ne. Ostatne, to ti reknou v tvem servisu, kam chodis na garancky. -
« Re: treba na zimu menit olej?
zaleží jakej tam je. Nicméně pokud tam je tec od výrobce, tak to je 100% pohodě a tímto problémem bych nezatěžoval. Jenom dodržoval normální pravidlo, nezatšžoval motor vysokýma otáčkama když bude studený. Po nastartování v zime bych nechal auto tak na minutu na volnobech at olej zacne cirkulovat a dobre mazat. Prostě klasika. Olej bych vymenil jen kdybys chtel nejak na hoooodně sever (Rusko, Finsko, Island) což asi chtít nebudeš, takže relax :) -
« Re: Vyměnit nebo počkat?
Špatně jsem to napsal. Už mám po první garančce, na tachometru mám 20 000 km. Jenže jsem tam nechal dát obyčejný olej, ani nevím, jaké má označení. Najel jsem na něm nějakých osm tisíc, do další garančky mi zbývá ještě dalších sedm a přemýšlím, jestli to s ním dojet, nebo jestli tam mám dát ještě před zimou ten lepší Castrol. -
« Re: Vyměnit nebo počkat?
Môj názor je, že určite do päťtisíc km by sa mal olej vymeniť. To bol nejaký zábeh a potom by tam mal už ísť olej pre aký sa každý majiteľ rozhodne a ktorý chce používať. Súhlasím s názorom, že nadovšetko je dôležité dodržiavať termíny výmeny oleja. -
« Vyměnit nebo počkat?
Mám teď ve Fabii 55kW/16V nejlevnější noname olej a s ním najeto takových 8 tisíc km. Jenže doma mám v kanystru Castrol TXT Softec 5W-40, což je zřejmě olej nepoměrně vyšší kvality (nebo se mýlím)? Co byste radili? Dojet na stávající olej až do další garanční prohlídky, nebo ještě teď před zimou do auta nalít lepší Castrol? -
« Re: Jaky olej pouzit?
No, já teda do Golfa VR6 používám 5W-40 Liqui Moly 1l/360Kč a ikdyby tam psali, že je to na 100tisíc, tak budu měnit po svejch 12-15tisících. Hlavně proto, že mám nečistý svědomí, že ten motor nešetřím. Bohužel patřím taky k těm co říkají "minule" nikoliv loni (o: a tak jsem už minule, předminule i předpřed minule dával právě tenhle olej a za chvíli se na to chystám znovu (o: a to všecko letos...brrr -
"-- skrytý --" 18.10.01 08:49
« Fuchs Oil
Dostal som ponuku na ich Titan 5w/50 a vaham, ci ho dat do Imprezy na zimu. Pozeral som si parametrre a su velmi podobne Silkolene, ci je ich divizia a leje ich do motorov aj Prodrive. Na jednej strane si myslym, ze tak vykonny olej nemoze byt zly, ale radsej "pouziji napovedu publka" :)? -
« Re: Repsol Multi G D15W/40
S motorem ti to neudela nic jen ti daly oneco horsi olej a to mineralni puvodne jsi tam mel s nejvetsipravdepodobnosti polosintetiku,v praksi to znamena ze puvodne jsi mohl startovat pri -25C a ted -20C , unas takova teplota je ale vyjmecne.Navic s 10W byla vzime nizsi spotreba benzinu a motor se rychleji promazal. -
"-- skrytý --" 03.09.01 10:31
No neviem ci vyhodnejsie, ked zapocitas vymenu pokazeneho turba.... Koli tomu napr. na leto pouzivam Castrol RS10w60 a na zimu som dal Magnatech 5w40, ale nejako sa mi to nepacilo. Rozmyslam, ci tento raz nepojdem na vyrobcom doporuceny Shell 5w40. -
"-- skrytý --" 03.09.01 01:38
Mfilip: Jak krasne se to posloucha - loni jsem dal olej tenhle a letos dam asi tenhle. To "my" co menime olej 3x rocne (po 10 000 km) nemuzeme pouzivat slova loni, letos, ale spise jen minule. :)))) = mam zavist....
Hufe, tu syntetiku lejes do Fabie TDi? Po kolika km menis? Mam pocit, ze polosyntetika by ti vysla vyhodneji? Ale o to jiste nejde. Ja radeji sazim na kompromis (polosyntetika), no, ono to u stareho typu motoru ani jinak nejde :) -
jako ja jsem na 99% presvedceny, ze koupimi polosyntetiku, kterou jsem uz dal do auta loni. Bohuzel ted jsem nasel ve starych papirech faktury na olej Castrol TXT, takze se do auta pravdepodobne do 113 tkm vzdy lila syntetika. Autem rocne najedu do 20tkm, takze pro tento zpusob jezdeni bude asi mnohem lepsi kratsi intreval. Loni jsem koupil polosyntetiku 10W-40 Madit, letos budu brat asi Valvoline DuraBlend 10W-40. Brava 1.8 ma napln 4,3 l, ale kupuju 4 l, protoze kdyz tam 4 l dam, jsem asi 2mm pod ryskou, zatimco s 4,3 litry jsem 2 mm nad. V tech olejich ma malokdo jasno a ani mne nenapadlo ptat se ve Fiatu, protoze vim, ze mi ktomu nejsou schopni moc rict. Jsou to lide, stejne jako v prodejnach, kteri ti nereknou krom "tenhle je asi nejlepsi, tenhle lidi nejvice berou" nic rict. diky -
"-- skrytý --" 31.08.01 13:32
MFILIP: Taky jsem podobny problem resil a nechal jsem si udelat rozbor oleje. Resil jsem, co udela prechod z mineralu na polosyntetiku a jestli se da vymena oleje prodlouzit na 10 tis. km [VW 1.9D]. Vysledky mne velmi prekvapily (kladne). O nich treba az priste.
Nejsem odbornik na oleje, ale domnivam se, ze kvalita onoho lehkobezneho oleje (5W-30) skutecne umoznuje prodlouzit vymenu na 30 000 km (nebo min. 1x rocne, pokud se najede mene). Je to uz ale takova ridka polivcicka, ze to urcite nebude delat motoru prilis dobre pri vedrech a zavodni jizde ci pomale jizde ve meste, kdy se teplota oleje pohybuje treba az ke 130 st.C. Teda, pokud neni motor na tento olej stavenej a to se zase dozvis v servisu Fiat. Tam bych se na to optal.
Jinak samozrejme plati, ze castejsi vymena je pro motor nejlepsi.
Jeste jednu poznamku - pri prechodu z mineralu na polosyntetiku nebo plnou syntetiku je nutne prvni vymenu oleje uskutecnit drive, kvuli vetsimu uvolnovani karbonovych castic. Takze kdyz se vse spocte - cena oleje, prvni vymena syntetiky po 15000 km a to, ze treba za rok stejne neujedes 30 000 km.... mozna ze to ani nevyjde tak vyhodne?? Za kolik kupujes tu syntetiku? Kolik litru oleje si zada Brava? Alespon 5? ...
-
Ja se teda zeptam. Kdyz dnes deklaruje nejaky vyrobce oleje ( castrol txt 5W-30 ) vymenu do po 30 tkm a mam auto, kde je vymena oleje doporucovana po 20 tkm .... je tech doporucovanych 20 tkm platnych vuci olejum te doby ( 95-96 ), nebo se da rict, ze do toho motoru, kdyz dam takovou syntetiku, muzu ji menit az po 30 tkm ? Vlastne se chci ptat, jestli ten interval za lezi jen na oleji, nebo i na konstrukci motoru, apod. Jak byste se pripadne rozhodli, kdybyste se meli rozhodnout mezi 1 vymenou po 30 tkm drazsiho oleje, nebo vymenou po 20 tkm levnejsiho oleje stejneho druhu a specifikace ? Mne se zda, ze by ta castejsi vymena mela byt lepsi.