Alfa Romeo
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Alfa Romeo
-
"-- skrytý --" 02.02.07 12:35
« Bez nadpisu
Magic: dik moc za obsirne vysvetlenie, ohladom tej delty. Kazdopadne je to pre mna velmi zaujimavy tip. Dufam, ze to nezostane len pri snoch. Kazdopadne som sa u nas s nicim podobnym nestretol, dokonca ani v inzeratoch.
Trocha ma ale mrzi, ze na Slovensku nememame ziaden lancia klub, ani nikoho, kto by nam bol ochotny takto poradit, ako na tomto fore. Mozno keby som niekomu zaplati.... Ale to uz je asi o inom a to na tieto stranky nepatri.
Ak sa mozem opytat, na com jazdis momentalne ty?
Ohladom alfy 2,5 V6: nerozmyslam nad kupou takehoto auta. Nejak moc mi tento motor nepride ako sportovy. ( to je moj subjektivny nazor ) Podla mna je sportovy motor klasicky radovy, najlepsie okolo objemu 2,0. Takze az si budem v buducnosti vyberat nejake " sportove" auto, urcite sa to bude tocit okolo dvojlitra.
S tou 2,5 ma problem kamarat, ktoremu druhy krat vyletela ojnica cez blok a nevie si s tym rady, tak som mu poradil, ze prebrusenie kluky nebude asi tym najlepsim riesenim, ze rozumnejsie by bolo kupit tu kluku novu a este lepsie by bolo vymenit motor, pretoze to ma za rovnake peniaze ( ak nie za menej ). -
"-- skrytý --" 02.02.07 10:32
« Re:
Na 2.5 jsem slyšel sice občas nějaký hlášky o protočených lágrech, ale pohybovaly se ty zprávy asi na úrovni ostatních aut, není to obecný jev. Samozřejmě, když je někdo prase, zničí cokoliv bez ohledu na značku či model. U pravidelně servisované 156 V6 by tě krom závad elektroniky Bosch a poměrně nákladného uložení náprav nemělo čekat žádné nepříjemné překvapení (pokud ho "nevyrobil" majitel před tebou).
Ta Delta HF se vyráběla na 3 pokusy - jedna byla 3 nebo 5dveřová v letech 1993-1995, potom už jen 3dveřová v r. 1995-1997 a potom se po ukončení výroby zase vrátila 3dveřová v roce 1999 jako limitka. To je samozřejmě nejzajímavější model, má úplně jiný oplastování, krásný kola 16" Compomotive, elektronicky řízený tlumiče Boge (předtím jen za příplatek nebo u LX standard), atd. Je pravda, že první série 93-95 mají ty Boge tlumiče v naprosté většině, ale modely 95-97 je mívají jen zřídka. Je v tom motor 836A2.000 který pochází z Delty Integrale EvoII, má stejný klikový mechanizmus, hlavu i s rozvody a turbo, jiné je sání, vstřiky, menší intercooler, atd. Stabdardně to má 193 koní/na 5500/min 194 Nm/3400/min, pětikvalt, přední samosvor, elektronika Marelli IAW4W/P8, zlrátka kvalita a spolehlivost v každám díle. Podvozek je na první pohled nezajímavý a je shodný se 155/II, ale to odpružení díky super tlumičům a snížené světlosti s ním dělá zázraky a tak to auto docela dobře drží na silnici i přes dost odbytou kinematiku a proti 155 TS je to v jízdních vlastnostech mnohem dál. Hlavní výhodou je ale spolehlivost při nízkých nákladech na spotřební díly (zavěšení, brzdy), hodně drahý jsou teda ty tlumiče (jeden kolem 20.000 kč) a i přední světla si drží cenu dost vysoko (prakticky vůbec neslepnou - a to jsou made inBosch!). Vím např. o jedné sadě použitých tlumičů za malý peníz. Ten člověk má teda i celý motor a hromadu dalších dílů, já mám doma fungl nový turbo, atd. Ve všech verzích jsou fantastický sedadla Recaro v jelenicový kůži, v kůži je i volant a páka. Díky tomu, že se auto vrátilo do výroby v roce 1999, je homologováno pro Euro2 a splňuje veškeré nároky kladené na dovoz aut do ČR i mimo původ EU. Jak je to na Slovensku, to nemám zdání. -
"-- skrytý --" 02.02.07 07:36
« Bez nadpisu
Mgic a ostatni: Prosim ta, ked sme sa tu minule bavili ohladom kluky na alfach a hlavne o jej " SKRUTENI ", plati to aj na kluku z 2,5 V6? To znamena, ze v dosledku nizkej hladiny oleja dojde k zadretiu ojnicnych lozisk a neskor ku skruteni kluky, cim sa neodporuca prebrusenie ani ziadny dalsi repas kluky, najlepsia je v tomto pripade nova kluka. Chapem to dobre, alebo sa tento problem netyka 2,5 V6?
Dik -
"-- skrytý --" 01.02.07 20:15
« Bez nadpisu
1552,0>Dik za info
Jinak alfisti,máte někdo utahovací momenty na 156 (hlavně motor) a nebo rovnou servisní manuál kterej opravdu funguje?To co jsem si stáhnul z netu bohužel nejde,tak když by jste někdo věděl o verzi která jde,tak prosím link.Určitě by to pomohlo i plno jiným alfistům co si občas chtějí něco udělat sami))
Dík -
"-- skrytý --" 01.02.07 14:01
« Bez nadpisu
AlfaAlfa: To, ako presne sa na 156 nastavuju rozvody ti neporadim, na to su tu vacsi odbornici, ako ja. Staci, ze chvilu pockas a urcite ti niekto poradi. Ja som si na 155 2,0 TS menil rozvody sam a nemusel som koli tomu vyhadzovat motor.
Kazdopadne urcite nestaci dat stary remen dole a nahodit novy len tak, ze s tym nepohnes, to by som urcite neriskoval. Poznam pripady, kde bol zvoleny rovnaky postup a nedopadlo to dobre. -
"-- skrytý --" 01.02.07 13:38
« Bez nadpisu
No snad bych to i zvládnul.Měnil jsem kdysi řetěz na giuliettě.Jenže tam byl motor venku což bylo v pohodě.Pokud by se musel vyndavat motor,radši bych to nechal na servis,protože se mi do takové operace moc nechce.Ještě by mě zajímalo kolik ty rozvody+kladky stojí a kolik stoji práce v servisu (to jestli se vůbec vyplatí si to dělat sám).Zase na druhou stranu má pak alespoň člověk jistotu,že si tam opravdu dal co si koupil a nezůstal třeba vyměněnej jen řemen.
Jak je to vůbec u 156 s rozvodama?Jsou tam nějaký značky?Nebo stačí s tím nepohnout a namontovat kus za kus? -
"-- skrytý --" 01.02.07 09:45
« Bez nadpisu
AlfaAlfa: Samozrejme, ze si mozes remen aj s kladkamy vymenit sam, pokial si to ale este nikdy nerobil, tak to neodporucam. Az to spravis zle, tak budes musiet vymenit nielen remen ale aj ventyly, mozno aj piesty, cim sa ti to troska predrazi.... Na 2,0 TS nemusis vyhadzovat motor koli vymene rozvodov. -
"-- skrytý --" 31.01.07 21:41
« Bez nadpisu
Zdárec chlapi
Chtěl bych se zeptat jestli je nějak proveditelné vyměnit si rozvody i s kladkama u 1,8 TS sám a nebo je lepší to dát do servisu?Musí při tom motor ven?Co řemen u vyvažovacích hřídelů u 2,0TS ten by se měl měnit po jakých intervalech? -
"-- skrytý --" 31.01.07 08:21
« Bez nadpisu
Magic: Dik moc za radu, urcite budem mat o com premyslat. Asi budem rozmyslat nad tou lanciou. Raz sme mali s kamaratom pozicanu staru hranatu 1,6 turbo, chodilo to podivne dobre. Hlavne to zrychlenie bolo prekvapujuce ( na tu dobu ).
Od ktoreho roku, by si odporucil zaujimat sa o to auto? Vlastne ani neviem,, do ktoreho roku sa tieto lancie vyrabali. Je mozne na toto auuto vystavit certifikat coc ? To v pripade, ze by som ju chcel doviest, pretoze u nas najst takuto lanciu v dobrom stave je dost velky problem. Prezeram si pravidelne inzeraty a uz na niektorych obrazkoch je vidiet nastrek noveho laku, na ktorom nesedi odtien, takze sa o taketo auta ani nezaujimam.
Ford ma zaujima hlavne motorom a tych 170 Ps je pre mna hodne lakavych. Moze to byt celkom zaujimave zvezenie. Az na tie nahradne diely, ktore su u nas dost drahe.
BMW, rady 3, som uz vlastnil. Kazdopadne to povazujem za dobre auto, ale podla mna najst u nas dobre, jazdene BMW, za rozumne peniaze je nemozne.
Kazdopadne dik za radu a za tvoj cas. -
« Ach jo
Tak jsem zjistil, že předchozí majitel dával do 2,0 JTS olej ...ani se mi tomu nechce věřit...BAYWA..aspoň , že to má specifikaci 5w-40, ale asi je to minerál. Takže to musím rychle vylejt a asi mu ho dovezu před dům a poleju mu s tím záhon. Vím , že je to moje blbost, že jsem se po tom oleji hned nepídil, ale v tom autohausu mi sdělili, že byl servisován dle AR manualu a ten papírovej štítek jsem zkouknul běžně. Jinak bych si rád ověřil stav ŘJ a vozu na diagnostice. Třeba mě někdo uklidní a napíše, že Baywa je nová značka od Selenie a dávaj jí do F1 >:-[]
Jo a ten předchozí majitel je bavor a důstojník Bundeswehru. K..va, tak na čem chtěl šetřit? -
"-- skrytý --" 30.01.07 08:17
« Re:
155 2,0: Delta 2.0 16v atm. je asi nejmén? spolehlivá varianta - up?ímn? ta turbína není spot?ebou o tolik výš, o kolik je výš v jízd?. Navíc turbo má jiný ?ízení, odpružení a spoustu dalších vylepšení. Pokud už je to na tebe moc benzinu, doporu?uju spíš volit 1.8 s variabilnínm sáním (130 koní), protože 2.0 atm. je bohužel jediný motor svý ?ady osazený elektronikou Bosch. Ur?it? verzi LS nebo LX, protože tam jsou stejný sedadla Recaro jako má HFka. Jak ?íkám, nejen já, ale další známí m?li s Deltou 836 ty nejlepší zkušenosti, což je proti starší ?ad? 831 doslova neuv??itelné (zato ta první ?ada se prodávala sama, tu druhou nikdo necht?l – a pak se v tom vyznej).
Focus si myslím, že není špatná volba, je to celkem sympatický auto, kombinuje dob?e prostor, rozumné náklady a solidní podvozek. Ten je z hliníkových slitin, takže jeho životnost je logicky kratší a oprava mnohem dražší než na starším ocelových podvozcíchm jako t?eba u AR 155 nebo u tý Delty. N?mecký auta mají obecn? horší protikorozní úpravu, což je dáno tím, že Fiat leta vyráb?l auta z ruského plechu (bártr za autombilku VAZ v Togliatti) a protože ten plech byl rezatý už ve výrob?, museli vymýšlet možné i nemožné, aby co nejvíc oddálili korozi. Když za?ali v 90. letech zpracovávat plechy kvalitní, stala se z této skute?nosti výhoda:) Focus I. generace umí potrápit hlavn? net?sností chladicí soustavy, jako každý Ford má problémy s p?eh?íváním a dobíjením, ale žádné vážné závady to nejsou. Ventilace je slabá, vyhnout se ur?it? starým naf?ák?m TDi nebo TDdi, které jsou p?íšerné. TDCi je dobrý motor, ale jako každý CR po ur?itém ?asem stojí dost pen?z na servisu.
Pak je samoz?ejm? sposuta jiných aut, záleží na vkusu. Ona t?eba 156 V6 taky není špatná, ale osobn? bych p?ed ní dal p?ednost tý HFce. Taky celkem dobrá volba je JTS, ale to se do 200.000 K? asi nevejdeš. Pokud netrváš na sportovních ambicích, velmi vyda?ená je Lybra, BMW 3 ?ady se už celkem srovnaly, takže tam z?stává hlavní mínus v n?kterých dílech a servisu. Nov?jším Saab?m je lépe se vyhýbat - mají ješt? mnohem v?tší problémy se zadírajícíma se klikama než AR TS 16v. -
"-- skrytý --" 29.01.07 14:59
« Bez nadpisu
Magic: praveze pred tym, nez som kupil alfu, hodne som rozmyslal nad deltou 2,0 16V HPE 103kw. Dokonca som sa v nej aj vozil, mal som si pre nu prist, ale nakoniec som zvolil alfu. To je tak, ked sa najprv neporadis s odbornikom...
V poslednoj dobe som dokonca zacal mrkat aj na ten fokus, ako radis. Myslis, ze by to bola dobra kupa? Pocul som, ze u fordov je to horsie s plecharinou ( ze to nieje pozink a casto to silno koroduje ) a nejake problemy s podvozkom, na ktorom sa opakovane objavuju tie iste chyby... -
"-- skrytý --" 29.01.07 13:44
« Bez nadpisu
Mail funguje normáln?, pokud jsem ti neodpov?d?l je to bu? technická závada, nebo jsem to p?e?etl, zjistil, že na odpov?? nemám dost ?asu a pak na to zapomn?l...
Pošli, prosím, ješt? jednou.
Jinak mi p?ijde, že za 8,2 s Selespeed zrychlení 0-100 km/h nem?že zvládnout ani náhodou, protože to je normální hodnota pro JTS s manuální p?evodovkou. Tipoval bych to kolem 9-9,5 s. -
"-- skrytý --" 29.01.07 09:31
« Re: Re: Bourana AR
Hele, kdysi jel kámoš kupovat Dedru - údajn? nebouranou (je to cca 10 let zpátky) a taky byl ubezpe?ován o tom, jak to italové flákají a jak je to z fabriky neslícovaný. Tak jsme mu ukázali ty vlasový spáry na tý Ded?e, kterou jsme p?ijeli a sklapnul.
155 2,0: Co t?eba n?jaký Focus ST? Je to celkem slušnej kompromis mezi svezením a normálním autem. Pokud by to nevadilo starší, mám nejen já vynikající zkušenosti s Deltou HF kolem roku 98 - je to 2 dvé?ko a p?ekvapiv? bezproblémový auto s rozumnou spot?ebou (já jezdil za cca 10,7 l/100 km, ale je jasný, že p?i velkým ná?ezu brala víc).