OCTAVIE jízdní dojmy od 1.4 - 1.8T a TDi
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > ŠKODA Octavia
-
spitfire 21.02.05 11:03
« Re: Re: Re: Jen taková rejpavá ;o)
to našrot: Hmm, to zní zajímav?. Zrovna jsem se s Oktávkou vrátil z Alp, sn?hu a ledu jsem si užil docela dost a zdálo se mi, že to ESP d?lá, co má a kdy má.
Otázka je, jak by dopadl ten Tv?j test, kdyby ho d?lal n?jakej p?íznivec Oktávek. T?eba by u Oktávky zato?il trochu jemn?ji a s tím Avensisem malinko víc škubnul a výsledek mohl být zcela obrácený. Kdo ví...
Btw: Jak jsi p?išel na to, že má Avensis "neskonale lepší podvozek"? -
« Octavia combi 4x4
?ao, mate prosím n?kdo zkušenosti s octavkou combi 4x4.Mám možnnost si ji po?idit ale cht?l bych nejprve o tomhle autiku získat co nejvíce informací.Jak je náro?n?jší na údržbu než oby?. combi (mám na mysli tu spojku).Jak se pohybuje spot?eba atd.Je to motor 1,9 TDi 74kW PD r.v.2001.Jste sní spokojeni nebo má n?jaké problémy???
Dík za odpov?di 8) -
"-- skrytý --" 12.02.05 20:16
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:
Našrot: Zajímavé, ale n?jak mockrát... Vím, stránka poslední dobou stále ?ast?ji zlobí.
Já bych k onomu posuzování životnosti dodal asi tohle: Je až neuv??itelné, s ?ím vším dokáží lidé jezdit a ješt? s tím být maximáln? spokojeni. Jen v okruhu mých nejbližších p?íbuzných mám dost takových p?íklad?. Nap?. švagr je nadmíru spokojen se svou Škodovkou, která není ani p?íliš stará (cca 5 let), ani p?íliš ojetá (cca 80 tis. km). Z mého pohledu má však jednu drobnou vadu: krom? karoserie na ní už dávno není v po?ádku v?bec nic! Z jeho pohledu je ovšem naprosto OK, jelikož jednoduše "stále jezdí". Proti gustu žádný dišputát, ale práv? tohle mn? prost? nesta?í! -
"-- skrytý --" 12.02.05 18:11
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:
Viados: to byl jen takový p?íklad pro zpest?ení ten kamarád?v motor :o)
Obecn? se životnost navrhuje z kombinace ekonomických parametr? (cena za materiál, jak ?asto má zákazník jezdit do servisu, jak ?asto si má koupit nové auto atp.) a statisticky daného využití navrhovaného auta (prost?edí, typ provozu atp.). Z toho t?eba vyjde, že optimální bude životnost tak 150tis. km nebo 5 let. A pokud bude auto využíváno stejn?, jako je v tom statistickém využití, tak tak vydrží. Ovšem pak se p?istoupí k návrhu auta a každé auto má jiné užívací podmínky - malá auta jezdí v?tšinou ve m?st?, luxusní spíš na dlouhé cesty, dodávky malé trat? atp. A podle toho se konstruk?n? jednotlivé díly navrhují na plánovanou životnost 150tis. km. Ale pokud by t?eba n?kdo provozoval luxusní auto v jiných podmínkách, než s jakými po?ítal výrobce, nap?. by jezdil krátké trat? a hlavn? ve m?st? (když už jsem uvedl takový p?íklad výše), tak by mu odešly kola v p?evodovce nebo ložiska nebo synchrony na nižších rychlostních stupních nebo spojka d?ív, než tomu malému, které bylo na takový provoz navrženo. A naopka, pokud n?kdo bude po?ád honit malé auto po dálnici, tak mu odejdou zase ?ásti, které nejsou na ten typ zát?že navrženy. Prost?, životnost je otázkou kompromis? p?edpoklad? výrobce a uživatele.
Jinak co se tý?e t?eba t?ch starých 66kW a 81kW naf?ák? a jejich životnosti, tak u t?ch bych ani ne?ekal, že by m?ly odejít d?ív, protože jsou pom?rn? p?edimenzované - VW d?lá jeden nový motor jednou za 12 let, jinak se jednotlivé motory liší jen drobnými úpravami. A tyhle motory byly v podstat? navrhovány na za?átku hlavního rozmachu diesl? v osobních autech, a tak musely p?ežít velké zm?ny ve výkonech (od SDi?ka s rota?ním ?erpadlem po tém?? 100kW PDé?ko). A liší se pouze v p?íslušenství (?erpadla, hlavy, ventily apod.). Takže ty nejsiln?jší 1,9tky PDé?ka budou mít také podstatn? menší reálnou životnost než 66kW po?átky...
Ješt? vlastn? jedna v?c - taky záleží na tom, co bere ?lov?k jako konec životnosti motoru. Z hlediska konstrukce je to n?jaká významná zm?na v charakteristice (v?tší odpor ložisek; žere to oleje víc, než má; zanesené kanály apod.). Z hlediska uživatele je to v?tšinou dokud se s tím dá normáln? jezdit ;o) -
"-- skrytý --" 11.02.05 22:41
« Re: Re: Re: Re: Re: Re:
No, jo kamaráda. Konkrétní kus je jedna v?c, ale tisíce aut d?laj pr?m?r.
M?j skorop?íbuzný má Felicii s p?vodním motorem 1.3, nato?eno 550.000 km! Pravda, na jezdí na LPG, dlouhý trasy a 1x GO. Jinej ?lov?k, s Opelem Astrou F 1.6i má nato?eno 386 tisíc a motor je v kondici, jen ho trápí, že je už au?o trochu rozvrzaný, kupodivu - na Astru F - není rezavý.
Mám pár známých, co koupili Octávie TDI (66 a 81kW). Pravda, váhy vzduchu zn. Bosch odešly okolo 100 tkm n?kolika z nich, ale jinak se ty auta ani motory nejeví jako u konce životnosti, ani po dvojnásobku km. Tchán má firemní s "proslulým" 1.8 20V (bez turba), jeden z prvních kus?, a první zásadní v?c: je to asi rok a p?l, co po 200 tkm musel vym?nit spojku.
Kolik Fábií z tisíce pot?ebuje po 105 tkm (což je podle tebe projektovaná životnost) novej motor? To by mohli v Boleslavi v?d?t, ne? -
"-- skrytý --" 11.02.05 19:57
« Re: Re: Jen taková rejpavá ;o)
spitfire: jednoduše jsem si ud?lal na volné ploše test - jedu rovn? cca 70km/h (vše dle tachometru samoz?ejm?), vy?adím, nebrzdím a náhle oto?ím volant o 90° doleva (doprava byla ze? ;o) ). Kontrolka ESP zb?sile bliká, ale nic se ned?je, auto pokra?uje stále tém?? rovn? a rychlost tudíž klesá a po?ád se nic ned?je. Ve chvíli, kdy ru?i?ka tachometru klesla pod 40km/h se ozvalo známé mlácení od brzd a auto se kone?n? prudce sto?ilo. Opakováno pro kontrolu n?kolikrát a p?i r?zných rychlostech (60 a 80). Pak jsem to ješt? zkusil na sn?hu asi 50tkou a to se nestalo nejd?ív op?t nic a když klesla rychlost pod 40, tak jelo auto stejn? po?ád rovn?. No a na tom samém míst? jsem to zkusil s Avensisem, protože jsem cht?l vid?t, jestli se tam opravdu nedá zato?it. Šlo to bez problém? - p?i té ostré zatá?ce jí pomocí VSC vybralo auto v pohod? a rychlost p?i manévru klesla jen o cca 10km/h a zato?il jsem o víc než 25m d?ív než s oktávkou (no, ale je fakt, že velkou zásluhu na tom m?l i neskonale lepší podvozek). A co se tý?e toho sn?hového úseku padesátkou - taky bez jakýchkoliv potíží se dalo zato?it. Jen pro informaci uvádím, že ob? auta m?la pneu o rozm?ru 205/55-16, p?i?emž oktávka m?la výhodu v litých kolech a dle test? ADAC nejlepších pneu Continental TS810 a Avensis nevýhodu v dle test? ADAC jedn?ch z nejhorších pneu Nokian WR - jinak co se tý?e pneu, tak bych ?ekl, že ty Continentaly jsou fakt dobré, dokud nep?ijde sucho nebo sn?hová polob?e?ka, na mokru jsou ?ekl bych naprosto vynikající, až jsem se divil a té oktávce dost na jízdních vlastnostech p?idaly (oproti Michelin PA2...). -
"-- skrytý --" 11.02.05 16:23
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:
Pokud jde o "špin?ní" vnit?ního prostoru / difuzoru váhy, nezaregistroval jsem žádný rozdíl mezi KN, papírem a netkanou textilií ("originál" Japonci totiž v?bec nepoužívají "papíráky"). Ve všech p?ípadech se špiní zhruba stejn?, ale špiní se, tzn. že o?ista nasávaného vzduchu není nikdy úpln? ideální. Ostatn? i to je onen d?vod, pro? ?as od ?asu ?istím i váhu. -
dcgsd 11.02.05 13:00
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:
Mitsi: sice otazka nebyla pro me ale nepropusti nahodou bavlnene filtry vice necistot pripadne vetsi necistoty nez papirovy filtr? Sveho casu jsem se snazil najit nejaka cisla ale vetsinou jsem skoncil u 99,7% u papirovych filtru a o bavlne nikde nic konkretniho (krom zaslapancu pro ktere je supr a nic vic) -
"-- skrytý --" 11.02.05 12:57
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:
No a co? Prost?íknu ji ?isti?em na škrticí klapky (v nouzi i ?isti?em na brzdová obložení), nechám odkapat a jede se dál! Jenže práv? v tom je onen rozdíl: tohle když ud?láš s váhou od Bosche, tak se s ní m?žeš rovnou rozlou?it...
PS: M?j dotaz byl pouze narážkou na nekvalitu t?chto "zna?kových Bosch" díl?! Jinak samoz?ejm? vím, o co jde, a všechny p?ítomné ujiš?uji, že "p?eolejování" KN filtru u japonský voz? - na rozdíl od t?ch evropských - nevadí. -
"-- skrytý --" 11.02.05 12:34
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:
To novak: "... na váze vzduchu se podepsal KN filtr (co si budeme povídat že..)"
Prosím o bližší vysv?tlení! N?jak mi není jasné, co že m?že KN filtr poškodit na váze vzduchu - tedy za normálních okolností.
PS: KN filtrem jsem úsp?šn? vy?ešil problém sání vodní t?íšt? p?es mokrý filtr p?i ostré jízd? v pr?trži mra?en. Váze vzduchu v mých x-japonských vozech nevadilo nikdy nic, proto se ptám. Zrovna tak jsem nikdy nem?nil spojova?ky ?ízení, a to jsem s jedním z t?ch Japonc? najel 200 tis. km. Pravda, nevím, zda ve "srovnatelných podmínkách" - jezdím pov?tšinou "na doraz", by? ne kolem Mimon?, t?ebaže mám jisté vazby na Mnichovo Hradišt? a Stráž pod Ralskem... -
"-- skrytý --" 11.02.05 12:15
« Re: Re: Re: Re: Re: Re:
Ano jsem mimo a považuju investice do spojova?ek po 150000km a váhy vzduchu po 90000km za spot?ebák. Na životnost spojova?ek maji vliv místní cesty (pro? bych jezdil 4x4) a na váze vzduchu se podepsal KN filtr (co si budeme povídat že..). M?jte se... zdraví MIMO?
Co se tý?e testu - snažím se to porovnávat co nejvíce objektivn? a kdyby nezato?il ani Avensis, tak bych to sem taky napsal. Ob?ma jsem škubnul stejn?, na stejném míst? za obdobného po?así (stejná teplota a vlhkost a mokrá silnice) a ob?ma jsem volant nato?il o ?tvrtku a mám na to nestranného sv?dka ;o) Jestli chceš, m?žem to n?kdy t?eba porovnat "live". Šlo mi ale hlavn? o to, jestli stabiliza?ní systém u Avensise zabere i v té 70tce nebo taky ne, jako u té Oktávky. Zkus to na n?jaké volné ploše (pokud jsi z Prahy, tak jsem to zkoušel na Strahov?).
A co se tý?e podvozku - to jsem zase zkoušel kdysi na podzim ješt? v porovnání s dalšími 2 auty (Mazda M6, Ford Mondeo) a psal jsem své srovnání do rubriky Avensisu. A tam jsem jaksi zjistil, že v zatá?ce, kterou projede Avensis hladce ve 120ti, Mondeo houpav? ve 120, Mazda 6 bez problém? ve 110, má Oktávka v 90ti dost velké problémy (prost? už jí klouže p?edek). Obecn? - skop?áci nikdy podvozky neum?li, neumí a um?t nebudou a k tomu sp?jí všechna evropská auta, protože evropští šéfové mají rádi hezké obrázky a ne kvalitní výpo?ty ;o)
Jinak osobn? bych rád provedl nestranné porovnání jízdních vlastností všech aut, které dnes jezdí na pneu 205/55-16 ve standardu na stejných pneumatikách, ale bohužel se k tomu žádní noviná?i nemají (argument - kdo zaplatí ty stejné pneumatiky...?).