FORD FOCUS
« Několik poznámek k "Nedalo mi to!
To Ray: Čti pozorně, prosím, ani jednou nepadlo slůvko, že jsem touto rychlostí jel neustále - jak jsem psal, krátce jsem si zaexperimentoval... a to už jsem měl najeto 3500 - tak krátké ozkušení toho, co to auto umí, mu snad nemůže ublížit. Mimochodem, moje Káčko, předchozí, jsem ve stejnou dobu, když bylo nové, taky párkrát protáhl - nepozoroval jsem potom sebeméně, že by mu něco chybělo.... Mám snad jezdit do dvaceti tisíc stovkou? Dokumentace k vozu hovoří jasně - do 1500 km auto moc nehonit a nezatěžovat, pak postupně zvyšovat dosahované rychlosti až k maximu... (strana 5 návodu k obsluze). Mimochodem, to auto má "smůlu" - bude muset najezdit víc než 60 tis. km ročně, takže za 4 roky opravdu půjde do světa... to je osud aut, se kterými se hodně jezdí. Já se nechci nikoho dotknout, ale auto pro mě není modla, ale spotřební věc, zkusil jsem si, co to umí, dál už to stejně praktikovat nebudu (porůznu jsem se leckde v Motorcafé zmínil, že radši jezdím stylem "kochat se´, ale nepřekážet"). Původně mě sice napadlo, že, když mám tu možnost, si ho za čtyři roky koupím od firmy za nula nula nic - ale pak mě to přešlo - co s autem s tolika najetými kilometry? Jak jsem zjistil, u nás ve firmě se stejně obměňují auta po cca 4 - 5 letech, na co se tedy starat o ojetinu, když bude služební auto nové...
Byl vznesen dotaz, jaké byly otáčky při těch rychlostech. Na přání jsem ještě jednou auto zase rozjel, jen ale na 190 km/h, a při něm ukazoval otáčkoměr přesně 5000 ot/min. Vzhledem k tomu, že při 3000 ot/min se auto pohybuje rychlostí něco málo přes 120 km/h, odhaduji, že při těch cca 215 km/h byly otáčky asi kolem 5700 za minutu. Takže, nemohu si pomoci, nepřekročil jsem při tom experimentování ani trvale povolené maximální otáčky motoru, natož pak krátkodobé (viz opět návod k obsluze, str. 185). -
« to Kanada
Nesmis halt 130 kg. Jinak zadny problem mam 98 a sedacku namazali a bylo to O.K. Mimochodem co kdo vite o moznostech kombinovat interiery a barvy. Objednal jsem si 4 dveraka v Ghie a chci cerneho s bezovym interierem a hnedym drevem a jsou s tim docela problemy.Ford zavedl od srpna t.r. pojem drevo ale sede a vypada priserne.Nakonec mi nabidli, ze mi to objednaji jako nahradni dil to pry lze, a zdarma vymeni. Tak jsem z toho na mrtvici. Pokud mi to nevyjde tak vubec nevim co budu delat. Kdyz ja ho jineho nechci, proste priserna situace. -
« Nedalo mi to....
Lidi, nedlao mi to a v neděli, když jsem se vracel z Moravy (večer o jedenácté, dálnice D1 vcelku prázdná) jsemozkoušel, kolik to pojede z kopce... tedy, kolem devadesátého km jsem to zkoušel v těch zakroucených krpálech, auto sedělo jak přišité, víc jsem si v těch zatáčkách netroufl. Na 64 km je pak dlouhý táhlý prudký kopec, a hlavně je rovný, z něj se to rozjelo na cca 215 km/h (pravil tachometr, jaká je skutečnost, ví jenom nebožtík Ford). Nicméně i tak jel Focus, jako bych jel 130 (kromě poněkud vyššíhi hluku). Po rovině jsem zatím vytáhl 190 km/h. Takže dušička má pokoj, další experimenty odkládám na neurčito. Jsem zatím z toho auta doslova nadšený, až na ta světla (viz kdesi dole), a taky mi začala vrzat sedačka - nicméně v servisu neprotestovali a jsem objednán na garanční opŕavičku - jsem zvědav, co s tím udělají, ale u auta za skoro 600 tisíc halt nechci slyšet na každém hupu vrzání pod zadkem... :-)) -
« Re: Prvních 2500 km za mnou...
Gratuluji k prvním 2500 km bez nehody. Mám ten samý typ vozu jako Ty, akorát mám najeto o 25 000 km více. Spotřeba se usadila v rozmezí 6,5l až 8,8l (klidná až sportovní jízda). Okna klepala až po 15 000 km. Světla jsou problém, buď dvoubodové světlomety od Wolfa - ale ty originál vypadají moc dobře, nebo přidat čočky dolů do nárazníku (za gril), na tom teď pracuji.
« Prvních 2500 km za mnou...
Zdar, Focusáci, mám tedy za sebou prvních 2500 km ve Focusu-Trend, 1,6 . Zatím jsem bez výhrady nadšený. Jezdím z 99% sám, takže výkon motoru je pro mě postačující. Mám TCS a ESP a považuju to za geniální věc, i když, pravda, ESP měl šanci zatím pracovat jen asi 5 krát, ono to auto sedí i bez toho tak nádherně.... Spotřeba je zatím nestálá (myslím, že se to usadí až tak někde při 5 - 10 tisícíh najetých kilometrech, zatím poslední byla 7,2 l/100km, a to většinu, tak 85% z toho je pojíždění po Praze (mimochodem, čím dál děsivější...). Tady x-krát zmi%novaný problém s drnčením oken se nevyskytl (i když, nedivil bych se tomu, protože ty dveře jsou opravdu spíš vrata :-)), nikde zatím nic nedrnčí, ani na kostkách (a to ani na Letenské pláni, a to je dost co říct). Motor pracuje kilometr od kilometru líp, vyhřívání předního skla jsem zatím neměl možnost uplatnit, klima ale funguje skvěle.... Jediné, s čím mám potíže, je podélné parkování u chodníku na straně spolujezdce - měl jsem předtím Káčko a s tímhle autem (byť je jen asi o 45 cm delší, což není ak mnoho) mám pořád pocit, že se nikam nemůžu vejít (ale předpokládám, že si rychle zvyknu).
Co mě ale zklamalo, jsou reflektory - já jsem byl zmlsaný z Káčka, to mělo v jednom reflektoru 2 paraboly a dvě žárovky, jednu H7 pro tlumená světla a jednu H2 pro dálková, a ta se při přepnutí na ně jen přidávala, takže silnice pak byla osvětlena jak tlumenými, tak dálkovými světly a bylo vidět od bezprostřední blízkosti až někam hodně daleko. Focus je v tomhle směru razantně horší, osvětlení zkrátka nic oc. Nahodil jsem sice ihned H4 se zvýšenou svítivostí o 30%, ale rozdíl není tak osľnivý,jak jsem si myslel. Máte někdo nějaký tip, jak vylepšit osvětlení? -
« Anketa spotreba 2000
Po plodne debate bych rad zverejnil vysledky ankety Spotreba meho Focusu 1.4, tak si je dle potreby preberte. Brno-Ostrava a zpet pres Hranici (500km po okrskach) .. 6.8 l/100km, vcetne mych "hratek" (tam jeli 4 lidi, zpet 3). Brno-Praha a zpet po dalnici .. 8.3 l/100km, velkou vetsinu sem jel okolo 150 km/h, max. 187 km/h-motor tocil smesnych 4600 ot/min (tam 5 lidi, zpet sam). Spotreba ve meste 8.5 l/100km, asi by se dalo min, ale ... :-) -
« Re: Motor 1.8i
Dlouho jsem tady nebyl, tak snad moje pripominka nebude uplne zbytecna. Ja mam kombika 4 mesice, najeto uz 18000 km a zatim bez problemu. Klima mi taky zatuchle smrdi. Trva to ale jen chvilku na zacatku nez se rozebehne. U dealera mi rekli, ze to jde odstranit, jeste jsem tam ale nebyl. Dal jsem si tam sportovni vzduchovy filtr a sportovni vyfuk(remus) a je to na vykonu fakt znat. Spotreba je vyssi jenom, kdyz to poradne vytacim, pres 5000. Muj dlouhodoby prumer je 8 litru, muzu ovsem potvrdit, ze je to 100% zavislost na tom, s jak tezkou nohou se jezdi. Napriklad Slovensko jsem udelal s 50% klimatizaci za rovnych 7,0 litru a prumerne rychlosti 110 km, z toho bylo 50% dalnic. Mam ale taky spocitanou spotrebu 10,5 litru na dalnici Praha-Brno pri prumerne rychlosti 150 km. Mam tam sirsi pneu, 205x50, prodejce mi rekl, ze to zvysi spotrebu, tak nevim, ale podle me to fakt zavisi na tý noze.
Verim tomu, ze ta 1.6 je dobry motor, jel jsem s tim chvili pri predvadecce, myslim ale a souhlasim s tim, co uz tady nekdo kdysi rekl, ze objem nicim nenahradis. S 1.8 jsem opravdu spokojeny a zalezi jen na ridici za kolik bude jezdit. Jenom o spotrebe to jezdeni ale neni, to bysme byli pekny chudaci. At to poradne jezdi a do servisu jen po 15000. -
« Spotřeba
Ačkoliv se mně samotnému tomu nechce věřit, průměrná spotřeba mého vozu je 6.5 l / 100 Km. Už třetí měsíc po sobě ujedu s plnou nádrží (52 l) okolo 800 Km. Přitom jezdím úplně normálně, žádné šetření a někdy na to pořádně dupnu. Navíc se pohybuju hodně ve městě a na kratší vzdálenosti, takže mně nad tím zůstává trochu rozum stát. Každopádně doufám, že to takhle zůstane nebo se to dokonce ještě vylepší. :-)
- Focus 1.6
- 85% pojížděk po Praze
- 15.9.2000 prvních 2500Km
- 20.9.2000 rychlost 215Km, po rovině 190Km
Můj názor je: S autem, které nemá zaběhaný motor, protože pojížďkami po Praze ho nezajedeš a doporučených prvních 1500Km nebude platit pro tento styl jízdy, je trošku necitlivé jezdit, byť krátkodobě, rychlostí 215Km/hod. Už vůbec nekomentuju to, že Focus 1.6 má konstrukční rychlost 185Km/hod, což znamená, že jsi překročil o 30Km rychlost doporučenou výrobcem jako maximální a to s vozem, který nemá zaběhaný motor.
Já, stejně jako ty, beru auto jako spotřební zboží, ale pokud vím, že s ním budu pár let jezdit, tak chci aby mi sloužilo k maximální spokojenosti. Proto bych záběhu věnoval alespoň nějakou pozornost. Správně se dokonce má auto trochu honit, aby z něj nebyla líná šunka, ale všeho s mírou. I když je to třeba jenom Tvůj služební vůz, jezdit s ním budeš hlavně ty, ne?