OCTAVIE jízdní dojmy od 1.4 - 1.8T a TDi
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > ŠKODA Octavia
-
« no tak
Mitsi, to preci jenom trochu zvelicujes, ne? :-) Kdyby to opravdu bylo tak jak ty pises, tak ty auta nikdo nekupuje. Jsi prvni clovek ktereho slysim si stezovat na to, ze by 1.9PD takto extremne netahla odspodu. Ten motor ma svoje mouchy, ale proti konkurenci je dle meho soudu porad elitarsky. Nicmene ja bych jej nechtel -
"-- skrytý --" 19.12.04 14:32
« Re: Re: Re: Re: Re: no tak
Jaké "podtá?ení" máš na mysli? Já jsem to bral tak, že plynulý rozjezd bez toho, aniž bych šel do otá?ek, kdy už zabírá turbo, je prakticky nemožný, nebo? motor má tendenci zdechnout i p?i opravdu velmi citlivém zacházení se spojkou. A když už turbo zabírá, pak už teprve nem?že být žádná ?e? o "plynulém" rozjezdu, navzdory zapnutému protiprokluzu (Audi A4). Prost? "všechno" nebo "nic", a to bez jakéhokoli rozumného (tj. v praxi využitelného) mezistupn?, to vše v rozmezí n?kolika málo set ot./min. Prost? op?t hloupost "a la VW"! -
"-- skrytý --" 18.12.04 20:34
« Re: Re: Re: no tak
Ne, u 1.9TDI 96kW tam mnou popisovany problem neni. Zato je tam uplne jiny problem: dole "uplne mrtvo" (ten motor je asi rad, ze se vubec toci...), pak na chvilku "vsechno" (to kdyz "chytnou saze", resp. zabere turbo), nahore je pak "zase mrtvo". To rozsah vyuzitelnych otacek je u 2.0TDI mnohem vetsi. -
« Re: Re: no tak
Mitsimu aj trochu verim. Problem pri TDI je ten, ze turbo si pri vyssich otackach nemoze dovolit vyssie plnenie, lebo by sa prehrialo z mnozstva uvolnenej energie (z toho zije chiptuning). Ked porovname vykon 1.9 a 2.0, da sa cakat, ze dvojliter musi byt nejako pripraveny na vyssie teploty a teda tam bude "masivnejsie" turbo. Pri vyssich otackach sa turbo toci pomalsie (bud koli blow-off ventilu, alebo koli "premenlivej geometrii lopatiek"), takze nejake oneskorenie tam bude vzdy.
Skor by ma zaujimalo porovnanie s vykonnejsimi verziami 1.9 TDI. Je tam tiez to odolnejsie turbo, je tam citelna turbo-diera ? -
« Re: Re: no tak
Hm, co ja jel s 2.0TDi tak me nic takoveho netrklo, ale je fakt, ze jsem toho s nim mnoho nenajezdil... . Mne spise u PD motoru vadi, ze maji strasne spatne davkovatelny plyn - clovek aby mel hodne lehkou nohu kdyz s tim chce jet ekonomicteji.
Tim ventilem jsem myslel blow off ventil, neboli odpousteci. Nema s nim nahodou nekdo zkusenost? -
"-- skrytý --" 18.12.04 16:09
« Re: no tak
A o jak nizkych otackach za to vlastne hovoris(?): kdyz vyrocim napr. 2 k "cervenemu" a po zarazeni 3 chci, aby to ihned akcelerovalo, pak mam podle Tebe delat co? A jaky ze to pridavny ventil mas na mysli a v cem ze mi ma pomoci?
PS: Krome toho ani ostatni koncernova TDI-cka mnou popisovanym problemem netrpi - je to specificky projev 2.0 TDI. Podle mne ja tam proste "prilis velke turbo" na "prilis maly motor". -
« no tak
Ja bych ty PD tolik nekritizoval. Preci jenom predpoklady tohoto motoru jsou vzhledem ke znacne zadanejsi. A co ja mel moznost vyzkouset, tak dieslove motory od VW jsou pro ME osobne nejlepsi. Opravdu nechapu nejake vykriky tykajici se turbodir??? Tento efekt se dostavuje v nizkych otackach a da se snadno eliminovat bud meziplnynem, nebo instalaci pridavneho ventilu... -
« Re: Re: Re: Re: Tak už ji mám
Ahojki,
vsiml jsem si ze si psal ze uz mas 2.0TDI v plne pabe. Zajimalo by me kolik jiz mas najeto jak s ni jezdis jestli sportovne nebo normalne proste v jakych rychlostech a jaka je zatim tvoje spotreba.
Ted jsem byl u nas ve skodovce projet 1.9TDI 77 kW a 2.0 TDI 103kW a je to nebe a dudy. Nejenom motor to je sileny rozdil ale i brzdy jsou podstatne lepsi u 2.0TDI.
Díky moc za odpoved. Rosta -
"-- skrytý --" 16.12.04 17:35
« Re: Re: Re: Tak už ji mám
Klidek, panove! I mistr tesar se nekdy utne a vyvoj kazdeho systemu prece neco stoji, tj. i kdyby to mela byt "slepa ulicka", ty naklady se musi nejak amortizovat. Hadejte napr., komu firma Mitsubishi prodala nekolik licenci ze sveho primovstrikoveho (benzin) systemu GDI: No prece VW! A pak to hned sama prestala vyrabet, tedy prinejmensim pro Evropu. At si prsty pali zase nekdo jiny... -
"-- skrytý --" 15.12.04 23:18
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Tak už ji mám
Rad?ji na to ani nereagujte, uznávám, že to byl úlet, jasn?, elektricky je ?ízeno jen samotné vst?ikování ... no a když je to jak píšete, tak to je toho na ten rozvo?ák u TDI PD fakt n?jak moc. Skoro by se šiknul místo gumy ?et?z, ne? :-) Není n?kde n?jaká statistika, jak jsou na tom s úmrtností rozvo?áku "stará" TDI (66 a 81 kW) versus TDI PD (74, 77, 96 kW aj.)? -
"-- skrytý --" 15.12.04 23:10
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Tak už ji mám
Aha :shock: , a já m?l za to, že je to u PD i CR tlakováno elektricky, aby vst?ikovací tlak nebyl závislý na otá?kách motoru, a že rozdíl je v tom, že u CR je 1 spole?né vysokotlaké ?erpadlo a u PD jsou 4 zvláš? :? -
"-- skrytý --" 15.12.04 18:13
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Tak už ji mám
(dokon?ím v?tu)... pohán?né p?ídavnou va?kou na va?kovém h?ídeli. Krom? toho musejí všechna ta 4 PD ?erpadla (tedy na ?ty?válci) pracovat se stejnými vst?ikovými tlaky, což lze z dlouhob?jšího hlediska jen st?ží zajistit.
Ale k veci: TDI motory od VW maji podle mne primo idealni charakteristiku pro vyuziti ve stacionarnich aplikacich - napr. jako pohon agregatu elektriny, jako lodni mototy atd. Ovsem prave do aut s "primym pohonem" jsou podle meho nazoru krajne nevhodne!
PS: To ostatne jiz sveho casu pochopil F. Piech, kdyz prosadil upravu TDI-cek pro vyuziti v lodich. Asi proto, ze ma rodinne sidlo na Ossiacher See v Korutanech...