Alfa Romeo

Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Alfa Romeo

• « 00 Reagovat !

foto

26.02.03  12:26

« Re: 156 1.8ts

to ar: No, prostě to nechce, jak se říká, narazit na kus, kterej dělal mrzutej ital v pondělí a s kocovinou :o)))
  • « 00 Reagovat !

foto

26.02.03  12:24

« Re: 156 1.8ts

Moje 2.0ts ma uz skoro 4,5 roku a no problemo. To nejde takhle brat.
  • 00 Reagovat !

foto matuS

matuS 26.02.03  02:15

« 156 1.8ts

tak mam noveho kolegu, ira. Jeho tatko ma 156 1.8ts, no ajeho poznatky: krasne auto, aj zvnutra, ale "after two years, problems problems problems"

okrem abska sa im pokazil aj komplet stredovy panel, proste prestal fungovat, zhasol...
  • « 00 Reagovat !

foto

21.02.03  20:22

« Re: ??

motogirl: To je zvláštní. Člověk by řekl, že když se to na stolici srovná ve VŠECH důležitých bodech, tak to prostě sedět musí. Možná znám karosáře, který by Vám to dokázal opravit místo výmluv :o)))
  • « 00 Reagovat !

foto

21.02.03  12:33

čau lidi, dovolte mi souhlasit s názorem, že když je nabořená, tak už nikdy ta kapota dokonale sedět nebude. Koupili jsme loni ojetou 156(dovoz z Německa), docela dost bouranou na předek. Všechno jsme úspěšně opravili, ale už navždycky bude po bližším pohledu poznat, že už s ní někdy něco bylo. Hrany kapoty souměrně nepřiléhají k hranám blatníků. Jinak musím říci, že Alfy jsou překrásná auta-takoví malí andílci s pořádným ďáblíkem v těle.
  • « 00 Reagovat !

foto

20.02.03  15:04

« Re: Svíčky

ve 2,5 V6 mám NGK. typ nevím. elektrodu maj jednu a jsou super. doporučuju.
  • 00 Reagovat !

foto

20.02.03  14:45

« Svíčky

Čau chlapi!
    Jaké používáte svíčky pro 164 3.0 V6 a jaké s nimi máte zkušenosti? Díky.
  • « 00 Reagovat !

foto

19.02.03  23:04

« Re: magic

alfa33 a mredl jsou dva různí lidé,ale znají se. pošlu ti nějaký foto.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 19.02.03  15:54

Jo, tak to uz vim, o koho jde, byt se osobne zname jen po telefonu. Psal sem pod loginem alfa33 nebo tak nejak, ne? Ted snad uz budeme davat na kamosovu 3.0 V6 spajzku z 1.8 turbiny, tak uvidime, co to udela. Budeme to strilet naslepo, snad nebude problem. Bohuzel mi nejak pod OS X ani pod OS 9.2.2 nechodi stary Virtual PC, takze se ted nemuzu podivat na nic z CD, ale snad uz prijde upgrade. Mail: integrale@centrum.cz
  • « 00 Reagovat !

foto

19.02.03  10:30

Mám 2,5 V6 Milano Platinum 161.36 vyrobený 12/87. Mám k tomu i původní CH papíry, kde na přání zákazníka byly místo kožených sedaček látkové. Samosvor tam je, nejsem odborník, ale tohle auto točí obě kola. Ovšem parametry zrychlení a max rychlosti neodpovídají papírovým předpokladům. auto líp akceleruje, ale má nižší maximálku. Tak se domnívám, že ta převodovka je měněná z jinýho modelu. I když pro milano se dělaly dva různý stálý převody ( minimálně). Ten alfista je z Drnovic u Blanska a jeho mail je mredl@iol.cz. Jestli chceš poslat fotky jeho staveb, dej sem mail. má třeba upravenou Giullietu 3.0 V6, brzdy porsche, atd nebo GTV6 jako okruhovej speciál ( ten je teď bez motoru a je na prodej). Škoda, že už se tomu nevěnuje tolik co dřív. Má dnes jiný priority, ale pomocník je to k nezaplacení.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 19.02.03  09:26

TS ma ale jiny poloosy, kardan a lozisko, nez V6. Normalne prevodovku z TS do V6 nedas. Jinak je vnitrek podobnej, takze prestavba vnitrku mozna je. Co ty to teda vlastne mas? Obcas pises o TS a obcas o V6, tak v tom mam zmatek. A ten, kdo spravuje ty Alficky 20 let, kdo to je? Ja jen jestli ho znam, prip. jestli na neho nemas kontakt (profici se vzdycky hodej).
  • « 00 Reagovat !

foto

18.02.03  16:45

asimov: Šestikvalt by bodnul, klidně bych dal šestce převod 0.7 protože jet 160 při dvou tisících je balzám a motor na to má, navíc je žádoucí, aby byl výkon při daných otáčkách využíván naplno a takový převod by tomu jenom pomohl. Ale pravda je, že většina těch cest, které podnikám, jsou spíše ty okresky a baví mě to. Někdy ale fakt nadávám, navíc koncový tlumič je laděnej na hluboký brum mezi 2-3 tis. otáček, a to je někdy hezký, ale už po dvaceti kilometrech spíše trpím a motor se snažím držet na hranici optimální účinnosti 3150 ot./min, nad tuhle hranici začíná podstatně víc žrát. Jenže držet to zase vždycky nejde. Mít víc peněz, jezdím v 540i a neřeším to :o)))
  • « 00 Reagovat !

foto

18.02.03  15:58

Já s tím taky nerad jezdím nad 150 delší dobu. Řve to a žere to :o( Jel sem v neděli z hor s Celicou a 180kmh ticho a pohoda........
  • « 00 Reagovat !

foto

18.02.03  13:48

asimov: Tohle u mě vyřešili filigránsky. Dali tam převodovku Getrag 265CR (psí noha s jedničkou k sobě a dozadu, dvojka rovně vpředu a zbytek už je jasný). Jelikož by nedosahovali shodné maximálky jako s běžnou převodovkou, tak dali místo normálního 3.73 diferáku 3.07 diferenciál. Výsledkem je, že auto si uchovalo maximálku 229 km/h, ale kvalty jsou seskládaný k sobě. Na dálnici je to absolutně nepoužitelný auto, je to hroznej řev a žere to. Na okresky je to palba.
  • « 00 Reagovat !

foto

18.02.03  10:45

magic: Obě ty čidla na tlak oleje sem měnil, protože kolem jednoho tekl olej a asi víš, že přístup k nim je špatnej.... Ale kamoš u kterýho sem to dělal donesl krabici plnou těchto čidel a obě sme namontovaly aniž by se řešil závit. Ale on alfama žije dvacet let ( žil v osmdesátých letech v Rakousku) a možná se jen nezmínil, že sou dva různý závity.
    Samosvor tam tedy mám určitě, když to roztočím na místě, tak udělám krásný kolečko třeba desetkrát dokola a přední kola se ani nehnou. Výsledek je potom čitelnej na asfaltu :)) Asi ta převodovka bude z novějšího TS, líp to akceleruje, ale mám nižší maximálku.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 18.02.03  10:35

U Milana je zasadni problem v tom, ze zavity jsou W, mam na mysli treba baroskop - mezi radsami valcu je to cidlo tlaku oleje (jsou tam celkem 2), atd. Blbe se to shani. Tyhle auta byly urceny do USA a prodavaly se v CH, jinak nikde v Evrope nejezdej. Pokud tam das motor 3.0 z Ameriky nebo QV tak je to o.k. Milano 2.5 samosvor nemelo, prevodovka je ale plne zamenitelna za prevodovku 3.0 se samosvorem, to neni problem. Poznas to tak, ze na suchym asfaltu stocis kola do plnyho rejdu a na 3000 pustis prudce spojku. Pokud se auto IHNED otoci na miste, aniz by melo sebemensi snahu jet po predku, tak to dela ten samosvor.
  • 00 Reagovat !

foto

17.02.03  12:43

« magic

ad zarovka. myslíš barometr na měření objemu vzduchu? není náhodou přímo nad filtrem v tom měřáku? jestli jo tak by přece stačilo vyměnit ten měřák, mám je dva. Nebo se mýlím a jde o něco jinýho ???
  • 00 Reagovat !

foto

17.02.03  11:39

« magic

S papírama ne, ty sou mi na nic.... ten 3litr mám z bouračky, která stála celá 3000,- To víš hypotéka atd a pak není ani na rohlíky :)))) P.S. : a samosvor tam mám, vsaď se :))) tady před prací je ještě od pátku otisk zadních gum (obou) :)
  • 00 Reagovat !

foto

17.02.03  11:33

« magic

Motor už mám nachystanej. Dole táhne opravdu fantasticky, škoda, že nahoře se už nic moc neděje.... jinak mám video rozjezdu na suchým asfaltu, kde se mi roztočí obě kola, jak je to možný bez samosvoru ??? Spojku mám jednolamelovou. Pravda je, že převodovka asi není původní, ale měl sem zato, že je zase z Milana.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 14.02.03  15:12

« Re: 147 GTA

Spis bych rekl, ze u nas jsou Alficky porad jeste desne laciny proti jinym zemim a tak vic vydelavaji na tech ropacich. Jinej krav, jinej mrav...
  • « 00 Reagovat !

foto

13.02.03  10:24

To magic:Jo JTD 16V už se třeba v německu prodává a cenově to je stejný jako benzínovej dvoulitr, což by snad i šlo,ale i normální dvouventil tam je na úrovni silnější 1.6 a to u nás už šplhá cenou k dvoulitru.Počítám , že JTD 16V bude u nás stát tak 780 000 Kč což je hrozný.U nás jsou diesely v kurzu a Fiat CZ toho zneužívá.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 13.02.03  09:18

Asi bych v pripade 1.9 JTD pockal na 16v. U zazehovych motoru asi pujde vyvoj smerem k JTS, ale buhvi kdy. Ocekavam kompletni radu 1.4, 1.6 1.8 a 2.0 JTS (147 2.0 JTS by mohla byt v Zeneve?). Vzhledem k potizim s TPV bych ale necekal vyrobu drive, nez za rok. Roberto Testore si zase nekde delal z pisalku legraci a tvaril se tajuplne na 2.0 JTS v turbu s pohonem vsech kol...obehrana pisnicka...
  • « 00 Reagovat !

foto

12.02.03  09:06

Já se rozhoduju mezi všema motorama pro 147(kromě GTA).Problém je,že chci novou.Právě kvůli bourání atd.GTA nepřipadá v úvahu kvůli ceně a bude to nejpíš 1.6/88 kW nebo 1.9 JTD.
  • 00 Reagovat !

foto

12.02.03  08:27

« 147 GTA

cena 970.000,- :o))))
  • « 00 Reagovat !

foto

12.02.03  08:26

Záleží na stavu aut a co vlastně chceš, a co očekáváš a pro jaký účel budeš auto používat.Alfa : motoricky velmi dobrá, jen chybí krouťák 2.0l, náchylná na rozvoďák po 100 tis. měnit.Kastle tuhá.Pokud je nabořená tak ji nikdo už pořádně neopraví, protože má měkej předek, nebude už nikdy lícovat.
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 11.02.03  21:19

« ??

premejslim mezi P306 a AR145 .. co byste mi poradili?? :)))libi se mi ta 1.8TS/ 144PS ma nekdo zkusenosti.. ?? dikes
  • « 00 Reagovat !

foto

31.01.03  14:04

« Re: 147 JTd vs Fabia RS

Fabia je o triedu nizsie ako 147. Preto ak budu za rovnaku cenu, tak je to uz od Skodnej fakt maximalna hlupost... a od cloveka, co to kupi, duplom! Btw. magic ma pravdu ;(
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 31.01.03  14:01

Tak schvalne, az se tu obe auta budou rok prodavat, tak muzeme vzit statistiku prodeje a zjistit, jestli jsou cesi normalni lide...Podle mne bude zaver znit: nejsou!
  • « 00 Reagovat !

foto matuS

matuS 31.01.03  01:46

ale snad je jasne ze kazdy normalny clovek by zobral 147micku
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 30.01.03  09:10

« 147 JTd vs Fabia RS

Skodovka predstavuje v Zeneve Fabii RS s motorem 1.9 TDI 130 koni. Vzhledem k tomu, ze AR nabizi v tomto segmentu 147 JTD 140 koni za cca 700, tak se asi tezko Skodovka ubrani srovnavani. zalezet bude asi na cene.
  • 00 Reagovat !

foto

23.01.03  14:56

« Bez nadpisu

Hledám obrázek té nové Alfy 8 l, Šestivál, 4x4, 1001 koní. Dík.
  • « 00 Reagovat !

foto

09.01.03  10:36

« Re: 1,8TD

vdaka,nasiel som tam co som potreboval.je to super stranka.caf
  • « 00 Reagovat !

foto

03.01.03  14:34

« Re: 1,8TD

obrať se na diskuzi na www.alfa-romeo.cz
  • 00 Reagovat !

foto

03.01.03  13:36

« Alfa Romeo 147 Diesel Cup ...

Zajimave veci k upravam AR (diesel i benzin) a zavodeni lze nalezt na www.engstler.co.at. Neni od veci zkouknout nemecke i rakouske stranky - kazde jsou o necem jinem.
  • 00 Reagovat !

foto

03.01.03  12:58

« 2.4 JTD 20V

Konecne se objevila prvni avizo o multi-jet 2.4JTD (v AMS 1/03). Takze melo by to mit 129 kW a pokud to bude mit jeste krasnejsi zvuk nez soucasne 2.4JTD, tak to bude k sezrani. Navic multi-jet by mel vyrazne zlepsit nastup vykonu pri nizsich otackach.
  • 00 Reagovat !

foto

28.12.02  10:06

« 1,8TD

Nazdar lidi.kupil som Alfu Romeo 33 SportWagon 1,8TD.Za mensi peniaz ale v horsom stave.Ma niekto taketo auto alebo s tymto motorom?neviete mi poradit co to bude zac?lebo je v garazi,potrebujeme nastavit ventily-nevieme presne hodnoty.chcem vas preto poziadat o radu-neviete niekto zohnet tieto ciselka?a este treba vymenit tesnenia-pod hlavou hlavne.fuci tade,nechce startovat pri nizkych teplotach.zatial vam dakujem,cafte
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 10.12.02  13:50

« Re: to magic

V principu ano, ale zase tvuj pripad svedci o tom, ze ne vzdy syntetika = cisty motor. Do AR 75 benzinovych typu 2.0 TS a V6 vyrobce doporucuje 10W/40. Pri aplikaci Aral Elastic jsem nezazil problem. Nehodi se 15W/40! Do V6 jsme lili i 5W/40 a rovnez nebyl problem, tento olej je ale vhodnejsi do verze 1.8 Turbo.
  • 00 Reagovat !

foto

09.12.02  13:25

« to magic

Když sem koupil Alfu 75, tak sem nevěděl co tam původní majitel lil za olej. Nalil sem pro jistotu minerál, aby se mi nerozpustily usazeniny. po nějakých 3000km sem sundal víka ventilů a vanu. Ten motor byl jako bych byl první majitel, všechno zářilo čistotou, žádný usazeniny. Tak sem si říkal jestli to není tím, že tam byla nějaká syntetika, ale viděl sem Hondu Prelude ježděnou na syntetiku a byla po 150000 úplně černá. Dá se vůbec podle stavu poznat jakej olej byl v motoru?
  • « 00 Reagovat !

foto

09.12.02  12:58

« Re: zaruka

Tak to je docela drsný... :(
  • « 00 Reagovat !

foto

09.12.02  12:15

« Re: zaruka

Ze by zbankrotovali, to se teda nebojim. Kde kdo dneska nabizi dlouhe zaruky na vsechno mozny, a zkus je uplatnit! I u te zaruky na proreziveni je tisic omezeni, takze kdyz ti prorezavi treba dvere za 2 roky, porad si jeste nemuzes byt jisty, ze "projdes". Ted jsem cetl v jednom nemeckym casopise zajimavou pravni kauzu, ktera se tykala citroenu berlingo. V zarucnich podminkach tam totiz stalo, ze zaruka se nevztahuje na vsechny spotrebni soucasti, ktere podlehaji pravidelnemu opotrebeni, jako jsou pneumatiky, brzdove desticky, kotouce, remen alternatoru, ROZVODOVY REMEN, ... , a na vsechny dalsi zavady, ktere by se v dusledku poskozeni techto soucasti mohly objevit. A jsme u toho: pokud by tedy napr. v zarucni dobe praskl rozvodovy remen a v dusledku toho by sel motor do kytek, nevztahuje se na to zaruka. A ten clanek v tom casopise byl o tom, jak byl dovozce citroenu soudni cestou donucen ty zarucni podminky zmenit. Dneska jsou vsichni akorat experti v tom, jak ti per huba neco velkolepeho slibit, ale jak te zaroven co nejvic ochcat...
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 09.12.02  11:42

« zaruka

Ted jsem ale cetl zajimavou perlicku. V Nemecku Alfa Romeo od 1. 1. 2003 poskytuje zaruku 5 let! 2 roky neomezena zaruka + 3 roky omezena zaruka na mobilitu. Ve vysvetlivkach uvadeji, ze ruci za to, ze to auto bude tech 5 let jezdit, bez omezeni poctu km a vystavenym podminkam. V pripade, ze jednou prijdes a nenatocis auto, nebo nekde zustanes viset, bezplatna oprava + uhrada skod! Nevztahuje se to na jiny poruchy, jako jsou kola, pneu, desticky, kotouce a dalsi.
    Jsem zvedavej, jak to budou resit u dobytka, ktery rano v -10 °C prijde k auto, nastartuje a okamzite vytoci motor pod zatezi na 7.000/min. Nebo znam jednoho, kterej nedoslapuje spojku vlivem sve postavy, takze prevodovka mu vydrzi tak 3 roky. A takovych je asi hodne. Zrejme na te zaruce zbankrotujou. Asi sazi na to, ze v roce 2004 vsechno predaji GM a ti at si na to vezmou prachy kde chteji...?
  • « 00 Reagovat !

foto

09.12.02  06:45

« Re: oleje pro italske motory

No já mám k olejům asi tolik.Mně říkal ing.Čepek z Motorexcelu(firma zabývající se tuningem motorů,ale pozor žádný Renocar atd.)že naše oleje používají levnější aditiva a ty jsou časem maličko nestabilní i když olej jako nový splňuje výkonostní specifikaci.Takže pokud náš olej tak včas měnit !Jinak jsou to oleje celkem kvalitní a cenově dostupný.
  • « 00 Reagovat !

foto

06.12.02  20:54

To magic: Úplně s tebou souhlasím, jenom bych si ponechal výhradu k poslední větě, která jako by říkala, že plně syntetický olej od Shellu bude o několik tříd lepší než plně syntetický Mogul se stejnou výkonovou specifikací. Ty oleje si dnes v podstatě odpovídají a drobné rozdíly mezi nimi budou (a připouštím, že i ten Shell může být trochu lepší), ale žádná kvalitativní propast to není. Dokonce jsem někde četl, jak je na světě jen pár závodů, které vyrábějí a aditivují určité třídy olejů a pak to od sebe jednotliví "výrobci" navzájem nakupují. Proto se na trhu vyskytují zcela totožné oleje pod různými značkami, a platí to hlavně a právě pro ty nejkvalitnější.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 06.12.02  15:28

Problem je v necem uplne jinem… NESMI se dat do motoru, ktery makal X tisic km na ropny olej (polosyntetiku) olej plne synteticky. Syteticke oleje totiz rozpousteji karbon, ktery je na takovem motoru vsudypritomny. Jakmile se ale karbon a dalsi usazeniny zacnou rozpoustet, ucpavaji se kanalky a loziska jejich zbytky a motor se v pohode zadre. Obdobnym zpusobem funguji vsechny "zazraky" z teleshoppingu. Proto, je-li na motoru 10W/40 nelze doporucit prechod na 0W/40. K tomu je nutno motor kompoletne zrepasnout tak, aby veskere usazeniny byly odstraneny.
    Jak jsem jiz uvedl - ruzni vyrobci pouzivaji z 95% stejna aditiva, ale muze se stat, ze nektera spolu pri smichani vyvolaji nezadouci reakci. Pravdepodobnost je ale velmi mala. Pokud se to ma zjednodusit, neni asi na skodu michat treba Castrol s Aralem, ale asi by nebylo vhodne do Shelu dolevat Mogul.
  • « 00 Reagovat !

foto

06.12.02  08:49

motorkar: dakujem za vysvetlenie, ide naozaj len o akutny a nepredpokladany pripad doliatia "vycucnuteho" oleja, ak by napr. po 10tkm chybalo pol litra.
  • « 00 Reagovat !

foto

05.12.02  19:36

Sorry oddie, melo to byt To dabel:
  • « 00 Reagovat !

foto

05.12.02  19:34

To oddie: Když náhodou smícháš 2 oleje 5W40 různých výrobců, tak se s pravděpodobností blízkou jistotě nic nestane. Ale doporučit se to nedá. Rozhodně bych nedělal to, že při výměně oleje naleju do motoru 2 litry Selenie a 2 litry Mogulu, i kdyby byly oba "papírově" shodné. Ale problém bych neviděl v dolití třeba 0,5 litru libovolného oleje 5W40 po ujetí 18 tisíc km s olejem 5W40 jiného výrobce, když se bude ve 20 tisících km stejně měnit celá olejová náplň.
  • 00 Reagovat !

foto

05.12.02  19:27

« Bez nadpisu

A sakra - ještě že jste mi připoměli že bych taky někdy mohl vyměnit olej včas !
  • « 00 Reagovat !

foto

05.12.02  14:13

oddie: No asi nie, ale _CO__AK__NAAAHODOU?
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 05.12.02  14:12

Dabel: neříkej, že u té Mazdy bude potřeba dolévat olej...
  • « 00 Reagovat !

foto

05.12.02  14:09

Napriek tomu, ze nemam Alficku, mam jednu otazku k vasej debate: bolo tu spomenute, ze by sa nemali miesat 2 druhy syntetickych olejov. Je to naozaj tak? Doteraz som pouzival plnosynteticky Madit 5W-40. Prave som vymenil auto a predajca, ktory bral stare auto na protiucet, mi tvrdil, ze si liter Maditu, ktory mam stale v kufri, kludne mozem zobrat na dolievanie, lebo v novom aute je tiez plna syntetika 5W-40 a teda sa mozu miesat. Ako to teda je? Mam mat obavy pripadne Madit doliat? Dik!
  • « 00 Reagovat !

foto

05.12.02  13:37

oddie: díky
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 05.12.02  13:14

Ten Mogul? www.kmoch.cz - má tam i filtry a jiné blbosti.
  • « 00 Reagovat !

foto

05.12.02  13:11

oddie: poraď mi, kde tento olej kupuješ? díky
  • « 00 Reagovat !

foto

05.12.02  12:30

jo a jen tak obyčejný nestačí. sunoco má ještě 05w/40 SL/CF na zimu by mohl být dobrý a na léto 05w/50 a ještě jsme do toho dávali takovou (medovinu) oil treatment od sunoca 0,3 plechu, jsou to jen aditiva pro lepší mazání v extrému což TD extrém je. kupuju sunoco po 200 a myslím, že to ostatní na to nemá (a lá selenia za 400 litr :o))))) )
  • « 00 Reagovat !

foto

05.12.02  12:14

do 2.4TD AR164 se nám velmi osvědčilo Sunoco 05w/50 ,ale výměna po 8-10 tisicích ujetých km
  • « 00 Reagovat !

foto

05.12.02  12:06

Ja bych z toho taky vedu nedelal a nejradeji tam lil jako do Tempry Sunoco Futura (10W40, API-CF, skvela cena 100 Kc/l), ale mam zhruba tri male duvody proto abych presel na Selenii.

Prvnim byla zkusenost s Temprou (1.9TD/66kW, 1991). Rok po koupi (1996) jsem ji nechal udela GO motoru (pred tim to bud jelo a dost kourilo nebo nekourilo a nejelo). Po GO to nejakou dobu jezdilo a nekourilo a v zime startovalo docela dobre, ale pomerne rychle to slo dolu. Uz po nejakych 50.000 km byly kompresni tlaky jen 24 baru a nasledne zimni starty dost nejiste (pri vetsich mrazech takrka nemozne).

Druhy duvod je ten, ze kamos, ktery dela motory v Avii, rikal je oleje se i pri stejnych specifikacich dost lisi. Pri vyvoji toho na brzdach natoci urcite dost, aby pak mohli porovnat ruzne opotrebeni pro ruzne oleje.

A posledni duvod je, ze v ruznych motoristickych casopisech jsem uz parkrat potlak tvrzeni, ze fiatacky motory jsou citlive na oleje a doporuceni davat tam originalni.

Treba se pletu, ale rozhodne diky za nazory.

Asi pujdu do Sel. WR Diesel - je jen o trochu drazsi nez Sel. Turbodiesel a hlavne manzelka dela dost kratkych jizd po Praze, takze syntetika se motoru urcite bude libit. Nakonec mne to nevyjde ani o moc draz nez "mazani" u Tempry - JTD maji totiz intervaly vymeny 20.000 km (Tempra 7.500 km). To ujedu zhruba za rok, takze tam vzdy pred zimou dam novy olej a bude to.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 05.12.02  09:03

Pro motory JTD je doporucen olej 5W-40, staci tedy JAKYKOLIV znackovy olej teto tridy. Na vyrobci v podstate nezalezi, ma-li to neco normalniho (Aral, Castrol, klidne i ten Mogul), pouze neni doporuceno michat oleje od ruznych vyrobcu (teoreticke "nebezpeci" vysrazeni aditiv - asi 0,05% pravdepodobnosti, ale budiz). Shell a pod. jsou jenom drahe, ze by byly lepsi neni nijak prokazane. Hlavne do oleju nepridavat zadna dalsi "aditiva" v podobe ruznych teleshopingovych zazraku; byl jsem asi pred 4 lety svedkem pripadu reseneho UVMV ohledne Slick50, kdy u BMW na zaklade znal. posudku neuznali reklamaci motoru!
  • « 00 Reagovat !

foto

04.12.02  22:20

Jo a ještě by stálo za to se podívat, co tam lil ten před tebou. Pokud se tam dávala syntetika 5W-40, tak bych u ní zůstal (a zase - ze značky oleje bych vědu nedělal, jen tam raději nelej nějaký totální noname z německého supermarketu). Pokud tam je polosyntetika, tak pak platí můj předchozí příspěvek.
  • « 00 Reagovat !

foto

04.12.02  22:17

Nedělejte z těch olejů takovou vědu! Nevyšiluj s nějakým "originálním a doporučeným" olejem Selenia a dej tam jakoukoliv polosyntetiku s (požadavky výrobce přesahující) specifikací SJ/CF, kterých je na trhu fůra a za nižší cenu než za tu uváděnou Selenii. Včetně domácích, např. Mogul GX FE Pro 10W-40 API SJ/CF, bacha akorát na naprosto neskutečný rozptyl cen tohoto oleje, jen u mně v okolí stojí tenhle olej 129,- až 245,- Kč za litr. Já sám to leju do manželčina punta a je to úplně v pohodě.
  • « 00 Reagovat !

foto

04.12.02  21:45

to oddie: No, ja pro Tempru pouzival polosyn Sunoco Futura 10W40 API-CF a 100 Kc/litr, ale vubec si nejsem jistej, ze byla vhodnejsi nez Selenia Turbodiesel API-CD. Holt, na Selenii ty motory vyvijeji a zkouseji ...?...
  • 00 Reagovat !

foto

04.12.02  21:03

« potřebuju poradit s motorem

• « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 04.12.02  14:26

Šmarjá, co to je, Selenia Turbodiesel 10W40 má API CD a stojí 280/litr??? Tomu JTD fakt stačí CD? Nevim nevim, já používám polosyntetiku Mogul Optimal, 10W40, CG-4, litr cca 90,-Kč. A i slušné minerály mají CF...
  • « 00 Reagovat !

foto

04.12.02  14:15

Jak je videt s olejema pro JTD mi nikdo neporadi :-(((

Nicmene co se tyce ceny, tak dnes jsem si v AC Dojacek dozvedel, ze standardni Selenia Turbodiesel stoji asi 280 Kc/l a WR Diesel asi 330 Kc/l. Neni to velkej rozil, mozna pujdu do WR.
  • « 00 Reagovat !

foto

04.12.02  12:45

« Re: Poruchovost vozu

To Krakatit:Máš Opla OK,já taky nemám Alfu,ale toužím po ní, i když je drahá a já nevím co jestě.Každý auto co mám nebo jsem měl,dotvářím k obrazu svýmu (jiný kola,tlumiče,úpravu motoru atd.),jenom Alfa se mi zdá dokonalá už v sérii.
  • « 00 Reagovat !

foto

03.12.02  22:07

Jo, už chapu proč se ptáš... ale 1.8T Oktávku nemám, ....
  • « 00 Reagovat !

foto

03.12.02  22:05

TO RV: Ne nejsem, mam Opla, proc?
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 03.12.02  12:40

« Re: jeste k vyrazovani ABS

Pokud je ABS off, neni potreba zadny system rozdelovani brzdne sily (EBD). Typizovana situace: jedna pulka auta brzdi na suchem asfaltu, druha uz na krajnici s nanesenym drobnym sterkem; ABS zacne pulsovat kvuli sterku, ale EBD vyhodnoti, ze dve kola jeste maji adhezi nad mezni hodnotu a tudiz jim prideli vyssi tlak. U auta bez ABS dojde bud k uplnemu nebo castecnemu zablokovani te dvojice kol, ktera je na tom sterku. Pokud auto ridi zkuseny ridic, pusti pedal tesne PO zablokovani kola a tim zkrati brzdnou drahu vozidla (nebot auto nejvic brzdi prave na hranici blokovani; za ni uz jen na zcela suchem asfaltu, hrubem sterku a vysokem snehu, naopak za ni nebrzdi na vode a na ledu). Nezkuseny ridic necha nohu na brzde a hrozi hodiny vlivem nesoumerneho zpomalovani auta. Dalsi nevyhodou pro nezkuseneho ridice je fakt, ze auto pri zablokovani kol nelze smerove ovladat volantem. Pokud je ale silnice jen lehce navlhla, jsou na ni pricne nerovnosti, atd., ABS vyrazne prodluzuje brzdnou drahu. Zalezi jen na zkusenosti kazdeho ridice, cemu da prednost.
  • « 00 Reagovat !

foto

03.12.02  12:39

Jo a kdyz tak uvedte i ceny (staci priblizne). Dik.
  • « 00 Reagovat !

foto

03.12.02  12:32

« oleje pro italske motory

to alfa33, magic et al: Chtel bych se zeptat na motorove oleje. Jednak znacka a jednak typ. Mam ted lehce jetou Mareu 2.4JTD a premyslim jestli do toho lit standardni Selenii Turbodiesel (10W40, API CD) nebo neco lepsiho (dle manualu jeste doporucuji Selenii WR Diesel 5W40, API CF). Nebo muzu jit do jiny znacky oleje (Sunoco, Aral,...)?
  • « 00 Reagovat !

foto

03.12.02  06:30

To Krakatit:Ty jsi ten s tou černou Oktávkou ?
  • « 00 Reagovat !

foto

02.12.02  21:26

To napsal Asimov...
  • « 00 Reagovat !

foto

02.12.02  21:26

Kdo nejel v Alfě s V6 motorem nežil. Nejvíc se v poruchovosti Alf babraj ti, co nikdy žádnou neměli a ví o tom tudíž prd. Možná, že si léčí mindrák, kterej jim nějaká alfička vyrobila, když chtěli světu ukázat jak jezdí GOLF :))) Jinak pozdravuju chlapíka s černou octavií 1.8T, kterýmu sem včera večer ujel v kopci kolem Vinohrad v Brně. Nic si z toho nedělej, jednou si koupíš auto, který je opravdu silný.
  • « 00 Reagovat !

foto

02.12.02  21:20

Já si ale určitě žádnej mindrák neléčím!
  • 00 Reagovat !

foto

01.12.02  16:48

« jeste k vyrazovani ABS

to PetrS et al: Pred casem jsme tady probirali moznost vyrazovani ABS pomoci zarazeni vypinace od el. obvodu pojitky ABS. Ted mne ale pri cteni manualu k Maree (BTW, stal jsem se stastnym majitelem lehce jete M.WE 2.4JTD), ze to nemusi byt tak jednoduche. U tehle aut se totiz prostrednictvim ABS muze realizovat i rozdelovani brzne sily mezi predni a zadni napravu a jeho vypinani neni prave zadouci. Ale mozna je to u AR156 provedeno jinak - takze, zkousel jsi to uz Petre? Jake byly vysledky?
  • « 00 Reagovat !

foto

29.11.02  13:30

« Re: K poruchovosti Alf

To magic:Moc dobrej příspěvek.Já teď řeším dilema a to novou 147 1.6/88kW na leasing nebo 156 2.0TS,jetou cash.Postupně docházím k závěru,že spíš tu 147.Při mojí smůle bych koupil vyplavenej a bouranej vrak.Samo,že bych radši 147 2.0TS.
  • « 00 Reagovat !

foto

29.11.02  11:50

jak to ten magic dela, vzdy kdyz se neco spitne o Alfe, tak pise.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 29.11.02  11:40

1. Zivotnosti se radi motory TwinSpark k tem s nejdelsi - min, zarucena zivotnost pri dodrzovani zasady "mam v hlave mozek, ne sracky" je cca 350.000 Km. Doporucuji spise 2.0 TS. Spotrebou paliva jsou nekde v prumeru pomeru vykon/spotreba. 2. Karoserie u 147 bez vyraznych problemu - zinkovana, tuha, v pohode. Obcas zateka bocnimi listami kolem okenek. 3. Uvedomit si, ze kola (na rozdil od BRD Wagenu) jsou VZDY na silnici = i v dire a i na vsech zaplatach a kanalech. Z toho vyplyva nutna pravidelna kontrola silentbloku zaveseni (dava jim zabrat hlavne sul v zime - Icka nesolej). 4. Pokud je auto SPRAVNE a PRAVIDELNE servisovane v intervalech kolem 25.000 km, mohou se vyskytovat pouze drobne problemy elektroinstalace (BOSCH) nebo obcas drobne zavady na ABS (BOSCH), pripadne na brzdovem systemu. Zde doporucuji k brzdam Girling okamzite zakoupit a namontovat kotouce+desky OMP k zajisteni spravne funkce brzd. Opet zde plati neoblibenost soli v zime i pro brzdy. 5. Aby automobil koncernu FIAT nekoho nekde "nechal" se od dob Una a Tipa prakticky nestava, nebo jen vyjimecne. Zavady se tykaji: osvetleni (zadni svetla, predni rosi), elektroinstalace (central, stahovani oken, check-control, pristrojovka a jeji osvetleni), dnes uz spise nahodne poruchy vstrikovaci jednotky (BOSCH - bezplatna oprava), a poruchy vseho, na cem je napsano BOSCH nebo Made in Germany. Pokud se auto zbori, jen velmi tezko se opravuje (nevim proc ty dily nikdy nesedi...?) a hrozne blbe se lakuji (barvy Herberts, 5 slozkove). Vuz snese bocni pretizeni 1,02g, coz je srovnatelne treba s BMW Z3M...!!!!!!!! Temer bez poruch jsou (opet na rozdil od Wagenu) agregaty, pokud prevodovka jde tezko, je treba okamzite seridit tahla a necekat na zniceni synchronu. Ve vyberu JTD versus TS bych ja osobne stale radeji preferoval TS, nebot u JTD neznam z praxe zivotnost. Poruchovosti je statisticky velmi daleko za motory TDI od VW, ale tak do 100-150.000 km. Potom nevim (VW vykazuji velmi casto zejmena zniceni turba). NEKUPOVAT NIKDY JIZ KDYKOLIV HAVAROVANY KUS!!!!!!!! Byt by vypadal velmi dobre opraveny. VZDYCKY jsem na kdysi bourane Alfe/Lancii nasel seznam zavad, ktere se na nehavarovanych kusech nekdy nevyskytovaly. A protoze snad 80 % AR na trhu ojetych aut je po nejake rane, nelze se divit statistikam poruchovosti...
  • « 00 Reagovat !

foto

29.11.02  09:31

Jsem zvyklý jezdit "normálně", tzn. že to běžně nijak extrémně nehoním a jsem ochoten se smířit i s tím, že mě občas někdo předjede, ale samozřejmě bych alfě (a speciálně alfě) občas šlápnul na krk. Ale jinak mi všeobecně auta hodně vydrží. U mně je normální, že mám po necelých 3 letech v těch 200 tis.km druhé brzdové destičky (na almeře mám ve 105 pořád první a ještě 15tkm určitě ujedou), neměním výfuk, tlumiče, čepy, silentboky atd., to všechno v pohodě vydrží. Jenom běžný servis, dávám syntetický olej. Je to ale daný hlavně převažujícími dlouhými cestami po relativně slušných silnicích. Takže všeobecný názor je, že v tomto režimu by měla 147 běžně obstát? A co ta složitější zavěšení předních a zadních kol? Jinak s alfou a srdcem to beru, ale přece jenom musím brát v úvahu, že mě to auto taky živí...
  • « 00 Reagovat !

foto

29.11.02  08:05

pokud chceš koupit 147 a chceš najezdit 70tkm ročně tak v benzínu jedině 2.0 (má jen o litr vyšší spotřebu než 1.6 na kterou je 70 tkm ročně dost) ,1.9 jtd má krásnej výkon , jenže pokud to budeš příliš prohánět a to budeš, protože podvozek ti to dovolí tak to jtd uženeš tak ve 120-150 tkm, repase turba, potom tak ve 250 tkm 1 a poslední výbrus, pokud budeš jezdit na 1/2 plynu tak se to posouvá až o 100 tkm, motory jsou citlivý na kvalitní olej jtd 5w/50, TS 5w/40. jinak kvalitativně ty vozy jsou na velmi vysoké úrovni, nedá se to srovnat se strašími typy, tam je to jen o srdci a o lásce.
Přihlásit se Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…