DOPRAVNI PREDPISY-kličky, mezery, nesmyslné značky, pokuty..
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse
-
« Re: Je konec!!!
Souhlasím s Martym, že o odebráním řdičáku či velké pokutě má rouhodovat soudce. Policajt je totiž osoba, ktera většinou sotva někde dálkově dodělala maturitu a neměla by mít pravomoc rozhodovat o těchto závažných věcech. Je třeba definovat přesně za co ti může dát pokutu (a jak velkou) a za co jdeš před soud. Samozřejmě vždy mít rozumnou možnost odvolání. Bohužel tohle tady jaksi nefunguje. Rozhodně ale nemám osobně pocit, že žiju v policejním státě, přestože občas taky porušuji zákon. Samozřejmě v každé zemi má policajt určité pravomoci větši než normální občan (a musí je mít). A všude dochází k jejich zneužívaní. Mimochodem v USA, prej člověk musí při kontrole dávát bacha aby ho při kontrole nezastřelili kvůli špatnému pohybu rukou. -
« Re: MARTY
S tím trvalým porušováním vyhlášky je to samozřejmě trochu nadsázka. Pravda je, že díky neustálým novelizacím zákonů je staly tak trochu gumové a já při nejlepší vůli si takových zákonů nemohu vážit. (typickou ukázkou je třetí novelizace zákona o tom jestli, když liška honí ocas jezevčíkovi to není týrání zvířete. Na záznam projednávání s PSP ČR jsem se vydržel dívat do rána a opravdu nevím proč televize točí Silvestry:-)))To ovšem nevylučuje, že ctím PRÁVO na rozdíl od státu, který například neuznává pojem majetek viz zákon na ochranu nájemníků a deregulace atd ...
To DIM: Otázka na tělo dodržuješ padesátku? Pro mne osobně bylo zavedení padesátky účinné - snížil jsem rychlost v obci z 80 na 70 a podle mne tím bylo dosaženo výsledku, který se očekával...
Ještě poznámečka minisr dopravy nemá řidičák. (to se to potom panečku komunikuje s odborníky na tuto problematiku...:-)) Ministr spravedlnosti, který neví, že se v obci má připoutat si taky nezaslouží mnoho respektu. Nepřipoutat se je jedna věc ale NEVĚDĚT!!! (Já se například poutám jednak kvůli airbagům a jednak proto, že jsem viděl pár crashtestů a je mi úplně fuk jestli je to jako povinnost v zákoně nebo ne - to je příliš intimní oblast: jestli přežiju nebo ne, tam si žádný zákon nepustím, to bych se taky mohl dočkat zákona, který mi bude přikazovat v jaké poloze mám zakládat rodinu:-))) -
« MARTY
Problém je v tom, že každý má tu svoji hranici jak kde jet jinou. Těžko si můžeš takto přizpůsobovat předpisy ke svému obrazu, to je jako střílet v ulicích s tím, že tam stejně zrovna nikdo nešel..... Myslím že pokud je někde omezená rychlost zbytečná, tak je třeba změnit tu úpravu.....Já pokud bych měl volit mezi tím, ať jezdí každý jak uzná za vhodné nebo striktně podle předpisů , pak jsem jednoznačně pro to druhé! -
No snad poslanci nejsou uplny idioti, takze to neprojde. Potiz je ale v tom, ze kdyz se ten zakon vrati, tak do nej pridaji jeste vychcanejsi formulace paragrafu a jednou se ten zakon prijmout musi. Gestapo to proste jenom tak zkousi a bude zkouset, az jim to jednou projde.
Policie v Chorvatsku je snad ten nejblbejsi priklad, co jsem kdy slysel - to v takovem Rusku... a jsou i staty, kde policajti dostavaji za zastreleni kohokoli priplatky. A pri prejizdeni z jedny vesnice do druhy, je oprvadu mozny, ze nekoho pet let nezastavi. Jinak ne. (Gestapaku je na pocet obivatel a miru trestne cinnosti asi o polovinu vic, nez v normalnich, srovnatelnych, statech.)
Je to podobne jako se zakonem o zbranich - nikdo ho nezna, ale vsichni jsou pro jeho zprisneni. Policajti nasadili stejnou taktiku - priserny navrh (zamitnuto), jeste horsi navrh (zatim ho schvalila jenom vlada). + Lobbing v televizi a tisku, jak se s legalne drzenymi zbranemi... Navic v tomhle pripade prokazatelne lzou, falsuji statitiky, nespravne (uplne jinak) prelozili smernici EU ap. Je to proste verbez - policie nesmi mit zadnou moc. Musi to byt proste jenom sluhove obcanu a ne bozi co maji vzdycky pravdu a o vsem rozhoduji. -
« Re: Krizovatky
To kerim:
Situace 5: na tu vedlejsi se dostanes tak, ze normalne po ni prijedes od sousedni obce, ktera je radne oznacena z obou stran.
Situace 6: Ono to z toho obrazku neni patrne, ale draha toho modreho auta je mirne konkavni tzn. dokopecka a z kopecka pricemz vrchol je priblizne ve stredu vozovky, ktera je v tomto pripade hlavni, takze, co je namalovano na zemi za silnici
(prechod, prejezd pro cyklisty) neni moc patrne, pokud zrovna nejedete Liazkou.
-
« Re: Krizovatky
Dovolil bych si nesouhlasit s Berankem v nasledujicim:
Ad 1: nikde neni receno, ze bych se mel zajimat o znacky na silnici, po ktere nejedu, navic na ni mnohde neni z te "hlavni" videt, tudiz nemuzu vedet, jestli tam je nebo ne.
Ad 5: obec je kdyz..."zastavena oblast, jejiz zacatek a konec je VYZNACEN znackami..."
Ad 6: z pozice ridice auta neni zrejme, jestli ta stezka konci pred krizovatkou, a tudiz cyklista vjizdi na silnici, nebo ji protina a je radne oznacena (podobne jako prechod) - tuhle moznost jsem posledne opomenul, a pak je cyklista v podobne pozici jako chodec na prechodu. -
PSP zase typicky řeší nevalnou situaci vydáním dalšího zákona zajisté plného hrubek a protimluv. Já bych jim dal tak pět let parlamentní prázdniny. Stávající zákony možná nejsou dokonalé, ale stačilo by zajistit jejich vynutitelnost, tam kde nás to trápí a naopak větší toleranci tam, kde jsou zhovadilé. Tenhle zákon (četl jsem jen pár odstavců - nechci dostat infarkt) je přímo ukázkou kvalitního policejního lobbyngu. Policajt PánBůh a občan promiňte mi ten výraz sračkohlav (odvozeno od nechat si * na hlavu). Už dnes policie nezakrytě přiznává, že v oblasti dopravy se orientuje pouze na vybírání pokut. A jakýmkoli zpřísněním norem se nevyřeší podle mne nijak tragická situace na silnicích, jen stát dává policii mohutnější nástroj k vydírání občanů.
Ať jsou sankce přísnější -prosím, ale ať o pokutě nad 1000 korun a o odebrání řidičáku rozhoduje SOUDCE a ne policajt! Zatím mne osobně ze státních úředníků vydírají pouze policajti, když se dopustím přestupku (většinou je rozum a "morální" právo stejně na mé straně takže se necítím vinnen). Co ale až to napadne třeba berního úředníka a začne mne vydírat kvůli nějaké prkotině?
Úvahy o tom jestli je tu policejní stát se mi zdají nemístné. Vždycky byl policejní a vždy bude policejní, jako ostatně v různých mírách všechny státy na světě. Do té doby dokud ti blbci budou mít potřebu býti ve stádě a ti chytří míti potřebu to stádo ovládat a zdaňovat bude vždy potřeba určité míry policejního státu.
Ale vrátím se k tomu zákonu. Namátkou:
1) zákaz telefonování bez HF je zbytečný - vyhláška praví že řidič je povinnen věnovati se za jízdy řízení...
2) s absolutní předností chodců na přechodech souhlasím v případě, že budou přechody absolutně značeny, jinak bude chudina úmyslně vbíhat pod kola drahých limuzín
3) zákaz používání antiradarů je protiústavní, neboť ústava této země deklaruje právo občanů na svobodnou informaci... A tak by se dalo hodně dlouho pokračovat. Jezdím přes 16 let a vždy jsem se snažil být slušný a ohleduplný (k tomu nepotřebuji žádný zákon nebo vyhlášku - tak mne maminka a tatínek vychovali:-)))) A při té vší slušnosti a ohleduplnosti trvale porušuju vyhlášku v mnoha bodech celých těch 16 let bez nehody. (rychlost, parkování, jízda v pruzích atd.) Jsem schopen předjet tramwaj zleva je -li to bezpečné, ale vždy pustím chodce, Jsou místa v obci kde jedu klidně 140 a místa, kde je třicítka rychlá. Jinak dodržuju handicapovou 50ku tzn. 70km/h (50kou bych jel tak ve Wartburgu nebo ve š100, ve Ferrari 80-90:-))). Nikdy bych si v hustém provozu nedovolil nedat blinkr nebo jet na červenou. Ale klidně tu čevenou projedu ve dvě hodiny ráno odbočujíc na přehledné křižovatce vpravo. A tak bych mohl zase pokračovat.
Nejdůležitější pravidlo silničního provozu je podle mne nepřekážet, neomezit a neohrozit. Zbytek jsou detaily.
Co dodat. Když pozoruji další ukázku "legislativní smršti", napadá mne, že jediným způsobem jak se za volantem bránit zlovůli zákonodárců a policie je nikdy si nedělat řidičák a jezdit rovnou bez něj - nebyl bych vydíratelný a nemít trvalé bydliště... -
« Krizovatky
c.1)Modry jede, ma se za to, ze kdyz nema znacku a ten druhej ma vedlejsi(ma cumet k nemu), pocita se silnice po ktery jede modry za hlavni!
c.2)prasarna, zalezi, kdo bude rychlejsi, ale asi zase prednost zprava
c.3)to samy, spatny znaceni, ale nechal bych jet to modry(oba vedlejsi, jakoby nerozlisena, tudiz prednost zprava)
c.4)co na to rict...
c.5)musi jet 50, i kdyz tu znacku neminul, proste je v obci a hotovo, to neuhadate, zazil sem to!
c.6)stezka=misto mimo silnici, cyklista dava prednost(rekl bych) -
Problem neni ani tak ve zvednutych sankcich, jako v tom, ze kdyz nic nespachate a budete se s poldama dohadovat, jestli jo nebo ne a oni reknou, ze jo, prijdete vo papiry a nestekne po vas ani pes.Neodvolate se!Vsechny odvolaci instance jsou zase jen policajti a hadejte, komu budou verit?Proto policejni stat, neexistuje poradna kontrola policajtsky buzerace!Muzeme se jen modlit, ze to v Parlamentu neprojde!Jinak mame i spatny blikani po papirech! -
Tak pokud si myslíte, že je ČR policejní stát, tak to jste nejezdili v Chorvatsku. Tam jsem zažil tyto situace: 3 policejní kontroly během 10 km jízdy, 10 policejních kontrol během 10 dnů, 2x kontrola rychlosti ve 2h v noci (i mimo hlavní tranzitní tahy), pokuta za nedání bliknru při zastavování u silnice. Strašně to zdržuje jízdu, protože při každé kontrole 10 min. vypisují jakýsi protokol. Mají tam taky bodový systém, každej už pečlivě počítá body, jěště že cizincům žádný body nemůžou dát. Já jezdím už pět let a u nás mě jěště žádnej policajt nikdy nazastavil. Takže s výrazem "policejní stát" opatrně. Co týká 5000 Kč pokut, klidně bych je dával, ale za těžký přestupky (100 km/h v obci, projetí 2 cm před chodcem na přechodě, jízda s neosvětleným kolem v noci mimo obec ap.). -
« Krizovatky
Situace 1.: takovych krizovatek znam moc, a vzhledem k tomu, ze povinnost dat prednost v jizde maji oba, sednou si na pangejt... a jestli neumreli, sedi tam dodnes. Holt se budou muset nejak domluvit, urcite se kazdy v autoskole ptal, co kdyz na krizovatku bez znacek prijedou ctyri auta ze ctyr stran soucasne.
Situace 2.: Vyklad pojmu "misto lezici mimo silnici" konci slovy "...obratiste tramvaji apod." A do toho apod. by se snad vesla i autobusova tocna, takze prednost zprava (asi).
Situace 3.: Rekl bych, ze jsou tam jeste semafory, a u toho trojuhelniku neni, pak to ma i jakysi smysl, kdyz odbocuju doprava, nemusim cekat na zelenou. Jenze kdyz semafory nejdou, je to fakt perlicka.
Situace 4.: Nikdo neni dokonaly...
Situace 5.: A jak ses dostal na tu vedlejsi? To bys po ni musel prijet uz od sousedni obce, ktera radne skoncila.
Situace 6.: Je-li ta stezka jen soubezna, neni soucasti hlavni silnice a plati §21 - vjizdeni na silnici. Pokud to ale je jen samostatny jizdni pruh, jede ten cyklista po hlavni. -
« Re: Policajti a vyhlaska
Hezky.
Ale vratim se k tem nesmyslnym dopravnim situacim. Protoze tady nejdou strkat obrazky, tak jsem spachal kratickou stranku na adrese [odkaz], kde jsem namaloval par hovadskych krizovatek, na ktere jsem si vzpomnel (vzpomnel jsem si na vic, ale nechtelo se mi to vsechno malovat). Kdyz tak se k tomu muzete tady vyzvejknout. -
Otazka je, jestli uplatky umis davat. :-) Ja je taky nedavam, protoze to proste vetsinou pak uz neni mozne, stejne tak jako by se cesta k uplatku zavrela nedanim dokladu z ruky. Navic se uplatky davaji zpravidla za alkohol (kdy uz jde o nekolik tisic) a opily nejezdim.
Je ale pravda, ze kdyz da clovek doklady z ruky, tak se dostane do role vydiraneho - bud podepisete (zaplatite) pokutu, nebo nazdar OTP popr. RP (a potize, tj. stejne asi pokuta na DI). Uz mi to parkrat udelali, ale co jsem jim po vraceni dokladu rekl, si za ramecek nedali - svine vyderacsky. -
« Je konec!!!
Damy a panove, s politovanim vam musim oznamit, ze pokud vejde v platnost novela zakona o prestupcich, kterou prave procitam na strankach PSP, reci o tom, ze zijeme v policejnim state nebudou recmi, ale bohuzel kruou realitou!Ceka nas neuveritelne zprisneni postihu za dopravni prestupky.Jen namatkou, za jakykoli prestupek pokuta 5000 a zakaz cinnosti na 6 mesicu!Nebo nebudete-li mit u sebe ridicak - 5000!!!!!!!Sankce maj bejt zvednuty az 2x, promlcelu lhuty az 3x!!!!...[odkaz] -
Na uplatky ja nehraju.Prej v Pardubicich kvuli tomu par fizlu sedi!!!! takze to nema cenu, jsou na to desne haklivy a nechci mit na krku nejaky obvineni.Nerikaj na to nic, zas tak casto me nestavej.A co se tyce zaznamu v karte ridice, to je peknej opruz, vsechno zalezi jen na nich!Kdyz se rozhodnou, ze "dopravnim prestupkem, z nehoz vyplyva nedostatek kazne pri rizeni mot. vozidla" je to, ze sem neblikal, nic jim v tom nezabrani!Sou to parchanti!!! -
« Pro zasmani
Kolega jel domu a mel asi 2-3 piva /ja to teda neschvaluju/ a uz bylo sero. ve meste ho zastavili policajti a ptali se esli vi ceho se dopustil. on jim rek, ze vi, ze pozil alkohol. no tak mu dali dejchnout atd. no, ale puvodne ho zastavili, protoze nesvitil. takze kdyby se neprasknul tak byl v pohode.
-
Tak to byli nadsenci. :-) Klicku, kterou neznam? No mrknu se tam, jenze... Kdybych jim byval nedal doklady (myslel jsem, ze me chteji jenom zbuzerovat za to ze jedu rychle - dojeli me az po par km), tak by chteli proste tisic + zaznam do karty a hotovo. Treba lidi, co to hraji na uplatky doklady davat musi - uplatky se berou jenom od sympatickych ridicu. :-)
Co Ti vlastne na to jenom ukazovani - nedanizruky dokladu rikaj? -
Ja to taky neprehanim. :-))) Ale zatim to vzdy vyslo. Tohle bylo taky na ceblenou - proto to pisu. (Ti volove nepochopili, ze ten papir maji roztrhat.)
A nedavat papiry z ruky je dost neprakticky, protoze tim je naseres a blbe se pak muzes vymlouvat a odjet nakonec bez pokuty.
Přihlásit se • Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!