Alfa Romeo
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Alfa Romeo
-
« Re: Re: Kola
No nějaký zlepšení jízdních vlastností moc nečekám, to musej udělat tlumiče a péra (snad se jich dočkám). Spíš jsem si říkal, že lehčí kola se líp budou motoru roztáčet asi jako odlehčenej setrvačník........No a když ani to ne, tak mám na kolech alespoň libovej nápis CAMPAGNOLO >:-[] -
"-- skrytý --" 20.04.04 10:04
« Re: Kola
Horciky hlavne praskaji, vezmes v zatacce vnitrkem diru a vystipne se ti kus hrany. Ale jinak jsou hlavne lehoucky, coz ma vyhodu pri poziti velkych ocelovych kotoucu nad 300 mm a zavodnich = tezkejch diagonalnich pneumatik (ktery ale jen tak neprdnou). Na 75 jsem je nezkousel, tam byly kola vzdycky problem. Ale muzou mit prinos na zadku, kde je hodne tezka naprava (na druhou stranu tam nejsou v kolech kotouce, takze to asi bude prast jako uhod). Je fakt, ze i kotouce OMP jsou na 75 o neco tezsi nez treba Concordy. -
« Kola
Máte někdo nějaký osobní zkušenosti s hořčíkovými koly? Já teď získal hořčíkáče na svoji 75ku, ale nějak mám strach z odolnosti. Ještě jsem je nevážil, ale mám ještě stejnej rozměr v hliníku a ty jsou tak o 40% těžší, přitom maj ty hliníkáče jen tenoučký paprsky a objemově je tam toho materiálu o dost míň. -
"-- skrytý --" 16.04.04 17:54
« Re: Re: Re: Alfa a litá kola
Posuzovat vlastnosti gum podle vzhledu jejich vzorku je asi totéž, jako posuzovat aerodynamický odpor vozu podle jeho tvaru. Jinými slovy: To, co vypadá aerodynamicky, ještě nemusí být aerodynamické... A totéž platí - možná dvojnásob - u pneumatik! -
"-- skrytý --" 16.04.04 15:06
« Re: Re: Re: Alfa a litá kola
RedBaron mel spis na mysli, ze vic nez na vzorku zalezi na smesi. A to se moc nepozna ani pohledem, ani pohmatem. Nektery gumy plavou i na suchu, protoze jsou vyrobeny z nejakyho igelitu a jiny jsou jak lepidlo a prekvapive umi odpuzovat vodu i pri mizernym vzorku. Dezen je vedlejsi. Bohuzel to nechape ani nase vyhlaska - lepsi sjety Potenzy nez novy Maloyi. Ale to se da do zakona asi tezko zakomponovat.... -
« Re: Re: Alfa a litá kola
Red Baron: No já si podle vzhledu docela vybírám, třeba takový ty šípy ala Goodyear F1 nebo Toyo jsou sice nepřekonatelný za mokra,ale za sucha už to takovej nářez nebejvá. Podle mejch osobních zkušeností by pneu měla mít ve středu jednu víc obvodovejch drážej jinak má guma špatný vedení směru. Ten Vredestein se mi svým tvarem zdál ideální,dvě obvodový drážky a potom drážka pro odvod vody. -
"-- skrytý --" 13.04.04 14:46
« Re: Alfa a litá kola
No, jsem jen lajk a fanda...od Alesia jsem mel jenom jediny druh kola (7,5x16) nejakou radu CompNeco. Nevim, jestli se to jeste vubec dela a nebyla zrovna levna. Byla to kola, co delali primo pro Deltu Integrale Evo. Ostatni jejich modely neznam, ale tyhle byly o.k. Obecne je lepsi davat na tyhle auta - ktery maji kola hodne casto na silnici - kola kovany (BBS, OZ, Speedline/Benzoni, Sparco/Cromodora, atd.) nez kola lita (Ronal, Borbet....). kovana kola nemusi byt ale vzdy drazsi (treba Zender dela lity kola za vyssi cenu, nez je spousta kovanych, naopak kola A. Benzoni byvaji levna, drazsi je az jejich rada Speedline). Zase obecne plati, ze loukote s tenkymi paprsky lip chladi brzdy, naopak limcace vysavaji vzduch od brzd a ty se potom snadneji prehrivaji. U bezny 156/147 asi neni az takovy problem, nejsou nijak extra tvrde odpruzeny. Problem nastava az u tvrdych tlumicu a pruzin, protoze potom to kolo vymete kazdy kanal a snadno se znici. Ale kovany kolo mas na porad, pokud ho nevezmes o obrubnik. Na autech AR/Lancia pouzivam nejradeji Pirelli nebo Brigestone. Na Continentalech vcetne jejich klonu je to hrozne nedotacivy. Na 75 se mi paradoxne vyborne osvedcily nejaky laciny Savy, ale to uz je hodne davno. Ted mam na Delte HF 836 Semperity a stoji za starou belu, porad hvizdaji, nebrzdi a priserne se protaci. Zimni Micheliny MXV jsou taky priserny, dokud mrzne a snezi, tak ujdou, ale jak to rozbredne nebo zaprsi, tak to auto nezatoci. Pro leto mam nejradsi Brigestone Potenza RE 720 a na zimu Pirelli WinterSport. Talosi hodne obouvaji ty jejich CEATy (levnej klon Pirelli), ale mam malo osobnich zkusenosti. -
« Alfa a litá kola
Magic: Magicu je radost číst Tvoje příspěvky,vždycky mají hlavu a patu a je vidět, že věci rozumíš. Mám dotaz,kdysi jsi mi psal, že na Alfu se Ti osvědčily litý kola od Alessio nebo OZ. Jenom je mi trochu divný,že Alessio patří (alespoň cenově) k low-endu a OZ naopak patří mezi nejdražší. Skutečně jsou ty Alessia v pohodě ? A ještě otázka do pranice, jaký se Ti osvědčily pneu ? Já mám špatný zkušenosti s produkty koncernu Contimental (Barum,Uniroyal). Moc se mi libí pneu od Vredesteinu a to model Ultrac,už taky proto, že design navrhoval Giugiaro. -
"-- skrytý --" 09.04.04 16:51
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:
Jo a prevodovka je pokazdy jina; 1.8 a 2.0 maji podobnou, ale lisi se petkou. V6 ma sestikvalt a trochu jinou konstrukci (2 dablovy synchrony a synchron na zpatecce). V6 je podle me nejprijemnejsi, nejspolehlivejsi a nejlip jede. Jenom dost chlasta. -
"-- skrytý --" 09.04.04 16:47
« Re: Re: Re: Re: Re: Re:
V zasade jde o brzdy a rizeni. Rizeni je min strmy a brzdy jsou mensi. Plati pro 1.6 TS a 1.9 JTD. Potom tam jsou srobny zmeny treba u V6 oproti 1.8 (tlumice, stabilaky, oscilacky, atd), ale principialne je to totez. Shodny rizeni 1.8, 2.0, 2.5 a 2.4JTD, shodny brzdy (lisi se jen materialem, rozmery stejny). Brzdy se daji predelat, rizeni asi tezko. -
"-- skrytý --" 09.04.04 15:40
« Re: Re: Re: Re:
Jestli je to na netu, tak mozna na webu Imofy (www.imofa.cz) nebo ww.alfaromeo.neco (cz, com, it). Mozna i na auto.cz v katalogu, nevim. Mam doma jeste nejaky prospekty z ty doby, ale vetsinou Italsky. Pokud vim, 1.6 a 1.9 JTD nemivala standardne ani klimacku, mlhovky, zadni okna v el. a par dalsich malickosti. 1.8 nemivala volant a paku v kuzi, zadni el. okna a mela stredni panel jen v imitaci dreva. Klimacku mela pro nektery trhy standard, pro nektery ne. Myslim, ze u nas ji vetsina 1.8 ma. 2.0 a 2.4 JTD mela stand. klima, el. okna vzadu, kuzi na volantu, saltpace i pace rucky a stredni panel mohl byt i v imitaci karbonu. Sestnactky a vetsi kola byly za priplatek u ctyrvalcu a petivalce vzdycky. Pak byly tri urovne paketu, atd....Ale pres vybavy moc nejsem, ono hodne zalezi na kusu a trhu, pro ktery byl urcen. Jinak u toho 2.0 TS - spotreba paliva - se jednalo o shodny model. Nema to byt pomluva kamarada, jenom slo o to, ze spotreba nejvic zalezi na ridici. Osobne recem o tom, jak auto stredni tridy bere 6 litru benzinu vubec neverim. Zvlast, pokud si vezmu, ze pri obdobnem rezimu mi Skoda Felicia Safe Line 1.6 brala o nejaky to deci vic....povazuju spotrebu u 156 2.0 TS za zhruba prumernou, pricemz jizdni dynamika je pri ni nadprumerna. -
"-- skrytý --" 09.04.04 14:00
« Re: Re:
Na tech motorech se menilo porad neco. Tezko rict s jistotou, od kteryho data je to vychytany. Nejhorsi byly 97-98 (prvni serie), od konce 98 se to podstatne zlepsilo, ale obcas jeste motor sel do haje. Jenomze to se stava jinym vyrobcum taky a nehodnoti to jako vyrobni zavadu....Zmeny spocivaly jak v elektronice, tak v tom guferu. Potom se od modelovy rady 2000 snad uz nic dramatickyho nedeje a ty motory jsou stejny drzaky, jako 8v TS (tedy 350.000 km bez zasahu). Alespon o nejakych dalsich potizich nevim. Ja mel s 2.0 TS spotrebu kolem 9,5 l/100km, ale treba kamos mel s tim samym autem dlouhodoby prumer pres 12. Ten provoz se da oznacit za primestsky (zhruba 40% mesto, 35% rychlostni komunikace a 25% vyslovene serpentiny). Ono strasne zalezi na jizde (ja dojizdim na dalnici auto tak, ze kdyz ho v levym pruhu vidim, sundam nohu z plynu, auto zpomali a kdyz on uhne postupne priadavam, kamos ho dojede, tesne za naraznikem zabrzdi a pak plyn az na podlahu; ale rozhodne nejezdim pomalu - spis hodne vyuzivam setrvacnosti auta = pred zatackama moc nebrzdim a litam do nich, rozjezdy ale nijak neprehanim; na dalnici sice jedu porad 160-180, ale neakceleruju nijak prudce). Rekl bych, ze soucasna norma spotreby - ta nova- je celkem objektivni. -
"-- skrytý --" 09.04.04 12:55
« Bez nadpisu
Samozrejme te - znova opakuju - nechci tlacit kam nechces, nemam na tom zadny zajem a zadny zisk z toho pro me neplyne, jenom par poznamek - ciste osobni nazor: 1.8 TS mi chlastala vzdycky VIC nez 2.0 TS. Ten efekt byl jeste citelnejsi u 155 (protoze byla tezsi?). Duvodu je nekolik: 1. nejvetsi rozdil mezi 1.8 a 2.0 je v rozmezi do 4.000/min, potom uz ten rozdil neni tak podstatny. A prave v tomto rezimu se nejvic projevuje nutnost tu 1.8 vytacet vic nez 2.0, protoze 2.0 ma vyrazne lepsi nabeh odspoda. 2. mozna to souvisi i s tim, ze 1.8 ma vyssi kompresni pomer nez 2.0. 3. Rozdil v povinnem ruceni ja osobne povazuji za zanedbatelny (treba vzhledem k rozdilum v cene vybavy), ale je pravda, ze 1.8 byvaji levnejsi nez 2.0 (to je obvykle spolu s 2.4 JTD nejdrazsi model). 1.8 ma vyrazne delsi V. rychlostni stupen; z toho plyne mensi pouzitelnost petky prave ve meste (kde jede 2.0 uz na petku kolem 3.000/min, je lepsi u 1.8 ctyrka). To je take duvod, proc je na maximalku paradoxne rychlejsi 1.8 (ac vyrobce - nevim proc - tvrdi opak). S 1.8 se da po dalnici mastit az 240 km/h, z cehoz byli v nemeckem AMS dost vedle...je to jen zamysleni, samozrejme je mi kulovy do toho, co si koupis. To je ciste tvoje vec. -
« Re: Re: Re: RE: 156 1.9 JTD
No nejakou ocesanou verzi (co se tyce treba brzd) bych fakt asi nechtel ... takze bych to videl na prechod preferenci z 1.6 na 1.8 :-) Vejs bych jit nechtel, sice spousta lidi tvrdi, ze spotreba je u 1.8 a 2.0 stejna, ale nerikejte mi ze treba pri popojizdeni po meste to vyjde na stejno. No a kdyz slapnu na plnej, tak urcite 1.8 bude zrat min nez 2.0 nebo dokonce 2.5 :)... plus mensi povinne ruceni ...
To toho dieselu ve 2.4 se mi nevim proc, fakt nejak nechce jit, je to moc velky, tezky, odchazej tam pry turba .... je mi to proste nesympaticky :(
Jak jsi psal o tech generacich motoru, druhou generaci myslis od toho rijna 1999 nebo uz rok 1998 ? Lze nekde presne sehnat co se kdy na tech autech v prubehu let inovovalo ? No staci ale do roku 2000, protoze nad 250tisKacek nepujdu :)