Zabezpečení vozidel
« Re: Neodjede
Zloděj umí ukrást auto i s alarmem
Praha, 7. 5. 2002
Některé automobily vyšší střední třídy se v poslední době více kradou, než prodávají. Před zkušenými zloději totiž neobstojí ani sebelepší mechanické a elektronické zabezpečení. "Překonat bezpečnostní prvky není složité, vždyť je vymysleli lidé," tvrdí policejní inspektor Miroslav Vlček ze Zlína, který se na krádeže aut specializuje. Jeho slova dokládá i počet odcizených dvoustopých vozidel v posledních letech. V roce 2000 zmizelo majitelům 23 839 automobilů, loni 22 139 a letos v prvním čtvrtletí už 6186.
Tomáš Koníček z Ministerstva vnitra proto radí řidičům kombinovat mechanické a elektronické zabezpečovací prvky a parkovat auta na osvětlených místech nebo v garážích. Také on připouští, že ani nákladné zabezpečení není zárukou, že auto nikdo neodcizí. "Proto doporučuji auto kvůli krádeži pojistit," řekl. Roční pojistka proti krádeži staršího vozu však přesahuje 20 tisíc korun.
Zloději často podle policisty Vlčka používají jednoduchých, ale sofistikovaných metod. Například alarm i blinkry, signalizující krádež, vyřadí elektrickým paralyzérem, který po rozbití blinkru napojí na odhalené elektrické vedení. Často zlodějům neodolají ani zámky řadící páky. Mezi kvalitní systémy ovšem Vlček řadí zamykání řadící páky tyčovým zámkem, kdy zloděj často páku zlomí a s autem pak neodjede. Vlček podotkl, že zloději si krádež často bez komplikací několik dní trénují na sériově vyráběných vozech.
Případných krádeží je možné se vyvarovat dodržováním několika jednoduchých zásad. Klíčky od vozu nikdy nedávat z ruky - pokud není zbytí (např. v servisu) uvést v činnost servisní režim imobilizéru nebo alarmu a předat klíčky bez ovládačů. Případně si klíčky nechat, když to není pro servis nezbytné. Každý řidič má také právo být opravě či kontrole vozu přítomen. Pokud s vaším požadavkem v servisu nesouhlasí? Jeďte jinam!
Experti doporučují rovněž jezdit s uzamknutými dveřmi a neriskovat vytažení z auta na křižovatce. U pumpy je lepší před placením auto zamykat. Mává-li na vás někdo na opuštěné silnici, může to být i zloděj, který neumí překonat alarm, a proto chce auto i s ovladačem.
S čím si zloděj často neumí poradit, jsou skryté vypínače. Vlček proto radí majitelům vozidel vytvořit si vlastní vypínače na čerpadlo pohonné hmoty a umístit je na nenápadné místo. Některým majitelům se vyplatila instalace bezdrátového zvonku s dosahem několika desítek metrů. Zvonek po dosednutí zloděje zazvoní a právě okrádaný majitel může zavolat policii.
(hrb, ab)
« Četli jste článek o krádežích na ihned.cz?
Na "[odkaz]=20242965&article[area_id]=10008950&ar… píšou: "Například alarm i blinkry, signalizující krádež, vyřadí elektrickým paralyzérem, který po rozbití blinkru napojí na odhalené elektrické vedení." Jaký je váš názor: může elektrický paralyzér poškodit pouze alarm a nikoli řídicí jednotku motoru? Mě to přijde celé velký nesmysl. Pokud by to tak dobře probíjelo tak se podělá i ECU a auto bez výměny za přeprogramovanou rezervní ECU neodjede nikdy... -
« Neodjede
Kedysi davno ...asi rok som napisal prispevok ako zabranit aby neslo nastartovat. Je to na 100% funkne a zatial sa to nikomu nepodarilo oblafnut. Ani v znackovom servise si s tym neporadili. Zabranit odvozu auta nezabranis nicim, ale nenastartuje ho. Okrem toho mam v aute hlasic cez mobil na dve cisla, keby sa tam niekto dostal.
Uprava je velmi jednoducha, nepomoze ani vymena riadiacej jednotky, ani ziadne ine prepoje v motore. Zatial neprekonane ... -
« Re: Policie ČR: uzamčení řadící páky na zloděje nestačí!
Nechci tady davat jakékoli návody, ale taky jsem měl zamykani šaltpáky. Potom se jednou ve vlozce neco zlomilo a po telefonické konzultaci jsem zjistil, že se to bude stejně měnit celé. Tak jsem se na to přestal koukat očima majitele automobilu, ale začal přemýšlet jak odjet. Odjížděl jsem za pět minut, to proto že jsem to dělal poprvé a musel to vymyslet. Neuměl bych s tím sice jet 160 km/h, ale taky jsem nic, včetně vlastního zámku, neporušil.
KaZaN