Alfa Romeo
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Alfa Romeo
-
« dobry servis neznackovy v praze
poprosil bych o pripadne tipy na dobry neznackovy servis v Praze, schopny udelat za slusnou cenu komplet rozvody a prohlidku 147 1.6 TS. (ze kolik tisic se tak rozvody delaji?)
..svagrove tohle auto poblaznilo hlavu,a sla ho temer obratem koupit..ale je z velkeho bazaru,tak ji chci usetrit pripadneho zklamani ev. amoku
diky moc vsem! -
"-- skrytý --" 26.06.06 21:45
« Richie-HK
Poradím ti, pokud je to ještě aktuální. Tam co jsem ti už jednou radil (tuším tobě) na zhasnutí té kontrolky airbagu. Já tam byl minulý týden. Komplet za asi 900,-(vypuštění,vyčištění,vysušení,napuš… oleje a media). Auto Servis Toman Žamberk. Na počkání asi za 3/4hodiny. -
« To Richie - HK
"lehkej kovovej cinkavej zvuk pri teplem motoru": podobný zvuk mi dělal můj V6 2.0 TB. Byla to vačka a zdvihátko ventilu, i když mě taky strašili pístním čepem. Nakonec to nebylo tak hrozné...
Kvůli tomu původnímu podezření jsem taky koupil celý náhradní motor (ze 164 V6 Turbo), který teď nepotřebuju. Kdyby měl někdo zájem, je k mání v Brně... -
« Bez nadpisu
mam problem...mam AR 156 2.4 JTD...a porad se mi z motoru ozyva divny vuk ....servisak povidal ze to klika neni,ze kdyby to byla,tak sezere vyucak...pro jistotu se na ni pry podiva-jen kvuli me,ale tvrdi ze to klika neni....rikal cosi o cepu na ventilu.....nevite nekdo?.....je to takovej lehkej kovovej cinkavej zvuk pri teplem motoru.... -
"-- skrytý --" 22.06.06 20:13
« kejml
Díky za nabídku kol. Už mám půjčené origo 15". Teď je jen obuju. Dneska se byl kámoš taky se 156 s 18" kolama ptát a řekli mu ani náhodou. Tak snad projdu. Mám ji celou v tuningu, ale téměř vše v originálech s homologací TUV. Cadamuro, Lester, HP RAID,..... -
"-- skrytý --" 19.06.06 20:45
« magic
Nic se neděje. To já jen tak, aby řeč nestála. Teď budu radši, když to bude tak za tři týdny (tedy pokud už to nemá hotový). Měl jsem výdaj s chladičem, diagnostikou.......... A to mě ještě čeká STK, na který nevím jak s 18" kolama projdu a sraz ARC Tour. -
"-- skrytý --" 19.06.06 20:42
« magic, kejml and spol.
Rada všem. Tak jsem se v neděli hecnul a rozčalounil sedačku, abych rozlousknul problém se stále se rozsvěcující kontrolkou airbagu a mazání sporadické chyby. Po slušném hlavolamu jsem se dopracoval k tomu, jak demontovat airbag v sedačce a dostat se ke kabelu k němu. Příčina závady je v konektoru, který vstupuje přímo do airbagu a má asi už po těch letech vůli od neustálého nasedání do sedačky (Sportpack1). Po dnešním napíchnutí na diag. to stále hlásilo chybu a po několikerém zamrmlání s konektorem ejhle a bylo po problému. Nicméně preventivně vyměním ten kabel za nový. Cena nic moc (asi 1500,-). Ale přece jen jde o airbag. A samostatný konektory se svorkovnicí se neprodává. Ještě, že už vím jak na to. -
"-- skrytý --" 16.06.06 23:23
« Re: magic and spol.
Já teda zase musím popět chválu na OMP: na 147 TS stojí vložka filtru 1771,- Kč a musím říct, že kvalitativně mi přijde líp udělaná než třeba Sparco (např. měkčí a mnohem přilnavější boční guma, výraznější blow-projev u turbomotorů), o KN ani nemluvě (Green nemohu posuzovat), které jsou dražší. Výkon posoudit nemohu, protože čtyřkola se brzdí dost blbě.
A když už tady opěvuju OMP, tak přední kotouče Racing s děrováním a drážkováním na 147/156 TS 2.0 vychází na 5.876,- Kč/pár vč. DPH a destičky Racing na 2.723,- Kč (1.378,- Kč Road&Sport). Zaručený součinitel tření min. 0,46 v rozsahu teplot 150-950 °C. A to vše pod cenou dílu ve značkovém servisu... -
"-- skrytý --" 16.06.06 21:07
« magic and spol.
Mám problém s airbagem sedačky řidiče. Rozsvěcela se mi kontrolka se sporadickou chybou tak dvakrát do roka a teď to hodilo chybu nesmazatelnou. Mám asi v háji buď airbag, rozspojený (pokud je) konektor mezi sedákem a opěrákem zevnitř sedačky nebo rozpůlený kabel. Jak mám vypreparovat airbag sedačky nebo rozčalounit sedačku? Nikde mi nikdo doteď nic kloudnýho neporadil. Nikdo neděláte opravy bouraček a výměny airbagů? Potřebuji vědět jen jak na to. A za kolik se dá sehnat SP-1 sedačka řidiče nebo jen airbag sedačky?
magic: co hadříky, stále nic? -
« Filtre
to:Mitsi & to: limach
K&N filtre mam aj v 147 a aj v 156. Po namontovani bol citelnejsi rozdiel v naraste vykonu v 147 (subjektivne). Je pravda, ze v pribalovom letaciku boli instrukcie k intervalom udrzby, resp. cistenie filtra tak, ako je to uvadzane na tej www stranke od limacha. Ale na www stranke predajcu, kde som to kupoval ja, je uvedene, ze filter je nutné vycistit az po vytvoreni 3 mm hrubej vrstvy spiny, co znamana ze az po odjazdeni 80 000 - 160 000 km! a to sa mi zda trochu divne. O obmedzeni zivotnosti tam zmienka nebola. Na 147 som s filtrom najazdil uz asi 13 000 km a mam pocit, ze ho bude uz treba vycistit. Zda sa mi, ze 147 stratila trosicku na vykone. Tak fakt neviem. Link na predajcu v BA: www.quattroslovakia.sk. Inak zvuk na 147 - 1,6 (105 CV) je po namontovani filtra trosku pisklavy, pripomina mi to zvuk turba :-). Na 156 - 1,8 TS piskanie vobec nepocut, zvuk ale trochu zhrubol. -
"-- skrytý --" 15.06.06 15:36
« Re: ...
asimov: Tak to půjde o netkanou textilii. Tento typ filtrů je stále rozšířenější, ale trochu pozdě - japonští výrobci ho používali už počátkem 90. let. Oproti papírákům je to nebe a dudy. Bohužel ani ony si neumějí poradit s odlučováním vody. Ale na rozdíl od papíráků se ani v případě práce ve vlhku neprotrhávají, nerozpadají a neplesnivějí.
PS: "Olejovanou bavlnu" jsem si pořizoval právě kvůli nasávání (či - lépe řečeno - zabránění nasávání) vodní tříště do motoru při silném dešti... -
« ...
Ale no tak pánové >:D Já jsem zase začal používat látkový (nevím co to je za materiál) filtr bez oleje. Toho materiálu je tam víc samozřejmě jak na nějakém KNku. Průchodnost vzduchu je mnohem lepší než u papíráku. Cena nízká (na GTV 150,-), takže ho jednou za rok zahodím a dám tam novej. -
"-- skrytý --" 14.06.06 21:27
« Re: Filtr KN
Mně je rovněž úplně jedno, co si dotyčný koupí. Považoval jsem za nutné pouze upozornit na to, že existují lepší výrobky za srovnatelné ceny. A jelikož mám dva vozy, přičemž do toho staršího jsem na základě dobré zkušenosti učiněné s K/N volil právě vzhledem ke stáří onoho "téměř veterána" lacinější variantu téže technologie, tedy právě Green, nějaké to srovnání mám.
Ano, technologie je to naprosto stejná, bohužel kvalita odlišná. Pokud jde o čištění, tak údržba Green(-u) je, jak jsem již ostatně zmínil, je značně problematická - shodnost barvy filtrační vrstvy a oleje...
A ještě k těm intervalům čištění: Nevím, ze kdy je ona stránka, na níž je zde odkaz, ale v době, kdy já jsem přešel na K/N (a to ze zcela specifických důvodů, které v daném kontextu nejsou relevantní), znělo doporučení výrobce "dle potřeby". Jelikož se jedná především o to, že filtrační schopnosti bavlněných filtrů rostou se stupněm jejich zanešenosti, ale nesmí se to už negativně projevovat na průchodnosti, tedy výkonu a spotřebě motoru, čistím "podle potřeby", což mi vychází na cca 50 tis. km. Mimochodem: Výrobcem předepsaný interval lhůty výměny orig. filtru z netkané textilie je 45 tis. km...
A je pravda, že Green ztrácí průchodnost rychleji: musím ho čistit po cca 30 tis. km při lhůtě výměny orig. papíráku 30 tis. km. -
limach 14.06.06 18:17
« Filtr KN
to Mitsi: hele je mi úplně jedno, co máš (aspoň teda předpokládám) ve své autě ty. Já psal Maxovi zkušenosti z provozu a to včetně užívání vložky Greenfiltru, protože ho užívám já a s jiným zkušenost nemám. Taky jsem napsal ve svém příspěvku z 14. 6. 2006 12:14 cituji "... např. Greenfilter...", z čehož je ti, doufám, jasné, že uvádím jen PŘÍKLAD. To za prvé.
Za druhé, když už tady neustále vyzdvihuješ vložku filtru KN (a já proti němu vůbec nic nemám a možná je i chloupek lepší), asi by ti neuškodilo si přečíst, co doporučuje sám jeho výrobce a neplácat tady hlouposti. Na stránce [odkaz] si přečti co se tam píše. Kontrola každých 5-7 tis., čištění každých 10-15 tis km, přičemž 15 tis. je maximum, vlivem provozu v prachu to může být mnohem míň. nevím, kde jsi vzal něco o servisu každých 50 tis. km, ale doufám, že to tvé auto zvládlo.
Taky nevím, v čem je údržba vložky filtru KN jednodušší než Greenu? Ten postup je na 99% úplně stejný.
Takže i přesto, že je KN o něco trvanlivější a dovoluje o něco málo delší intervaly údržby, pokud najede nějakých průměrných 15-20 tis. ročně, možná bys ho měl přece jen 2x ročně vytáhnout a nastříkat olejem. -
"-- skrytý --" 14.06.06 16:06
« Re: Koncovka
Nevím, proč by měl procházet olejovou lázní mimo lhůty pravidelného čištění. A bavlněný filtr si určitě nekupuji proto, abych ho 2x ročně vytahoval, čistil a mazal...
Kromě toho je u Green(-u) docela zásadní problém s odhadem správného naolejování: bavlna je probarvená zeleně, konzervační olej je rovněž zelený - a teď babo raď, jak to odhadnout, abych "nedoolejoval" či naopak "nepřeolejoval" (K/N má bavlnu bílou a olej červený...). Kromě toho se raději ani nezmiňuji o kvalitě provedení a přesnosti rozměrů: tady K/N rozhodně vítězí na celé čáře! -
limach 14.06.06 15:37
« Koncovka
Tak v tom ti moc neporadím, mě můj zatím origo výfuk vydrží ještě jednu zimu a co tam pak dám, to sám nevím, ale pokud si 147 ještě nechám, tak asi celý Remus.
Jinak, aby si kolega Mitsi nemyslel, jsou samozřejmě i jiné alternativy vzduchového filtru, klidně KN, to je fuk, já za Greenfilter nekopu, byl laciný a nedělá mi problém ho dvakrát ročně vytáhnout vyčistit naolejovat a nasadit zpět. Jen si nejsem jistý, jestli i KN by neměl občas projít olejovou lázní... -
« Bez nadpisu
To limach:Ja všeobecne vela nejazdím tak tá spotreba 8-9 litrov asi vplíva aj z toho... ináč dakujem za odpoved, ešte by som sa chcel opýtať, na nejakú peknú koncovku k výfuku, originál stojí vyše 4tisc sk čo je dosť, dá sa zohnat aj nejaká neoriginál? Asi aáno len či by mi niekto tu nejakú nedoporučil.Ď -
limach 14.06.06 13:14
« to Max
Ta vzduchová vložka? To jen vytáhneš z plastového boxu, který dole, poměrně těsně nad zemí, vlevo od motoru z pohledu od řidiče, tovární velký papírový vzduchový filtr a nahradíš ho tenkým bavlněným, např. značky Greenfilter zelené barvy. Koupíš ho na netu nebo v tuningových obchodech za cca 2,5 tis. (českých) společně se sadou čištění a olejem ve spreji, který musíš na filtr nastříkat. Životnost garantují 100 tis. km, jednou za cca 8 tis. km ho musíš vytáhnout, vyčistit a zase nastříkat olejem. Zlepšuje to průchodnost vzduchu do sání, o 1-2 koníky ti zvedne výkon a lehce přiostří zvuk. DOPORUČUJI!!!
Já už na podvozku taky sleduju peoblémy. Silentbloky, tyčky stabilizátorů, horní ramena? Myslím, že jste na tom v Blavě ještě dobře, znám to tam, studoval jsem tam >:D Já jezdím denně a převážně po jednom nejmenovaném historickém středomoravském městě :-) , kde neexistují takové highways typu Route 66 jako u vás nebo třeba v Ostravě. Je to samá úzká ulice, styl jízdy 1,2,3 a znova, povrch šílený. Proto taky ta vyšší spotřeba. Ale je fakt, že moje žena to zvládne i o litr líp. Každopádně jezdit po městě za 8-9 litrů jak píšeš, to je pro mě jen utopie a zbožné přání :*) -
« Re: Koupě A147
To limach:Môžem sa aj ja opýtať, som laik, čo znaméná tá vzduchová vložka, kam sa to dáva ačo to asi stojí?
čo môžem čakať od podvozku /športový/? šetrím ho, ale aj tak.Koľko vydržia asi tyčky stabilzátorov, viem, že je to individuálne, na Stile mi odišli asi po 20t km, po zime strašné vrzganie podvozku ale v záruke spravené a ani to neni drahé cca 8OO sk...Pritom fakt jazdím opatrne ale tu v BA je to samá jama...čo sa týka kvality, technicky prevedené excelentne, vrže len umelá hmota na zadných dverách od kufra, ale v klude sa to nehýbe, čiže dôjde sa na to len v prevádzke čiže vo výrobe sa na to asi nedá dôjsť. Spotrebu máš dosť veľkú ja jazdím po BA a mám maximálne 8-9 litrov a to auto má len 4000 km, možno to dosť škrtím... Môžem tam tankovať aj 100 okt benzín? Viem, že do Stila som tankoval a ťahalo lepšie a je aj kvalitnejší. Tie budíky možno máš pravdu, ale teraz sú tam lepšie plasty, pred faceliftom tam boli tie hrbolaté ako v Stile, zle sa to čistilo a teraz sú hladšie..ináč tie isté teraz dávajú do poslednéo faceliftu Stila a vyzerajú tam super ... A pohli sa aj v kvalite spracovania, aj ked sa už čaká na nové Stilo.... za odpovede dakujem -
« Bez nadpisu
ano ostrekovanie je teraz také Golfovské a aj super gumené stierače, ktoré sa prispôsobia sklu a nevržu ako ti obyč hlavne pri nižších teplotách, podvozok má teraz komfortné zavesenie extrasérie, ale ja mám športové, to auto naozaj sedí v zákrutách ako pribité, pritom vôbec neni tvrdé /môžem porovnať napr, so Stilom, ktoré malo komfort, podvozok/ naozaj ten marketing je asi na ho..no, lebo ta auto hravo strčí do vačku všetky Golfy či ich hybrid Audi A3, ktorí majú údajne najlepšie jazdné vlastnosti v nižšej strednej triede, tie sa tak môžu porovnávať so Stilom /neprávom zatracovaným mal som ho skoro krásne 3d3 roky je to dobré auto, len Alfa ja Alfa/ na 147 sa jednoducho nechytajú a ten krásny interiér a športové sedačky, ja by somv tom aute aj býval.... :D -
limach 14.06.06 08:42
« Koupě A147
Tak se konečně dostávám k tomu, abych ti popsal své zkušenosti. Mám právě 1.6TS 120k Progression, koupenou jako novou v únoru 2003. Pokusím se ti odpovědět tak, jak jsi se ptal:
1. Zvukový projev - krásný zvuk už z výroby, dej vzduchovou vložku od Greena a ještě se zvýrazní do vyšších tónů, v tomhle na Italy nikdo nemá
2. Jízdní vlastnosti - to auto je podvozkově a jízdními vlastnostmi dimenzované na 17 kola, na 15, jako mám já kvality podvozku vůbec nevyužiješ, doslova cítíš, jak se Alfa v zatáčkách na patnáctkách nudí a žádá větší kola, příp. přitvrzení podvozku. Každá zatáčka pod plynem je radost, už to někdo psal, tam, kde ti jiné auto se silnějším motorem ujede na rovině, v zatáčkách ho dojedeš...
3. Tlumení nerovností - no, na patnáctkách to ještě jde, ale bacha v zatáčkách na rozbitý povrch našich silnic, auto má tendenci na nich trochu odskakovat, jízda po kostkách, nic moc, ale s tím se musí počítat, na ježdění po městě je lepší Renault nebo Pažout či Citroen
4. Kvalita dílenského zpracování - není špatná, vrzání se objevuje, u mě lehce zejména od zámků dveří a sem tam z přístrojovky a sedadla, občas od rezervy, jak se tře o ten polystyren kolem, každopádně to není tak zlé, jako jsem zažíval předtím u Fiatů
5. Dosavadní závady: nic velkého. Měnil jsem v záruce synchron mezi 2. a 3. stupněm, protože ze dva na tři to šlo přes zuby, po cca 25 tis. byly zkroucené přední kotouče, pak zadní těhlice, jinak nic. Nevím jak na faceliftované 147, ale na starých jsou ostřikovače spíš pro ozdobu. Nad 80 km/h si přední sklo budeš muset umývat hadrem za jízdy, reklamováno 2x, nejde opravit, konstrukční zmetek, žárovky praskají - svítím stále, měním 2 x do roka, přístup k nim (hlavně k obrysovkám) je celkem horor, ale dá se naučit grif. Po zimě ti budou šíleně vrzat silentbloky, hlavně vepředu, celkově zavěšení a podvozek na 147 na našich silnicích dost trpí
6. Rozdíly ve vzhledu mezi starou a novou 147: zvenčí přední a zadní světla více protažená, na víku 5. dveří chromová lišta, uvnitř budíky, podle mě to u nové zprasili trestuhodně
7. Dealeři a servisy: obecně - hrůza hrůzoucí, fušeřina, nekompetentnost, mizerný vztah ke značce, já auto koupil v AF Centru Ostrava, po první garančce, kdy mi ani nedolili chladící kapalinu, nenapsali zápis do servisky a ještě pokazili CD Changer, atd. jsem se rozhodl jezdit do Motortecu Brno, kde mi připadnou trochu profesionálnější, ale obecně vzato - vztah dealer značky a zákazník je spíše k pláči. Raději se o Alfičku starej co nejlíp, nerasuj ji a ona se ti za to odvděčí
8. Dávej do ní co nejlepší olej, nepřetahuj výměnný interval a jak píše Magic, důkladně kontroluj olej. Já dávám Valvoline 5W-50 F1 Racing, motor mi sežere za těch 15 tis. km ročně co najedu tak 1-2 dcl, což je až neuvěřitelné, ale jiným klidně 2-3 litry, nespoléhej na kontrolku od pana Bosche
9. Já jsem dobrovolně přešel na 98 oktanů a je to zatraceně znát. Spotřeba klesla tak o půl litru, ale hlavně je motor mnohem pružnější a jde líp do otáček. Na dlouhé štreky jezdím tak za 7,5 - 8,5 litru podle stylu a terénu, ve městě od 10,5 do 13 litrů podle provozu a klimatizace. Jo, klima dost užírá na výkonu, je to znát hlavně při rozjezdech. Obecně není 147 dálniční auto, točí hodně otáček, což není na dlouhé štreky zase až tak vhodné, 6.stupeň podle mě citelně chybí, to auto by to zmáklo jako nic. Ale i na dálnici se s ní dá jet pořádně rychle, mám z mírného klesání rekord tachometrových 220 a auto je furt stabilní.
Neváhej, kup ji novou, jakou si ji zajedeš, taková bude, mě se to myslím povedlo, nikdo mi nechce věřit, že je to jen malorážka 1.6, kámoši tipují dobrý dvoulitr (jsou to ochcáfkáři :-)). Je to, podle mě, nejcharismatičtější auto na trhu. Každý den ráno se těším, až zapadnu do fajn sedadla, popadnu ten nádherný volant a protočím ji (samozřejmě po důkladném zahřátí) na 7 tis. ot., protože to, co se děje mezi 4,5 a 7 tis. ot, je prostě symfonie a čirá radost. To ti dá malokteré auto.
Jinak se ptej na vše, co tě ještě napadne. -
"-- skrytý --" 13.06.06 23:24
« Bez nadpisu
jo a parkovačky :-( praskaj...Všeobecně mi teda příde, že ta starší generace špatně svítí..ale to 156 taky..
sakrish začíná toho bejt nějak moc. Takovy příjemný auto..
Alet oje tim, že alfisti svý auto dobře znaj, a všimaj si věcí, který ostatní neřeší :)
Pak ještě otvírátko skříňky před spolujezdcem..jsem utahoval snad dvacetkrat... -
"-- skrytý --" 13.06.06 23:09
« Bez nadpisu
Stím řazením to nebude tak horký, možná pro ženskou trochu nepříjemný že vyžaduje větší sílu, ale jinak přesný, a hlavně s krátkým chodem spojky.
Jedinou konstrukční vadu u převodového ústrojí vidím ve zpátečce, často se mi stane ,že tam rychlost nezapadne jak má, a na okamžik " přepočítám zuby" potvrdilo mi to už více majitelů. Takže nechat spadnout otáčky a zastavit, a pak začít couvat..což udělá stejně každej rozumnej řidič.
Jinak podvozkově je 147 super, vyplatila se nákladná a konstrukně složítá koncepce obou náprav, kterou v současné produkci budeš jen těžko hledat. Ty vozy který ti ujedou po přímce, hravě dojedesh v oblouku. V kombinaci s dobrými gumami je limit hodně daleko. a za ním se auto chová čitelně, a což je z podivem, více přetáčivě než nedotáčivě. Chybý bohužel 4x4 :(Do zatáček ještě mrštnější než 156, ale to bude hmotností. Motor považuji v tomto objemu za nejlepší co se dá pořídit, nicméně přeci jenom alfě víc sluší 1.8 či skvělý dvoulitr, který je při správném zacházení opravdu fascinující. U dvoulitru je i celá brzdová soustava podstatně, podstatně l=pe dimenzovaná,ikdyž i tak se nemohu ubránit trochu gumovosti. 159 je v tomto uplně někde jinde..
Facelift nepřinesl jen změnu přední masky( pro mě k horšímu) ale i vykonnější JTD, a řekl bych komfortněji naladěný podvozek. Jak se to podepsalo na jizních vlastnostech nepomhu posoudit, jel sem jen pár kilometrů.
Interiér občas vrže, např dneska se mi po cvhilce stání na slunci plasty rozpálily, a to byl teda konzert:) Ale interiér celkově za jedna. Jak řekl Jeremy Clarcsson...krásné místo k pobývaní..
A když se o ní staráš, jak by se ohleduplnej člověk staral o cokoli co má rád, tak nemáš sebemenší problém...
K dokonalosti 147 mi snad chybí už jenom 4x4 a přeplňovanej dvoulitr, či motor okolo 200k...což jsem nikdy nepochopil. Marketing se maj italove od němců ještě hodně co učit.. -
« Bez nadpisu
Ano to autoje funglovka a stále prebieha akcia aj u nás aj v Čechách, ale neni lacná stála 739tisíc, ale je tam výbava zadarmo za nejakých 100t, 5 dverová karoséria, čierna metalíza, rádio s MP3. daždový a pachový senzor, 17 kolesá Supersport, športový čierny textil, alarm s čidlom náklonu, dvojzónova automatická klimatizácia, športové zavesenie extrasérie, ASR, pal. počítač, v podstate výbava Distinctive, ale bez laktovej opierky a tempomatu.., teraz prebiaha akcia 147 rosso 105CVči tak nejak za 599 sk čo je výbava Progresion v červenej a 5D, nemá elektrony :-( /normálne to u nás stojí cc 660t/ u vás v Čechách by to malo bzť tiež. Pozri www.alfaromeo.cz, www.alfaromeo.sk.... Bál som sa spotreby zatial sa zmestím do 8,5l v meste /1,6 120CV/. Predtým som mal Stilo 103 CV a fakt nejaký veľký rozdiel vo výkone nebadám asi vo výšších otáčkach, ale ani v spotrebe, tá je identická.... -
Mr.Murphy_ 13.06.06 20:57
« Re:
Abarth: matka má AR 147 už 4 roky a najeto 91tkm. Jezdí jí to naprosto bezproblémově, při 80tkm byly akorát měněny nějaké díly na zadní nápravě (těhlice?) v ceně řádově 5tis. Kč. Motor si bere 1-2 dcl oleje na 1000km, takže je potřeba to hlídat (a jak už psali lidi přede mnou stává se z koupě ojetiny loterie, protože nikdy nevíš, jak pečlivě olej hlídal předchozí majitel). Ještě bych možná trošku kritizoval převodovku - řazení z 2 na 3 při vytočení dvojky k 7.000rpm někdy může "škrtnout" a celkově bych řazení (alespoň u toho kusu kterým jezdí máti) označil za pouze průměrné... Jinak podvozek je parádní, zatáček se fakt bát nebudeš... No a to přesné řízení - pocity jak ve Ferrari :-! Interiér občas vrzne, ale 100x to vykompenzuje tím, jak je krásný... Podle mě je AR147 charizmatické auto, které člověku dělá radost, pokud mu dopřeje patřičnou péči... Jo a měň rozvody při 80tkm - nevyplatí se zkoušet, kolik vydrží... -
"-- skrytý --" 13.06.06 20:26
« Re:
Hlavní problémy jsou opět s elektronikou Bosch - debimetry, lamdy, protiprokluz, škrticí klapky, atd. sem tam je problém s Alfa Code. To je ale společný všem těmto elektronickým autům a je fuk, jestli je to BMW, MB nebo AR. Pokud máš na novou, neváhej a ber novou. Kontroluj pravidelně olej a budeš spokojenej. U ojetý je trochu riziko, že bývalý majitel byl prase a ten motor bude přidřenej, což se u TS 16v bohužel občas stává (a nelze to poznat). Tady platí, že čím míň km, tím hůř (nad 150.000 je to o.k. - to už pak vydrží všechno). Nová je bez rizika, akorát musíš pravidelně kontrolovat fyzicky hladinu oleje (není spoleh na signalizaci - v tom je asi celý problém) a používat kvalitní mazivo (a chovat se k tomu jako člověk a ne jako prase).
U TS ty závěsy zase tak moc neodchází (u JTD mnohem víc), když se k tomu člověk chová slušně, po 100.000 km vyměníš spodní ramena, oscilačky a jejich uložení, silentbloky, případně i tlumiče a nejsou to horentní sumy. Díky tomu hornímu ramenu totiž zase vychází tlumič velmi levně.
Rozdíl mezi slabou a silnější 1.6 je menší než by se zdálo. Při denodenním ježdění je to zanedbatelný. Bůhvíjak to nebrzdí, chce to brzdy OMP - alespoň na předek. A pokud bys to měl se satelitní navigací Marelli, tak si neumím představit, kam bych jel, kdyby se podělala...
Ale není to zrovna malý a lehký auto, já bych preferoval 2.0 TS (teda raději 2.2 JTS, ale to mám Smolíka, ta se nedělá). Hlůavně kvůli průběhu nmomentu, 1.6 je v nízkých otáčkách citelně slabší a musí se víc vytáčet, takže spotřeba je nakonec velmi podobná. -
« Bez nadpisu
Ja mám tú zmodernizovanú 147 edícia Sport 120CVa som z nej uplne nadšený, /predtým som mal Stilo/ od pôvodnej verzie sa okrem exteriéru odlišuje novými materiálmy v interiéry a má ináč riešené budíky, už nie sú v tých "rúrkach" čo sa týka dielenského spracovania, nevidím ziadnu resp. skoro žiadnu chybu /vid nižšie/a nechápem ako to môže niekto spochybnovať, ked som si sadol po Alfe do GolfaV pripadal som si v nom ako v Trabante :D, jediné čo ma trápi je vrzganie umelej hmoty na kufrových dverách, už som sa tu na to pýtal, ale som ešte nedostal odpoveď, čo sa stým dá robiť. A to najlepšie na záver: podvozok, auto je na 17 palcových kolesách a má športové zavesenie kolies, to je jednoducho radosť z jazdy.....Otázne je ako dlho vydrží na našich cestách, jazdím hlavne po mesta BA. -
« Bez nadpisu
No já bych chtěl tu 147 s tou silnější 1.6 tak by mě zajímalo jak se to chová, jakej to má zvukovej projev, jízdní vlastnosti v extrému, tlumení nerovností kvalita dílenského zpracování i když na tý mi zase tolik nezáleží protože jsem zvyklej z Fiatu na ne zrovna nejlepší kvalitu. Dále nějaké závady napište co jste s tím tak měli za problémy, životnost motoru a podvozkových dílů. A jestli nevíte jaké jsou rozdíli kromě vzhledu v základní AR 147 a té modernizované. Chtěl bych jí koupit až tak příštím rokem tak už bych spíš uvažoval na té modernizované verzi. Jinak pořád ještě zvažuju, že když schrastim dost peněz tak bych šel do nový tak můžete taky připsat pokud někdo kupoval novou zkušenosti z dealerama a servisama šel bych asi do tý základní verze protože myslim že co se týče výbavy mi bude dostačovat. A jestli třeba dávaj nějaký slevy protože na netu nejsou žádný uvedený kromě nějakých limitovaných sérií atd. -
"-- skrytý --" 09.06.06 11:11
« Re: AR 156 2.5 V6
"Kupujete si auto,nebo skla!!!!!!!! Důležitý je to, co je v techničáku!!!!!"
Po svejch zkusenostech s bazarama u nas bych tam uz auto nekoupil, ale kdyby k tomu melo dojit a bazarista by mi tohle rekl... Asi by to bylo to posledni co v zivote rekl a to posledni co bych ja slysel na svobode... ;-) -
"-- skrytý --" 08.06.06 23:52
« Bez nadpisu
jo. v nemecku ma kamarad znameho, ktery tam zije a dela do aut. kdyz na nejake vola, uz vi, jestli je to turek. ale jednou jsme od turku auto brali, reknu vam, tak solidniho turka jsem jeste nevidel!! fakt. lepsi, nez jakykoliv nemec.
ale jinak s tou italii ma magi pravdu.... -
"-- skrytý --" 08.06.06 23:07
« Re:
mobile.de ne, to je samej tureckej vekslouš, co to koupil za pár euro v Itálii a stočil kilometry. Dovoz z Itálie je to nejlepší, co ti můžu doporučit (teda kromě Japonska, ale to je kapku z ruky). a já nekupuju techničák, kupuju auto...
Je teda pravda, že na roku výroby nesejde - je to ta nejmíň důležitá věc při koupi auta. Myslím to smrtelně vážně - kdo přijde a chce auto max. 3 roky starý, je idiot a patří mu, když ho áčkaři natáhnou. Raději strarý v perfektním stavu než novej vrak. Než jsem koupil svoji Q4, prošel jsem snad všechny bazary v týhle zemi a sháněl cca pětiletou 156. Samý vraky. A pak jsem z Itálie přivezl 11 let strý auto a nemůžu si ho vynachválit. A potom jsme koupili z I další kolem 8-10 let a ani jeden problém! Takže rok výroby vzal čert. Kilometry do 200.000 jsou taky fuk, u TS 16v naopak- čím víc, tím líp. Hlavní je: nebouraný, nelakovaný, pravidelně a odborně servisovaný po 1. max. 2. majiteli. Kouknout so servisky, zavolat do servisu a oni už řeknou. -
« Bez nadpisu
Zdravim všechny alfisty jsem majitelem druhého fiatu. Nejdřív Uno ted Bravo byl jsem s oběma nadmíru spokojen a s tím bravíčkem jsem teda pořád mám 1.6 sx. Ale přeci jen už má léta taky nějakej ten škrábanec. Zvažuju koupi bud nového GP 1.4 16v sport a nebo chci sehnat nějakou lehce jetou AR 147 tak dva tři roky nejlépe starou do dvou let třeba převzít po někom leazing. Je tady nějakej vlastník AR 147 ? Já jsem do toho auta zamilovanej >:D teda spíš jsem zamilovanej do všech alf, ale 147 je pro mě asi jediná cenově dostupná nebo nějaká starší ale z toho mám trochu strach protože bazary k nám tahaj samý bouračky ze zahraničí tak jim moc nevěřim. Tak pokad někdo máte zkušenosti pište :) -
« AR 156 2.5 V6
Doufám,že nikoho moc neotravuju s mým nákupem auta a jesli jo tak se omlouvám.Dneska jsem prohlížel další kousek,sw-éčko,černý,r.v 01 za 179 tis.Vcelku pěkný až na nějaký ten detail a to:Podle toho ohmatanýho volantu mě neseděli km (prý 87 tis.).Jelikož jsem před rokem vlastnil 156,která měla najeto 175 tis.,tak jsem trochu v obraze jak by ten volant měl vypadat.Pak jsem zjistil podle skla,že nesedí rok výroby a když jsem na to poukazoval,tak bazarník řekl "Kupujete si auto,nebo skla!!!!!!!! Důležitý je to ,co je v techničáku!!!!!"Takže ta koupě asi bude běh na dlouhou trať. -
« Bez nadpisu
gtv6:Už jsem v té jedné seděl.Prakticky vrak.Nemožnost ji projet,protože je prý špatná hydraulika někde u motoru.Oprava možná,ale musím ji zacvakat,spára u bágu na volantě na jedné straně rošklíbená,mít baterku tak můžu vidět dovnitř,Interiér otřesnej,všechno tak zasviněný,koberce (ne koberečky) jako kdyby byly od blata,bylo vidět tahy kartáčem,takže snad i zatopený.Navíc auto o rok omlazený.A to byla ta za 130 tis. a do té za 115 tis. jsem se radši ani nepouštěl. -
"-- skrytý --" 06.06.06 22:49
« Bez nadpisu
Richie-HK: nějak jsem úplně nepochopil o co jde?
glock: Podívej se na nabídku brněnské firmy autogamma, mají ji na tipcars i jinde, někde jsem tu psal i telefon. Vozí auta z Itálie a zatím jsou ty nejlepší reference. Zavolej tam a domluv se, že bys 156 2.5 V6 chtěl, protože těch moc nevozí, zájem o ně není až takový jako třeba o JTD. Myslím si, že se vyplatí počkat. Nedávno kamarád říkal, že jeho sestra koupila za cca 210.000 Kč velmi pěknou 156 2.0 JTS, což si myslím, že je bomba.
K těm olejům - nemyslím si, že by zrovna Selenia byla nějaký zázrak proti ostatním olejům, je prostě jen lacinější než třeba Castrol a někdo říká, že kvalitativně je to totéž. Nemám důvod nevěřit. Myslím si, že většina značkových olejů je srovnatelná (vždyť u plněsyntetických je jen pár dodavatelů báze) a asi nelze koupit špatně - opět opakuji u těch značkových. Já osobně do všeho, co jezdí rychleji, leju leta Castrol RS a nikdy jsem nelitoval, byť cena není nejnižší. Spíš jde asi o specifikace a podmínky. Myslím si, že turbomotorům a italským motorům oběcně nedělají dobře oleje 0W-30 a je lepší dávat vysokoteplotní oleje. Dnes bych už nepoužíval žádnou minerální bázi, ale jen čistou syntetiku, jenomže do motoru běžícího x let na minerál nebo polosyntetiku bych ho necpal (riziko ucpání kanálů vlivem rozpouštění minerálních karbonů). Výhodou plně syntetických lehkoběžných olejů je zejména téměř nulové opotřebení třecích ploch. Rozdíl u motoru běhajícího na polosyntetiku 10W-40 a na castrol RS je po 100.000 km dost znatelný - to není reklama, ale zkušenost. Hlavně u turbomotorů je životnost turba s dobrým olejem v kombinaci se správným zacházením víc jak dvojnásobná oproti polosyntetice. Nevýhodou vysokoteplotních olejů je poměrně dlouhá doba ohřevu za nízkých teplot. -
« AR 156 2.5 V6
Chci se zeptat,jestli někdo nevíte o takové káře ve slušným stavu tak do r.v.2000.Byl jsem se podívat v azzuře v brně,kde mají dvě.Jedna tam stojí snad 2 roky,jelikož na brzdových kotoučích je 1 cm rezu a druhá se na zadku houpe jak nějaká stará amerika a předek leží na podbězích kol.A to jsem v nich ještě ani neseděl a nedej bože nejel. -
"-- skrytý --" 02.06.06 21:17
« Re: Re: Spolahlivost aut
Magic: dakujem, cize je to presne o tom, alfa ti da viac zazitkou ale ty sa o nu musis viac starat. Cize ak chces auto na premiesnovanie z bodu A do bodu B tak radsej nieco ine, idealne japonec.
I ked ako sa pise v inych forach 159 sa uz trosku posuva k tomu "stredu" cize menej sportovejsia a viac limuzinovitejsia -
"-- skrytý --" 02.06.06 10:33
« Re: Spolahlivost aut
vašek: těžko říci, ale vypadá to na debimetr, případně na lambdu nebo rezistor škrticí klapky.
Keso: právě jsem ti vyjmeoval 3 největší neduhy Alfic. Jsou to stejné závady jako na všech autech osazených elektronikou Bosch = špatná funkce elektronických měřicích a regulačních prvků. Takže ve srovnání s BMW, MB, Audi nebo dalšími podobnými srovnatelnými auty je na tom Alfa spíše lépe. Další výdaje jsou na našich tankodromech za uložení podvozku, což je opět ve srovnání třeba s německou nebo francouzkou konkurencí podobné, pouze ty díly na AR jsou o něco lacinější. Ve srovnání s Japoncem ale AR kvalitativně uspět nemůže, pokud nebudeme srovnávat vysokovýkonné sportovní vozy (v tom na Italy asi nikdo nemá). Srovnání s Avensisem kulhá na všechny 4, protože Avensis je středová tuctovka, kdy nároky na zavěšení, vedení kol, brzdy, výkon motoru a tím přesnost měřicích a regulačních systémů atd. jsou prakticky nulové ve srovnání s AR. S každým koněm na litr výkonu logicky náročnost na přípravu směsi a každá sebemenší chybička se mnohem víc projeví u nadupanějšího motoru; ta samá odchylka se u masovky vůbec neprojeví. To samé se týká ostatních součástí (tlumiče na Avensisu o.k. jsou na AR na vyhození, atd.). S Avensisem můžeš spíše srovnávat výrobky zn. Fiat (npř. Croma), které jsou poslední dobou z hlediska spolehlivosti velice dobré (bohužel trochu na úkor jejich dřívější pokrokovosti).
Ale takové ty příšerné předsudky, že se na Alfě vysype i to, co tam nedali už dávno neplatí (modely Alfasud, AR 33, Alfa6...). Řekl bych, že dneska je jedničkou v poruchovosti Audi, pak Renault, Chrysler, atd. -
"-- skrytý --" 01.06.06 14:47
« Spolahlivost aut
Caute,
vsade na nete sa vravi o tom ze fiat a alfa su nespolahlive auta, skusme to potvrdit/vyvratit. Osobne poviem ze jazdim avensis prednedavnom som presiahol 200tis km na nom a zatial boli len 2 chyby odstranene v zaruke a to palivomer a centralne uzamykanie, nic ostatne sa nemenilo (raz tlmice, teraz po 190tis a kotuce na brzdach a zadne bubny tresp. ich celuste a rozvody) plus samozrejme veci ako olej a sviecky ako predpisuje vyrobca.
Viete mi povedat ako je to s alfou, ma niekto takyto voz od novoty a jazdi snim teraz, relevantne su poznatky nad 100tis km. Auto co nevydrzi pod 100tis tak to je proste smejd. Piste aj mensie nedostatky, pretoze ja skrz tie ste museli do servisu a auto nebolo na ten jeden den pouzitelne.
Dufam ze aspon tu dostanem trosku objektivnu informaciu i ked predpokladam ze ludia v tejto diskusii maju radi alfy a preto im vela neduhov odpustia -
« kolísání otáček Twinspark
Pánové, delší dobu sleduju tohle fórum a teď řeším následující problém: Chci pomoct otci, má 4 roky 156 2,0 Twinspark z roku 1998. Už když to kupoval, občas "houpal" volnoběh a v nejnižších otáčkách (pod 1500) to občas zacukalo. Postupně se to zhoršovalo, teď už to poškubává až do 3 tis., když je málo plynu, a je to už docela nepříjemné. Po koupi s tím byl v servisu, kde mu čistili nějaký krokový motorek (sání, vstřikování ?) a přehrávali i řídící jednotku. Moc to ale nepomohlo. Vím že to byla typická vada r. 98 a že se to řešilo výměnou ŘJ, snad i v záruce. Nedalo by se to teď řešit i jinak než výměnou, není na to nějaká finta? Popř. jak zjistit že výměna opravdu pomůže? Teď má 105 tis. Km, sám najel asi polovinu.
Díky za reakci