Alfa Romeo

Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Alfa Romeo

• 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 08.01.07  17:28

« Alfa 147 1.6

Tohle bude spise pro Magica, jakoz to fundovaneho odbornika, ale odpovedem ostatnich se rozhodne nebranim - vzdyt vic hlav vic vi :-)
    Chtel bych koupit Alfu 147 1.6TS. Starsi, pokud mozno po vymene rozvodu. Slysel jsem z Magicovych klavesnicovych "ust" spoustu kritiky na ten motor. Nahlodalo me to a zacal jsem uvazovat o JTD. Problem je v tom, ze kdyz jsem vzal tuzku a papir, tak porizovaci cena a naklady na pojistne mi nevyvazi rozdil ve spotrebe. Tedy cesky receno - JTD je pro me financne horsi moznosti, protoze za rok s bidou najedu 15-20.000 kilometru.
    Otazka zni: Je ten TS motor opravdu tak spatny, ze vubec nestoji za investici a vyplati se pockat (a dosetrit) na JTD, nebo pri normalnim zachazeni (tricitka se blizi, z blbnuti jsem vyrost) a danem rocnim najezdu kilometru je benzinova 1.6TS relevantni investici?
    A posledni dotaz, spise na Magica: Zabyvas se sam dovozem Alf, popripade muzes doporucit nekoho spolehliveho, kdo jete Alfy prodava? Ceskym bazarnikum totiz neverim ani "Dobry den"... Neni to nikterak akutni dotaz, drive nez v kvetnu auticko kupovat nebudu :-) Diky a hezky pracovni tyden vsem ;-)
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 08.01.07  09:44

« Re: Geometrie

RV: to záleží na tom, co udáváš jako + nebo -. V manuálu je ozn. A vzdálenost předních kol vpředu, B vzdálenost předních kol vzadu a B-A je udaná hodnota. Standardně je tam předepsána u 147 hodnota mínusová = rozbíhavost. Jenže na nerovnostech jako jsou např. vyjeté koleje, při brzdění, atd. se to auto chová trochu nestabilně. Proto já osobně všude rvu sbíhavost, ale je to věc mého osobního vkusu, protože mi to tak vyhovuje. V takovém případě při zachování původního odklonu se přední gumy posadí víc na vnějšek. Vnitřek se sjíždí většinou z důvodu velkých negativních odklonů rejdového čepu (tedy kola jsou z předního pohledu do A), jenže ten má zase tu výhodu, že auto líp zatáčí (k tomu přispívá i zvětšení záklonu rejdového čepu, atd.). Nejméně se pneu sjíždějí při absolutních nulách, ale blbě se to řídí.
    Pokud chceš nastavit geometrii na ideální kompromis mezi životností pneumatik a standardních jízdních vlastností, dodrž manál, protože výrobce to má nejlíp zmáknutý (bohužel ho na 147 nemám, tak ti nemůžu napsat konkrétní hodnoty). Pokud chceš co nejsyrovější jízdní vlastnosti, dej vpředu velkou sbíhavost, velký negativ odklonu, velký záklon a dozadu místo 3 mm sbíhavosti nulu (nebo pro extrémně zatáčkovité oblasti nasucho i mírnou rozbíhavost). Ale potřebuješ na to štelovací šrouby a gumy se budou sjíždět děsně rychle na obou nápravách z vnitřku.
    Máš-li předek na negativní odklon a sbíhavost nula, je to v pohodě, jen se ti budou víc do řízení přenášet nerovnosti. Gumy se díky negativním odklonům budou sjíždět lehce z vnitřku.
  • 00 Reagovat !

foto

05.01.07  22:55

« Geometrie

Takže Magicu prosím ještě jednou pro hlupáky jako já. Na tom papíru z diagnostiky mám odklon +9´na obou kolech a -0°58´na levým kole a-0°54´na pravým . To je sbíhavost nebo rozbíhavost. Obě kola byla nastavena na nulu. Je to v pořádku ? Ty nastavuješ 3mm sbíhavost to je + nebo - kolik pak je ten úhel, na to se mně bude servismen ptát. Při tom tvým natsavení trpí víc vnitřky nebo vnějšky předních gum. Ještě jednou dík.
  • 00 Reagovat !

foto

05.01.07  15:56

« Jak jsme startovali web....

Teda spis forum...nejak mi na ceskem netu chybelo Alfa forum..tak jsem jedno dneska sppichnul..tak mrknete...
    [odkaz]
  • « 00 Reagovat !

foto Mr-Murphy-

Mr.Murphy_ 05.01.07  09:33

« Re: nová AR junior

níže zmíněná studie a další variace na téma Junior resp. 149 jsou tady: [odkaz]
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 05.01.07  09:21

« Re: Geometrie

Já na všech autech dávám sbíhavost cca 3 mm, protože při brzdění to jde zhruba do nuly a je to auto stabilnější. Ale životnost gum se tím trochu snižuje. Odklon je tam z fabriky celkem slušně negativní, seřizovat se principiálně moc nedá. Pokud jsou odklony rozhozený, je problém buď v horním ukotvení Phersonu nebo v horním ramenu, čímž lze odlkon omezeně regulovat. Teda pokud je nebouraná kastle...
  • 00 Reagovat !

foto

04.01.07  09:19

« design alfa

rebby:je to skica,stejne tak muzes najit mozne podoby nove 149 a 169.zejmena u 149tky je patrne,ze bude zrejme designove odkazovat na 8c competizione viz zadni a predni svetla,umisteni scudetta atd.. coz je pro me osobne problematicke..stale nevim zda mam byt z 8c nadseny nebo rozpacity zda je to jen takove cukrkandlove retro nebo velkolepy odkaz k minulosti.stale nevim..ale budiz,nechme ho byt.otazka zda ony prvky budou fungovat prave v masove produkci - 149,junior..
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 03.01.07  12:13

« Alfa Junior

Bohuzel nevladnu italstinou, takze nevim, je-li ten nize zmineny odkaz jen nejakou designerskou skicou, nebo je to skutecne mozna podoba toho auta. Kazdopadne, bylo-li by na tech obrazcich realneho byt jen 30 procent, bylo by to uzasne auto...
  • 00 Reagovat !

foto

03.01.07  09:40

« nová AR junior

• 00 Reagovat !

foto

03.01.07  09:26

« Bez nadpisu

tak nic..bylo to jen nejake primrzle... :)
  • 00 Reagovat !

foto

28.12.06  13:40

« Divny zvuk z nadrze?

Mam dotaz.Kdyz otocim klickem a zhavim svice,tak se mi z nadrze ozyva cerpadlo,ale je to takove drnceni ....muze to mit nejakou spojitost se zimou?...v lete to cerpadlo je taky slyset ale ne takovy kraval....jinak palivo dodava v pohode...
  • 00 Reagovat !

foto

22.12.06  19:53

« Geometrie

Ahoj Magicu ! Prosím o radu jak nastavit geometrii přední nápravy na 147 JTD 16V. Sjíždí se mi vnitřky předních kol. Jízdní styl agresivní,podvozek sériový, kola 205/55 R16. Teď mám nastavenou nulovou sbíhavost a čekám co to udělá. Předtím tam byla rozbíhavost cca. 40´. Auto má najeto cca. 20t.km, takže předpokládám, že ramena jsou v pořádku. Jde nějak nastavit odklon a jak ? Dík
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 22.12.06  07:55

« Bez nadpisu

Samozrejme, ako to tu uz povedal Magic, " zalezi, kto by tu kluku brusil ". ;-)
  • 00 Reagovat !

foto janodespota

janodespota 21.12.06  22:19

« Bez nadpisu

Isteze, kazdu kluku musel niekto vyrobit z materialu a zrejme ju aj brusili a lestili >:D , lenze vyroba tej hriadele ma presne technologicke postupy a robi sa to na presnych masinach, prebrusit ju po vylagrovani boh vie u koho... no neviem neviem, ale je to len moj osobny nazor a nemusi byt samozrejme spravny.... ;-)
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 21.12.06  13:42

« To : janodespota

Ono vacsinou ked kupujes auto, tak sa ti nikto neprizna, ze tam bola niekedy brusena kluka. A rozoberat motor koli tomu, aby si to zistil je asi zbytocne ( aj tak neviem, ci by si tam cosi videl, to by si musel jedine merat... ) Inac ked si to tak zoberies, kazda kluka, ktora sa dava do noveho motora je brusena.
  • « 00 Reagovat !

foto janodespota

janodespota 21.12.06  11:38

« Re:

Je to len moj osobny nazor, ale ja osobne by som prebrusenu kluku uz nechcel. Radsej by som kupil novu.... To je jak auto po buracke, aj ked je dobre opravene, uz nikdy to nebude uplne ono...
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 21.12.06  11:14

« Bez nadpisu

Ja mam este taku technicku otazku, kde presne sa nachadza spinac ventylatora? Na chladici nic nieje, jedine co ma napada, ze by to mohlo byt, cidlo na hlave motora tesne vedla termostatu ( nie priamo na termostate ). Neviem, ci by ta teplota stupala dalej, pretoze ked som videl, ze sa to hreje, prebehol som auto po ceste a teplota sla hned dole, pri relativne pomalej rychlosti. Jedine co ma prekvapilo bolo, ze vetrak nedokazal udrzat teplotu v tych spravnych hodnotach a nadalej stupala ( od 90 az po 100 pritom zopol pri 90). Kazdopadne to skusim este poriadne odvzdusnit, co je najjednoduchejsie riesenie problemu.
    S tym brusenim kluky ja osobne skusenosti nemam ( ak nepocitam staru 120 ), ale viem, ze sa to robi pri vysokej teplote, kde sa nanasa ( nastriekava ) kov v podobe prasku, ktory sa tou vysokou teplotou "naliepa" na potrebne miesto, potom sa znova brusi, proces sa opakuje, pokial to nevyhovuje potrebnym rozmerom. Aku zivotnost ma takato " vytunovana " kluka neviem posudit. Jedno je iste, az je skrutena, tak jej nic nepomoze.
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 21.12.06  09:32

« Bez nadpisu

155 2,0: podle mě tam máš nějakou vzduchovou bublinku. Chce to odvzdušnit a asi to bude v pohodě, případně vyměnit spínač ventilátoru, který možná spíná zbytečně pozdě. Podstatný je, jestli ta teplota nad 100 °C dál stoupá?
    Vodní pumpa je hnaná řemenem plochým. Pokud nedělá rachot nebo neteče těsnění, většinou s ní nebejvá problém.
    Klika je u TS lehká a pokud se přidírá na vnitřních lágrech, tak ji moment od ojničního lágru začne vychylovat. Není to tak, že bys to poznal pohledem, ale časování toho motoru už je hnutý. Nicméně si dovolím tvrdit, že 3/4 všech škodováckých motorů OHV jezdí s výrazně víc zkroucenou klikou a nikomu to nevadí, protože tam - i když je jakoby vše v pořádku - je ta klika podstatně víc zkroucená na 100.000 km jen běžným opotřebením. Ale proto sis asi nepořizoval AR...
    Na starších motorech (třeba čtyřválce Lancia) byly kliky podstatně tužší, ale zase těžší a tím pádem byly brousitelný. Pokud u těchto motorů "zaklepe" klika, prostě se to přebrousí, koupí se sada upravených pánví a jede se dál. Je akorát potřeba pečlivě vybrat toho, kdo to bude dělat, protože se tu bavíme o tisícinách milimetru a sebemenší nesouosost potom přinese velké problémy. Nevýhodou motorů s takhle bohatě dimenzovaným klikovým mechanismem je jeho vysoká hmotnost = velký moment setrvačnosti a tím pádem nižší max. výkon při trochu vyšší měrné spotřebě paliva.
  • 00 Reagovat !

foto Ted

Ted 20.12.06  16:51

« Bez nadpisu

ja siteda navarenou kliku nedokazu v modernim motoru predstavit... a brouseni kliky je dost osemetna zalezitost, neb ten povrch je tusim specialne upravenej a navic se to musi udelat fakt presne, a casto je problem sehnat i lagry odpovidajici vybrusu. je-li ale klika ohnuta, nepomuze podle me nic...
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 20.12.06  16:15

« Bez nadpisu

Dik za odpoved.
    K tej kluke: este som nepocul aby mal niekto ohnutu kluku, preto to bola pre mna nova informacia a chcel som, aby mi to niekto vysvetlil. Vecsinou pokial bol problem s klukou, tak sa dala vybrusit, pripadne vyvarit....
    K tomu cidlu: cidlo ventylatora spina pri 90 stupnoch ( mozno cosi malinko vyssie ), aj napriek tomu sa mi ta teplota vysplhala az na 100. Ked som sa vsak pohol, za 30sekund isla teplota pod 90 stupnou. Neviem vsak ako to je riasene s vodnou pumpou na 155TS 2,0 16V. Je pumpa sucastou rozvodu ( je pohanana rozvodovym remenom ), alebo je pohanana klinovym remenom? Stale vsak neviem, naco je na chladici predradeny odpor a aky vpliv ma na vykon ventylatora.
    Dik
Přihlásit se Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…