Fiat Bravo, Brava a Marea - zkušenosti

Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > FIAT

• 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 27.05.04  13:57

« Prosím poraďte

:Ahoj chlapi. Poradí mi někdo při výběru ojetého Fiata?
  • « 00 Reagovat !

foto

27.05.04  13:45

« Re:

U toho přechipovaní...jak jde poznat rozdíl.....jaké to je když se to přechipuje ?
    Pokud máte mareu s klimou ...stačí si zapnout klimu...pojezdit, pak vypnout.... takže citíte ten rozdíl
    po přechipování mi mařena jezdí s klimou asi jako před chipováním bez klimatizace.
  • 00 Reagovat !

foto

27.05.04  13:42

« Bez nadpisu

no, palivoměr u mařeny week. je docela zajímavej... Já ujedu cca ...130 km, než vůbec zaznamenám pohyb :-) ručičky... a pak už to fičí dolů stejně rychle..nejrychlejší pád je od poloviny nádrže do čtvrtky ( dle ukazatele na palubovce. ) Každopádně mám odměřeno , že pokud mi ukazuje mařena půl nádrže je plné ...je tam cca 20-23 litrů :-) Víc ani náhodou. Jinak spotřebu mám 8,5 litrů ve městě. A to nijak moc nešetřim.
    Nedávno jsem ji nechal přechipovat ( benzín 1.6 16v 76 kw - na cca 85 kw, 170 nm ). Takže podle prvních výsledků je spotřeba je trochu nižší než byla. Ale to bude asi tím že jsem začal jezdit na Natural 98.
    Jinak po přechipování autko tahá hodně více odspoda. Fpoho po městě jezdím na 5tku od 1400-1500 ot./min a motor vůbec nevybruje.Nárust krouťáku jde cítět tak kolem 2500 ot. Při 3500 ot. to tahá asi jako při 4000 ot. když to nebylo chipnuté. Jinač max. výkon motor dává při 4400 ot. min...a točit to má smysl to 5500 ...víc určitě ne.
    Skráceně řečeno, tak kde jsem předtím jezdil na 3ku, jezdím nyní na 4ku ( stupeň ).. S pětkou se relativně pěkně zrychluje již od 60 km..
    Takže jsem vesměs spokojen.
    Takže později přesnější údaje o aktuální spotřebě napíšu. Je třeba taky říct, že 1/3 měření byla zaplá klima, mám 205/45 R16 kola ( to taky udělá na spotřebě :-) a mám mareu r.v. 2000 ( má už tu novější palubovku - kulaté budíky ).
    Svíčky jsem vyměnil originály za Brisk Premium LGS ( DOR15 LGS ) Najel jsem na nich 10 tis. km, a byla to asi chyba. Teďka jsem je vyměnil za Brisk ZX/ZC - ( levnější model svíček, kteréj jsem vyhrabal v garáži, kdo a kdy je tam dal nevím :-) a jede to o moc lépe. Ty LGSky by chtělo asi o 1 stupeň studenější.
  • « 00 Reagovat !

foto

27.05.04  13:23

« Re:

kdyby to opravdu zralo, coz ty jeste nevis a mel by si jistotu, ze to oproti jinemu autu, se kterym jsi jezdil stejnym zpusobem, bere nesrovnatelne vice, muze to byt bejcasteji ve vadne lambda sonde ( nebo prerusene vedeni k ni ), nebo vada nejakeho teplotniho cidla, na jehoz zaklade ridici jednotka upravuje vstrikovani. Tady me laicke vedomosti konci.
  • « 00 Reagovat !

foto

27.05.04  13:19

« Re: Re: Re: To: mfilip

sias - moje pocty pro 15 tKc rocne
    benzin 6.0 l x 26 Kc x 150 = 23 400 Kc
    plyn 6.5 l x 13 Kc x 150 = 13 162 Kc
    naklady na plyn - prestavba 48 tkc, pri invstici techto penez ziskam rocne minimalne 5% ( muze byt i 50% ) - 2 500 Kc
    revize plynu 150 Kc, zda se mi, ze se na emise musi jezdit kazdy rok, svicky na benzin je doporucena vymena v 60 tkm, u plynu 30 tkm, jednou za 3 roky se meni membrana za 1000 Kc, u LPG se doporucuje zkratit interval vymeny oleje o 1/3 - tyto vsechny veci jsem ohodnotil rocni ztratou 3 300 Kc a nepocitam subjektivni veci, jako cena za hodiny meho volneho casu stravenych nekde kvuli LPG, nebo cenu za km navic kvuli castejsimu tankovani LPG, ale hlavne nezabezpecenou bezporuchovost.
    Suma sumarum mi rocne vychazi cena LPG na asi 16 tKc - uspora 7 000 Kc rocne, ktera pocatecni investici splati v pro mne vzdalenem horizontu 7 let. Navic pri prodeji auta je podle drivejsiho vyjadreni autobazarnika spise nevyhodou. Zakaznici preferuji spis auta nepostizena jakymkoliv zasahem.
  • 00 Reagovat !

foto

27.05.04  13:01

« Bez nadpisu

Nepanikařím,tohle všechno znám a u 323 Mazdy mám tutéž zkušenost, do půlky se rafika vleče a pak nabere rychlost. Ptám se proto, že u Mařky ta rafika jde stále stejně rychle ať mám nádrž plnou nebo poloprázdnou a to mě zaráží. Spíš jsem se potřeboval poradit, kdyby to opravdu tolik žralo, co by to mohlo způsobovat a jak nejrychleji a nejhospodárněji naučit ten auťák zase aspoň trochu střídmosti. :(
  • « 00 Reagovat !

foto

27.05.04  12:49

« Re:

ty jsi s tim autem jeste nikdy nejel ? Jedes s nim poprve ? Nez zacnes panikarit, pockej si na skutecnou spotrebu a ne na orientacni udaj palivo meru. Vzdy kdyz u auta natankuji plnou a nez se pohnula rucicka, tak to trvalo u Bravy 30 km, u Formana 100 km, u Octavie 70 km. U Bravy sla rucicka po natankovani vzdy velice rychle dolu, nejdyl se drzela kolem stredu a pak k hladovemu oku vzdy zrychlila.
  • 00 Reagovat !

foto

26.05.04  19:06

« Bez nadpisu

:cry: Mám puoblém: Mařka žere, ani poledne nedrží. Ujedu 80 km, z toho tak 30% po městě, a sežere mi to jeden dílek na palivoměru. Těch je tam 6 a každý by měl při objemu nádrže 63 l podle mě představovat asi 10,5 l. Takže 10,5 l na 80 km je jako 13 a něco na 100 - a to je pravím docela brutus >:-[] Takže kde je chyba ? :roll: Elektronika ? Lambda sonda ? Zjistí chybu v servisu měřením ? Kolik to stojí ? Nebo poradíte něco jinýho ? Díky předem ... Beru každý :idea: nápad... Snad bych měl dodat, že se jedná o 1,6 16V MAREA WEEKENDovka z r.1996.
  • 00 Reagovat !

foto

26.05.04  14:26

« To sias

Ahoj, konečně zase někdo spokojenej. spostě lidí to všelijak zlobí v elektrice, řešil jsem to na různých fórech a dopadlo to tak 50:50. Jak to jezdí? Napiš nějaké podrobnosti o púoužitém zařízení. Díky.
  • « 00 Reagovat !

foto

26.05.04  14:05

« Re: Re: To: mfilip

Škoda Octavia 1,6 / 74 kW toroidní nádrž 61 l SGI 33 000 Kč
    Nevím, co máš za Octávku, tak beru tuhle.
    Najezdíš 15 tkm/rok - to je při současných cenách benzínu - Nat95 za 28 Kč - spotřeba 6,2 litru/100km - 26040 Kč
    Při současných cenách LPG 13,5 Kč/litr - 12555 Kč.
    Náklady za roční prohlídku 150 Kč připočítám - takže to máme 12705 Kč/rok
    Svíčky vydží na LPG tak 30 tm/ takže je započítávat nebudu.
    Takže LPG se vrátí za 2,62 roku. Jenže taky můžeš mnohem více využívat výkon motoru a nemusíš šetřit každý litr benzínu.
    Já bych do toho šel.
    Nejlepší je koupit už auto přestavěné - odpadá tohle počítání, ktré je stejně k ničemu, pokud ty peníze máš a nemusíš si je půjčovat.
    Pro mě není důležité, kdy se to vrátí, ale že jezdím od té chvíle za 1/2.
  • « 00 Reagovat !

foto

26.05.04  13:25

« Re: Re: Re: Re: Rozvoďák u 1.4 12V

no ja si nejsem na 100% jisty, ale myslim, ze klima zaden remen nema. Ze je to jen soucast rozvodu jako vodni cerpadlo ( nebrat konkretne na Bravu ), jedna kladka navic ...
    Octavie je v poradku, prave minuly tyden jsem byl s ni na rozvodech cena byla s praci +- stejna, jako na Brave. 8100 Kc ( vodici kl., napinaci kl., remen, klinovy remen, palivovy filtr + prace ).
  • « 00 Reagovat !

foto Adyn

Adyn 25.05.04  18:03

« Re: Re: Re: Rozvoďák u 1.4 12V

To mfilip:
    Klima má taky svůj řemen a možná i nějakou kladku. Když mění řemeny tak chtějí dělat automaticky už i klimu, když už to mají rozdělený...
    Kdyby se přetrhl řemen u klimy, tak se asi nic strašného neděje ale proč to nevyměnit zavčasu.
    A co jinak? Jak slouží Oktávka?
  • « 00 Reagovat !

foto

25.05.04  14:18

« Re: Re: Rozvoďák u 1.4 12V

Ta ma cena je taky z aut. servisu, vodici, napinaci kladka, rozvodovy remen. Rok 2000. BTW myslim si, ze klima na to nema vliv.
  • « 00 Reagovat !

foto Adyn

Adyn 24.05.04  13:07

« Re: Rozvoďák u 1.4 12V

Mě před rokem na 1.6 s klimou vyšla výměna všech řemenů a kladek na cca 11 tis. Ale podotýkám, že to bylo v aut. servisu a byla tam ta klima.
  • « 00 Reagovat !

foto

24.05.04  13:01

« Re: To: mfilip

Ja se snazim divat na LPG realisticky a kdyz nevezmu v potaz mozne problemy s instalaci a divam se na LPG ciste ekonomicky, tak mi to nevychazi. Rocne najezdim 15 tkm, prumer mam 6.2 l/100 km benzinu ( pocitam 6,7 LPG, na plynu usetrim rocene 12 tKc ... Naklady : 1000 Kc pocitam rocne na zvyseny servis - revize, emise, svicky, apod. 45 tKc mi pri vhodnem investovani muze vynest prumerne 10% rocne, to mame 4 500 Kc rocne. Takze u mne by znamenal prechod na LPG navratnost 45 000/ 5 500 - kolem 8 let. A to uz je moc dlouho.
  • « 00 Reagovat !

foto

24.05.04  12:48

« Re: Rozvoďák u 1.4 12V

na 1.8 stala v roce 2000 vymena rozvodu kolem 6 500 Kc
  • 00 Reagovat !

foto

24.05.04  08:57

« Rozvoďák u 1.4 12V

Dobrý den, nevíte kolik stojí výměna rozvoďáku u 1.4 včetně kladek?
  • 00 Reagovat !

foto

21.05.04  13:52

« To: mfilip

Ahoj, souhlas, no ale záleží to na tom, jak si to auto chceš dlouho nechat. Já mám ještě malý děcka, Marea je kombík, zatím slouží dobře a tak právě myslím, že i kdyby se to zaplatilo za rok nebo za 1 a půl, tak bych to možná zkusil pro ten pocit, že když s tím autem chci někam jet, do práce i na výlet nebo na dovolenou, tak jedu a nemám špatnej pocit, že mě KM v zimě stojí tři kačky... ;-)
  • 00 Reagovat !

foto

20.05.04  13:18

« Bez nadpisu

nejhorsi na tom LPG je, ze neustale existuji 2 tabory. Jsou lidi, kterym LPG jezdi pomalu lip na LPG nez na benzin a jsou lidi, kterym se sere i sekvencnim vstrikovani. Kdybych znal nekoho s mym motorem a LPG, znal bych firmu, ktere bych se nebal prestavbu sverit, mozna bych do LPG sel. Ale stejne - pri mych 20 tkm rocne je ta prestavba akorat tak na navratnost.
  • 00 Reagovat !

foto

19.05.04  14:19

« To: mfilip

Ahoj, no jo, ale to je holý konstatování a nic to neřeší, já jsem už ledacos vychytal, tak se mi to nechce měnit. Jinak spokojenost.
Přihlásit se Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…