SUBARU
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Hlavní diskuse
-
"-- skrytý --" 24.11.06 07:52
« Legacy wagon r.v. 2000(1?)
Pánové, potřeboval bych od odborníku na starší auta nápovědu :)
Kamoš si to teď koupil a má vzadu "neidentifikovatelnou" krabičku.
Je umístěna vzadu vpravu, zespodu za nárazníkem, kousek od kola. Černá, plastová, rozměry cca 25x15x5cm a vedou z ní 3 kabely, který mizí někde u zadního diffu.
Ví někdo, k čemu slouží?
PS: já mám na Outbacku na tom místě vejfuk :-D -
"-- skrytý --" 23.11.06 22:45
« Re: Re: Re: Outback x Forester
Albi: "a ono to nefungovalo"
:)
Hill Holder funguje na principe gravitacie. V brzdovom valci je umiestnena gulicka. Normalne je drznana takym trnom v neutralnej polohe aby okolo nej mohla tiect brzdova kvapalina. Valec je umiestneny vodorovne. To tahlo, ktore spominate zatahuje ten trn, ktory drzi gulicku. Stlacenim spojky sa trn zasunie a uvolni gulicku. Pokial ide auto do kopca a stlaci sa brzda a spojka, tak brzdy sa zabrzdia a gulicka sa uvolni. Svojou vahou sa presunie (valec uz nie vodorovne - kopec) dozadu do najnizsej casti valca, kde zakryje otvor kadial priteka brzdova kvapalina. Po uvolneni brzdy je gulicka pevne pritlacena na otvor vracajucou sa brzdovou kvapalinou, takze v brzdach zostane tlak. Po pusteni spojky sa vysunie trn, ktory gulicku vrati spat a umozni brzdovej kvapaline uvolnit brzdove celuste. Preto, ked auto ide z kopca, gulicka nemoze zakryt pritokovy otvor. -
"-- skrytý --" 23.11.06 22:22
« Re: Re: Outback x Forester
sss: Hodilo, ale nefunguje 8-s ...
Pamatuji si, jak jsem někdy hned zpočátku chtěl zamachrovat před kámošem, on řídil, řekl jsem mu ať zastaví a zkusí to, a ono to nefungovalo :-) Zrovna jsme stáli tak nějak divně, našikmo, spíše z kopce :-) Od té doby vím ...
zvejkal: Jinak kdyby to náhodou nějak fungovalo divně, až to budeš někde zkoušet, tak se to dá seřídit. Jednoduché seřízení táhla ...
Dá se to nastavit tak, že to povolí v okamžiku, kdy spojka již zabírá. Jde o úhel pedálu spojky, kdy to povolí, nic jiného. Když se to přežene, máš problémy se rozjet i na rovině a zaparkovat je potom docela legrace (zkušenost :-), když je to málo, povolí to moc brzo a couvne to. -
"-- skrytý --" 23.11.06 21:54
« Re: Outback x Forester
Albi: "Prostě když stojíš v kopci na brzdě a vyšlápneš spojku, můžeš sundat nohu z brzdy. Z kopce to nefunguje, je to schválně."
No, neviem ci schvalne, niekedy by sa to hodilo aj z kopca, ale podla toho ako to je navrhnute, si myslim, ze by bolo dost komplikovane to prerobit aby to fungovalo aj z kopca. -
"-- skrytý --" 23.11.06 21:19
« Re:
Ještě upřesnění, 2.5 je přeplňovaný, ale jen "lehce" (1997+ 110kW, 1999+ 115kW, 2004+ 121kW), Hill-Holder i redukce má (s manuálem). Převodovky s redukcí se dělaly ve dvou verzích, lišily se převodovým poměrem redukce (a asi dalšími parametry, snad stálý převod). Například Legacy 2.0 mělo 1:1.44 a 2.5 1:1,2, Forester má 1:1,44. Snad nekecám. Samozřejmě čím více, tím lépe :-)
Jinak mi kdysi u Freye říkali (byl rok 2001), že všechny turbo-verze Subaru mají i zadní samosvor, nevím jak právě ten 2,5 do r. 2003 v Legacy, ale v současném modelu má samosvor vzadu až 3,0 nebo právě Outback s Foresterem. U Imprezy sa to týká GT/WRX a výše. Já bych jím také nepohrdl, ale bohužel ...
---
s tím turbem jsem kecal, viz výše a dále. sorry za mystifikaci ... 8) -
"-- skrytý --" 23.11.06 21:09
« Re: Re: Outback x Forester
Allesio: Goodyear UG7 205/55R16H, vypadají pěkně, na suchu jsou tiché, jsem zvědav na záběr na sněhu. No, stejně nebudu moct srovnávat. Mezitím jsem někde zaslechl, že jak se trochu sjedou, nic moc. Nevím.
Už aby konečně přišla ta zima, chci sníh !!! :-)
S tím Hill Holderem, škoda že se do modelu 2004+ nedává, docela mi chybí, u starého Legacy jsem ho měl. Frajeřinka pro slečinky ... ale líbilo se mi to :-) -
"-- skrytý --" 23.11.06 20:31
« Outback x Forester
Také bych přispěl. Ono se tu asi nikomu nechce se moc rozepisovat :-) No, jen stručně:
Outback je větší a komfortnější, jako model je to ten "vyšší" a tedy dražší. Je postaven na Legacy, zvýšená světlá výška na 20cm, trochu větší nárazníky a oplastované spodky dveří, prahy a lemy blatníků. Plasty jsou lakované, takže se mohou poškrábat. Toť v zásadě vše. Zbytek dílů je shodný s Legacy, což může být výhoda při shánění něčeho z vrakoviště apod.
Motory se do tohoto modelu dávaly 2.5T 115kW a 3.0 154kW, k 2.5ce byl manuál 5-ti kvalt s redukcí 1:1,2, šikovná věcička ta redukce. Alternativa je automat, 4-kvalt, žádná redukce, 3.0 je jen s ním.
Forester je kratší, menší rozvor a tudíž trochu méně místa hlavně vzadu. Ale zase je vyšší, sedí se tam výše a je takový více off-roadovější a drsnější. Ta drsnost je spíše pocitově, světlá výška je podobná (asi 19cm), styl oplastování je stejný (líbilo by se mi provedení s černými, nelakovanými nárazníky - nepoškrábou se, resp. není to tak vidět), možná díky menším převisům a rozvoru je v terénu nepatrně obratnější.
Motory se tam dávaly 2.0 92kW (90kW ročník 1998) a 2.0T myslím 125kW. Ten atmosférický motor je s 5-ti kvaltem s redukcí myslím 1:1,44.
2.0T byl s pětikvaltem bez redukce, další varianta je 4-st automat.
Motor 2,5 se do evropských verzí bohužel nedával, ale občas se dá sehnat nějaká amerika.
Jinak obecně motory i převodovky jsou stejné pro oba modely. Pro oba platí, že mají Hill-Holder (myslím), spojkový pedál táhlem blokuje brzdový okruh. Prostě když stojíš v kopci na brzdě a vyšlápneš spojku, můžeš sundat nohu z brzdy. Z kopce to nefunguje, je to schválně.
Pokud jde o 4x4, s manuální převodovkou jde o stálou čtyřkolku se 3-mi diferenciály, mezinápravový je u všech Subaru (Impreza a výše) samosvorný, tedy lamelová spojka která se při prokluzu sevře. Forester i Outback mají samosvorný i zadní diferenciál, zatímco u Legacy a Imprezy to platí až u těch nadupanějších verzí. Pozor ale, nejde o plnohodnotnou uzávěrku, snese to jen něco, specielně ten zadní. Je to spojka a prostě při větší námaze proklouzne.
Automat funguje na jiném principu, přesně nevím, ale automaticky se tam přiřazuje zadní náprava. Něco už tady v diskuzích o tom bylo ...
Jinak mě osobně se starý Forester moc nelíbí, dal bych přednost Outbacku, ale ten se hůře shání, především s manuálem. Vím to moc dobře, chtěl jsem jej. Naopak nový Forester II (2003+) je moc pěkný, do toho bych šel hned.
Pokud jde o problémy, Subaru jsou jedny z nejspolehlivějších aut, ale samozřejmě záleží na štěstí a také předchozím majiteli. Četl jsem o nějakých problémech se spojkami u 2,5 verze a také motory. Snad je to lepší než u předchozí 110kW (do r. 1998) verze tohoto motoru, kde odcházely těsnění pod hlavou a nebyla to legrace. Viz např. www.carsurvey.org.
Nějaké informace a technické parametry se dají najít na :
[odkaz]
[odkaz]
No, to jsem se rozkecal, a to je jen stručný úvod :-) Doufám že to pomůže k tomu, že budeme mít mezi sebou dalšího Subaristu. Neváhej a běž do toho, zima je skoro tady !!! :-) A se Subaru je teprve ta nejdrsnější zima a sněhová kalamita zážitek ! -
"-- skrytý --" 23.11.06 18:13
« Bez nadpisu
H6 malo v mojom pripade len automatiku a ten ich VDC a neviemco system. Na 2,5 si fakt nespominam, tusim bol hillholder a redukcia.
Forester mal zadny lsd a tvaril sa ako Impreza.
Celkom si ma prekvapil otazkou, uz zabudam vybavy inych verzii ako GT/WRX :) -
« Bez nadpisu
Ano komfortu urcite, take mensi odpor vzduchu pri cestovani po dalnicich, proste je to auto vice pro pohodli nez forester. Koroze se neboj, Subaru má navíc na proreziveni mylsim 12 let zaruku. Outback ma podle me take vetsi kufr a vice mista na zadnich sedackach, uvnitr je forester opravdu docela maly (relativne) -
"-- skrytý --" 23.11.06 11:00
« Bez nadpisu
Forester je viac offroad a uzitkovo ponaty. Motory z toho obdobia 2,0 a 2,5 su slabe na tie auta, pretekar nebudes. Ten turbo je osekana verzia z GT. Slabina je celne sklo, ktore ma blby uhol a ked prileti kamienok, je velka pravdepodobnost, ze praskne. Nad 200 je aerodynam hluk dost pocutelny.
Outback a 3,0 je fajn, velmi sa mi pacil. -
"-- skrytý --" 22.11.06 22:57
« Forester vs Outback
Ahojte. Su tieto dve auta zrovnatelne? Da sa povedat, ze Outback je vacsi Forester?
Hladam rok vyroby tak 1999 - 2000, vo Forestrovi som videl 2l motor, 90kw a 125kw (turbo), u Outbacku som videl nejake 2,5l a 3l motory - maju nejake slabiny, resp. ktora motorizacia je adekvatna pre tie rocniky?
Na co si pripadne davat pozor (slabiny uz musia byt zname). Ako su na tom s bezpecnostou? (videl som, ze mavaju aj bocne airbagy).
Pravdu povediac, tieto auta som donedavna vobec nepoznal, clovek ich u nas nevidi ... a ked tu citam toto forum, tak pocujem len same chvalospevy, hm...
Diky.
555> už si zkontaktoval človeka co má D2 Racing ?
-------------
Impreza WRX 2005 //změny od serie - odklon v předu i zadu -1"30 , přední a zadní lamelový samosvor , prodrive kit na 265 koní , tužší stabilizátory na obou nápravách .