OCTAVIE jízdní dojmy od 1.4 - 1.8T a TDi
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > ŠKODA Octavia
-
"-- skrytý --" 08.03.05 10:45
« Re:
P?íklad z praxe u Mitsubishi Carisma 1,8 GDI: s využitím všech výhod p?ímého vst?iku a spalování chudé sm?si pr?m?rná spot?eba n?co mezi mén? než 6 až po tém?? 15 l/100km, p?i?emž i ve m?st? se dalo p?i opatrné jízd? a obsazení pouze ?idi?em dostat pod 7,5! Po "úprav?" (tj. jízda na stoechiometrický pom?r a bez recirkulace výfukových plyn? spot?eba 8 - 11, ve m?st? pak 9,5.
Záv?r: V prvním p?ípad? je obrovský rozdíl pr?m?rné spot?eby ve vztahu ke stylu jízdy, navíc je motor dost tupý a neochotn? reaguje na požadované zm?ny režimu jízdy; ve druhém p?ípad? je rozp?tí mezi min. a max. pr?m?rnou spot?ebou o dost menší a motor reaguje adekvátn?. Jinými slovy: Pokud pojedeš s p?ímým vst?ikem a chudou sm?sí vyložen? "p?i zdi", možná dosáhneš rekordn? nízké spot?eby paliva, pokud s tím pojedeš "normáln?", spot?eba bude "normální", a pokud tomu budeš šlapat na krk, dosáhneš spot?eby o dost vyšší než u "b?žného nep?ímého" MPI se zhruba stejnou dynamikou. Dynamiku i spot?ebu výrazn? vylepšíš, pokud p?i sportovním stylu jízdu zcela zrušíš spalování chudé sm?si (vždy i za všech okolností). Proto mi podle Tvého lí?ení p?ipadá, že Tv?j kolega s 1,6FSI je (kupodivu) ten první p?ípad, tj. že mu to jede na "vrstvenou" (v terminologii VW, jinak prost? "chudou") sm?s. -
« Bez nadpisu
Nechci tady polemizovat, diskuzi na toto téma jsem p?ed ?asem samoz?ejm? zaregistroval. Jen mi p?iznání Š Auto p?ipadlo trošku tristní. Pakliže se ve v?tšin? model? VW používá FSI s homogenní sm?sí p?i stejném výkonu a spot?eb? paliva jako p?i sm?si vrstvené, tak mi nejen uniká smysl písmen FS, ale význam této "progresívní" technologie, když práv? chudá sm?s a snížení spot?eby paliva bývá vydávána za hlavní pozitivum. Kam zmizí úspora paliva p?i použití chudé sm?si, to nechápu ani jako netechnik a laik. Že by soudruzi ze SRN ud?lali n?kde chybu nebo nám jenom normáln? lžou?
Bohužel, zkušenosti s 2.0 FSI nemohu nabídnout, pouze zkušenost kolegy s 1.6 FSI, do které p?esedlal z O1 1.6 74kW. Za tu dobu má s O2 najeto min. 12 tkm. Od za?átku je zklamán dynamikou a tvrdí, že stará, i p?es deficit 15 koní byla živ?jší a na plyn reagovala podstatn? lépe. Navíc nové FSI je podstatn? citliv?jší na styl jízdy a spot?ebu má dlouhodob? nad pr?m?rem O1 (6,6l dle tech. údaj? ani náhodou). Spokojen je s tuhostí karoserie a podvozkem. -
spitfire 08.03.05 09:25
« Re: Jak d?lat z lidí blbce, aneb kdo FSI koupí, neprohloupí
to tesna: to to tady zase n?kdo rozsvítil. Za a) to tady Mitsi popisoval už n?kdy p?ed vánocema, za b) asi v?tšina lidí ten test ?etla d?ív než ty, za c) si nejsem tak jistej, že je to špatn? a za d) to ur?it? není o d?lání blbc? z lidí (ostatn?, kdo byl blbej p?ed uvedením Octavie FSI na trh, z?stane blbej i potom a naopak) jako spíš o rozumném respektování toho, co lidi v ?echách ob?as lejou místo benzínu do aut.
Kdyby n?kdo napsal n?co typu "jel jsem s Oktávií 2.0 FSI a líbilo/nelíbilo se mi to z d?vod? x, y, z...", tak by to patrn? m?lo v?tší hodnotu, než cutandpaste p?ísp?vky. -
"-- skrytý --" 08.03.05 09:23
« Re: Re: Jak d?lat z lidí blbce, aneb kdo FSI koupí, neprohlo
A ješt? drobná poznámka: To, že systém p?ímého vst?ikování benzínu v kombinaci se spalováním chudé sm?si v Evrop? kv?li vysoce sirnatým benzín?m nefunguje, zjistili už dávno u Mitsubishi. Asi proto od MMC VW koupil ?adu licencí na p?ímý vst?ik... -
"-- skrytý --" 08.03.05 09:19
« Re: Jak d?lat z lidí blbce, aneb kdo FSI koupí, neprohloupí
To Tesna: A víš, pro? tomu tak je? Protože ?eši (i Špan?lé atd.) když si p?e?tou, že se tam dá lít i oby?ejný benzín o.?. 95, tak ho tam prost? lít budou, t?ebaže tam v zásad? pat?í výhradn? bezsirnatá 98-i?ka. Ale kdo by za ní platil korunky navíc, že ano...?!
Pokud by totiž výrobce napsal, že se smí jezdit pouze na bezsirnatou 98-i?ku, tak by FSI u nás NIKDO nekoupil!!! Krom? toho se mi dodnes napoda?ilo s ur?itostí zjistit, jak je to vlastn? s obsahem síry u benzín? na ?eském trhu. -
spitfire 08.03.05 09:15
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Stoupajici pocet Avensisu
to mutus: Já myslim, že koup? auta a koup? obleku se až tak neliší, oblek zpravidla stojí jenom trochu mí? pen?z. Vyrazím na nákup, kouknu, co by bylo k mání +/- za peníze, který za to chci utratit a když mne n?co osloví, jdu do toho. -
« Jak d?lat z lidí blbce, aneb kdo FSI koupí, neprohloupí
Z aktuálního testu O2 FSI na auto.cz:
Škoda Auto používá v motorech FSI homogenní sm?s. Potvrdil nám to v odpov?di na p?ímý dotaz také tiskový mluv?í Škody Auto, Evžen Krauskopf: „Škoda používá princip motoru FSI pro novou Škodu Octavii s agregáty 1,6 l (85 kW) a 2,0 l (110 kW). Tyto motory se od motor? VW odlišují specifickou aplikací pro dané vozidlo a také jednodušším režimem provozu. Motory jsou nastaveny na režim spalování homogenní sm?si krom? motoru 2,0 l (110 kW) pro verzi 4x4, která je nastavena na tzv. vrstvený provoz FSI.“ Z výše uvedeného vysv?tlení principu ?innosti plyne, že i když motor nepracuje s chudou sm?sí, je zde stále výhoda tzv. vnit?ního chlazení, které umožní zvýšit kompresi motoru.
Poda?ilo se nám získat také vyjád?ení dovozce automobil? zna?ek Audi, Volkswagen a Seat, za které odpovídal tiskový mluv?í Jan Klíma: „Ve vozidlech Audi a Volkswagen byly od zavedení do výroby dodávány dv? varianty FSI motor?, u kterých byla použita ve spalovacím procesu vrstvená nebo homogenní sm?s. U vozidel SEAT byly od náb?hu použity motory 2.0 FSI pracující pouze s homogenní sm?sí. Poslední vývojové varianty vozidel Audi a VW jsou vybavovány motory FSI pracující s homogenní sm?sí. U tohoto typu motor? se dosáhlo lepší odezvy na stla?ení pedálu akcelerátoru p?i zachování stejného výkonu a spot?eby paliva. -
matuS 07.03.05 21:04
« Re: Re: Re: Re: Re: Stoupajici pocet Avensisu
vlastne auto som si este nikdy nekupoval, ale predpokladam ze postup je troska iny ako kupa obleku, t.j. urcite by som pozeral aj na to co v najblizsej dobe pride na trh a preco je ten model taky aky je a ci sa neoplati 3 mesiace pockat. -
matuS 07.03.05 17:15
« Re: Re: Re: Stoupajici pocet Avensisu
O2 a passat sa neda zrovnavat presne kvoli tomu co som napisal v minulom prispevku. je tam rozdiel asi 7 rokov vo vyvoji.
ono, samozrejme ze ako uzivatel tebe moze byt jedno ci je auto na zaciatku alebo konci vyvoja a proste si vyberas co je na trhu. takze tam sa to da porovnavat. ale myslim ze vseobecna rovina je niekde inde -
spitfire 07.03.05 17:04
« Re: Re: Stoupajici pocet Avensisu
to SirAnton: A pro? by se nedala O2 porovnat s Passatem? Každý z t?ch aut má svoje pro i proti. Když jsem si po?izoval svoji stávající Oktávku, porovnal jsem ji mj. i s Passatem a vyšla mi Oktávka. D?vody? Karosérie liftback, hez?í interiér i exteriár, lepší podvozek, za stejný peníze líp vybavený auto, v?tší kufr, domácí zna?ka, kratší dodací lh?ta. Pro Passat mluvil snad jen v?tší interiér. -
modus ponens 07.03.05 12:00
« Re: Re: Re: Stoupajici pocet Avensisu
matuS:
No, M6 sa testovala s Passatom v case, ked sa este vyrabal. Okrem toho, VW o Passate tvrdi, ze je to model v neustalom (konstrukcnom) vyvoji - v ramci faceliftu ako takeho. Ale to je len na okraj. Pointa bola v tom, ze Octaviu tu nikto s Passatom neporovnava(l) a ked este pises, ze Passat je (v porovnani s M6, Avensisom) konstrukcne zastaraly, tak tym skor. ;-)
Aj ked to nebolo o Passate, mas pravdu, uvidime, s cim pride novy model. -
modus ponens 07.03.05 10:56
« Re: Stoupajici pocet Avensisu
to Howard:
nemal som v umysle pouzivat ostre frazy, takze si si asi nieco nespravne vysvetlil.
Co mi na Octavii vadi(lo) (O2 som netestoval), bola neustala snaha zaradit ju do ST, pricom tam vobec nepatri. Od toho sa (zrejme) odvijala cena, co uz zakaznika, ktory si robi prieskum trhu, asi odradi (moj pripad).
jak skvela oktavka vlastne je (neb vic uz jich na ceskych silnicich snad ani nemuze byt).
Na toto mam svoj nazor. Odhliadnem od dost velkeho poctu firemnych Octavii/Fabii, ktorych vyber pri kupe nema vela spolocneho s pomerom cena:vykon. Velka vacsina majitelov Octavii a Fabii si auto vybera stylom "skodovka je najlacnejsia, tak idem rovno tam a kupim. A kedze je to skodovka, opravia mi ju v kazdej dedine za par supov. No nekup to..." ;-) Parkrat som sa s tym totiz osobne stretol a zasol som nad tym, ako si ludia "vazia" svoje prachy. Takze tolko k poctu Octavii na CZ/SK cestach.
No a k mojmu povodnemu tvrdeniu, ktore Ta tak "posteklilo" :): pisal som o "narastajucej rozsirenosti", cize o vzostupnosti krivky, nie o absolutnej hodnote. A pritom Avensis u nas nezlacnel ani po zruseni colnej prirazky, ako napr. ine japonske znacky.
Este by som sa spytal majitelov Octavii. Kolki z vas si trufnu porovnavat Octaviu s Passatom? Nic take som tu totiz nevidel. A pritom Avensis skoncil vo viacerych (aj nemeckych) testoch vzdy pred Passatom, ktory btw. "prehral" aj test s M6. -
"-- skrytý --" 06.03.05 11:50
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:
TopGun: Samoz?ejm?, že se "nekalibrují imlupsy z jejich zdroje", ale "jejich zpracování", a netýká se to pouze rychlom?ru, ale dnes prakticky všeho, co v aut? ?lov?ku n?co ukazuje. Nap?. mn? po p?ehrání SW v ?J (d?lali to celkem 5x, nikoli kv?li nep?esnosti tachometru) pokaždé jinak ukazoval PP, rychlom?r, denní po?íta? km i otá?kom?r! U toho otá?kom?ru mám odchylku dokonce -200 ot./min. v celém rozsahu (oproti údaji firemního testeru), což už mi v?bec není jasné... P?itom prap?vodn? to ukazovalo vícemén? p?esn? - domníval jsem se, že po p?ehrání SW klesl volnob?h, jenže on je stejný, to jen otá?kom?r ukazuje mén?. -
"-- skrytý --" 05.03.05 23:25
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:
TopGun: Impulsy se nekalibrují - kalibruje se jejich p?epo?et na rychlost podle použitých kol a pneu.
obecn?: tak jsem m?l v?era možnost zjistit p?esnost tachometru u toho Avensise a je to horší, než u té mechanické Corolly - p?i 70km/h tacho ukazuje radar p?i jízd? v levém pruhu 64km/h... Na druhou stranu m? to pot?šilo, protože mi asi nep?ijde ?tvrte?ní foto ze strahovského tunelu :o))
Howard: jestli sis nevšiml, tak jsme se se Spitfirem dohodli na praktickém porovnání O2 s Av2 (kdybych napsal A2, tak to vypadá jak Audi.. to jen pro rejpaly, pro? je to delší ;o) ), ale až nebude sníh nebo led na Strahov?.