Alfa Romeo
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Alfa Romeo
-
"-- skrytý --" 21.11.06 08:04
« Bez nadpisu
To sa mi nejak moc nezda, myslis, ze kompresor bezi aj ked nepotrebujem chladit? V tom pripade by ho ale stale vypinalo minimalne tlakove cidlo. Ja myslim, pokial nieje vonku prilis teplo, ( priklad: vonku je 15 stupnov, ja chcem mat v aute 25 stupnov, momentalne je tam 27, bude mi namiesavat vzduch z vonku, pokial mi neklesne teplota na 25 stupnov, ak by nie, potom zapne chladenie ), nema dovod spustat klimu, hlavne ked chces kurit na polohe HI, aj v automatickom rezime. Ale je mozne, ze sa mylim.... -
"-- skrytý --" 20.11.06 22:16
« Re:
No nevím to teď jistě, ale poloha HI je pouze topení na maximum. Ale pokud to neblokuje vnější teplota nebo tlakový čidlo, tak kompresor klimy běží pořád. Vypnout jde tlačítkem ECON. Je to trochu vidět i na zakolísání otáček... Tím samozřejmě netvrdím že nemáš v háji něco u ventilátoru, jen aby jsme vyjasnily funkci tý klimy... -
"-- skrytý --" 20.11.06 16:09
« Bez nadpisu
Dik za radu, ale mne ten ventylator bezi, aj ked mam poziadavku na kurenie " HI ", cize na mximum kurenia, takze nevidim dovod, preco by sa mal spinat ventylator. Jedine, ze by mala ta klimatizacia takzvany REVERS, cize vonku by chladila a do vnutra kurila. Nemyslim si zeby moje auto malo takuto klimatizaciu. Alebo sa mylim.....?
Mna skor trapi to spinacie cidlo na chladici, hlave to, ci riadiaca jednotka vie o tom, ze je zopnute. Vysvetlovalo by to chybove hlasenie riadiacej jednotky. Skor som rozmyslal, ze az by si riadiaca jednotka porovnavala teplotu z cidla na termostate a s cidla na chladici, bolo by jej nejasne, preco pri studenom motore bezi ventylator. -
"-- skrytý --" 20.11.06 07:51
« Bez nadpisu
Potreboval by som poradit. Ma nieco spolocne spinacie cidlo ventylatora na chladici s riadiacou jednotkou? Respektive, moze riadica jednotka hlasit jeho chybu? Cidlo na termostate uz mam vymenene, takze nemal by v nom byt problem. Stava sa mi, ze pri studenom motore samo zapina ventylator. Sem tam mi preblikuje kontrolka, riadiaca jednotka hlasi poruchu. -
« Bez nadpisu
tak jsem to uz vyresil....dam tam sellenii turbodiesel 10w-40 a pristi vymena bude za selenii wr diesel 5w-40...a pak uz jen ta....jinak jsem volal do HK do fiatu a rikam chci olej do 2.4 JTD ..a on povida sellenia racing...ja povidam do dieselu?? a on ...jo to je diesel??...no a mel jsem jasno ohledne kvalifikace tohoto technika -
"-- skrytý --" 08.11.06 09:53
« Bez nadpisu
1552,0: V návodu na motor Honda mám napsáno: Při provozování v nízké nadmořské výšce je nutno provést jiné nastavení karburátoru. Při trvalém provozu v nadmořské výšce vyšší než 1200 m n. m. je nutno provést přetryskování karburátoru, aby nenastal pokles výkonu. A to je jednoválec OHC na sekačce na trávu...... -
"-- skrytý --" 08.11.06 08:17
« Bez nadpisu
Ja si kazdopadne myslim, ze pri mori bude o hodne vlhci vzduch. Ja by som to cele asi typoval na tu nadmorsku vysku kde sa hodne meni tlak vzduchu. Kdezto my ako osoby zmenu tlaku nejak vyraznejsie nepocitujeme, je mozne ze na vykon motora to ma vpliv. -
"-- skrytý --" 07.11.06 20:04
« Bez nadpisu
Ten valivej odpor, to je rozumná věc. V It jsou slinice jedna báseň, narozdíl od germanofilní části evropy, kde je dobrejch jen pár dálnic a silnice v bavorsku.
Ale nezdá se mi to s tou vlhkostí. Nevím, otázka je, jestli na jihu evropy je vzduch vlhčí, a nebo díky přímořskému klimatu ( jih itálie je znatelně ovlivňován subsaharsky, z afriky) nebo sušší. ( ikdyž alpy, to je jasná, jenže tam zas člověk těžko může porovnávat vzhledem k rovinkám u nás)
Záhada no ;o) -
"-- skrytý --" 07.11.06 16:33
« Bez nadpisu
Ono to bude urcite viac faktorov. Ale som presveceny, ze jeden sa tam bude podielat v ovela vecsom mnozstve, ako tie ostatne. Mna tato tema zaujima koli tomu, ze uz som to pocul od viacerych ludi, takze to
nepovazujem za vymysel.
Ked tak nad tym rozmyslam, ja mam moznost menit frekvencnym menicom aj tlak privadzaneho vzduchu do sania, takze az ho zvysim z 500 Pa, na 1000 Pa, urcite by sa to malo prejavit na vykone motora. ( to je ten spominany efekt turba ) Aspon vidim ako pravdive su informacie o vykone na vystupnej kontrle. Skoda, ze nikoho z kompetentnych to nejak moc netrapi.... -
"-- skrytý --" 07.11.06 15:28
« Re:
Možná vlhkost a složení. Vlčí vzduch je těžší. Nebude to asi zásadní hodnota pro turbo (ve smyslu brzdění lopatkového kola kompresoru), ale bude bohatší na kyslík a tím pádem bude líp hořet a bude se vytvářet i víc páry, která nejnže odvede nějakou práci, ale lépe ochladí spalovací prostor. Navíc vlhký vzduch bude díky zhoršenému přestupu tepla líp ochlazovat intercooler, takže teplota vzduchu vstupujícího do sání bude asi paradoxně nižší, i když je klima teplejší.
Mně ani tolik nezarazil fakt, že to auto chlastá míň (při stejný jízdě) jako spíš o kolik. Ten rozdíl mi přijde hrozně velikej. Na rovinu říkám - kdyby to tu někdo napsal, vysmál bych se mu. U jiných verzí jsem si toho tolik nevšiml. Ani třeba u Dedry s turbínou jsem si toho nikdy nějak extra nevšiml, ale možná jen proto, že jsem tu spotřebu prostě neměřil. Ale jak člověk stárne, dělá spoustu pitomostí a apk jen kroutí hlavou... -
"-- skrytý --" 02.11.06 17:00
« Bez nadpisu
to je jasnyý, ale podle principu chladnější vzduch v sání - menší objem - více vzduchu při spalování by naopak na jihu evropy měli jezdit stejné motory hůře a s vyšší spotřebou než u nás. Ale ono je to naopak...
Možná by na to mohl mít vliv atmosferický tlak... -
"-- skrytý --" 02.11.06 16:32
« Bez nadpisu
Magic: Takze podla chyboveho hlasenia riadicej jednotky je to cidlo teploty vody.
Inak dik moc za to telefonne cislo, ale asi bude ozaj lacnejsie vymenit ho za nove. Inac kontrolka poruchy motora svieti len pri urcitej teplote vody, cca 30-40 stupnou. Ak je teplota vysia, alebo nizsia, kontrolka zhasne.
Este davnejsie sme sa bavili o " spotrebe v zahranici a u nas ". Kedze mam moznost podielat sa na testovani novych motorov ( okrajovo ), zisti som este jednu vec. Zaistujem stalu teplotu pre motor, priamo do sania ( motor je na testovacej stolici, takze je nutne dodavat mu vzduch zo vzduchotechniky), pozadovana teplota je 20 stupnov. Pri kolisani teploty od 13-30 stupnov celzia je rozdiel vo vykone 4-5 PS na 120PS motore. -
"-- skrytý --" 02.11.06 09:47
« Re:
Máš asi na mysli čidlo teploty vody, protože čislo teploty vzduchu tam není. Určitě se dá osciloskopem zjistit napětí toho čidla, to není problém. Je otázka, zda nákup nového není lacinější, ale je pravda, že závada nemusí být primárně v čidle (kontakty, vodiče, atd.). Pokud bys chtěl osciloskopickou diagnostiku, zavolej na číslo 377 931 096 a domluv se na termínu. Pokud ti ale svítí kontrolka vstřiku, může být závada i jinde. -
"-- skrytý --" 02.11.06 09:07
« Bez nadpisu
Magic: Dik za radu. Takze az su chyby merania u TS beznou vecou, je mozne, ze prave koli tomu mi riadiaca jednotka vyhadzuje chybu motora? Teda na dignostike mi to naslo chybu, ze teplota od cidla nieje jasna pre riadiacu jednotku. Akurat neviem, ci to je tym cidlom samotnym, alebo sa signal straca kdesi po ceste k riadiacej jadnotke. Je nejaka zarucena metoda ( myslim tym meranie ), ktora mi pomoze zistit, ci je cidlo vadne? Nemyslim tym vymenit cidlo za nove, skor nejaky odpor.... Je to to cidlo, ktore je pri termostate? Je tam len jedno. Dik za radu. -
backer 02.11.06 07:25
« kontrolka motoru
Tak už to mám v cajku.Byl jsem na examineru.Byla tam chyba překročené množství nasávaného vzduchu.Po vymazání O.K.Mechanik říkal jestli tam nemám sportovní filtr.To nemám a že si to cuclo víc vzduchu , tak nevím , ale je fakt že jsem před tím jel zrovna trochu dravěji.Jinak je to Sportwagon 2004,najeto 25 000 km,mám ho asi půl roku a potřebuju ho prodat. >:D :D -
"-- skrytý --" 01.11.06 20:01
« bak
Když 2,4JTDm, tak předpokládám nový auto. Že? Kolik máš rok a ujetých km. Může to být jen hláška ke garanční prohlídce. Kámoš má na 2.0JTS to samé. Prostě to má auto nahrané v ECU a po ujetých km a nebo době se ozve. A nebo je to vážné. Ale to by hlásilo ihned do servisu. To měl ten kámoš v háji jednu z lambd. Jedině Examiner nebo jím podobný ti řeknou víc. -
"-- skrytý --" 31.10.06 14:03
« Re:
1552,0: tak paradoxně pomalá jízda může motor zahřívat víc než rychlá, ale to nezáleží na otáčkách jako spíš na tom, jestli se kapalina chladí náporově. Takže v zácpách, kdy víc auto stojí než jede a proud vzduchu je takřka nulový (spíš horký výfukový plyny) by těch 98 bylo normálních. 130 ale rozhodně ne, to by byl asi problém buď ve špatný recilkulaci nebo v měřících systémech. Protože teploměr chl. kap. jde přes ŘJ, nesrovnalosti nejsou u TS 16v nic mimořádného. -
Mr.Murphy_ 31.10.06 09:15
« k té 147 1.6 TS
no, ono to s ní snad nebude tak zlé... Máti to auto má a po najetí 105tkm neměla žádný vážný problém. Pravda je, že olej žere (2,5dcl/1tkm) a variátor je už slyšet, takže v dohledné době nás čeká jeho výměna. Mimochodem už delší dobu jsem se chtěl zeptat, jestli variátor, který způsobuje, že auto celou dobu (tedy nejen po nastartování) zní trošku jako diesel, je problém čistě "estetický", nebo může způsobit něco horšího?? Rozvodový řemen se měnil v 80tkm (a mám známého, který tuhle výměnu neudělal a v 85tkm mu prasknul). Jinak kromě jedné výměny dálkového ovladače centrálu to auto nebylo ani jednou v servisu, kromě pravidelných prohlídek... tož asi tak... -
"-- skrytý --" 31.10.06 08:18
« Bez nadpisu
Magic: Uz davnejsie som sa chcel opytat na tu teplotu motora, ktoru si tu spomenul. Mne to ukazuje troska cez 90, cca 95-98, na budiku. Teplomerom priamo v nadobke som to este nemeral. Je mozne ze je vadny ukazovatel teploty? Viem, ze trebars u starych audi 80, to bol bezny jav, ktory nahanal majitelom hrozu. V lete pri velkych upaloch to ide kludne pomaly az ku 130 !!! Najhorsie na tom je to, ze pred mesiacom mi odpalilo poistku na saharu, a motor sa mi zvaril. Zavada bola na pridavnom vykonovom odpore namontovanom na chladici. Ked som ho vyradil, zas to funguje spravne. Hned na to som kompletne vycistil chladice na klimu a na vodu. Stale sa mi ale zda divne, ze pri 15 stupnoch okolitej teploty, nie pri prilis razantnej jazde ( max 4000 rpm ), sa mi pocas jazdy spusta ventylator. -
"-- skrytý --" 30.10.06 22:24
« Bez nadpisu
huml76: co se týká motorů TwinSpark 16v tak je to opravdu horší než strašný. Kromě závad elektroniky Bosch - ŘJ, debimetry, lambdy, rezistory škrt. klapek jsou u modelů od r. 2000 navíc problémy se servomotorkem plynu a jeho řízení, antiprokluzem, atd. Dejme tomu, že to je Bosch a je pravda, že na Audi, BMW nebo MB to je spíš ještě horší než u AR, ale na druhý straně třeba na Lanciích jsou ty stejný problémy minimální (!?) Průser je ale v tom, že se často vyskytují závady na uložení kliky (v průměru každý 3. auto!!!), závady variátoru, skočený vačky, přehřívání, atd. = závady konstrukčně-mechanické. A to nikdy nebylo!
Píšu to pořád dokola a nerad, protože AR 75 s tehdy revolučním motorem 2.0 TwinSpark (8v DOHC) představovala jedno z nejpokrokovějších a konstrukčně nejzajímavějších aut své doby (1986). Jako dneska si pamatuju, jak jsem se učili ve škole, že se něco dělává tak a tak a výjimkou je Alfa Romeo, protože ta už je v budoucnosti, dělá se tam vývoj pořádně a vyrábí bez ohledu na výrobní náklady (taky vzápětí AR vyhlásila bankrot). Sám jsem to auto po letech měl a ten motor byl výborný - výkonný, moc nežral, s lehkou 75 docela lítal a byl snad nezničitelný. Pravda, kardan, hydraulika a občas i převodovka měly svý mouchy, ale člověk za tu přeci jen trochu větší péči taky něco dostal. TwinSpark 16v je ostuda označovat nálepkou Alfa Romeo a krom výbornýho podvozku a vynikajícího řízení 156 2.0 TS 16v nic moc nenabízí. Pravda, není to málo, ale bývalo podstatně líp... -
gtv6 30.10.06 21:58
« Re:
jo 147 120cv, mám stále tu zkušenost, mám ji v rodině 6 rok, v 56.000 km stržený zuby na rozvodovým řemenu - no warranty, prej byla 30x v omezovači. Jinak standartní neduhy, jako nabouraná na LP jako většina, asi tlustej A sloupek. Variator v 70 tis, jezdí s ní máti a i tak si vezme 2 deci na 1000 km. 5 x vybitá baterka při zamčeným autě. najeto 85 tkm.
to mag: díky za nápovědu, zatím předělám to miniaturní sání, asi tam půjde ze 24V. -
"-- skrytý --" 30.10.06 17:15
« Re: Re:
V Brně se obrať na firmu Autogamma, Úvoz 5. Vozí auta z Itálie a zatím jsou všichni, které znám a koupili tam, spokojeni.
Ale důrazně t varuji před problémy motorů TwinSpark 16v (všechny benzinový 147).
gtv6: Myslím si, že by to chtělo vyndat ten hliníkovej odlitek a zvětšit (vykutat) maximálně jeho vniřní objem nebo přímo svařit novej, větší, a dát i průměrově větší trubky k ventilům + vybrousit kanály. -
gtv6 29.10.06 10:06
« Re: Alfa 147, roční záruka od eurocar
Prosím tě, proč uvažuješ o koupi auta z bazaru, když projdeš stránky dealerů AR a určitě tam něco najdeš a věřím že na to auto bude spolehnutí, rozhodně větší než z bazaru i se zárukou. Nejmenovaný dealer na pankráci nabízí cca 5 ks 147 od 200-360. Tak proč ten blbej bazar, jo a technická, záruka se vztahuje jako na co ? na tapecírung? určitě nebude na ty spotřební věci, který odchází. -
« Alfa 147, roční záruka od eurocar
Zdravím,
dal jsem si tu práci a prošel všech 114 stran této diskuze. Zabralo to docela dost hodin:-) Důvodem byla a stále je koupě ojeté AR 147 kolem cca 300tis..
Zjistil jsem, že nejlepší volbou je dovoz ze zahraničí. Nicméně jsem narazil na Brněnskou firmu EuroCar a začal jsem o ní uvažovat jelikož nabízí roční záruku na vůz. Máte s ní někdo zkušenosti? Má nyní v nabídce 3 AR 147 ale jelikož autům moc nerozumím a technika jenž by bazar se mnou navštívil nemám byl bych rád za jakékoliv hodnocení těch vozu. Nejlépe samozřejmě byl-li se na ně někdo podívat nebo pokud někdo má kontakt na mechanika (nejlépe z Brna) jenž by byl ochoten (za uplatu) auto v bazaru ohodotit budu štastný:-). Díky... -
« Problém se vstřkováním nafty
Zdravim,
mam takovy problem.Mam Renault Laguna r.v.2001 s motorem 1,9 dCi 88kW/121k.Kdyz jedu za dva a plynule zvyšuji otáčky od 1000/min s plynem asi ve 1/4 své dráhy začne najednou v 1900/min cukat a toto trvá skoro až do 3000/min. Když ovšem otáčky zvyšuji rychle, třeba i pod plným plynem, necukne. Projevuje se to při všech rychlostbích stupních ale při dvojce nejvíc.Četl jsem o tom v různých testech bazarových aut, je to prý častý problém. Jestli víte co s tím, prosím poraďte. Děkuji všem za odpověď.
Petr P. -
"-- skrytý --" 27.10.06 07:46
« Bez nadpisu
gtv6: Myslis, ze ruzova, alebo cervena chladiaca kvapalina, G 12, ma nejaky hlbsi vyznam prave pre alfy? Dostal som odporucanie, ze je nutne davat do alf prave takuto chladiacku. Neviem vsak koli comu. Napadlo ma, ze by to mohlo byt koli hlave, alebo vodnej pumpe.... -
gtv6 26.10.06 16:35
« Re:
Nádržka chladící kapaliny je pouze vyrovnávací a doplňovací místo pro chladící soustavu vozu. 156 má myslím kolem 8 litrů chladící kapaliny, napsáno to máš v knížce o údržbě. Vypouštění soustavy má svoje úskalí. Nikdy nevyustíš všechnu vždy někde něco zbyde, typicky 10-20% celkového objemu. Vypouštění je následovné, odmontuješ hadici na spodní přírubě chadiče, vytáhneš hadici a vodu vyleješ nejlíp do potoka se pstruhama ;o), odděláš víko nádržky, odšroubuješ zkřehlý a rádo se lámající odvzdušňovací plastový šroub u vstupu do topení ( měl by být před stěnou mot. prostoru a kabinu ) možná je ještě šroub na termostatu, až všechno vyteče, tak to horší tě čeká. Opačný postup je při plnění typycky 1 díl chladící směsi na 1 díly vody tj typycky kolem -30 C, prostě 3 litry na 3 litry, postupně nalejváš a ucpáváš zátky, jakmile z nich začne vytíkat voda, no jakmile máš vodu i v expanzce tak ti většinou zbyde, nastartuješ motor zapneš topení naplno a budeš čekat než se to ohřeje a vyžene bubliny, no a někdy to bubliny samo nevyžene a různejma grifama je musíš po hadicích nahánět, no ale lepší by to měl dělat kdo to už aspoň párkrát dělal.
No teď z jineho sudu: Po honbě za vyšším výkonem jsem si pořídil na to moje GTV klapku váhy vzduchu ze BMW633, která je o 50 % větší než původní a mám s tím takovej malinkej problémek. Na volnoběh je klapka zavřená díky pružině která ji tlačí, po přidání plynu na plnej se klapka otevře na 75% a dává málo benzínu - nejede to, no a když pružinu povolím, tak na volnoběh je klapka otevřená na 20% a na plnej plyn jde do maxima a auto valí na plnej kotel, ale po přidání plynu mám díru, něco jako 1 sec. lag u turbíny. Je nějaký řešení kromě zvýšení objemu motoru ? Mám zvednout tlak benzínu ? nebo mám nějak ošálit ŘJ. Dík za radu. -
« Bez nadpisu
no tak ten tvuj dotaz jsem teda nepochopil...jak by v nadobce mohly byt vsechna kapalina...asi jsi to blbe napsal....kapalinu nemusis menit uplne...nech si zmerit na kolik stupnu ji mas naredenou a podle toho pak dolejes nemrznouci smes....samozrejme budes muset pak nejakou asi upustit(pokud ti ji tam mraky nechybi :-) )....nechal bych to na nekom kdo tomu trosku rozumi ,protoze stejne asi doma nemas ten merak (hustomer myslim)....s destilovanou vodou by jsio pri prvnim mrazu dojezdil...a musel by jsi cekat na jaro :) -
« Bez nadpisu
v 156-ke 1.8 TS je nadobka s chladiacou kvapalinou...idu z nej 2 hadice...jedna zhora a jedna zdola....ked odmontujem tu hrubsiu co ide smerom dole a vytecie cely obsah co je v nadobke tak sa pytam....Je to cely obsah chladiacej kvapaliny v chladiacej sustave???...alebo to treba vypustit niekde zospodu...ha? A kolko tam ide litrov chladiacej zmesy...Musim na zimu vymenit lebo tam mam len destilovanu vodu...A rovno mi aj povedzte nejaky rozumny autoservis tuna v Prahe kde mi vymenia komplet gumy za rozumnu cenu...Lebo "užovka" tu pisala ze v prahe ma autoservis a komplet vymena za 400,- Kc ale ze uz neberie novych zakaznikov lebo ma uz vela. -
« Bez nadpisu
neda mi nezareagovat na tuto politicku temu :-!
huml76-WTC malo nosniky cisto ocelove a nie zelezobetonove-keby boli zelezobetonove WTC by skor nepadlo ako padlo
Videl si niekedy spadnute lietadlo na zemi?...lietadlo je len sendvicova stavba a ked sa zruti tak sa takmer cele rozbije na male kusky...takze by som sa necudoval keby z tych ludi a toho lietadla zostala len mizerna kopka popola -
« Bez nadpisu
no nech si zmerit vodu v chladici ...do kolika je stupnu....me se v zime udelal v trubkych rosol a malem jsem to uvaril.....taky si dej do ostrikovacu zimni ostrikovaci smes....taky doporucuju namazat tesneni dveri aby ses do auta v zime dostal....pripadne si dobij baterku a priprav si skrabku na led :) -
Ted 23.10.06 14:41
« Bez nadpisu
to magic: diky, radsi jsem toho nechal, kdyz jsem videl tu reakci hgt...
ten dokument doporucuju... behem 9/11 bylo dosazeno nekolika historickych prvenstvi... poprve v historii se zritili zelezobetonove budovy diky pozaru a to hned 3x, poprve v historii se po nehode na pevnine nenasly cerne skrinky letadel ac existuji svedci z rad hasicu, ze ano. poprve v historii se vyparila dve letadla a obeti ackoli teplota dosazitelna horenim paliva ani nemuze dosahnout teploty tani slitin titanu v motorech. ale to samozrejme nejsou pro nekoho dukazy.... skoda, ze uz tomu pry veri i 60% amiku... a ten medialni narez je prezentovan samozrejme ze strany vlady... v tom dokumentu je par ukazek a stejni panove moderatori byli nasazeni i na minuteman projekt... take ke sledovani na youtube... to si pak udelate predstavu o svobode slova v USA a medialni masazi, ktery jsou vsichni podrobeni...
protestujici studenti jsou oznacovani za rubbish a garbage... to bysme si jeste mohli pamatovat z nedavne minulosti, ale v USA se to deje nyni...
a ze nas bushova particka zatahla do potencialniho fatalniho celosvetovyho konfliktu je bohuzel taky skutecnost.
a kdyz si predstavim, jak to musi videt arabskej svet...
je to hnus a plody teto zaslepenosti budeme sklizet po desetileti... -
"-- skrytý --" 23.10.06 09:55
« Re: Re:
hgt: je asi nemístné sem míchat politiku, ale pokud to už začalo, tak se domnívám, že nemáš pravdu. I když jsem zmiňovaný dokument neviděl, celkem podrobně jsem studoval všechny analýzy, které dokazovaly, že činy spáchané 11. září 2001 na U.S.A. byly vedeny CIA.
Nechci zde polemizovat o technických detailech jako "jak protáhnout B 757 dírkou průměru 5 m aby z něho nic nezbylo, atd.". To je nepodstatné.
Jako mnohem podstatnější vidím fakt, že celá Al-Kaídá není ničím jiným, než dítětem CIA a SIS (Pákistánská tajná služba). Že tito lidé byli funadamentalisticky vedeni v boji proti Sovětům, že v nich byl úmyslně pěstován náboženský fanatismus za dob studené války. Byla to SIS, která úmyslně nesmyslně vysvětlovala Korán a zejména jeho část o Džihádu. Porobnosti k této problematice najdeš na fakultě islamistiky UK. Že to byla SIS, která jim na pole zavlekla opium a řídila jeho obchod do asijských zemí SSSR, a že to jsou U.S.A., které nyní kromě zametání stop ždímají zmíněné "teroristické" země ekonomicky po všech stránkách.
Divadlo, které předvádí Bushova administrativa je hnus k poblití a jestli ta letadla na WTC poslala CIA, SIS nebo Al-Kaídá je naprosto nepodstatný technický detail. CIA o tom věděla, věděli o tom spekulanti na americké burze, věděli o tom všichni zaměstnanci všech Izraelských firem ve WTC působících a věděl o tom i Bush sám. Nezabránit zlu je totéž, jako jej šířit.
Myslím si, že kdyby po 11. září 2001 nešly události americké vlády v tom sledu, jak šly, nikdy by podobné dokumenty nevznikly. Nikoho by totiž nenapadlo, že tím, kdo nejvíc těží ze spáchání těchto hrůzných činů je právě Bílý dům.
ale opravdu si myslím, že je lépe se tomu složitému a pro slušného člověka asi nepochopitelnému tématu v diskusi o autech raději vyhnout. Je to opravdu na zblití. -
"-- skrytý --" 19.10.06 23:00
« Re:
ty vogo, zas jeden protiamericky zalozeny clovek, co skoci po prvni kachne ..
abych odpovedel na tvou otazku: jo videl, videl jsem toho mnoho a troufam si tvrdit, jelikoz se pohybuji v medialnim prostredi, cemu verit a cemu ne.
myslim si, ze je nejvyssi cas zavadet na skolach medialni vychovu ......
kazdopadne nevim co do tematu AR zavadis 9/11 .. to mi je zahada teda ..
vlastne ne ale ..
----------------------------------------… /> jinak tva slova:pak tu slintej
jsou docela mimo, protoze definuj mi na internetu pojem TU .. a kdyz bys ho uz definoval tak mi dokaz, ze jsem na to misto slintnul :-) -
Ted 19.10.06 17:03
« ekologie? nebo mame daleko zavaznejsi problem??
a jeste jedna vec k ty ekologii... pokud jde totiz o dopady na zivotni prostredi, musi se zvazovat zejmena energie potrebna k vyrobe cehokoli. potom rad posloucham, ze bych mel mit na strese solarni panely, kdyz na jejich vyroby je treba vic energie, nez vyprodukujou za svou zivotnost.... proste ve svete neni vule se ekologii zabyvat, protoze mocne lobbisticke skupiny to nedopusti. samozrejme tridime odpad a do prace dojizdim na skutru s 1/7 spotrebou oproti astre 1.6...
mimochodem videli jste na googlu 130timinutovej dokument o 9/11???
to je maso, co?? jak pak dneska chcete necemu verit a za neco bojovat??
kdyz muze skupina lidi kolem prezidenta spachat takovou vec na svym narode...a pak do toho zatahnout celej svet...
ale to uz jsem odbocil fakt hodne, tak se omlouvam alfistum.
>:-[] >:-[] >:-[]
Zrejme nejsem sam kdo taky vaha... :P
[odkaz]