Alfa Romeo
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Alfa Romeo
-
"-- skrytý --" 25.05.05 10:32
« Re: Re: manual 156
tak jsem tam tu diskuzi prolezl a nenasel :-( tak jestli si nekdo vzpomenete kde to hledat, nebo by nekdo mel moznost poskytnout, treba mail, ftp.. byl bych vdecen.
servisni manual mam jen anglicky (mozna je tam i italstina pro hardcore alfisty :) -
"-- skrytý --" 24.05.05 09:34
« To: Jirka 156
Tak neco mam. Je to vybrany z dokumentace k Alfe 145 a sou tam rozepsany rozsahy cidel i s rozsahem ohmickym. Napr. plnej plyn = 2.7 kOhm, zavrenej plyn = 1 kOhm. Akorat to mam 3 verze ridicich jednotek. Motronic M2.10.4, Motronic M1.5.5 a Motronic M2.10.4. Tak sem hod maila at Ti to muzu poslat... -
"-- skrytý --" 24.05.05 09:12
« Re: To: Harous
Ten by to taky mohl byt. Je to vlastne potenciometr snimajici polohu skrtici klapky (= plynoveho pedalu). Nejjednodusi by bylo odpojit a zmerit. V idealnim pripade sehnat hodnoty mezi kterymi se odpor ma pohybovat, nouzove by mozna stacilo sledovat jestli nedochazi k vyraznymu zakolisani hodnot pri ruznych rezimech - pomaly plynuly pridavani plynu, rychly pridavani, proste s tim trochu cvivit. V cele draze by nemelo dojit k "odskoku" odporu. Ale jak rikam, idealni je zjistit kolik to ma ukazovat. Zkusim se podivat do manualu na 155 2.0 16V, predpokladam, ze tohle zustalo taky stejny... -
"-- skrytý --" 23.05.05 10:15
« Re: Re: To:Harous
Ani sem netusil ze tam je servomotorek. Mel jsem za to, ze tenhle system mela az 156 a ve 155 je klasicky lanko od plynu. Ted si to nevybavuju a sem linej se jit na to podivat. :-) Nebo si myslel potenciometr? No kazdopadne zaplatpambu ze to pomohlo... :roll: -
"-- skrytý --" 20.05.05 19:06
« To:Harous
Dík za radu. Kouknu po tom. Ale mně to kolísá i na teplým motoru. Ještě jsem vypozoroval, ale není to pravidlo, že čím víc mám před vyřazením vytočenej motor, o to ve větším pásmu kolísají ty otáčky. Tzn. 1500ot. vyřadím a kolísají +/-500ot. 4000ot. vyřadím a lítáto +/-1000.Atd. Není v háji čidlo otáček motoru? Jinak elektrika je sviňa. Kámošovi blbla 146 1.8T.S. každou chvíli. Kontrolka ABS, kontrolka vstřikování na dením pořádku. Stačilo očistit relátka v motoráku, zoxidovanej mínus kabel na boudě a bylo to o.k. -
"-- skrytý --" 20.05.05 12:52
« Jirka156 - kolisani otacek
Zdravim, 2.0TS 16V mam ve 155. Nasledujici mozna bude znit HODNE divne, ale pomohlo to. Volnobezny otacky mi kolisaly dost. Za studena to litalo mezi 500 a 2000. Vadilo mi to, ale nejak sem se tim nevzrusoval, respektive ani sem to nestih. :P
Auto totiz zacalo skubat. Nejdriv jen pri prejezdu nejakejch nerovnosti, potom uz i na normalni silnici. Ale skubalo to cim dal tim vic, az to jednou prestalo jet a neslo to ani natocit. Nicmene jsem si vzpomnel na radu, kterou sem kdysi cet v diskuzi o AR75 a ktera mi uz pomohla u Lancie Delty HF Turbo. Zkratka do ruky hadr, sroubovak, kartacek a co sem v motorovym prostoru nasel za konektory to sem rozpojil a poradne vycistil. Problemy tam byly dva. Jednak byl zoxidovanej konektor na cidle teploty chladici kapaliny (predpokladam ze do RJ), coz chapu. Ten druhej sem jeste nepochopil. >:-[] V konektoru od polohy skrtici klapky sem nasel strasnej bordel, bylo to jak olej... No kazdopadne je to necely 2 mesice zpatky a od ty doby jezdim bez problemu... Nerikam ze je to vsemocny, to urcite neni, ale uz vim, ze nez zacnu bejt sprostej na nejaky cidlo, tak nejdriv zkusim vsechno vycistit. A z prace vim, ze prechodovej odpor se neda nazvat jinak nez * zaludnou... :P -
"-- skrytý --" 19.05.05 23:31
« Re: To:magic
To už sou na mě moc mladý kluci :)
Pokud je v háji debimetr, tak jedinej způsob jak to zjistit je vyměnit ho (ale ani potom nemáš jistotu, že ten novej je dobrej - Bosch/Made in Germany:oops:). Ale ten se nejvíc projevuje tak, že z volnoběhu dáš plnej a auto udělá blé a pak se teprve začne vzpamatovávat. Potom začne cukat ve středním pásmu otáček a to už je v pr. Ten motorek se bohužel nijak jinak neprojevuje. U lambdy platí to, co u debimetru - nová neznamená dobrá - opět Bosch.
Visící bovdeny jsou ukázka práce servisu - ten bovden je podvlíknutej pod ramenem a pokud vyměňuje zadní desky umělec, vezme je rovně (protože bez přípravku je to na zamotání rukou) a ony potom visí. Některý automobilky dělají vzadu ke kotoučový brzdě jako parkovací ještě bubnovou, AR používá Girlingy se samostavem a výměna destiček je tam trochu komplikovanější. Důvodem je snížení neodpružených hmot. -
"-- skrytý --" 19.05.05 19:12
« To:magic
To zresetování jsem dělal už dvakrát a nepomohlo. Výměna lambdy nepomohla. Váha vzduchu se tváří naprosto o.k. Takže asi skutečně ten servomotorek na klapce. Myslím, že někdo psal, že stojí kolem 6000Kč. Olej je zpodivem, ale neubývá ani v nejmenším. V NDR tam trubci lili nějaký Motul a bylo to jak diesel. V létě jsem dal Selenii Racing. První den nic, ale pak ticho po pěšině. Teď už teda zase tluče, ale neubývá, jak si T.S.-áci stěžují a časopisy ve svých stoopidních článcích píší. Asi záleží na tom, jak se k autu chováš, nemyslíš? S tím kolísáním už nevím komu to svěřit, aby mi nevyměnil půl mototru za 30.000,-. Přezdívku znám, ale jméno, od koho mám pozdravovat. Dost si ještě pamatují. Akorát Bóža už tam moc nechodí, Lábus je něco jako školník, tak tam zbyl Ivan Kučerů. A není to vono. -
"-- skrytý --" 18.05.05 20:51
« Re: To: magic
Vyčištění klapky je vždycky dobré, ale musí se zresetovat ŘJ. Postup uváděl Aleš V., takže jenom opapouškuju - provádí se u zahřátého motoru:
1.Odpojit baterii na cca. 15 min
2. připojit baterii a zapnout klíček na 1 min.
3. vypnout klíček a počkat 1 min.
4. Nastartovat a zapnou všechny spotřebiče (klimatizaci, dálkové světla, mlhovky, vyhřívání oken atd.)
4. Počkat do sepnutí ventilátoru chlazení , po jeho rozběhu nechat běžet ještě cca. 3 minuty.
Pokud to nepomůže, může být závada na reostatu škrticí klapky (takovej ten bazmek zezadu na tělese škrt. klapky, ze kterýho jdou dráty), lambda nebo debimetr. Případně cokoliv jiného, na čem je napsáno BOSCH - Made in Germany >:D
P.S.: pozdravuj na průmce a hlavně - kontroluj olej, kontroluj olej, kontroluj olej!!!!!!!!!!!!!!!!! -
"-- skrytý --" 18.05.05 19:23
« To: magic
Je vidět, že itálům rozumíš. Mohl bys mi poradit u mýho 2.0T.S. mi kolísají otáčky např. při dojíždění do křižovatky na neutrál. Známý to problém u T.S. Měl jsem znečištěnou klapku sání. Tu mi v průmyslovce v RK ručně vyčistily Carbon Cleanem, ale dělá to dál. Na KTS nic v chybovce servisák v Žamberku nenašel. Poradil mi přehrát software ř.j. motoru. Myslíš, že si pomůžu. V Alfě i Bit Poweru si říkají kolem 2000Kč. Poraď. Díkas. -
"-- skrytý --" 12.05.05 20:41
« Bez nadpisu
Pavel_KR5: I v redakci to bylo stejný - moc jsme se s Michalem neshodli. Přestože je on jedním z velmi mála novinářů, vůči kterým mám respekt (všimni si, jak nezúčastněně je článek napsán, má logiku a soustředí se na jízdu a ne na pitomosti). Ani tentokrát s ním moc nesouhlasím. Pročti si článek ještě jednou a možná zjistíš proč a proč mu ten závěr tak musel vyjít (a přitom mně by vyšel přesně opačně, aniž by jeden z nás byl nějak zaujatej):
"Před táhlou zatáčkou se vyplatí jít více na brzdy, od tajícího sněhu je celá mokrá a na vnitřku čeká zrádná louže. Výjezd zkoušíme na plný plyn a auto poslušně zrychluje...." To je ten problém, na tohle není Lancer stavěnej!!! Při tomto stylu jízdy musí Impreza logicky vyjít jako lepší, protože je na to stavěná (jako třeba Cosworth). Lancer, Delta Integrale, AR 155 Q4 jsou stavěný na vysoký nájezdový rychlosti, kdy se auto do středu zatáčky stáčí decelerací. Takže potřebuje přesně opačný postup - vlítnout do zatáčky rychle, při podbrzdění nebo podřazení volantem stočit do zatáčky a potom akcelerací to auto rovnat. Je to podobný jako u stíhaček 3. a 4. generace - koncepce "podélné nestability".
Ono ale rozhodovat, kdo z těch dvou je lepší je hrozně nevděčná role. Každý máme trochu jiný styl jízdy a jiné představy o tom, jak se má "ideální" auto chovat. Asi nejlepší představu o tom, kdo je vlastně rychlejší dávají rally ve skupině N, což jsou v podstatě závody sériových aut. Subaru mívalo veliký problémy se spolehlivostí, kterou už - zdá se - vyřešili, takže jsou s Mitsubishi dneska rovnocennými soupeři. Uvidíme, čí konto bude na konci sezóny tučnější.
Každopádně typický "podélně nestabilní" způsob jízdy má např. Galli (na netu se dají najít videa), naopak typicky "podélně stabilní" styl měl třeba Láďa Křeček (taky se dá ledacos najít).
RV: zatím nevím, pravděpodobnější je, že ne. Mám tu rozjetou jednu dost důležitou zakázku a potřebuju ji odlifrovat. Proto tu taky poslední dobou pořád plkám ty svý nesmyly, protože od rána do noci pořád sedím "u mašiny" :?