OCTAVIE jízdní dojmy od 1.4 - 1.8T a TDi
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > ŠKODA Octavia
-
Adyn 19.10.04 22:16
« Rychlost dle otá?ek
Tak se dívám, že se tady probírala rychlost auta dle PP a otá?ek motoru. P?idám tedy pár up?esn?ní:
Palubní po?íta? vychází z otá?ek na kol a je jen tak p?esný jak p?esn? to spo?ítali inžený?i na daný typ pneumatik, hust?ní a zatížení. Palubní po?íta? jen ukazuje rychlost bez "marketingové p?íkrasy" na rychlom?ru (obligátních 10%+4Km). Zkrátka p?esnost není absolutní.
Vypo?ítat rychlost dle otá?ek lze (sám jsem si ud?lal tabulku v excelu) ale nem?žete po?ítat obvod pneumatiky, nýbrž odvalený obvod, který je menší (u mých gum je to 187 vs. 181 cm) Hodnota odvaleného obvodu je však ur?ena vždy k ur?ité gum? (nesjeté) se správným nahušt?ním, p?i ur?ité váze a rychlosti 60 km/hod. Ve vysokých rychlostech se vlivem odst?edivých sil hodnota odvaleného obvodu zvyšuje. ?ili krom? nep?esnosti otá?kom?ru je tam ješt? spousta dalších možných odchylek....
Ostatn? se divím, pro? v dnešní dob? levné elektroniky ješt? žádný b?žný výrobce nem??í rychlost p?esn? jiným zp?sobem, než výpo?tem dle otá?ek kol. Nap?. laser, radar, optika apod.... Osobn? bych o to stál, a klidn? si doplatil. -
« Re: Re: Re:
S tymi negativami Shellu suhlasim, ale aspon mas istotu, ze tam nie je nic nebezpecne, ked to tolkym ludom nerobi ziadne ujmy. Ovela viac by som sa bal risknut ine aditiva, ktore budu urcite ucinnejsie, ale mozno aj tam, kde by nemali.
Poznam cloveka, co si hodil aditivum do prevodovky a nejako sa zadrela.. -
modus ponens 15.10.04 10:51
« Re: Re:
to Miro: zial, u Shellu (a inych pumpach) nemas sancu zistit, co presne , ci naozaj a v akej miere tam pridavaju. Ked si nalejes do nadrze nieco sam, mas aspon tuto istotu.
Kamosovi sa pred dvomi rokmi(?) stalo, ze na Vianoce natankoval V-Power, isiel na dovolenku a v noci mu tam zamrzol benzin v nadrzi. Nebyt ochotneho suseda, ktory mu tam umoznil nechat auto v garazi, kym to odmrzne, tak neviem, ako by dopadol. Tolko ku proklamovanej kvalite Shellu. :? -
« Re: Re:
abych ti pravdu rekl, ani mne ten V-Power nenapadl. Kdysi jsem na Okt. vyzkousel 2 nadrze za sebou, nevim presne, jestli mi uz tehda kolisal volnobeh .... ale spotrebu jsem mel stejnou a poctitove jsem si u 1.8T nevsiml proklamovaneho zlepseni motorickych vlastnosti. Proto jsem se vratil k obycejne 95. Nyni mam rozdil mezi V-Powerem a 95, kterou kupuji kolem 2.90 Kc, v podstate ten pripravek od Wynn's, ktery ma vydrzet 10 000 km mam v cene rozdilu mezi V-P a 95 pri natankovani plne nadrze. BTW mimochodem mam k cenove politice Shellu averzi. -
« Bez nadpisu
mno vzpominate, jak jsme se tu bavili o tom kolisani otacek pri volnobehu ? Pri koupi oleje jsem se nachomytnul u regalu s pripravkama a rikam si, zkusim to. Zkusli jsem pripravek na vycisteni vstrikovaciho zarizeni, ktery popisoval ustaleni volnobehu, snizeni spotreby apod. firma Wynn's. Taxem ho tedy nalil do plne nadrze a kupodivu mi rucka otackomeru okamzite spadne na otacky volnobehu a nezustava obcas viset na 1500 ot. Taky se mi zda, ze to pomohlo spotrebe, jezdim kazdy den stejnou trasu, mam mezniky, u kterych si pamatuju spotrebu, takze to muzu jakztakz porovnat. Je to sice cerstve mam najeto jen 80 km, ale fakt se mi zda, ze to k necemu bylo. Pocasim to asi nebude. Den pred aplikaci pripravku mi to kolisalo. -
« Re: Vým?na
ja jsem se kdysi informoval. U zadnich svetel se dava dovnitr nejaky ramek, ktery stoji 500 Kc, ted nevim, jestli za 2 nebo za 1 kus - v podstate u zadnich svitilen problem neni. Horsi je to vepredu, jiby naraznik a jina vyztuha, protoze svetlo je rozmernejsi. Za prestavbu po mne kdysi chtel 10 tKc s tim, ze by si stara svetla vzali. Nesel jsem do toho. Tech 10 tKc radeji investuji do neceho jineho. -
« Re: Re: Re: Re: Re: Octavia 1.6i cca 210 km/h ;-)
Top Gun ma asi pravdu. Pri 4500 je vykon do 70kW a to na 200km/h nestaci a hlavne nie , ked pri 4800 bude vykon do 65kW. Inac ak by bol pri 5000 ot krutak 100Nm, tak by motor dosahoval vykonu smiesnych 52kW , co naozah nieje nic moc. -
« Re: Re: Re: Re: Octavia 1.6i cca 210 km/h ;-)
Sorry, ze sa nevyjadrujem k tvojej otazke o odchylke tachometra, chcel som len trochu poopravit tvoju poslednu vetu:
"Pocital jsem to a vychazi mi, ze TDi /81kW/ pri 4800rpm jede 220km/h, coz mi prijde realne."
Skratka - niektore auta su sprevodovane tak, ze na 5. rych. stupni by pri maximalnych otackach mohli ist 240kmh, no maly tocivy moment pri tychto otackach neprekona odpor vzduchu, takze idu len nejakych 190kmh pri otackach, kde je krutach dostatocny.. -
« Re: Re: Re: Octavia 1.6i cca 210 km/h ;-)
100Nm??? To je prece uplna pitomost, kde jsi na to prisel? Navic tvymu zmatenymu prispevku moc nerozumim... . Jestli tolik toci jsem zatim nezkousel a ani to delat nehodlam, ale co jsem jezdil s 1.9SDi tak to tocilo k 5000rpm. Navic predmetem meho dotazu nebylo, zda motor toci xxx, ale zda se projevuje stejna odchylka z tachometru i na otackomeru. -
« Re: Re: Octavia 1.6i cca 210 km/h ;-)
Octavia TDI s 81kW ma pri 4800 otackach (vytoci vobec tolko ?) silu pod 100Nm, co jej znemoznuje prekrocit aj tych 180kmh pri jej odpore vzduchu.
Pre porovnanie - taku silu ma pri rovnakych otackach aj hociktora 1.4 na cestach a predsa len tazko vidis jednastvorku, ktora sa blizi k 200kmh.. -
« Re: Re: Re: Octavia 1.6i cca 210 km/h ;-)
Do tachometra prichadzaju impulzy 05V. Podla toho, kolko impulzov pride, otoci sa ti tachometer. Podla toho, kolko impulzov pride za jednotku casu, ukaze rucicka..
Ja som si k tomu pripevnil jednoduchy procesorik s displayikom, ktory mi tieto impulzy pocita a viem merat prejdenu vzdialenost s presnostou na 20cm, rychlost tiez s vysokou presnostou. Po porovnani s original tachometrom mi vysiel rozdiel 5kmh pri 80kmh na Honde Civic. -
« Bez nadpisu
Rychlost lze spo?ítat z otá?ek. Koukni na www.calibra.cz, download, fun, zábava a tam to najdeš. Tu tabulku jsem d?lal pro Calibru, hodnoty odpovídají skute?nosti. Jen je nutné zm?nit p?evody a obvod konkrétní pneumatiky.
Neoficieln? se uvádí, že otá?kom?ry jsou nastaveny tak, že ukazuji o 5-10% vyšší otá?ky než je skute?nost (prý pro bezpe?nost motoru).
Pokud máš palubní PC, které po?ítá pr?m?rnou rychlost, tak se dá ov??it p?esnost tacho takhle: p?epni ho do funce pr?m?rná rychlost, je? stálou rychlostí a sou?asn? vynuluj pr?m?rnou rychlost, hned uvidíš kolik jedeš. Samoz?ejm?, pokud to tvoje palubní PC umí.
PS: Pripomina mi to kolegyni, ktera je nadsena, jak se ji dari hubnout, kdyz si pravidelne upravuje zakladni serizeni sve osobni vahy...