Motorové oleje
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse
-
« Re: Castrol nebo Valvoline?
Cokes napsal na můj p.298: "To je fuk, obojí je stejný, mrkni na výkonové specifikace, zbytek bych neřešil. Vzhledem k tomu, že to je turbobenzín bych tam ale lil něco, co má druhé číslo nejmíň 50."
Ale není to až tak pravda, ten Valvoline 10W-60 jsem nemohl použít, protože je to polosyntetika. Navíc od výrobce (Škoda Auto) je předepsán 5W-40, a 5W-50 neznám, pokud existuje
Nakonec jsem koupil 0W-40 Castrol Full Synthetic, bude zima, bude mráz :-)
Co si myslíte, co by udělal ten polosyntetický olej v 1.8T? Předpokládám že nic moc, ale přece jen jako první olej (do nového mot. bych to tam nelil). -
« Re: SAE normy
[odkaz]
[odkaz]
[odkaz]
[odkaz] manuály pro cca 800 typů aut
Dnes již neplatí, že označení 10W-X rovná se automaticky polosyntetický, a 5W-X syntetický olej. Díky hydrokrakovaným základovým minerálním olejům lze těchto viskozitních tříd dosáhnout i s použitím pouze minerálních olejů.Požadujete-li tedy polosyntetický, či syntetický olej, žádejte od dodavatele potvrzení, že je syntetická složka v oleji obsažena.Označení lehkoběžný olej se používá pro třídy SAE 10W,5W,0W-X a opět nic nevypovídá o obsahu syntetické složky. -
« Re: Preplachovy olej - existuje?
to mitsi: samozrejme po vyplachu, naliati syntetiky a vymene filtra by sa ta cela zmes vratane filtra po nejakych 500km znova vymenila. Je to v oficialnom buletine vydanom firmou mazda ako riesit klepanie vymedzovacov sposobenych znecistenym olejom/motorom. Ja neviem ako u nas, ale v usa je engine flush este aj v dnesnej dobe bezna zalezitost. -
"-- skrytý --" 11.11.02 23:06
Proplachový olej samozřejmě stále existuje, ale rozhodně bych ho dnes nepoužil (je to stejně ve většině případů zbytečné) a už vůbec ne do auta s "hydroštely" a navíc v kombinaci s následnou náplní kvalitní syntetikou. To bych ji tam vůbec nemusel lít, když už bych ji měl předem tímto způsobem znehodnotit! A s těmi "jakoby proplachy" (přísady do oleje) před jeho výměnou bych rovněž experimentoval jen velmi opatrně: sice dobře a rychle rozpouštějí smolovité usazeniny a částečně i karbon, ale podmínkou úspěchu je, že olejový filtr zůstává ještě koncem intervalu pro výměnu oleje stále funkční (to nelze nikdy s určitostí říci). Pokud ano, rozpuštěné usazeniny zřejmě zachytí. Pokud ale už "jede v obtokovém režimu", pak olej většinu rozpuštěných usazenin (někdy i velmi tvrdých) roznese do všech mazaných míst a důsledky si domyslete sami... -
No napriklad v motoroch mazda su tzv. hydraulicke vymedzovace ventilov, ktore su velmi citlive na kvalitu a cistotu oleja. V tychto mototroch sa pouzivanim nespravneho oleja moze narusit ich funkcia (nedostatocny priechod a tym padom tlak oleja vo vymedzovacoch). Na odstranenie problemu v tychto pripadoch vo valnej vacsine staci pred vymenou oleja najprv motor preplachnut a az potom tam naliat kvalitnu plnu syntetiku. -
"-- skrytý --" 11.11.02 10:13
Existuje proplachovací olej. Má jej v nabídce např. www.kmoch.cz. Ale do dnešních aut už dávno není potřeba jej používat, leda bys měl nějakého veterána. Jo, a myslím, že v motoru se saze neusazují... Když už, tak karbon - ale ten, když už se usadí a připeče, stejně proplachovák neodstraní, ten vypláchne jen to, co je tam volně.
Predesilam, ze nejsem chemik, rozbor jsem nedelal jako nekteri zde, jsem rad za kazdy nazor. Diky.