Alfa Romeo
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Alfa Romeo
"-- skrytý --" 17.01.07 14:31
« Alfa 166
Toto sa stalo mojmu kamaratovi.
Kedze ma rad sportovejsie auta, tak som mu poradil ze celkom dobrou volbou by mohla byt alfa. Rozhodol sa teda pre 166 2,5 V6. Kupoval ju s CR s klukou vonku z bloku a s predu mierne tuknutu. Podla neho velmi dobra kupa, kedze ju zohnal za necelych 60 000 Sk. Tak ju zacal pomaly skladat, dal do kopy aj ten motor ( vymenil loziska na kluke, vadno ojnicu a piest.... ). Ked ju teda zlozil, presiel 20 km, bol cely nateseny, ako to pekne chodi. Pred chvilou mi volal, ze uz ma nabehanych 80 km a ojnica znova cuci von z bloku.... -
"-- skrytý --" 16.01.07 07:47
Uz davnejsie som pisal o problemoch na mojej alfe. Islo o to zapinanie ventylatora ( vetraka ) pri nizkej teplote ( asi 50 az 60 stupnov ) a hlasenie chyby motora. Takze vymenil som termostat a mam pokoj. Ventylator sa zapina pri 90 stupnoch a ridiaca jednotka nehlasi zavadu. Myslim, ze to bolo tym, ze pri hlave motora, kde su cidla, je vysia teplota ako v bloku motora, takze pri nastartovani sa vlastne tie cidla prudko ochladili ( najhorsie je, ze nielen cidla, dufam, ze nebude nejaky problem s hlavou alebo tesnenim ).
Momentalne ma vsak trapi iny problem. Je to problem s centralnym zamykanim. Vlastne sa mi centralom vobec neda zavriet auto. Stale mi ho otvara a zatvara ( asi 5x po sebe ), po com auto zostane otvorene. Potreboval by som poradit, kde hladat zavadu. Tusim, ze by mohlo byt nieco so zamkom soferovych dveri, pretoze raz mi nim ide odomknut, druhy krat je zaseknuty. Takze mam podozrenie, ze zostava visiet. -
limach 12.01.07 08:40
to Rebby: já jsem zrovna jeden z těch spokojených se 147 1.6TS 88kW, jak zmiňuje RV. Vidím to trochu jinak než on. Pokud najedeš tolik, kolik píšeš, nemá smysl kupovat diesel, i když u ojetin takový rozdíl jako u nových není. Moje zkušenosti - většina JTS, které uvidíš v bazarech jsou 8V verze s 85kW. Jedou slušně, ale 1.6 TS rozhodně neujedou. Na 16V verzi se 103kW sice narazíš už taky, ale pokud jsem viděl, stojí ještě dost peněz. Ty už mají pochopitelně lepší dynamiku, ale zase upřímně, málokdo s nimi zatím najel dost kilometrů, aby se řešily nějaké případné zkušenosti s poruchovostí.
Je fakt, že se dočteš o problémech s TS motory, např. zadření na klice, žraní oleje, ale jak píše Kubas, co máme v Klubu tyto motory ve 147, tak se tomu někdy až divíme, přestože takové případy se najdou. Spíš jsou tam drobnosti typu špatně fungujících ostřikovačů, atd. ale to se týká 147 obecně.
Takže moje doporučení po 4 letech denního provozu, i když hlavně na malé vzdálenosti je, že do 1.6TS klidně jdi, vyber 88kW verzi, ale hlavně vyber dobře, raději připlať za málo kilometrů, lij kvalitní olej (5W-50, 10W-60, atd.), zapomeň na nějaké Longlify, měň ho včas, raději o 1000 km dřív, než 100 km později, toč nad 3000 ot. až po důkladném zahřátí (nejen vody, ale hlavně oleje), po ostré jízdě nech běžet chvíli motor na dochlazení, než ho vypneš, atd. Hlavně olej kontroluj tradičně na rysce, nevěř elektronice Bosch. Já dolívám za rok (13 tis. km) tak 3-4 dcl oleje, nemám problém.
Prostě mrkni se na Klub, jak píše Kubas, tam se dovíš víc. Pak si i malorážku 1.6TS užiješ, až svezeš nezasvěceného, nebude věřit, že je to jen 1.6. A když si ještě pohraješ se vzduchovým filtrem a natankuješ plnotučný 98 oktanů...
Jinak můžeš počkat rok a já ti tu svou rozmazlenou holku rád přenechám za patřičnou sumu >:D
A ještě něco - zvuk Twin Sparku mezi 5 a 7 tisíci - to je rajská hudba, která Tě nikdy neomrzí a o tom si u JTD můžeš nechat jenom zdát (že jo RV >:D - my se rádi hecujeme). Zase na druhou stranu JTD lehce načipuješ o kus výš, to u TS bez velkých investicí moc nejde.
Takže tak to je zkušenost benzínové lobby a teď je to na Tobě... 8) -
"-- skrytý --" 12.01.07 07:49
Potreboval by som poradit: je mozne nastavit odklon kolesa na zadnej naprave, rovnobezne s prednym kolesom? Lave zadne koleso je naklonene smerom do vnutra, zadna cast kolesa odskakuje smerom von, (co je vidiet aj volnym okom, v porovnani z pravym zadnym kolesom). Je akoby natocene do prava. Dik -
"-- skrytý --" 11.01.07 17:15
magic povedal: výrazně zkrácenou životnost spojky v městském cyklu (neumí totiž neutrál a tak má zařazeno I. a "stojí" na spojce). ako si to myslel ze stoji na spojke? ved ked cakam na semafore tak vyradim kvalt do neutralu. Potom opat zaradim prvy stupen. -
Mr.Murphy_ 10.01.07 23:12
« Re: Alfa 147 1.6
Rebby: nedávno jsme otázku jestli JTD nebo 1.6 do 147 řešili na fóru "147" na www.alfaromeoclub.cz. Tak se podívej tam, je tam dost zkušeností a názorů... Z těch lidí, co se na tom fóru k benzínovým 147 vyjadřují nemá nikdo z motorem žádný problém, až na to, že některým (třeba mě) to žere kolem 3-4 dcl oleje na 1000km, takže když koupíš takové auto po někom, kdo pečlivě nedoléval, můžeš mít zaděláno na malér... Jinak majitelé JTD si nestěžují na nic.... Ale jak jsem psal, hezky si to pročti a udělej si názor... Jo a teď mě napadá, u 1.6 bych viděl celkem nevýhodu v krátké "pětce" - tzn. na dálnici při 140kmh točíš nějakých 4.200 otáček (orientačně...), což je podle mě zbytečně moc - takže jestli hodláš jezdit hodně po dálnici, JTD je určitě lepší volba... -
« Magic
Tak teď jsem koukal na gumy po pát tisících km po úpravě geometrie a vypadá všechno OK, opotřebení rovnoměrný. Proč ne 147 ? Teď třeba dávají i u dvoukolky 147 samosvor. 159-ka se má radikálně odlehčovat. Celkově se mi zdá, že značka konečně pochopila co je pro ní dobrý. Magicu, když Tě utlučem, kdo nám bude radit ? >:D
Jo a co ta 75-ka ? -
"-- skrytý --" 10.01.07 22:42
« Re: Selespeed
Rebby: odborníka si nech! Jinak 1.6 a 1.4 má z řady TwinSpark problémů nejméně, nicméně jsou taky, ale v menší míře než na 2.0 nebo 1.8. Nikdy jsem nepochopil proč, když 2.0 je přitom nemíň nadupaný motor se sníženým kompresním poměrem(?) Při tvém nájezdu celkem chápu, že se ti do JTD nechce, protože se to čistě z finančního hlediska opravdu nevyplatí. Neumím ti ale poradit nic lepšího, než dovoz TS z Itálie s tím, že koupíš auto v I od koncesionáře se zárukou, protože tam je (Bůh ví proč) závad méně (přitom se k tomu chovají kolikrát mnohem hůř; že by podnebí, servis nebo oleje?). Asi budu utlučen, ale musí to být AR 147?
RV: ten problém nastává hlavně v případě, že něco na té nápravě není úplně v pořádku a dají se širší kola. Na sériových se to neprojeví tolik, ale široká kola = větší axiální síly a tím se i sebemenší vůle projeví mnohem víc. Proto každý, kdo má problém s abnormálním sjížděním pneu by měl hlavně zkontrolovat stav nápravy. Ale určítá míra sjíždění pneu z vnitřku je normální, tak je to auto nastavený.
robert37: s převodovkou Selespeed nebývají žádné větší problémy u nebouraných aut. Pokud se nějaké závady projeví, je to většinou u bouraných. jen počítej s prodlouženou dobou řazení (zejména podřazování dolů - krásně to tam "šoupne" meziplyn, ale je to dost pomalý) a výrazně zkrácenou životnost spojky v městském cyklu (neumí totiž neutrál a tak má zařazeno I. a "stojí" na spojce). Na motorech JTS se zatím neprojevují závady uložení klikového hřídele, což je zvláštní, protože paradoxně právě spodek motoru je shodný s TwinSparkem (blok, klika, ojnice, olej. čerpadlo...). Tím se trochu ukazuje, že problémy motorů TwinSpark nejsou v konstrukční vadě mazání (což jsem věděl odjakživa, protože by se zadíraly ojniční lágry a ne hlavní), není v nesouososti uložení hlavních lágrů či vibracích (ta doměnka tu též byla, protože proti TS 8v se pozměnil blok) a není ani v té klice nebo těch vlastních lágrech. Ale v čem sakra ten problém je a proč se třeba na 145/146 skoro nevyskytoval, to nevím. Pravděpodobně je to kus od kusu a vliv několika faktorů, z nichž za zásadní bych považoval často nefunkční kontrolku hladiny oleje na přístrojovce. -
« Selespeed
Zdarec, mám možnost koupě AR 156 SW 2,0JTS SELESPEED
Chtěl bych vás poprosit zda-li s tím(selespeed) má někdo zkušenosti. Auto by to mělo být relativně zánovní. Jěžděné 2a 1/2 roku s 39t. km na tacho.
A ty problémy s čidlem hladiny oleje a následného zadírání se týkaly jen motorů T.S. u J.T.S. se nevyskytují? -
"-- skrytý --" 10.01.07 07:54
« To : rradik
Ako si uz napisal, vydrz podvozku zavisi od vela faktorov. Ja by som este dodal, ze aj od zatazovania auta. Ja osobne si myslim, ze nie je mozne presne stanovit, kedy ti co vypovie sluzbu na podvozku.
Mozno by sa to priblizne dalo, keby si za kazdym ( cca po 100 000 km, vymenil kompletne cely podvozok ). Tym chcem povedat to, ze vacsinou sa na podvozku meni to, co je zle ( ked mas zle silonbloky na prednej naprave, urcite ich nebudes menit na celom aute ), cize kludne sa ti moze stat, ze pri 100 000 km urobis Go prednej napravy a pri 120 000 km Go zadnej napravy, pri 150 000 km budes musiet vymenit tlmice... To vsetko sa nemusi opakovat v ziadnom logickom slede, proste je to velmi individualne. -
« podvozek 156-výdrž
chtěl bych vědět jak se projevují závady a v jakém pořadí na podvozku 156tky.Začne to vrzajícími silentbloky tuším,pak je třeba vyměnit ramena,ty jsou ale horni a dolni (drazsi)..Vím že je to ovlivněno především stylem jízdy,kvalitou komunikace a motorem,ale existuje nějaký kilometrový proběh který se dá zprůměrovat a aplikovat? (ve smyslu 50tkm odejdou silentbloky,80tkm ramena horni atd.)
ještě jedna věc - je u SW normální,že zadní kola jsou dost "ponořena" do blatníku?přijde mi že auto mám dost nízko,ale jen vzadu
diky -
« Re: Alfa 147 1.6
Já ročně najedu najedu taky do 10tisíc km a mám JTD 16V. Prostě 1.6 se mi zdá slabá a dvoulitr v porovnání s JTD 16V až taková bomba nebyl a navíc eventuální problémy. Jestli to bereš nový tak tam je rozdíl ceny skoro zanedbatelnej (JTD 16V vs.2.0 TS) a v bazaru ty rozdíly jsou taky minimální. No abych trochu obhájil TS, znám i spoustu spokojených majitelů. Základem je kvalitní olej, kontrola hladiny a štěstí. :D -
« Geom.-Magic
Jo díky, teď v tom mám trochu jasno. Originál je tam vpředu rozbíhavost a sjíždí mi to vnitřky gum, přesně jak píšeš. Teď tam mám tu nulu a uvidím co to udělá, když tak dám trochu sbíhavosti jak píšeš a tím to posadím trochu víc na vnějšek. Jde mi v první řadě o jízdní vlastnosti a nějaký to sjíždění do strany unesu, ale teď to bylo opravdu moc. Nejsem zjevně sám na alfaowner.com je diskuse plná příspěvků typu tyre wear u úplně novejch aut. Originál nastavení není nic moc z hlediska životnosti gum, ani z pohledu jízdních vlastností. Jo a ještě otázka.Jakým způsobem hnu s odklonem, píšeš šrouby či co ? Dělá to OMP ? Pokud bys byl tak hodnej a trpělivej a dal mi kontakt na člověka co ty věci prodává, už jsi mi ho jednou dával a já ho ztratil. Jak jsi dopadl s tou Tvojí avizovanou 75-kou, sehnal jsi něco, já bych si taky nechal líbit 75 3.0V6. V čechách jsem viděl na netu takouvou černou 2.0 TS Zender Evo kit, vypadala celkem slušně. Jinak nějaký slušný videa s 75-kou jsou na www.rpracing.info . Jo a až se potkáme někde na srazu máš u mě láhev Tvýho oblíbenýho pití. Řekni si co. A dej dopředu vědět kam jedeš, myslím, že účast potom bude hojná :-) Dík