Alfa Romeo
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Alfa Romeo
-
"-- skrytý --" 14.03.06 17:57
« Re:
Jenže Alfa není Transaxle. Protože jako Transaxle se označuje zpravidla systém motor se spojkou vpředu spojený pevnou rourou s převodovkou vzadu (první to měl Lidovka z Brněnské zbrojovky, později to bylo typické pro Porsche). Alfa neměla spojený motor s převodovkou pomocí tuhé roury a spojku měla taky až vzadu.
Důvod, proč někteří výrobci toto řešení nepoužívají je nejen v růstu nákladů a náročnosti konstrukce karoserie, ale hlavně je tam spousta problémů. Ať Alfy nebo Porsche měly problémy hlavně s převodovkou, protože táhla šla po dlouhé dráze. Speciálně u těch Alfic se časem a zejména vlivem působením soli "vyžvejkaly" silentbloky na přením uložení převodovky (takový malý dva špalíčky asi za 150,- Kč kus; převodovku jen směrově vedly, její hmotnost byla nesená velkým silenblokem vzadu) a táhlo šlo "šejdrem", což způsobovalo vydírání synchronů a jejich kolaps - hlavně u nejdelších drah (dvojka, zpátečka).
porsche mělo ten samý problém i přes to, že s motorem byla převodovka spojena pevněji než u AR. -
"-- skrytý --" 14.03.06 17:32
« Bez nadpisu
Jj, klimačka, vzadu měla zelenej čtyřlístek a popisek injection >:D pokud se dobře pamatuju. A jela jak z praku, to se musí nechat. Jízdní vlastnosti neposoudím, neb bych asi eště neviděl přes volant, ale co si pamatuju tak sme vyjeli v zimě kam sme potřebovali. Což vzhledem k zadnímu náhonu se může někomu zdát jako vytahovování, ale ono ta převodovka v zádu asi vážně vzhledem k rozložení hmotnosti udělá hodně. A hlavně byl táta nadšenej z toho kufru, páč olcita by tam narval asi celýho >:D
Mno, kde je jí konec...
Ještě k tomu transaxle, se divím, že teda když se bmw drží té své koncepce, tak proč nepřistoupí alespoň k tomuhle?S 325 E36 jezdit v zimě je otázkou trpělivosti, a vyjet někam znamená sednou si na kufr...Jinak teda jsem ze zadního náhonu moc nadšenej nebyl, připadalo mi to nejistý a každou chvíli jsem čekal ,že mi zadek poletí někam do pangejtu. Zatáčku co mám najetou jsem rozhodně rychleji neprojel.Asi už jsem odchovanej předkem no.. :? -
"-- skrytý --" 14.03.06 17:18
« Re:
Ee, žádná 2.4, ale 2.5 V6 Quadifoglio Verde, 114 kW, 210 km/h, iniezione Bosch Jetronic. Pamatuju si ji velmi dobře i v tý stříbrný metle (nejhezčí barva). Zpravidla mívaly i klimačku (mechanickou). Velmi prostorné auto a velmi pohodlné, cesta vzadu byla lahůdkou. Přitom vynikající jízdní vlastnosti. Jako u menší 75 byly problémy s převodovkou a zadními brzdami. Byla v 1.6, 1.8 a 2.0 s dvojicí karbeců, 2.0 se vstřikováním, 2.0 V6 se vstřikováním, 2.5 V6 se vstřikováním a potom 2.4 TD s něšťastným "univerzálním" motorem VM.
Bylo to obchodně velmi neúspěšné auto, pravděpodobně díky naprosto nezajímavému Bertoneho designu. Vyrábělo se jenom krátce (1984-1987) a prodalo se jich málo. V roce 1987 jej nahradil obchodní bestseller - Alfa 164 s krásnou karoserií od Pinifariny. Ale to už nebyla Alfa... -
"-- skrytý --" 14.03.06 14:50
« Bez nadpisu
Už ji dávno nemá :-( prodal jí někomu dál. Ale myslím, že ještě jezdí. Byla to 2.5 V6 stříbrná, na tehdejší dobu v nepředstavitelný výbavě. Na začátku ve vynikájícím stavu, ale po havárii na zadek, pak stále nějaké problémy. S plovákem v nádrži, palubním počítačem atd. Jenže to všechno až po bouračce. Poslední zpráva od majitele pak byla myslím, že to zadřel,nebo mu praskl řemen, už nevim, ale po GO motoru jezdí snad někde dál...
Krásný autíčko :'-( fnuk..
hlavně jako co si pamatuju tak z olcita to byl trochu šok, přejít na alfu
A od tý doby pak Dedra 2.0T, 155 2.0TS, 156 2.5 V6 a 147 1.6TS
Halt naše rodina značně postižená, až se nám všichni smějou >:D
Ale co naplat, je to radost...
Stim prodáváním. Myslim že teď třeba schovat 147 někam do garáže, a za 30 let jí vytáhnout by byla sakra dobrá investice. -
"-- skrytý --" 14.03.06 10:08
« Re: Re:
Obcas se kocham Giuliettama na autoscoutu... :-)
Obcas tam sou moc hezky kousky, ale taky cim hezci, tim drazsi. :P Takze ted tam je jedna moc pekna za 3000 EUR...
[odkaz]
Ale to uz je tak na to mit to v garazi a ven jen na srazy. Myslim, ze u toho auta uz cena muze jit jen nahoru... -
"-- skrytý --" 14.03.06 09:43
« Re:
Viscomatic byl uveden na trh ve voze Lancia Delta HF 4WD v roce 1986.
Hele, a nemá táta tu devadesátku ještě někde schovanou? O co totiž jde: z nějakého důvodu se náš mladej zamiloval do aut ze šedesátých až osmdesátých let (ale zjistil jsem, že není sám) a když si prohlížel starý fotky, kde jsem ženu fotil u naší tehdejší Giulietty, nemůže nám od té doby odpustit, že jsme ji prodali (Júlii, ne ženu). Strašně by chtěl "účinkovat" na akci "dědeček automobil". Tak jse začal koukat po nějakých Giuliettách, Alfettách nebo něčem podobným do 40.000 Kč - prostě historicky bezcenný a proto laciný auto, ale nic moc jsem nenašel. Jde mi o kastli, nemusí to jezdit, veškerou mechaniku si vyřeším. Ale ony jsou bohužel většinou právě shnilý ty kastle a motory o.k... -
"-- skrytý --" 14.03.06 09:43
« Re:
Viscomatic byl uveden na trh ve voze Lancia Delta HF 4WD v roce 1986.
Hele, a nemá táta tu devadesátku ještě někde schovanou? O co totiž jde: z nějakého důvodu se náš mladej zamiloval do aut ze šedesátých až osmdesátých let (ale zjistil jsem, že není sám) a když si prohlížel starý fotky, kde jsem ženu fotil u naší tehdejší Giulietty, nemůže nám od té doby odpustit, že jsme ji prodali. Strašně by chtěl "účinkovat" na akci "dědeček automobil". Tak jse začal koukat po nějakých Giuliettách, Alfettách nebo něčem podobným do 40.000 Kč - prostě historicky bezcenný a proto laciný auto, ale nic moc jsem nenašel. Jde mi o kastli, nemusí to jezdit, veškerou mechaniku si vyřeším. Ale ony jsou bohužel většinou právě shnilý ty kastle a motory o.k... -
"-- skrytý --" 11.03.06 10:57
« Bez nadpisu
transaxle..jasný. Táta mě jako první auto po revoluci Alfu 90 >:D
Potom ale nechápu, proč v tyhle publikaci píšou,že systém viscomatic byl uveden poprvé v roce 1992. Buď chyba a nebo považujou ten diferak vpředu nebo vzadu za odlišnou koncepci... -
"-- skrytý --" 10.03.06 17:57
« Bez nadpisu
Tak to jsem to napsal nějak nepochopitelně, protože opak je pravdou. Ten systém jako takový je úplně stejný jako na Integrale nebo 155 q4. Rozdíl jen v tom, že Integrale a 155 Q4 měly ten mezinápravový diferenciál jakou součást velkého kola stálého převodu na rozvodovce a vnitřní hřídel musel být (kromě vnějšího jako u 164 Q4) ještě dutý, protože jím procházela levá poloosa od předního diferenciálu, který tam byl ve společné skříni s viskospojkou (sposta lidí věří tomu, že to je mezinápravový doferák, ale není). Ale jen u 164 byl mezinápravový diferenciál u zadní nápravy, což je lepší z hlediska rozložení hmotnosti. Tím Alfa navázala na svoji kdysi tak "klasickou" koncepci motor vpředu a převodovka u zadní nápravy. Dnes tuto koncepci přejalo Maserati.
A ještě jedna "drobná" nevýhoda 164 Q4. Spotřeba paliva. Ta se dá srovnávat s Imprezou STi 2.5, ale jako Impreza to opravdu nejede ani omylem... -
"-- skrytý --" 10.03.06 16:14
« Re: Re: MAM ALFU 156 Sportwagon!!!!!
luckash: tím planetovým diferenciálem asi myslíš čelní (velký kolo a v něm obíhají 3 dvojice malých kol). Ten je vzadu (Integrale a 155 jej měly vpředu ve velkém kole stálého převodu), funkce je stejná. Normálně jsou malá kolečka spojena s jedním hřídelem a jsou v tom velkém kole unášena (velké kolo je spojeno s druhým hřídelem). Kdyby to bylo 50/50, netočila by se ta malá kolečka, ale byla by jen unášena. Ona se ale točí, protože je tam rozdílný počet zubů, takže tam opravdu dochází ke změně převodového poměru (47 % přední a 57 % zadní náprava.) Pokud jednu nápravu zastavíš, začnou malá kolečka obíhat rychleji a velké se zastaví, nebo naopak. Tím se při zastavení jednoho hřídele o to více roztočí druhý. Na rozdíl od nápravového diferenciálu je to ropzdílný moment, kterým se zastaví přední (menší) nebo zadní (větší) náprava. Jenže tam je ta viscospojka (spojená vnějším hřídelem s velkým kolem a vnitřním s těmi malými kolečky), která to při velkém rozdílu zastaví a zafixuje na těch 47/53. Ale v extra nízkých rychlostech je teoreticky možné, aby jedna náprava přenesla 100 % mmentu (samozřejmě zanedbáváme ztráty).
Copak o to, řešení to je moc zajímavé, zvláště díky tomu umístění k zadní nápravě, to je geniálně Alfácké. Bohužel s těmi 1680 kg ve spojení s velkými odpory Viscomaticu ten slaboučký třílitr neuměl rozhýbat tak, jak bych si představoval. Ani ten výbornej šestikvalt nepomohl. Motor nemá ve středním pásmu otáček takový moment, aby s tím něco předvedl (na 3-4.000/min má dokonce dost stagnační charakteristiku). Prostě to auto chtělo bezpodmíněčně turbomotor, ale ten se, bohužel, nekonal. Jinak vynikající kára, na tu dobu neuvěřitelný řízení, nádherná zadní náprava (úplně jiná než měla 164 - spíš to byla konstrukce z DTM), skvělý tlumiče. Prostě auto dobrý, ale ten motor byl příliš slaboučký. Možná, kdyby se přidal kompresor nebo turbo... -
« Re: MAM ALFU 156 Sportwagon!!!!!
A jak se ti líbí zvuk 2.4 JTD? Ja bych řekl, že je to jeden z nejsympatičtěji znějících dieselů vůbec :-) Mně se AR156 Spartwagon před faceliftem nelíbila (na rozdíl od božského sedanu), ale po faceliftu je to už paráda. Jen užitná hodnota je pro rodinné použítí trochu menší. A tak sním do budoucna o větší AR159 SW ... (až olítám svoji Mareu SW 2.4JTD) -
limach 10.03.06 10:20
« Manuál
to Tornádo:
vítej mezi nerozumnými srdcaři >:D . S manuálem ti přeji hodně štěstí, sháněl jsem na 147 pro známého, na Punto pro tátu. Asimov mi tady poradil, kde to v Praze tisknou, prý by to nebyl problém u jiné značky, ale Fiat a Alfa to nedovolily, takže vzhledem k tomu, že oficiální dealeři ti ohnou loket, musíš najít někoho, kdo ti to dá ofotit, ke stažení to někde bylo myslím jen v A nebo I. Možná ví víc Magic. -
« MAM ALFU 156 Sportwagon!!!!!
Zdravím všetkých priznivcov ALFA ROMEO. V pondelok som sa stal štastným majiteľom ALFA ROMEO 156 2,4 JTD 20V M-JET Sportwagon r.v 2004 za 12700EUR - myslím, že to bola dobrá cena .To auto ma fascinovalo. /brutálny ťah motoru, interier a atď./Dúfam, že bude spoľahlivo slúžiť. Chcel by som poprosiť o český alebo slovenský manuál k autu :P :P . Funkcie palubného PC su veľké a rád by som mal prehľad. Ďakujem a ALFE zdar. -
"-- skrytý --" 09.03.06 20:37
« luckhash,magic
to luckhash: Jaké byly ceny těch hadříků a věciček? Nejsou to náhodou ty nesmyslně drahé z Alfa Shopu?
to magic: Jestliže nemám ponětí, kde ty trika, prádlo, bundy apod. sehnat, hlavně v červené, tak jestli tě můžu poprosit....? S financemi se domluvíme třeba na dobírku nebo podobně. Klidně si to předáme při tvé cestě do RK. Jde mi o červené trika (2ks), prádlo pro mou 1/2, eventuelně nějakou bundu nebo mikinu. Byl bych ti vděčen. Kdyžtak na mail. Logo asi barevné pokud možno. Při nejhorším bílé. -
"-- skrytý --" 09.03.06 19:57
« Bez nadpisu
Shodou okolností jsem při hledání materiálů k té debatě co se vedla vedle u subaru :-! , jsem narazil na popis pohonu u 164Q4. Přišlo mi to jako velmi zajímavé řešení. Mezi přední kuželový diferenciál a zadní TorSen je řazen velmi jednoduchý planetový převod a hydrostaticky ovládaná visca. Takže něco mezi haldexem a řešením u subaru (Kde je pokud vím kuželový diff+visco spojka) stím že tohle řešení umožňuje velmi plynulý regulaci momentu mezi PN a ZN. Píšou tu dokonce 100% na zadní nápravu. Nebo 100% na přední. Je to možné? Ze schematu se mi to možný zdá. Opravte mě pokud se pletu. Jak moc se viscomatic liší od toho co měla Integrála?popřípadě ve kterých alfách byl tento systém ještě použit?155Q4?33?
děkan...