NEJLEVNĚJŠÍ NAFTA - OnLine
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse
-
« Re: Rozdíly mezi cenou benzínu a nafty
Je pravda, že výroba nafty je kupodivu nákladnější než benzínu, ale to je jen malý důvod růstu její ceny. Sledoval jsem reakce na pokles velkoobchodních cen České rafinérské (ČeRa) a mohu potvrdit, že v Praze je dokonalý kartel čerpacích pump. Při snížení ceny nafty o 1 Kč - žádná reakce ani hned ani za týden. Při oznámení ČeRa, že zvyšuje ceny o 1 Kč - zvýšení ceny na čerpadlech o 1 Kč hned druhý den. Další oznámení poklesu o 40 hal - žádná reakce. V Praze je to s naftou opravdu v háji, já bych řekl že pumpy zneužívají zimního období, kdy málokdo kouká na cenu, ale spíše na značku pumpy. V Praze existuje několik výjimek - jsou to ale spíše menší pumpy. Já znám spíše východ - Centrum Černý Most - 22.2, Auto Jarov 22.6, Nám W. Churchila 22.6. Nízké ceny jsou na západ od Prahy - Kladno atd... -
« Rozdíly mezi cenou benzínu a nafty
Pozor - hodnotíte to lokálně! Hodně jezdím a těch rozdílů mezi cenou benzínu a nafty si všímám (sám jezdím na naftu). Někde už je rozdíl menší než 2 Kč, naopak jsou místa (celé lokality), kde je rozdíl třeba 5 korun. Fakt mi ale není jasný proč je to tak. -
"-- skrytý --" 03.02.00 11:06
« Re: Proč
No jo,proc.Vcera se dostala koruna k dolaru na historicky nejnizsi hranici,obchoduje se v dolarech,a my s tou nasi EU tak muzeme kopirovat jen pohyb Eura.Je to svrab a bida.Pomer ceny benalu a nafty je nekde jinde.Cena je vysledkem nakladnejsiho zpracovani benzinove frakce(nafta jako frakce plynoveho oleje se prece nekrakuje).V zimnim obdobi navic jsou naklady na arktic.naftu vyssi.Vysledek ale vzdy tvori az ten zbytek dopocitany nasim slavnym min.financi.Vzdyt si prece vladni politici neurvou od huby sousto,na kterem se vzdy za kazdeho rezimu mastne vydelavalo(palivo,cigarety a alkohol).Toz tak je to. -
« Re: Nafta dražší, benzín drží cenu
duvod je prosty - z benzinu se plati mnohem vyssi dan (nez z nafty), kterazto je cely rok (nebo nejake jine obdobi) stejna a tvori znacnou cast ceny. Cena ropy se tak na cene benzinu nemuze projevit tak dramaticky, jelikoz tvori pouze jeji malou cast. - u nafty tvori zrejme cast vetsi a tudiz je cena nafty vice zavisla na cene ropy. ((pro zajimavost - na zacatku roku prodavala Ceska rafinerska litr benzinu asi za 4 Kc, nyni asi za 8Kc (mozna ze uz je to vice) -
« Nafta dražší, benzín drží cenu
Že jdou pohonné hmoty cenově nahoru, a že je ropa na světovém trhu dražší než dřív, to chápu. Nejde mi však do hlavy, že nafta jde nahoru tak moc, zatímco ceny benzínu jsou mnohem stabilnější. Takřka už se cenově vyrovnali. Mám pocit, že na zdražování nemá nyní vliv stát ani Irák, ale že si teďko přijdou na své hlavně provozovatelé čerpacích stanic. Nejlepší asi bude, když se domluvíme, alespoň nás pár, co si tady píšem, spoutáme nebohou obsluhu benzinky a natankujem hezky doplna a nafasujem ještě do všech nádob, které máme. Nebo u pumpy nastolit komunismus - každému dle jeho potřeb!!! -
"-- skrytý --" 01.02.00 18:21
OK tak jinak: dříve (a není to tak dávno) byl rozdíl mezi naftou a Naturalem cca 4 Kč. Dnes je to i pod 2 Kč. Zavání to "přerozdělováním". Ohlášený pokles VC benzínu a nafty (už min2x) se u čerpadel vůbec neuplatňuje a spíše jdou všichni nahoru. * jak TO??? -
Protože v únoru 99 stál barel ropy něco přes $10, v dubnu 99 $15, v srpnu 99 $20 a v prosinci $25. Na svědomí to má ropný kartel OPEC, který sdružuje největší producentské země. OPEC se v minulém roce dohodl, že sníží těžbu, tato dohoda platí do března. Je ale pravděpodobné, že bude prodloužena. To že ceny nafty a benzínu nevzrostly za tu dobu na více než dvojnásobek je zaviněno tím, že cena ropy se do celkové ceny palivau benzínových pump promítá něco více než 8 Kč. To znamená, že zbytek (tedy něco přes 60%) ceny paliva je spotřební daň, DPH a marže distributorů. -
« POZOR
Pozor chlapci na extrémě levné PHM. je taky možný, že ty PHM za extras ceny jsou přebytky (např. od jezedáků, kterým je jednou nějaký obsah síry a aditiva...., když to dávaj do 30 let starejch traktorů) a oni je pak dávají do prodeje. Když si takový svinstvo nalejete do dnešních motorů, tak taky můžete -pěkně- prodělat pri opravách motorů, obzvlášte pak , když máte moderní diesel!!! TAK BACHA, CO KUPUJEŠ..! -
« Hostivice - Jeneč
Jedná se o prostor mezi 1. a druhou vesnicí za Prahou ve směru na Karlovy Vary. Nabízím vám pánové cenovej šlágr: nafta 21,60 Kč, ekonaftu umim nejlevněji v Praze koupit buď v IPS (Chodov) za 16,10 Kč, nebo za stejnou cenu na náměstí Winstona Churchilla na Žižkově.