Motorové oleje
« Re: Spotřeba oleje u nového auta - Opel Agila 1.0 12V?
pokial je to nove auto, tak by som pockal este tak do 5 az 7 tisic km, ci sa to nezlepsi, pokial nie, tak by som to v kazdom pripade reklamoval. Podla mna olej musi vydrzat od vymeny k vymene, cize tych 15 tis. alebo koloko je servisny interval. Ja mam olej v aute uz 18 tis km. a nepozorovat ziaden ubytok(servisny interval 30 tis...) -
« Spotřeba oleje u nového auta - Opel Agila 1.0 12V?
Teď jsem se vrátil z dovolené, trasa Praha-Ostrava a výlety, najeto 1600km, oleje mně ubylo o dvě čárky z pěti, mezi maximem a minimem má být 1 litr, takže se snad dá usoudit, že mi ubylo 0.4 litru, není to důvod reklamace? Mně se to zdá hrozně moc, v manuálu k autu píšou o spotřebě oleje 0.075l/100km=0.75l/1000km, nemá tam být spíš 0.075l/1000km, není to překlep? V servisu Autovars mně tvrdili, že to je normální, že podle nich je "normální" spotřeba oleje 0.6l/1000km, mně to připadá naprosto brutální, pokud bych měl dolívat tolik oleje, to bych dal za olej víc než za benzín (za rok najeto 30tkm=18 litrů oleje??), i Oltcit mně bral míň, zajímalo by mně, co dělají emise, když to žere tolik oleje. Nemá někdo zkušenost se spotřebou oleje u motoru 1.0 12V, jaká je po prvních 1000, 5000, 10000km, atd..? Klesne nějak k nule, nebo tam budu muset lít olej pořád jako blbec? Pokud to tak je, tak pak jsou možná o dost lepší japonský motory, tam, prý olej neubývá vůbec.
Nebo Opel uvádí nějaká hausnumera o spotřebě oleje, která nesouvisí s realitou, aby se chránil pro případ zadření motoru a nutil lidi kontrolovat olej?
Zdravím Radek -
« Castrol nebo Valvoline?
Tak se to tu hemží odborníky, co mi doporučíte do Octavky 1.8 20V Turbo za olej, teď pojedu do servisu k výměně a chci tam 1/ VALVOLINE SynPower SAE 0W-40 nebo 2/CASTROL FORMULA RS 0W-40 API SL/CF nebo jiný, třeba 10W-60 (na zimu je to OK na krátké tratě)? -
« Re: Spotreba oleja
Když do teďka jezdil na GTX3, není důvod tam dávat něco jiného. Kdyby byly jó mrazy, lepší by bylo samozřejmě 10W40, ale při současných teplotách? Ad usazeniny, to by spíš bylo na vizuální kontrolu nějakého mechanika (sundat víko, sundat vanu) a pokud chceš dlouhodobě přejít na polosyntetiku, ze začátku to nejmíň dvě výměny namíchat půl na půl, dolívat jen polosyntetiku a zkrátit o něco interval výměn.
Nevím, jak je ta Corolla stará, ale asi to žádný hitech nebude, tak bych klidně zůstal u té GTX3, či podobného oleje.
Imaginární situace: teplo 30 st. C, Francie, dálnice, rychlost 150, naložené auto, nonstop jízda několik hodin - to si motor něco prostě vzít musí, půl litru na 1250 km je OK. -
« Spotreba oleja
Isli sme na dovolenku do Francuzska a po prichode..cca 1250km zacala poblikovat kontrolka oleja..za cestu to zozralo viac ako pol litra oleja. Tak som mrkol do navodu a tam sa pisalo, ze v meste je spotreba oleja skoro nulova preto, pretoze sa do oleja dostava benzin a ine necistoty z valcov. Potom pri dlhej jazde na dialnici sa tieto primesy vplyvom tepla vyparia a zda sa, ze motor zozral neprimerane vela oleja. doliali sme tam novy olej a po prichode spat bola hladina rovnaka, bez toho, ze by auto zozralo vobec nejaky olej /teda minimum/.
Este mam jednu otazku. Mam Corollu 140tis km, vzdy tam isiel miner.olej GTX3/Madit Turbo Plus. Mozem tam dat polosyntetiku Castrol 10W-40, alebo je lepsie nechat to uz na mineralnom? Mohlo by to ublizit motoru?-odstranenie usadenin,upchatie kanalikov atd? -
« Re: Spotřeba oleje u nového auta?
kAMOS MI POSLAL SDELENI CASTROLU A RS 0W40 stoji v retezci MAKRO: balení 4 lt 1499,-- Kc/kanystr a
balení 1 litrt 389,-- Kc ceny bez DPH. Schvalne se zeptejte v servisu, za kolik vam ten RS 0W-40 autaku nalejou a a napiste a zjistite, kolik na tom maji marzi, co ja vim od kolegu tak Makro ma marzi na lowkost DVD filmech 20%. Kolik ma na oleji to nevim jak zjistit. -
caues Cokes :-)
jo to je v poho, tu 0W30 bych taky na leto nevolil, ale dneska neni problem 0W40 coz resi letni provoz a za studena je to jasnacka. mimochodem me by doliti 1L mezi vymenou oleje trochu vadilo, ale to je holt evropa ;-) -
« Re: Spotřeba oleje u nového auta?
...to je dost hustý doporučovat 0W30 na zajíždění a obzvlášť na zajíždění v létě. Jestlipak to nebude kulišárna servisu Opel. Ti jsou občas schopni, ostatně jako většina servisů, tvrdit zákazníkům neuvěřitelné skazky. To se pak nedívím, že to auto papá při záběhu jak bubrlíček. :-)
Každopádně Opel měl vždycky motory s větší spotřebou oleje (nevím čím to je, možná použitými výrobními tolerancemi). Každopádně když použijete 5W40 na záběh (obzvlášť když je to v létě), nemělo by to uškodit. Jaký je názor ostatních? -
« Re: Spotřeba oleje u nového auta?
Z principu funkce motoru musí nějaký olej mizet, pokud do vany neteče odněkud něco jiného. Nad píst se vždy nějaká, byť nepatrná, trocha dostane, a ta se při hoření paliva spálí. Jinak by se zjevně nemazaly vrchní kroužky. U nového motoru je těch netěsností mezi válcem a pístem víc, proto vyšší spotřeba. Pokud nedolíváš za výměnu víc než litr, tak se tím moc netrap. PS: Ono také záleží na tom, jaké jízdy podnikáš, zda jezdíš hodně se studeným motorem, po městě, .... -
« Spotřeba oleje u nového auta?
Mám na Vás dotaz týkající se spotřeby oleje u nového auta během zajíždění - konkrétně mám nový Opel Agila 1.0 12V, a udávají tam strašně vysokou spotřebu oleje, prý zvlášť během zajíždění.
Olej tam prý je Castrol SLX 0W30, váhám, jestli koupit nějaký na dolívání.
Chci se zeptat, zda by vůbec měl ubývat nějaký olej, příp. kolik a zda je to normální. Do Suzuki Swift se prý nemusí dolívat ani kapka mezi dvěmi garančkami, což se mi zdá logičtější, než aby se muselo něco dolívat. Dík za odpověď Radek