Alfa Romeo
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Alfa Romeo
magic: skvělé, stěstí v neštěstí. Doufám, že Tvá Alfice není nijak poznamenaná prožitým stresem a že se třeba potkáme 1. července na ARC Tour
chemic_ali: párkrát už tu o tom šla řeč. V6 TB je o něco (málo) slabší než V6 3.0 24V a tudíž i než 2.0 20V ve Fiatu. Je to ale sladký motor, s krásným zvukem a neskutečnou chutí do otáček. Výhody: nižší povinné ručení, máš něco extra (dvoulitr šestiválec turbo jinak široko daleko nenajdeš) a (asi) i snadné "ladění", což je ovšem podle mého zbytečné. Nevýhody: méně běžný motor (o něco horší shánění dílů, ale není to tak zlé) a v městském provozu to není úplně ono (v nízkých otáčkách než zabere turbo je sice kultivovaný, ale moc netáhne). -
"-- skrytý --" 27.05.06 23:32
« Re: AUTA
Dobrá zpráva (tedy jak pro koho)!!! Moje AR 155 Q4 nalezena!!! Dnes v 15:18 jsem nalezl v Ketnerově ulici v Praze 5-Stodůlkách své oplakané auto za významného přispění nejen alfaklubu, ale také tohoto fóra - zejména velmi významě pomohli Zachs a HGT, a Jirka z fiatbravofóra - a tím pádem mají u mne slíbenou odměnu. Tudíž je žádám, aby se ozvali! A zároveň strašně moc děkuji všem, kteří se jakýmkoliv - byť třeba neúspěšným - způsobem na "pátrání" podíleli. Díky všem, které to vůbec zajímalo, kteří se třeba jen dívali kolem sebe víc, než bylo nutné. Je fantastické vědět, že jsou mezi námi ještě lidé, kteří nejsou lhostejní a kteří hasí i to, co je momentálně nepálí. Upřímné díky.
A doufám, že tuto službu nikomu z vás nebudu muset splácet, protože se vám to zkrátka nestane. Ale kdyby přeci jen - pomohu samozřejmě rád! -
« 147 Sport
mam novú Alfu 147-Sport, som zatiaľ maximálne spokojný, je to naozaj radosť z jazdy, trápi ma všake vŕzganie plastu na dverách od kufru, dá sa s tým niečo robiť? Druhá vec je zadný blatník, kde sú odhadzované predným kolesom (17´)kamienky a cca po týždňovom jazdení som tam mal na dvoch miestach už obitý lak, riešil som to nalepením ochranných fólii, je to "slabosť" 147? Má s tým tiež niekto problém? Ď -
mam alfu 156 2.4 JTD a je tam automaticka klima....kdyz nastartuju tak se mi pokazde hnedka zapne....poradte prosim jak to vypnout....uz me nekdo radli takovej silenej postup s koleckam od foukani a s klicem ale to funguje tak do druheho startu....chci si klimu pustit kdyz chci ja a ne kdyz chce ona :) -
no je to nazor kazdeho ale co jsem slysel od jednoho znameho ktery ma komose ktery dela v Alfe Romeo a byl v Italii na nejakych predvadecich testech jak pracuje v italskych autech Sellenia,tak uz bych jiny olej nez Sellenii nedal...pry je to az neuveritelne jaky mela ta Sellenia vysledky...ty oleje jsou delane primo na ty motory....rjak jsem uz psal...rozpousti co maji a nerozpousti co nemaji... -
« OLEJE
Asi o mesiac budem menit rozvody a aj olej a uvazujem jedine o Castrole
K olejom mam svoj nazor kazdy vyrobca odporuca ten alebo onen olej a ked si vsimnete aky olej odporucaju francuske,talianske atd. automobilky tak som presvedceny ze keby sa ten Castrol robil v Taliansku tak by ho tiez odporucali. -
bylo mi receno ze plna syntetika nedela JTDcku dobre...dal jsem tam Valvoline a muj servisak mi dal za usi....at tam nedavam jinou znacku nez Valvoline...povidal ze Valvoline je dobra znacka ale ne do itala a kdybch tam dal plnou syntetiku tak by to pry bylo jeste horsi... -
"-- skrytý --" 24.05.06 16:25
« olej
ahoj magicu,
mam 1.9 jtd 105k a chtel jsem se zeptat, jak moc je vazne, kdyz obcas mam pod turbem (intercolerem?) na zemi skvrnku od oleje. velikosti asi desetikoruny.
jinak oleje nijak rapidne neubyva.
a mam ted pred vymenou oleje. ted je tam 5w30 a chci tam dat 5w40 total9000
spoustu radobyodborniku mi ale rika, ze tam ma byt 10w40 tak nevim, jestli muzes, porad prosim, diky -
« Alfa Romeo 1,9 JTDm má 200 koní, naftové orgie začínají
co říkáte na tohle? nemáte někdo další info,zda je to dvoustupňovým přeplňováním o kterém Alfa mluví již delší dobu??
Alfa Romeo 1,9 JTDm má 200 koní, naftové orgie začínají19.5.2006 - AutoRevue.cz
Italská automobilka Alfa Romeo si přichystala pro modelový rok 2007 opravdovou lahůdku pro příznivce naftových motorů. Do svých modelů 159, Brera a GT totiž nasadí naftový čtyřválec s přímým vstřikem paliva Common Rail o objemu 1,9 l s výkonem 147 kW (200 k), což z něj dělá krále naftových motorů s objemem okolo dvou litrů. Výborná je i hodnota točivého momentu - až 360 Nm.
Alfa Romeo však tímto nekončí. Pro zájemce o větší naftový výkon bude k dispozici inovovaný agregát o objemu 2,4 litru, který bude naladěn z nynějších 147 kW (200 k) na 165 kW (225 k). Motor bude dosahovat točivého momentu 400 Nm. -
« Vaha vzduchu
Caute Alfisti
Mam AR Sportwagon 1.9 JTD 85KW a budem potrebovat vymenit vahu vzduchu ( nad 3000otacok to nejako prestava tahat) a potreboval by som poradit aky typ by som mal kupit pripadne od akeho výrobcu.
Ako sa prejavuju problemi s tou vahou ? Mal by som ist na diagnostiku a tam mi to zistia ?
Niekde som cital ze aj ked kupim novu vahu moze byt chybna co potom?
Budu mi to robit v servise tak dufam ze to nezmrvia -
"-- skrytý --" 20.05.06 20:27
Omyl, GTV 3.0 24V a Coupe 20v Turbo mají navlas stejných 220 koní. Jenže zase narážíme na to, že koně motor nedělají a motor nedělá auto.
Coupé: motoricky jednoznačně lepší, motor je pružnější, má menší spotřebu paliva a auto je mnohem prostornější a má dost slušný kufr. To je dobrý. Ale podvozek je dost mizerný, odpružení průměrné (taková Delta HF měla sice stejný podvozek, ale podstatně lepší odpružení, který to umělo eliminovat).
GTV 3.0 V6 24v motoricky nestíhá, to je fakt. Nejde jen o to, že stovku dělá za 6,7s a Coupé za 6,2, ale hlavně o pružnost a průběh momentu. Dobrý turbo holt ničím nenahradíš...Ale podvozek GTV je naprosto fantastický, je mnohem jistější ve vedení stopy a tam, kde jde Coupé už bokem do kelu drží GTV jak přibitý. GTV je neutrální, kdežto Coupé je setsakramentsky nedotáčivý při akceleraci a dost divoký při decelaraci. GTV je taky o dost tužší, zato člověk * dře o zem a do kufru se vejde tak svačina. GTV je provozně dražší, díly jsu dražší. Brzdy mají stejný, ventilace u obou stojí za starou belu.
Spolehlivost je srovnatelná, bohužel 20v motor už není takovej nářez jako byl božský 16v, ale i tak je to dobrej motor. Coupé 16v má lepší motor než 20v, ale zbytek auta je u 20v lepší (hlavně brzdy a klima).
Takže můj tip: GTV s motorem 2.0 Turbo 20v z Coupé... :) -
wolff 19.05.06 17:28
Já ybch volil Coupe v poslední verzi s 2,0 turbo.
Mělo to 164 kW, což ta Alfa ani s nëjsilnějším motorem nemá.
Další důvod je ten, že je Coupe dalek víc prostorné a celkem komfortně na to, že je to Coupé odveze 4 lidi a to má ještě 280 l kufr, tedy větší než Fabie a stejně velký jako Punto.
AR GTV je hezčí, ale asi krapet náročnější na údržbu... -
« Magicova alfa
Je mi to skutocne strasne luto.
Rozmyslam, co vsetko by sa dalo urobit... snad skusim poslat dotaz na AR kluby v Madarsku a v Chorvatsku. V Chorvatsku chystaju teraz velku stretavku 4.6.06.
Samozrejme budem si este lepsie vsimat vsetky okoloiduce alfy....
L. -
"-- skrytý --" 16.05.06 10:35
:cry: :'-( :'-(
* co se to deje??? Uz na Alfaklubu nekdo psal, ze mu slohli AR 75 1.8Turbo na Brnensku a ted Tvoje Q4???
Co s tim chtej delat proboha? Rozrezat to nekde na vrakaci???
Za to by se mely sekat ruce!!!
Romane jestli muzu nejak pomoct (obvolavat nebo objizdet vrakace, ci cokoliv podobnyho) tak se ozvi!!! -
"-- skrytý --" 16.05.06 10:23
PROSÍM VŠECHNY ALFISTY NALÉHAVĚ O POMOC PŘI HLEDÁNÍ AUTA - V NOCI Z 15. 5 NA 16. 5. 2006 BYLA ODCIZENA STŘÍBRNÁ ALFA ROMEO 155 Q4!!! Na zadním pravém blatníku měla cca 30 cm šrám od parkování, jinak se jedná o jedinečný kousek, nikdy nebouraný, v perfektním technickém stavu. Nové pneumatiky Ceat Tornado, nové přední brzdy OMP (vrtané a frézované kotouče), při ubrání plynu trochu syčí, modré hadičky Samco na turbu, kovaná kola Speedline s 24 malými šrouby na obvodu, mezi řadicí pákou a ruční brzdou byly přepínače tlumičů AUTO/SPORT, interiér mavěšedá kůže kombinovaná s tmavou látkou. Jedná se o jedinečný kus v ČR. Každou informaci vedoucí k nelezení auta odměním!!! -
« Vaha vzduchu
Caute Alfisti
Moje JTD mi nejako zacalo vednut nad 3000 otacok a s urcitostou budem musiet menit vahu vzduchu.
Moste mi poradit od akeho vyrobcu su najlepsie a kolko asi mam pocitat ze to stoji Dakujem.
DANO: v tvojom okoli nepoznaju nikoho co by sa chytil na ten tvoj motor. -
Mr.Murphy_ 13.05.06 09:08
Ahoj všichni, pro potřeby alfaromeoclubu překládám takového nákupního poradce pro ojetou AR147. V podstatě už to mám, ale potřeboval bych pomoci s následující pasáží:"Suspension has a number of areas to check these are the upper wishbone(image) which can have play at either end and may manifest itself as a creak coming from behind the dash these cost about Ł30 each, the rear suspension rear arm bushes wear as do the bushes in the rear hub(image), again these are not expensive the bush costs Ł5 and the arm costs Ł27 there will often be uneven tyre wear associated with worn suspension bushes and this is usually on the inner edge of the tyre. There may also be creaks coming from the front anti roll bar on older cars and to rectify this you will need a new anti roll bar at about Ł60 for the part." celý text je na [odkaz] Až ten text budu mít, ještě ho dám majitelům 147 k připomínkování a pak to i s jejich komentáři dám na www.alfaromeoclub.cz. Tak díky za pomoc, pro člověka s technickou erudicí a znalostí angličtiny je to práce na 10min, tak pomožte dobré věci ;-) -
« Re: Re:Dano a Magic
Mozem len potvrdit tvoje slova Magic
Mne zacal servis na Alfe robit moj dobry kamarat ale po par podrazoch som zacal chodit do servisu Jarovi Krajčimu (pretekar do vrchu) jeho mechanici sa rýpu v jeho pretekarskej formule a Audine a popri tom opravuju aj auta [odkaz]
Zatial mam 100% spokojnost
DANO ak nenajdes niekoho v tvojom okoli tak ti dam kontakt na nich a mozes im zavolat . -
tak to musim potvrdit...a ani autorizovany servis neni vyjimka...treba BOSCH...tak tam mi rekli ze musim koupit novy intecooler....a nakonec jsem zjistil ze to vubec nebyl intercooler ale skocene rozvody...chce to nekoho kdo tomu rozumi.....jinak v autorizovanem servisu nesjou opravari ale "vymenovaci" -
"-- skrytý --" 12.05.06 09:13
Bohužel na Slovensku neznám nikoho. Ale jednoduchá obecná rada - tyhle auta nejlíp "sedí" závodníkům, takže zkus různý dílny, který se věnují závodům či soutěžím. Nebo mrkni na diskusi www.alfa-romeo.cz a třeba ti někdo poradí.
Na druhý straně musím říci, že přístup "tvého dvorního" mechanika je naprosto profesionální a měl bys jej ocenit, protože se bezhlavě nepouští do něčeho, u čeho si není jist. U nás v Česku je to většinou tak, že všichni o sobě prohlašují jak nic není problém, všechno umí, všechno znají, všude byli stokrát a pak zkurví na co sáhnou. -
no auto mam odstavene v trnave...ale aj tak som momentalne v prahe...
ono mne je v podstate uz jedno kolko zaplatim za opravu ci 30 tis. alebo 60. tis. , len nech to je poriadne urobene...proste rozobrat motor a znova ho zlozit chce cloveka ktory tomu aj rozumie.
Napriklad udrzbu mi tiez robi neautorizovany servis...ale pytal som sa toho cloveka ako je na tom, teda ci by vedel opravit motor tejto alfy...a ked mi zacal rozpravat ze taky motor nemal rozobrany a ze by si musel zadovazit vykresovu dokumentaciu tak som len "gulal" ocami...Ale vraj ma za sebou rozobranych uz niekolko desiatok ba az stoviek motorov ford, skoda...Sice by to vyslo lacnejsie dat to opravit takemuto servisu ale aby maturoval nad tym motorom tak to nie... -
magic to auto pozeral majitel servisu a predajne Fiat v Trnave...mal som pocit ze je odbornik a ze Alfy pozna...nakolko mal tiez Alfu 156 JTD.
Nevies mi poradit na ktory servis sa obratit na SR a na akych ludi co sa vazne vyznaju v Alfach a mali by zmaknute tieto motory?Nerad by som to daval nejakym fuserom aj ked si hovoria ze "autorizovany servis". -
"-- skrytý --" 10.05.06 17:47
dano: jde, ale je to prasárna, která nevydrží. Je potřeba vzít manuál a zúhlovat to pořádně včetně přesahů. Jinak je to na nic a zase se to vysype.
HAROUS: hele, a zkusil jsi jestli je opravdu závada jenom v tom spínači nebo někde cestou? jestli jde k těm budíkům proud? Co když je vada u Borlettiho a ne u Bosche? Co když je v tom to čidlo nevinně (máš už druhý, ne?) Já dělal podobnej pokus se dvěma 155 2.0 16v TS a obě okamžitě signalizovaly správně (při nákupu upustíme litřík oleje a hned se vidí; pokus za 350 ,- Kč, akorát se člověk trochu zasere).
Jedna akorát už rok tvrdí, že je debimetr někde a pořád jezdí jakoby nic... A pak se v tom vyznej! -
"-- skrytý --" 10.05.06 11:15
« Re: Re: Re: razeni zpatecky
Nevim jak to presne funguje, ale ty svetla by mel spinat spinac umistenej v prevodovce. Takze spis obracene - kdyz se nerozsviti, tak ta zpatecka neni zarazena v prevodovce na 100%. Myslim tim, ze nedoslo k pohybu hridele, ktera by sepla ten spinac. A v tom pripade to muzou byt ty lanka nebo tahla. Ale cert vi jak je to v tech prevodkach delany...
Takhle mi prijde ze vlastne ani nevis jestli v ty prevodovce za neco tahas. -
magic...vidim ze sa vyznas...este mi porad ci je mozne kluku vymenit aj bez uplneho rozobrania motora?
vraj za istych okolnosti to ide aj s motorom v aute...nejak zboku to rozobrat, vytiahnut a dat novu kluku?
cas na rozobranie a spatne zlozenie motora (uplne rozobranie pri vymene kluky) sa pohybuje okolo 18 hodin?...je to spravny udaj? -
"-- skrytý --" 10.05.06 10:48
« Re: razeni zpatecky
Co tem autum proboha porad delas? ;-)
Je to divny, kdyz ti fofrklacek zapadne a je tam neutral... Rozsviti se pri tom couvacky? Spinac couvacek by mel byt v prevodovce, ne na fofrklacku. Podle toho by si moh poznat jestli je problem s tahlama/lanovodama nebo prevodovkou... -
« razeni zpatecky
.mam AR 156 2.4 JTD a mam problem se zpateckou......nejak mi nejde zaradit...nejdriv to bylo jen obcas myslel jsem ze je to nahoda ale ted je to cimdaltim casteji....proste tam dam zpatecku a mam tam neutral...nedela to zadnj divnej zvuk ani nic jineho....jen tam poste neni vsechny ostatni rychlosti jdou radit vpohode....nevite cim by to mohlo byt? -
"-- skrytý --" 10.05.06 09:30
« Olej
Dnes sem menil olej na 155 2.0 16V TS. kdyz byl motor bez oleje, tak sem si vzpomnel, ze vyzkousim cidlo hladiny oleje. Nevim jak to pan Bosch dela, ani me to neprekvapilo, ale podle AlfaControlu bylo vse OK. :*)
Takze :!:
Kontrolujte olej na merce a nezapomente, ze kontrolka je pouze doplnkova informace. Pak ty motory nemaj vypadat, kdyz lidi cekaj na doliti oleje az se jim rozsviti kontrolka... >:-[] -
"-- skrytý --" 09.05.06 23:35
Brousitelnost kliky je daná: 1. její tvrdostí 2. materiálem 3. předsepsanými úchylkami a dodávanými pánvemi. Klika je na zadřeném TS 16v prakticky vždycky zkroucená a míře vydření neodpovídá ani rozměr dodávané pánve (uložení by bylo moc tenké). Fiat dodává zlevněnou náhradu, cena opravy motoru potom vychází kolem 50.000 Kč. Výrobce zkrátka s touto možností nepočítal (protože na TS 8v se to nikdy nikomu nestalo).
Vysokootáčkový motor TwinSpark s podčtvercovou charakteristikou je stavěný s ohledem na minimalizaci momentu setrvačnosti a proto je jeho klikový mechanismus výrazně lehčí než třeba na těch Lanciích (nadčtvercové silové motory s velkým momentem v nižším a středním pásmu otáček). Tím pádem má vyšší měrný výkon při nižší měrné spotřebě paliva, ale nevýhodou je menší robustnost konstrukce (s TwinSparkem odejdou 2 lidé, s Lanciáckým čtyřválcem nehnou 4). Spousta motorů je ještě mnohem víc odlehčena právě kvůli výkonu (Cosworth, M-Power, AMG, atd.). Takové motory se nezřídka ani nedožijí 100.000 km.
Je vidět, že ten člověk nemá s těmito auty asi moc zkušeností - ta klika je za cca 36.000 Kč jako zlevněná náhrada. Mám pocit, že původní cena byla kolem 50.000. Mimochodem - na tu Lancii turbo 16v stojí 72.000 Kč.... -
magic tu spominal ze na TS nejde kluku vybrusit...
o tej kluke som pisal par stranok dozadu ja
ako to je mozne ze nejde vybrusit?...ten typek vo fiate vravel ze za istych okolnosti by sla...pokial som na tom dlho nesiel...od casu ked to "prdlo"...
samozrejme schematicky viem ako motor pracuje, no odbornik nie som...objasnite mi termin "vybrusit kluku" a co sa vlastne s klukou stalo ked ju treba vymenit resp. vybrusit?
tu cenu novej kluky mi odhadol na zhruba 25 000 Sk...tu sa spomina 35 ale Kc,
Vy co sa do toho vyznate...neviete o nejakej kluke z nejakej buranej alfy ktora by ma vysla nie tolko vela prachov? -
« AR 156
Zdravim priaznivcov AR
Mam trochu problem s prednou napravou, pri prejazde cez nejaku jamu alebo nerovnost sa mi ozýva nepríjemný buchot
Vymenili mi silenbloky a tycky stabilizatora a ten hnusny zvuk sa ozyva stale. Ze treba vymenit aj gumy stabilizatora.
v servise mi tvrdia ze gumy stabilizatora sa daju menit len s celym stabilizatorom. Je to tak ?
Comi moze este sposobovat ten zvuk ?
Dakujem -
« to magic
no auto po prudkem pridani plynu poradne kouri....o motor zabira na plno jen obcas...slapnu na plyn a pomalu to leze nahoru a najednou to zabere ale jen na chvilku,pak to zase jede utlumene....a pak to treba zase zabere.....je to jako kdyby turbo spinalo proste jen kdyz se mu zachce....