Automatická převodovka

Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse

• « 00 Reagovat !

foto

18.11.03  23:17

« Re: a je to v haji

prof: Myslím, že se to z drobných invektiv sneslo zpátky k věci, a tak můžu debatovat dál. Byli bychom asi neskuteční pohodáři, kdybychom tu do sebe občas nešťouchli :o)

Kdyby to v tý sedmě nebyla už čtvrtá várka ATF a nevyndavaly se odtud už dva filtry a magnety plné pilin a stav se stále přes to všechno nezhoršoval, byli bychom i nadále optimisty a odpustili jí i to, že se buď ráno musí nechat pět minut blafat na ručku v [D] a nebo začne řadit dvojku a vejš až po třech kilometrech jízdy na jedničku tak 20 km/h :o)

Kluk, co tady s jednou stejnou sedmou najezdil 710 tisíc km převážně s károu a dalším autem na ní a s dalšíma ještě spousty km, tak s tím jsem se dneska vezl jeho 750i. Musím říct, že je to kus stroje a zhruba odpovídá mojí představě kultury cestování. Má omezovač pryč, a tak se celkem dobře poslouchaly story o tom, jak musel chlapík s S6tkou za dva milióny na dálnici do pravýho na problik, protože za ním se žene stará utahaná sedma za sto litrů :o)

A teď k věci, ten kluk mi řekl, že ta převodovka (ZF4HP22) je konstruovaná běžně na 350-400 tis. km a že na tý sedmě, za kterou odtahal spoustu aut, měnil za 550 tisících km dvě, a to už použitý. Proto se domnívám, že prostě nedostala údržbu, jakou měla, když je v * při 260ti.
  • « 00 Reagovat !

foto

18.11.03  20:26

RB, lenin: Však já už nic neříkám. Jenom chci podotknout, že se není co divit, že ten olej po výměně stále smrdí, protože výměnou nějakých 4 litrů nelze obměnit obsah celý, tedy zhruba 11 litrů. Už nechci o rozjezdu debatovat, myslím, že jsme si toho řekli až dost :)
  • « 00 Reagovat !

foto

18.11.03  14:43

Teďka se musím zase zastat RB, on psal,že tenhle způsob rozjíždění je extrémní. Takhle se jezdí sprinty ve filmech. Burnout - jednička, vytočit, dvojka, vytočit. popř. zpět jednička a NOS. (nebo nevím, proč a čim tam s tím voličem kvedlají????)
  • « 00 Reagovat !

foto

18.11.03  12:27

prof: Jestli se podíváš na ten úplně první příspěvek, psal jsem, že je to zbytečný, ale jestli to chce mermomocí stáhnout o nějaké desetinky, tak tohle funguje.

Voy měl normální problémy, které Voy po 200 tisících km s převodovkou mívá a pak to čtrnáctkrát dělal Doležal z LEVELu, takže no comment. V sedmě někdo nechal sto tisíc starej olej, takže teď když se tam dá novej, tak je po 3000 km spálenej a po ránu to neřadí. Ty piliny ve filtru a na magnetu bych ti nepřál vidět. Když ale dotyčnej auto prodával, olej byl vyměněnej a krásně červenej :o/

Na obhajobu tvojeho názoru můžu říct, že ve středu se mi odhalil důvod dlouhodobější vibrace v mým autě s MANUÁLNÍ převodovkou. Když jsem jel z Phy a podřadil jsem na 4ku asi ve 100 km/h, začly tam jít jakoby zuby. Výsledek je, že lousklo jedno ložisko. Z tohoto pohledu jsme asi rodina ničitelů převodovek, i když nevím, co ty převodovky k tomu vede, tohle byla zrovna jedna z nejpohodovějších cest, při který auto opravdu odpočívalo, 140 km/h maximálka snad hovoří za vše. To je ode mě na rovinu.
  • « 00 Reagovat !

foto

18.11.03  11:43

RB: To je divný, proč váš Voy i sedma mají problém s automatem... Nezkoušel jsi s nima náhodou zrychlení podle návodu renomovanejch časopisů ? Já se snažím, aby každej, kdo si automat pořídí, měl s automatem jen ty nejlepší zkušenosti. Na to je jedině jeden návod: zacházet s ním rozumě a normálně. Pokud budu lidem nabízet způsoby, který vedou k likvidaci skříní, potom budu za blbce u lidí, co tomu rozumí a ty, kteří se podle toho zařídí na automat zanevřou dosmrti.
  • « 00 Reagovat !

foto

17.11.03  21:12

kdyz uz se tu bavite o tom rozjizdeni, tak byste mi mohl nekdo vysvetlit pojem typu 2400 stall (misto 2400 si dosadte klidne neco jineho). moje zkusenosti z 1/4 mile jsou takove, ze kdyz si na startu podrzim brzdu a plynem dostanu otacky mirne nad tisicovku (nad 1500 uz zacina podkluzovat kolo i s brzdou, tak vic nemuzu :), tak je rozjezd opravdu rychlejsi. minimalne se dostanu bliz k max kroutaku, nez kdyz jsem startoval tak, ze otacky kolem 600 a na zelenou teprve slapnout na plyn.
  • « 00 Reagovat !

foto

17.11.03  19:29

Milhauzz: S repasí automatu bych u nás šel asi k jedinému člověku. Myslel jsem si, že jsou honilové jen tady, ale když toho ten kluk měl opravdu moc a jeli jsme do FM na sraz amerik, řekl si, že by mu člověk z Ostravy, co to dělá, mohl pomoct. Když jsme jeli ze srazu a vrátili se do Ostravy pro hotovou převodovku, spustil své honilské: "Ty o-kroužky byly úplně netknutý a spojky na trojce a čtyřce jsem neměnil, byly taky v pohodě.", načež mu podával zbytek sady v kyblíku. Známý mu to odkejval, řekl hm, hm, díky nashle. Nasedli jsme do auta a on spustil: "Ten čů..k, takhle se u nás spravujou převodovky, jak může pak někdo chtít automat, * jeden! Celý rozebrat a sestavit znovu, to jsem si pomohl!". No, nadával jak divej. Takže takhle u nás většina lidí spravuje převodovky, u nás v ČB třeba firma LEVEL.
  • « 00 Reagovat !

foto

17.11.03  19:21

prof: S tím zamknutím máš pravdu, použil jsem asi špatné slovo. Chtěl jsem říct, že pokud se zadní kola nepustí silnice a nezačnou se točit, že u každýho automatu existujou určitý otáčky, na kterejch se na brzdě s plynem usadí a vejš už netočí. Jinak vesměs nechápu debatu o brzdění, na to je brzdový pedál u manuálu i u automatu a nic víc bych o tom neřekl. Jinak jsem mluvil o věci, kterou jsem dělal jak s Voyagerem, tak se sedmou v automatu a jsem tedy tímto rád, že nevím, o čem mluvím, s automatem jsem nikdy nejel, ani babičku jsem nečet... :o)
  • « 00 Reagovat !

foto

17.11.03  17:56

uz to neres, de to do sveta. Stejne chci koupit neco vic "eco" :)
  • « 00 Reagovat !

foto

17.11.03  11:48

Milhauzz:
    Odkud jsi?
  • « 00 Reagovat !

foto

16.11.03  22:27

To Milhauzz: Tihle experti z Chuchle mi opravovali automat u Scorpia. Stálo to 25 tisíc a tomu co to odemě koupil se to za 5 měsíců vysypalo znovu a chtěl po mě peníze :-) Nic jsem mu samozřejmě nedal a oni se bránili, že určitě odešlo něco jiného a že záruka na opravu nepřipadá v úvahu. Vzhledem k tomu že nešla zařadit zpátečka, stejně jako při předchozí opravě, tak jsem si jist že to byla odfláknutá práce. Bránili se tím, že Forďácké převodovky jsou největší * jaký znají. V tom s nimi celkem souhlasím, ale nic to němění na skutečnosti, že jejich práce je ještě větší *.
  • 00 Reagovat !

foto

16.11.03  20:34

« a je to v haji

Nuze, nevim kdo sledoval muj problem s automatem, ale je to bv chuchli. Repase prevodovky od 12ti do 25tis. Na to bych se mohl .....
  • « 00 Reagovat !

foto

16.11.03  20:20

« Re: Zrychleni / zpomaleni

No jasne, ja tim brzdenim myslel, treba v krizovce - pri smyku, kdy potrebujes, aby se kola uplne volne protacely a nebrzdily ani nebyly v zaberu. Pri bezne jizde s automatem se samozrejme jen slapne na brzdu a stoji se na ni klidne az do uplneho zastaveni. Pri opetovnem rozjideni se jen slapne o pedal vedle - na plyn. :-) OK, nenapadlo me, ze puvodni otazka je natolik nezaludna.
  • « 00 Reagovat !

foto

16.11.03  18:20

« Re: Zrychleni / zpomaleni

gergi: on paranek chtěl jenom vědět, co má dělat, když přijede na křižovatku a chce zabrzdit. No tak mu tady nikdo nechtěl popisovat zcela normální věc, že u automatu se nemusí o nic starat, jenom o tu brzdu. Od toho je to automat, aby se o to automaticky postaral. Je to jako koně Hijé = páka na D, prr = brzda, no a když chce zastavit, tak dá P a vypne motor = zatočí takovou kličkou vedle kozlíku, kterou zabrzdí dřevěnýma špalkama o obruče na kolech, pověsí kobyle na krk pytel se žrádlem a jde pryč.

Jinak jsi příspěvkem názorně předvedl, jaký mohou být důsledky toho, když v tomto případě RB chce o něčem mluvit a dohromady se buď neví o čem a nebo při tom používá jiný výrazy, než ty správný. Samozřejmě, že měnič "zamyká" u trojky a čtyřky a mluvit o tom v souvislosti s rozjezdem je tak trochu mimo. No a paranek se tak dlouho ptal, až tě skoro zmátl a začal bys přemýšlet o tom, jestli náhodou není výhodný při brždění s automatem vyřazovat (což je jinak úplná hovadina). Prostě to chce osvětu a nic jinýho než osvětu, jinak se lidi budou automatů bát na věky :-))

• 00 Reagovat !

foto

16.11.03  14:43

« Zrychleni / zpomaleni

K puvodnimu dotazu. Rozjezd - trik s pridanim plynu pod brzdou jsem fakt nezkousel. Prijde mi, ze i tak se mi auto s automatem rozjizdi o dost rychleji nez auta s manualem - za predpokladu, ze na krizovatce necham zarazene (D). Zamykani HDM na 1 mebo 2 bych si ale dovolil dost zpochybnit. Pokud vim, vestina aut ma zamek HDM jen na 4 (OD), nektera (treba moje :-) na 3 a 4. Brzdeni jako s brzdou a spojkou: no napada me snad jen dupnout na brzdu a hodit tam rychle pakou N (neutral). Pak by se to melo chovat stejne, jako auto s manualem se zmacknutou spojkou.
  • « 00 Reagovat !

foto matuS

matuS 16.11.03  13:02

« Re: Jak rychle zabrzit a zrychlit ?

to je samozrejme, ten clanok medzi sedackou a volantom je stale velmi dolezity :-)

spominane merania robia casopisy, a kedze to robia profesionalni vodici, pre porovnavacky do casopisu to ma podla mna dostatocnu objektivnu hodnotu - 0-100km/h ani nie (to sa robi skor pre zaujimavost), lebo tam spravi vela sprevodovanie, ale 1/4mila je objektivny ukazovatel vykonu auta.
  • « 00 Reagovat !

foto

16.11.03  07:12

matuS: Právě. Tyhle měření se dělají kvůli tomu, aby se mohly do údajů napsat co nejlepší časy. Pak si někdo koupí auto právě z důvodu, že si přečetl ten údaj o zrychlení a stejně ho pak na křižovatce "udělá" floutek s nějakou popelnicí, protože s ní jednoduše umí zacházet.
  • « 00 Reagovat !

foto matuS

matuS 15.11.03  12:32

prof, ake merania mas na mysli? 0-100km/h?
    jednoduche to nieje. meracie pristroje su klasicke, t.j. je tam optika na dverach, v spojeni s pocitacom to presne odrata cas od rozbehu po 100km/h, zvacsa sa 0-100 zmera popri merani casu na 1/4 milu (niekedy aj pevny kilometer, to sa ale casto nerobi)

nikdy som o tom necital, ale predpokladam ze vacsinou pouzivaju aj launch software, kde si nastavis startovacie otacky, takze pocas celeho merania sa sustredis len na spojku a preradovanie rychlosti (cely cas drzis akcelerator na plno, on sam drzi startovacie otacky a pocas preradovania zabezpeci pokles otacok iba o par sto, aby motor bol stale v zabere)

samotny vodici o merani povedali, ze by to nechceli robit na vlastnom aute. spojka dostane uzasne zabrat - niektore auta maju najlepsi zaber pri pri max otackach uz pri starte, napr impreza, takze tam je velmi narocne aby spojka moc neklzala, lebo potom sa prehreje a zasa ked klze len troska, tak to zadusis a nemas pozadovane zrychlenie. rychlosti tam kopu maximalne rychlo a pri vysokych otackach....a samozrejme nemeria sa raz.
  • « 00 Reagovat !

foto matuS

matuS 15.11.03  12:17

« Re: dodatek

rbaron> to je v poriadku, len povedat ze je to prave zabehnute auto je dost nadnesene, kedze je uz v polovici rozumnej zivotnosti.

btw nepozeral si predvcerom DSF Motorvision? Predstavovali 6tku a pri tej prilezitosti ukazali aj to co mas ty (635 CSI?) boli tam v nadhernom stave....
  • « 00 Reagovat !

foto

15.11.03  07:10

prof: Buď rád :o)
Přihlásit se Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…