DOPRAVNI PREDPISY-kličky, mezery, nesmyslné značky, pokuty..
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse
-
« Re: Odvolavam, co jsem odvolal
Sem zahanben!Honza ma samozrejme pravdu, presne takhle to je ve vyhlasce.Jen bych takovou situaci chtel videt v realu.Nejak si ji nedovedu predstavit.Prece vzdycky je znacka konec obytny zony a za ni kdyz je krizovatka, tak tam sou normalne znacky.Kdyby tam ta znacka nebyla, tak by mela dal pokracovat obytna zona, ne? -
« Re: Odvolavam, co jsem odvolal
Honzo, díky, stihl jsi to dokázat dříve než já. Sám by ch na to asi taky nepřišel, ale existuje tuším v karviné jeden kruhový objezd, kam ústí několik cest a jedna z nich nemá značku dej přednost, je tam ale konec obytné zóny, a v rádiu to nějaký policajt takto zdůvodnil- že už je tam značka zbytečná....a já jsem čuměl :-)))) Ale jinak v obytné zóně právě NEPLATÍ vyhláška jako všude jinde, právě naopak. Absolutní přednost mají chodci i zespoda, ale pravidlo pravé ruky asi zůstává .... -
« Re: konec znacky Obytna zona=dej prednost v jizde
Hort: Jo, dava, ale zprava, pri odbocovani vlevo a na zaklade znacek "dej prednost v jizde" a "stuj, dej prednost v jizde". Ale to plati i mimo obytnou zonu. V obytne zone plati vyhlaska jako vsude jinde, pokud neni vyslovne receno neco jineho.
A znalost vyhlasky se hodi pri diskuzi s policajtama, obvykle ztrati svoji bohorovnost, zvlast, kdyz jim reknes i cislo paragrafu (coz neni muj pripad) -
Já už na vás drahnou dobu koukám, jak se tady dohadujete a jen tiše zírám na vaše znalosti vyhlášky.
§ 21
Vjíždění na silnici
(1) Při vjíždění z místa ležícího mimo silnici na silnici musí dát řidič přednost v jízdě vozidlům jedoucím po silnici. To platí i při vjíždění z polní nebo lesní cesty, ze stezky pro cyklisty anebo z obytné nebo pěší zóny na jinou silnici.
-
Zajimalo by me, kde si vycetl, ze obytna zona je misto mimo slinici?Vyhlaska
nic takovyho nerika.Ta definuje obytnou zonu jako:"zastavenou oblast, jejíz zacátek a konec je oznacen dopravními znackami c.D 49a a c. D 49b..."Tak kde si to sebral? -
Ale ve vyhlasce nic takoveho neni ani ve vykladu pojmu "misto lezici mimo silnici" ani "obytna zona" ani jinde. Mozna jsem spatne hledal, kde to teda je?
A k tomu sedadlu ridice - "v motorovem vozidle se smeji prepravovat osoby na mistech k tomu urcenych" a ridici je urceno sedadlo ridice. Ktere to je, rika zase vyhlaska o podminkach provozu, je tam, co vsechno musi sedadlo ridice splnovat (vyhled, dostupnost ovl. prvku, unava atd.). Takze to vymontovane sedadlo by muselo byt zapsane v technicaku. -
Já jsem si to taky myslel, že dávat přednost z výjezdu z obytné zóny je blbost , ale je to OMYL !!! Problém je v tom, že ta značka označuje MÍSTO LEŽÍCÍ MIMO SILNICI, což ale automaticky znamená, že při výjezdu z takového místa se musí dávat všem přednost !!!!! Je to jako pozemek, garáž, ale taky parkoviště nebo pumpa. A mimochodem, na taková místa se může odbočovat i přes PLNOU ČÁRU, takže k pumpě nebo na parkoviště, nebo do obytné zóny klidně přes plnou lajnu. A navíc to vlastně není tím pádem žádná křižovatka !! A s tím řízením a řidičem : je někde vysloveně napsáno, že řidič ( jako termín řidič ) musí sedět za volantem ??? Co když budu mít dva a půl metru , odmontuju přední sedadlo a budu řídit ze zadního ??? :-))) -
« Re: jeste k tomu spolujezdci
Jo, nic se nedeje, dokud jde jen o zmackane plechy. Jak mas na krku dve tri mrtvoly, to uz se u soudu zabyvaji vyhlaskou wellmi podrobne, a vinika budou hledat za kazdou cenu (viz priklad omdleleho ridice). Treba kdyz sejmes u ostruvku (ozraleho) chodce, ktery ti prakticky skocil na kapotu, budou zkoumat, jestli jsi "dbal zvysene opatrnosti", soudni znalec vypocita tvoji rychlost a brzdnou drahu, a jak je to vic jak zhruba 30km/h, mas smulu alespon castecne, tj. mas prinejmensim spoluvinu. -
Ja uz jsem rikal, ze se to tezko vysvetluje, ale pro ridice z povolani to v podstate neplati. Co je ve vyhlasce je jedno. To je jen takovy informativni predpis. Padesat po meste se taky nejezdi, ze jo.
Predpisy jsou jedna vec a jak se pouzivaji v praxi vec druha. Zkratka - obecne se da rict, ze ridic osobniho automobilu je plne zodpovedy (spoluzodpovedny - spolujezdce zavrou taky :-) za vsechny lidi co veze, pokud se mu nepodari prokazat, ze za to nemohl (zpravidla nepodari).
Jestlize nekdo vezme treba dvacet kojencu a rozlozi je na zadnich sedadlech, tak vyhlasku nijak neporusuje, ale jestlize to do nej nekdo napali, tak uz se neco, co by se proti nemu dalo pouzit najde. Ptoste - zakony slouzi jenom pro informaci, ridit se podle nich neda a ani se jimi nikdo (do detailu) neridi. -
Ve vyhlasce je fraze "podle svych moznosti". Jakou moznost ma ridic autobusu, aby zabranil cestujicimu na zadnim sedadle vyhodit flasku od piva a zabit s ni protijedouciho motocyklistu? Muze ho jen upozornit, ze nic vyhazovat nesmi, stejne tak muze jen upozornit spolujezdce, ze mu na volant sahat nesmi, ale prakticky mu v tom zabranit muze jen tak, ze ho svaze a pripadne ulozi do kufru. -
Souhlasim, ze je to blbost. Jsou vyjmenovany znacky, ktere urcuji prednost v jizde, a tahle mezi nimi neni. Tzn. ze prednost musim dat na zaklade jine znacky, semaforu nebo pravidla. Ve vykladu ke znacce Konec obytne zony nic o prednosti neni. -
"-- skrytý --" 18.01.00 12:32
Potom by taky mohla vzniknout varianta, že by poldové museli dokázat, kdo byl víc nalitej. Jestli řidič, nebo spolujezdec, kterej by to tim pádem o šoférovi nemusel vůbec tušit. :-))) Mimochodem, Beránku, jsi to opravdu Ty, kdo se před nedávnem ukázal na chatu HC IPB Pardubice??? -
Ja bych zase rekl, ze vetsinou a kdyz ne vetsinou, tak dost casto, to bude uplne jednoduchy, protoze se bude jednat o pripad, kde spolu nekde chlastalo par lidi a pak se rozjeli do svych domovu. Zakladni vec ale je, ze toho spolujezdce vubec nenapadne zapirat, ze to vedel. Tj. bude naopak hulakat, kolik si dal ridic panaku a jak tvrdil, ze rizeni zvladne. :-) Ze mel tvrdit, jak si myslel, ze ridic je uplne strizlivy, zjisti az bude chtit vymahat skodu. :-)))