HALDEX - A3, S3, TT, Octavia, Golf, Bora, ... - vaše zkušeno
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse
-
"-- skrytý --" 09.02.00 12:56
« Re: k tomu 1%
Tvoje teorie JE celkem správná. ANO, spojka Haldex u Octavie 4x4 je pri jízde v záberu v pomeru kolem 50/50 (u mnou mereneho auta to bylo cca 54/46, jak v kterem rezimu a podle zateze). Kdyby nemela byt, tak by nefungovala (protoze uz v okamziku rozjezdu se preci moment na hnaci napravu musi o 100% lisit od momentu vlecene napravy. Vetsina casopisu otiskla jenom spatne formulovany vyklad z press-materialu k uvedeni Octavie 4x4. Pri vyraznejsim rozdilu trakci mezi napravami (zatacka vice nez 10%, prazdne kolo, brzdeni, apod) psojka ODPOJUJE zadni napravu pouhym uvolnenim tlaku oleje a v pripade nahle zmeny (napr. rucni brzda) i zvetsenim mezer mezi lamelami. Protoze viskozita oleje v teto spojce neni moc velika, spojka neprenese tocivy moment na hnanou napravu a klouzne. Nedochazi vsak pri tom k treni lamel o sebe. Tento mechanismus je ale presne stejne pouzitelny i opacne - a to k uzavreni mezinapravoveho diferencialu - jak to pouziva Audi. Oproti bezne viskozni spojce pracujici pouze na principu vnitrni viskozity oleje je vsak Haldex v nevyhode, protze je vyrazne pomalejsi. Proto Audi TT Quattro ani zdaleka nedosahuje takovych kvalit, jako treba Quattro S2. Je tam totiz prilis dlouha doba mezi uzavrenim diferaku a tim jsou jizdni vlastnosti ponekud necitelne. -
« Re: k tomu 1%
2maxipes: zda sa, ze tomu rozumies az moc dobre :-))
Samozrejme tak, ako som to napisal, je to donebavolajuca hlupost. Este raz a pomaly, nech sa zase neseknem :-)
Spojka je stale v zabere, vstupny aj vystupny hriadel sa na rovine otaca rovnako. Ale pri kazdom natoceni volantu (ozaj kazdom), sa spojka zacne preklzovat. A kedze je stale v zabere, lamely sa o seba tru este aj do doby, kym axialne cerpadlo zacne pracovat (samozrejme aj potom, iba ak by sa spojka zopla uplne). Opat opakujem - pri kazdomnatoceni volantu, ked si skusi sledovat, kolko casu ides ozaj rovno, najma v meste toho vela nebude. Takze - podla mna - je toho na tu spojku dost.
Aby bolo jasne - toto je moja teoria, resp. takto to vidim ja. Zjavne nie je spravna - pokial je ozaj spojka trvalo v 1%-nom zabere, bude tam nejaky figel, alebo je niekde v mojej uvahe chyba. Ale zaujimalo by ma, kde. -
« k tomu 1%
to wavrik - Moc tomu nerozumim (zrejme patrim spise do rubriky "jeden typek povidal"), ale proc myslis ze pro neustaly prenos alespon jednoho procenta vykonu by musela spojka neustale prokluzovat - podle me by pri stejnych otackach obou naprav prokluzovat nemusela (nemela by proc) a fungovalo by to jako takova velice volna (s promenlivou volnosti) mechanicka viscospojka - jestli placam moc velky blbosti, tak mi moc nenadavejte :-) -
« Re: pravdivě a fakticky, téměr jako od pramene!!!
Haldex je KATASTROFA. Řídil jsem Audi S3 (samozřejmě sériově s Haldexem) a to auto bylo v mezních situacích, které nastávaly poměrně často a brzo dost nepředvídatelné, pokud se Vám v levotočivé zatáčce zapne zničeho nic zadní náhon, s autem to dost rozhodí a člověk neví co to udělá. Oproti tomu (například) Subaru Impreza GT (také jsem s ní jezdil) je zcela transparentní a svopje meze má MNOHEM dále než hračky s Haldexem. -
« pravdivě a fakticky, téměr jako od pramene!!!
Sem prosím pište, jaké jsou vaše osobní zkušenosti s těmito vozy (napište také, s čím to porovnáváte), jaké jste získali pokud zaručené informace atd. Jde mi o to, abychom společně s níže uvedeným tematem rozlišily výmysly, a skutečnosti, kterrých se můžeme držet jako že to úplná pravda a z toho můžeme vyvodit související další skutečnosti (kooperace VW a Porsche s Hakdexem)