Alfa Romeo
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Alfa Romeo
-
"-- skrytý --" 08.08.05 20:22
« JakeAR146
Mám 156 2.0T.S. Původní a i jediný majitel do ní lil Motul 5W-40, myslím. Auto bylo jako diesel. Hned jsem na doporučení italomaniaků dal Selenii (Racing 10W-60) a byl klid. Ale jen na měsíc. Takže jsem nechal před měsícem vyměnit u kámoše i variátor (u všech motorů T.S. snad kromě 1.4 a 1.6), který má na svědomí časování sacích ventilů. Vyčvachtá se asi po 100tis. km a motor jde taky jak diesel. Origo variátor stojí 5tis. Po výměně je super klidný tichý chod. Hlavně na volnoběh. Jinak pro můj motor je psaný olej Selenia 20K. Jsou dva druhy. Jedno 20K je pro vozy FIAT a LANCIA (červená plechovka 2l) pak je 20K Alfa Romeo určený pro Alfy (oranžová plechovka 2l). -
"-- skrytý --" 08.08.05 17:51
« Re: Re:
Tak ať vrátěj výuční list a jdou ke všem čertům! Není dobré - a může být i velmi rizikové - dát do motoru, který makal na minerální olej po nějaké době olej syntetický. Minerální oleje totiž vytvářejí spálené zbytky a usazeniny (karbon). Syntetické oleje mají snahu karbon rozpouštět a tím hrozí ucpání mazacích kanálů. Tedy platí - po minerálu NIKDY syntetiku! Opačně to ale neplatí, naopak se to často dělá při zvýšení vůlí motoru. Minerální oleje bývají obecně hustší (mají hrubší molekulovou strukturu) a navíc při vysokých teplotách vytvářejí karbon. Tím se paradoxně mohou trochu eliminovat vůle v motoru a ten ztichne a spotřeba oleje klesne. I plně syntetické oleje mohou mít podobný účinek, a přitom žádný karbon nevytvářejí, je-li jejich báze dostatečně "pevná" To je právě případ plně syntetických olejů řady Castrol Racing 10W-60 nebo Selenia Racing 10W-60, které bych ti nejvíc doporučil. Pro použití jsou zcela ideální, jejich cena je však vyšší (kolem 500,- Kč/l). -
"-- skrytý --" 08.08.05 16:51
« Bez nadpisu
Výrobce doporučuje používat olej SAE 10W-40, např. Aral Elastic. Na Mogul bych raději nesázel, i když je možné, že bude o.k. Já osobně doporučuji Castrol RS 10W-40 nebo lépe 10W-60 nebo Selenii 10W-60. Ale jsou to drahý oleje a jejich používání není nijak nutné. Výhodou je zejména to, že se při vysokých teplotách tolik nevypalují a třeba vačky jsou po 120.000 jak nové. -
"-- skrytý --" 08.08.05 16:03
« Olej na AR 146 1.8 TS
Ahoj, potřeboval bych se zeptat, jakej mám nalejt olej do mojí AR 146 1.8 TS. Než jsem ji koupil, tak tam byl Total 5W40. Teď jsem ale našel na netu olej přímo na Alfu 10W40. Když tam byl Total, může tam jít teď třeba Mogul (5W40)? Poraďte mi prosím, co by zhruba bylo nejlepší abych u toho moc finančně nevykrvácel a aby se nezadřela. Díky za info a omluvte můj laický pohled. -
"-- skrytý --" 08.08.05 12:36
« Re: Re: Re: AR 145
Alfa 145/146 je podlaha Bravo/Brava. Má ale jinou geometrii a jinak odladěné odpružení. Výbava je zhruba obdobná, Alfa má ale podstatně lepší sedadla, tužší celou karoserii a lepší řízení, brzdy a jízdní vlastnosti. Rozhodně nedoporučuju kupovat starou verzi (do r. 97) s motory boxer a rovněž všechna provedení TD. Naopak motory TS a JTD jsou docela dobrý. 145/146 byly ve 3 variacích - do r. 97, do r. 99 a třetí byla poslední. Liší se designem i interiérem, ta první generace je naprosto nepoužitelná.
Na co si dát majzla: hlavně na bouračky, jak je to bouchlý, tak to většinou stojí někde na dešti a zateče i do elektriky. Dále na elektroinstalaci - auto nesmí cukat, nesmí blikat kontrolky jak vánoční stromeček a musí fungovat veškerá elektrika. Vypadá to sice, jako že se to snadno opraví, ale opak bývá pravdou. U auta za 80.000 Kč bych očekával bvybržděný kotouče (cca 1700,- /ks přední, 800,- zadní), destičky (1200,- přední, 700,- zadní), vymlácený uložení přední nápravy (rameno stojí cca 2.000,- + gumy na stabilák za 200 + oscilačka s uložením cca 300,-). Z hlediska provozu - klasické problémy elektroniky Bosch (nejen AR): debimetr (cca 7.000,-), lambda (cca 3000,-), zanášejí se škrticí klapky.
Jinak je to celkem příjemný auto, jezdí dost solidně, chlastá přiměřeně a je mechanicky celkem spolehlivý. 1.4 a 1.6 TS mají jiný řízení než 1.8 a 2.0. brzdy má nejlepší 2.0 TS, která byla i dobře vybavená (volant a páka v kůži, klima...). -
« Re: Re: AR 145
hmm asi ma zabijete, ale presiel som asi 50 stran fora (od novsich k starsim) ale nejake zhrnutie som nenasiel.. Skusal som aj klub Alfa romeo, ale tam sa vic beseduje o dovolenkach ako o autach.
takze pls > co treba menit pri kupenej ojazdenej AR145 ktora ma 80t km?
> na co si treba dat pozor pri kupe
> ako je to s nahradnymi dielmi? (cena, ponuka)
vdaka vopred -
"-- skrytý --" 01.08.05 23:10
« Alfa 156 na prodej
Zdravím, nechcete někdo koupit Alfu 156 1,8TS, r.v. 2001, serviska, 1 ital majitel, naj 132tis, stříbrná metal, je v opravdu pěkném stavu, zcela bez vady, nebourána. Cena lehce přez 200tis, +- dohoda. K vidění je na TipCaru, AUTO-SEBA, nebo se ozvěte na 606743565, 777827435. -
"-- skrytý --" 29.07.05 11:56
« Bez nadpisu
Montyho má každej (teda skoro:) ). To je prd unikát. Na Italským autoscoutu je na prodej Prisma Turbo Integrale - jediný exemplář vyrobený Fiatem pro Gianniho Agnelliho! Tomu říkám rarita! Je to z roku 1987, vypadá to jak nový a za 8500 Euro to není ani nijak extra drahý. Za 20 let to vyměníš za slušnou vilu na Ořechovce... -
"-- skrytý --" 14.07.05 15:24
« Bez nadpisu
Hmmmm, Aleši, z toho mi přece nevyplývá žádná změna - jestli je ABS Bosch nebo Girling je přeci fuk (každý ABS, když začne pulzovat, se vyplatí přišlápnout). Může být akorát horší nebo lepší (počet a konstrukce kanálů, nastavení hranice zpoždění a systém vyhodnocování).
Jinak moc nechápu, jak může u auta s ABS jít zadek do smyku? Proto tam je to ABS, ne? Spíš bych věřil tomu, že tam dojde k poklesu tlaku v celým brzd. potrubí (díky nadměrnýmu odčerpávání kapaliny) a brzdový účinek tím pádem může klesat. Nic horšího by se ale přeci stát nemělo! Jedině, že by tam byl dvoukanálový systém, ale i tak by nemělo docházet k blokaci (spíš by to nebrzdilo). Tak nevím.
Já osobně mám ABS trvale vyřazený a na většině aut vyhazuju i zadní omezovače (i když u svýho současnýho jsem to ještě neudělal). Má to pozitivní i negativní vlivy a je to daný stylem jízdy (ne každýmu se to líbí).
Brzdový díly OMP objednáš např. na čísle 731 149 078 (HK). Mrkni se na www.ompracing.it, je tam katalog v PDF. Série Road&Sport. Používal jsem je na Deltě Integrale i na brzdově supernejproblematičtějším autě AR 75 - a byly naprosto perfektní (teda za ty prachy). -
« Re: Re: Re: cvakani ABS pri brzdeni na suchym asfalte
Panové, díky vám všem za skvělé tipy a rady.
Aleši, myslíš taky, že u Marey WE pomůže ten přechod na brzdové kotouče a destičky OMP? Stejně budu muset po zimě měnit přední kotouče, tak by to bylo finančně docela v pohodě.
Magicu, jak a kde se dají ty komponenty OMP objednat?
Jinak, i ty Bridgestony bych viděl docela nadějně - v testech vycházely o dost líp než Kumha KH11. Takže ještě jednou dík. -
« Re: Re: cvakani ABS pri brzdeni na suchym asfalte
Cau Magicu, vzdy si rád přečtu Tvoje příspěvky, protože mne baví to nadšení pro značku, ale tentokrát si myslím, že to není zrovna rozumná rada.
1. Marea má ABS Lucas, které se chová trošku jinak než Bosch, začne cvakat do pedálu a v té chvíli mu musíš ještě přišlápnou, aby jsi zvýšil brzdný účinek
2. Všechny 2,4 brzdily mizerně, na vině je těžký motor a malé brzdy ( má to stejné brzdy jako 2,0 16v Tipo). Při prudkém brždění se hodně odlehčuje zadek a předek to není schopen zvládnout. Jediná pomoc je snížit podvozek a potom to funguje výborně
3. když uděláš vypínač, tak u všech novějších aut zlikviduješ omezovač brzd, který je v ABS zakomponovaný, a dosáhneš toho, že Ti zadek půjde okamžitě do smyku ( Marea je do roku 2000 vyjímka, má ještě mechanický omezovač)
Takže závěr je, rozhodně bych tento pokus nedělal -
"-- skrytý --" 14.07.05 00:19
« Re: Re: cvakani ABS pri brzdeni na suchym asfalte
v zime s vypinacem ale opatrne. nechat to vypnute a zapomenou na to znamena, v lepsim pripade, nabrany prvni obrubnik. na lede je na to potreba s abs porade dupnout a kdyz to clovek udela s abs off tak jede jak na sankach (takovych co nemaji rizeni :-) ..vlastni zkusenost s pusobeni toho magickeho (alias magickova) tlacitka -
"-- skrytý --" 13.07.05 23:15
« Re: cvakani ABS pri brzdeni na suchym asfalte
Zkus cvičně vyhodit pojistku ABS a zašlajfovat, jestli to pomůže. Pokud ne, chyba je v gumách, pokud ano, je chyba v nastavení ABS. V prvním případě doporučuju gumy Brigestone Potenza RE 720 nebo Firestone Firehawk FZ200, je to hodně muziky za rozumný peníz (205/55/15 je samozřejmě jiný kafe, ale i ta 195/60/15 by měla alespoň fungovat). V druhým případě doporučuju vyhodit pojistku ABS nastálo, přemostit drátem s pojistkou a spínačem vyvedeným na přístrojovku. Na suchém asfaltu jezdit s vypnutým ABS, za vlhka možno zapnout podle gusta.
Pokud máš pocit, že auto nebrzdí z důvodu únavy nebo přehřívání brzd, doporučuju destičky a pokud možno i kotouče od OMP (jsou vrtaný a drážkovaný). Za cenu originál dílu je to nesrovnatelně vyšší kvalita, road edice brzdí za studena i za tepla výborně, jen se dlouho zajíždějí (cca 1.000 km). Kotouč přední vyjde asi na 2500 Kč/ks, sada př. destiček asi na 2000 Kč (celkem asi 7.000 kč + poštovné). Tyto ceny ale platí jen v případě platby 100 % předem. -
« cvakani ABS pri brzdeni na suchym asfalte
to Magic et al: Sorry, ze se ptam tady, ale moje Marea WE 2.4JTD je dost mozna predstupen k AR Sportwagon :-) a ve fiatackych tematech bych asi marne nahanel Magica a dalsi fachmany.
Magicu, kdyz jedu s plne nalozenym autem (klasicky dovolena apod.), tak pri intenzivnim brzdeni cvaka ABS i na suchym asfaltu a pravda moc to nebrzdi. Mam na aute najaky letni Kumha a rozmer tusim 195/60 R15. Zlepsilo by se brzdeni, kdybych tam dal lepsi pneu nebo koupil sirsi disky a pneu (205/55 se tusim davaly na benzinovy petivalec, tak by to snad slo)? Dik. -
"-- skrytý --" 13.07.05 09:13
« Bez nadpisu
Už tu padlo mockrát, že 156 V6 netrpí žádnými konstrukčními problémy, a to ani z počátku výroby. Jediný problém může skýtat elektronika Bosch (debimetry, lambdy, rezistory, čidla), ale to jsou totožné závady jako na všech ostatních autech používajících systémy Bosch (Audi, BMW, MB, Škoda, VW, aj.). Proto platí obecné zásady stejné, jako při koupi jiného vozu. Jediný drobný rozdíl může být v tom, že AR 156 je velmi tuhá a i po relativně velkých ranách zůstává často pojízdná. Vzhledem k tomu, že to auto je z Německa, tedy země šetřivých prasátek, byl bych velmi opatrný na veškeré dílenské zásahy (hlavně po bouračkách). Dále počítej s tím, že to auto jezdilo po stejně vymlácených silnicích jako u nás, takže zvlášť stav přední nápravy asi nebude bůh ví co. Protože Němci solí stejným svinstvem jako Češi, počítej s problémy zarezlých šroubů, atd. Rozvody se mění po cca 60.000 km, ale v případě nákupu ojetiny rozhodně doporučuju vyměnit všechny náplně, svíčky, filtry, pečlivě zkontrolovat stav brzd, zavěšení, pneumatik a další spotřebky, protože Němci jsou chamtiví šetřílci. Výměna ve značkovém servisu může přijít odhadem na cca 8.000 Kč (materiál: 2 kladky, napínák a 2 řemeny). U soukromé malé dílny by se to mohlo pohybovat kolem 5.000,-