DOPRAVNI PREDPISY-kličky, mezery, nesmyslné značky, pokuty..
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse
-
« Re: přestupek
PYe
ti si § 18 (Rychlost jízdy) ZÁKONA 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích a pak § 22 zákona 200/1990 Sb. o pYestupcích, kde cituješ odst.1 a), jenže jsi zapomnl na odst. 1. e)! Když si pYe
teš odst.2, tam jsou výše pokut (odst. 6) - pokuty v blokovém Yízení).
Policajty ale jde prý oblbnout, jeden
lovk si vozí kopie toho par. se zvýraznným odst.1 a) a když to dal policajtum s odovodnním, že jel v limitu, tak si to 5 minut
etli a ho si nevšímali a on normáln odjel :-))
Odst. 1. e) si málokdo všimne a policajt už vobec :-) -
« Re: přestupek
Rbaron, prosim te, nemystifikuj tady lidi.Ucastnikem spravniho rizeni se muzes stat i u prestupku podle §22 odst.1 pism. f) zakona o prestupcich, tj. i u prekroceni rychlosti do 30 v obci a do 50 mimo obec.Blokove rizeni se nevede nikdy obligatorne, viz §84 zakona o prestupcich.I za prekroceni rychlosti o vic nez 30 v obci nebo o vic nez 50 mimo obec lze ulozit pokutu v blokovem rizeni.Ridicak ti za takovy jeden prestupek taky vzit nemuzou.Podrobne informace na [odkaz] a na [odkaz] -
« přestupek
V učebnici autoškoly jsem našel: Přestupku se dopustí ten, kdo překročí nejvyšší povolenou rychlost v obci o 30km/h, mimo obec o 50km/h (možná je tam 40, teď si nejsem jist), ... Jak tomu mám rozumět? Znamená to snad, že mohu v obci jet až 80km/h a mimo obec třeba na dálnici až 180km/h a nikdo mi nedá pokutu? Najdete to v učebnici někde o dopravních přestupcích. Možná mi něco uniklo. Tak se k tomu nějak vyjádřete. -
« Re: Zdvojené předjí?dění na dálnici
Vzorec? Ja jsem to odhadl :-)). Ale vzorec by mohl byt treba : s = (L / (v2 - v1)) * v2. v1 - rychlost predjizdeneho, v2 - rychlost predjizdejiciho, L delka predjizdeneho (vcetne mezery pred a za), s je draha ujeta behem predjizdeni. Tech 220m mi vyslo prostou uvahou pro L = 20m. Kdyz budes mit pred a za 20m a auto dlouhe 5m bude potrebna draha 495m. -
no ja nevim, to bylo nekde na netu v tabulce rychlosti uvedeno (kdesi u stare skodovky nebo co to bylo), nemeril jsem ani neprepocital, 227m nma predjeti? A co vzdalenost pred a za vozidlem? Rekneme ze pred a za vozidlem musi zustat 20m, vozidlo je dlouhe 5m, jaky bude vzorec? -
"-- skrytý --" 07.05.02 10:41
« 3 jizdni pruhy .. problem !?
Chci se zeptat na mně ne zcela jasnou situaci, která může nastat na víceproudých komunikacích, v místě, kde je úsek tří pruhů v témže směru. Jedou-li dva vozy, každý v jednom z různých krajních pruhů a oba současně chtějí přejet do pruhu prostředního (v tu chvíli volného), jak jsem se dočetl, podle §9 odst.5 má přednost vůz jedoucí v krajním pravém pruhu, z analogie sjíždění do jednoho pruhu ze dvou pruhů, u kterých není zjevné, který z nich je průběžný. Obávám se, že toto by většina řidičů intuitivně řešila právě opačně a tedy chybně! Předpokládám, že tatáž situace nastává v místech jako kopce, kdy kromě dvou pruhů (rychlého a klasického) je ještě pruh "stoupavý" pro pomalá vozidla. V místech, kdy tento pruh končí a lze z přejet přes přerušovanou čáru do pruhu průběžného, mají tato "pomalá" vozidla přednost před vozy, které by rovněž chtěly přejet do "klasického pravého" pruhu, ale z levého rychlého. Nepletu se? Ale co nastane v následující situaci?! .. Máme 2 dálniční pruhy a 3.pruh vpravo, který je PŘIPOJOVACÍ. U takového pruhu bývá zpravidla značka "Dej přednost v jízdě". Napadá mě podotázka. Musím tuto přednost v jízdě dát POUZE vozům, které jedou v "klasickém pravém", tedy průběžném pruhu, do kterého logicky najíždím ... nebo se tato přednost vztahuje i na vozidla jedoucí v rychlém levém pruhu, do kterého ale nemohu najet dříve, než v jedu do pruhu průběžného pravého, kde dám zcela korektně přednost?? Co tedy nastane, kdy jeden vůz pojede v rychlém levém pruhu a bude chtít odbočit do průběžného pravého a ZÁROVEŇ pojede druhý vůz v připojovacím pruhu a bude chtít přejet ROVNĚŽ do průběžného pruhu, aniž by oba tyto dva vozy omezovalo jiné 3.vozidlo v průběžném pravém pruhu? Které z nich má v tu chvíli přednost? Je to stále ta úvodní analogie a přednost by mělo vozidlo v připojovacím pruhu nebo v tuto chvíli rozhoduje fakt, že vozidlo najíždějící na tuto dvouproudou komunikaci musí dát přednost na základě značky "Dej přednost v jízdě" i vozu, které z rychlého pruhu chce přejet do průběžného pravého??
Co si o tom myslite Vy? :) -
No, ja nevim jak Ty, ale ja potrebuju na predjeti osobaku jedouciho rychlosti 100 km/h (jedu-li rychlosti 110 km/h) zhruba 220 m. Na dvou km by se dalo timto rozdilem rychlosti predjet vozidlo dlouhe asi tak 182 m. To je solidni vlak. BTW max. delka soupravy na silnici je tusim 22 m. -
« Re: Zdvojené předjídění na dálnici
Hank: To nemlo byt nic proti tobe, ale jen konstatovni,
ze to liceni udalosti je dosti subjektivni (i kdyz
predjizdet mezi vami ;-)). Mozna (jak pises) nezahajil predjizdeni podle predpisu, ale ten VW to trebas neubrzdil a tak to "nejak" vyresil. Prave tohle jsem mel na mysli. Ale je to fakt jedno -- ja tam nebyl, tys to nesledoval celou dobu a jenom ten VWckar zna pravdu (a mozna jeste Ten nad nami), ale ten tu neni. A proto to me konstatovani -- je to jedno.
Nekde jsem cetl, ze nekde (neni tu uz nejak moc
"nekde"? Neni to uz nahodou JPP :-)) psali, ze maj nekde (uz zase!)
zakon, ze musi byt pri predjizdeni rozdil rychlosti
alespon 20 km/h. -
"-- skrytý --" 28.08.01 14:31
« Re: Zdvojené předjíždění na dálnici
to Bob_: Jasně že předjíždět rychlostí o 5 km/h (nikoliv 1 km/h - to jsem nepsal) vyšší než předjížděné vozidlo není nejchytřejší, ale přece nelze počínat si vyloženě nebezpečným způsobem jako ten v tom VW jenom proto, že někdo předjíždí pomalu. Pokud bych měl vždy udělat větší blbost něž člověk přede mnou, tak bych asi brzo skončil v příkopě. Např. když člověk za mnou nedá blinkrem znamení, že přejíždí do levého pruhu a chce mě předjet, tak podle tvého názoru bych to do toho levého pruhu bez obav střihnout taky, protože ten člověk udělal chybu - nedal znamení.
Zkrátka, měl na něj zatroubit nebo zablikat (i když pochybuju, že by to nějak urychlilo předjíždění) a ne ohrožovat další účastníky silničního provozu (třeba mě ;-), kteří předpisy dodržovali. Koneckonců, podle předpisů jel i ten škodovkář, co mě předjížděl. Tedy pokud zahájil předjížděcí manévr v okamžiku, kdy se jej nikdo nechystal předjet. Tak to vidím aspoň já.