Alfa Romeo
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Alfa Romeo
-
"-- skrytý --" 28.08.05 08:11
« Bez nadpisu
to magic: dik za tip na ten eurocar, uz jsme je videl pred casem (maji reklamu na tipcarsu). alfic tam maji opravdu dost, ale ty ceny se mi zdaji opravdu dost premrsteny (mozna, ze to dela ta zaruka), ale presto dik
to Pavek_KR5: hele diky za super tabulku, asi si nad ni travil dost casu a tvoje marea musi byt jako nova -
"-- skrytý --" 27.08.05 18:11
« Re: Re: Re: Re:
spis jsem myslel na to ze oproti uprave pro vicero motoru muselo byt upravovani dalsich veci narocnejsi. vzdyt to musi mit i jinou kastli atd. koukal jsme par dnu zpet na svoje auto zespodu a neprislo mi ze zastavet tam pohon 4×4 je neco snadne. oni s tim myslim ani zezacatku nepocitali, ne? a vlastne nejen zezacatku, vzdyt to prislo az v dobe kdyz uz byla temer venku 159 (ktera mne uz moc nebere). ted mne napada ze u 2,4jtd by mohl byt problem s mistem. u 2,5V6 mozna taky a 2.0 se jim mohlo zdat na 4×4 malo.
ty fotky 147 4×4 jsem videl, ale dost mozna to jsou jen muly na testovani. zrovna tak jezdi stilo 4×4 a pritom uproad, ci jak se jmenuje ta jejich "chatarska" verze, je jen predohrab. nejaka petidverova 147 2,4jtd Q4 by byla taky celkem fajn :)
a 147 by mohla byt jako sedan? to snad ne. -
"-- skrytý --" 26.08.05 23:25
« Re: Re: Re:
tomaz: to taky moc nechápu, ale zřejmě se tam jedná o spojku a tvar příruby převodovky pro mezinápravovej diferák. Možná nemělo smysl dělat nový formy a technologii, když věděli, že je to jen na chvíli a měli vytipovanou největší poptávku (od Audi). Ale když končila 164, tak byli ochotni v podstatě smontovat cokoliv ze skladových dílů a skombinovat to s čímkoliv. Pokud se ale podíváš na 159, je to úplně jiný auto než 156, spíš je to nástupce 166. 156 Sportwagon a Croswagon mají být v nabídce ještě nejmíň rok. Otázka je, co bude s modelem 147, zda se na něm projeví nějaká změna, ať v karosářské verzi sedan nebo směrem k motorům JTS a neustále zkoušenému 2.4 JTDm, který ale zatím není pro 147 v nabídce (přestože závodil v Nurburgringu mezi sériovýma autama). Navíc se už dlouho spekuluje o 147 4x4, jsou i fotky ze zkoušek, ale zatím není nic oficiálního. -
"-- skrytý --" 25.08.05 22:12
« Re:
matuS: ee, Alfa používá TwinSpark (dvě svíčky na válec). Politika Fiatu v otázce motorů není jako u VW, kde mají 6 motorů ve všem. Těch Fiatích motorů je hodně, mají spoustu společných dílů, to jo, ale taky hodně odlišností. Takže sedí třeba na společným bloku, ale hlava, klikový mechanismus (někdy část, někdy komplet) a sací a výfukový trakt je rozdílný. Tak třeba dvoulitr mají v Alfě TwinSpark, JTS, v Lancii pětiválec a další dva mají turbo - pětiválec Lancia a šestiválec AR. Někdy je to až nepochopitelný (třeba v Themě byly 3 verze motoru 2.0 T 16v, z toho 2 se liší naprosto zásadně). Já ale třeba vůbec nechápu, proč je na 147 motor 1.6 celkem 2x(?) a přitom 1.8 není vůbec, proč tam je jen jeden V6 (3.2) a to jenom ve dvou dveřích (ona je tam, pravda i ta kastle trochu jiná, ale 147 2.5 V6 by mohlo být docela príma auto), proč tam u nový verze není motor 2.0 JTS ale stále 2.0 TS (to se vyplatí vyrábět nebo mají takový zásoby)? Proč u 159 není nějaký V6 2.5 a proč tam není žádný turbo, když V6 TB byla na domácím trhu 2. nejprodávanější verze? Proč je v Lybře benzin 1.6, 1.8 (ty jsou Fiatí) a končí to pětiválcem 2.0; proč tam proboha není i úplně stejnej pětiválec 2.4/175 koní (kterej je ale zase ve Stilu)? Dyť ten podvozek Lybry by zvládnul i třílitr s prstem v nose (na rozdíl od toho Stila)! A hlavně - proč je v Cromě ten předpotopní motor od GM, když tam mohl být v pohodě ten pětiválec od Lancie, kterej je tisíckrát lepší (táhne od spoda mnohem líp, je tichonkej, nenáročnej, spolehlivej a ani moc nechlastá) to mi zůstává rozum stát! :( -
« Re: Re: nákup 156 JTD
magic: myslím, že to všechno není (hned) nutné, já (zatím) žiju jenom s vyměněnejma horníma ramenama a 99% hluku je pryč :)
Rozvody + olej + filtry se dá pořídit do 10, s Conti group mám taky ty nejhorší zkušenosti. Víc než Premium Contact hučí snad už jenom Bravura :) -
"-- skrytý --" 24.08.05 23:23
« Re: nákup 156 JTD
kejml: jo, Imofa je má za 1440 a máš je skladem, ale přidej oscilačky, silentbloky na ně i na stabilák a spodní úchyt horního ramene. Vzadu většinou stačí taky jen silenbloky podélnýho ramene za pár kilo (celkem spodek cca 5.000). Kotouče jsou na to lacinější jak na Fabii, destičky od FriTechu sice moc nebrzděj, ale dá se s tím žít a tak největší investicí většinou bejvaj gumy (brzdy cca 9.000, gumy cca 16.000 - žádný Conti Group, pak to nezatáčí). Pak ještě kladky na rozvoďák a vyvažováky u TS (celkem cca 4.500). No a máme 35 klacků v pr...to dělají hlavně ty gumy (bez nich se to do 20 vleze - takže při nákupu zaostřit na gumy!!!). Koukal jsem, že 159 už má zase řetěz, takže žádný výměny. Škoda, že je to tak hnusný Německý auto...
marpri: známej mě upozornil na tuto firmu, ale nemám s ní žádné osobní zkušenosti. Prý prodávají auta se zárukou, asistencí a je tam hodně Alfic. Je to [odkaz] v Brně. Ale jak říkám - je to informace typu JPP. -
« k nakupu ojete AR156
to marpri: Kdyz jsem pred casem kupoval jetou Mareu 2.4JTD, tak jsem si sepsal do tabulky, co vsechno zvladnu na miste zkontrolovat sam, co zkontroluje znackovy autoservis atd. Pokud chces tak prihrej email a ti ty tabulky poslu.
Bazaristum v Budejkach se ze mne po par hodinach delalo mdlo a kdyby to nebyl jety Fiat za 310.000 (tj. auto v germofilni CR takrka neprodejne), tak by me uz v pulce poslali vis kam :-)
Ale chteli prodat, tak ten pulden vydrzeli (vlastni kontrola + servis + lustrace na STK), po predlozeni seznamu zjistenych zavad lehce slevili a placli jsme si. -
« nákup 156 JTD
mám tu pár postřehů, jak ze sebe neudělat vola
1. Projdi si diskuse na internetu - tady a ARC klub [odkaz] a zjistíš, co se na autě se*e. Ber to ale trochu s rezervou, jsme většinou fanatici >:D
Pár zajímavostí se dá najít taky na Fiat Marea webu - [odkaz] nebo Fiat Bravo web [odkaz]
2. Nikdy nevěř bazarníkovi ani dovozci, pokud to není Tvoje máma, táta, brácha nebo ségra.
3. Podle VINu zjistí Alfa/Fiat servis měsíc a rok, výroby, měsíc a rok uvedení do provozu, třeba taky barvu čalounění.
4. Pokud nejsi mechanik z Imofy, nepouštěj se do dalších akcí a obětuj 500 - 1500 za prohlídku nejlépe v autorizorvaném servisu, kde Ti řeknou víc.
5. Nech udělat rozvody + oleje + filtry, dá se to udělat za 10.000. Furt lepší než GO motoru. Alfa je citivá na kvalitu a hlavně množství oleje!
Dá se zjistit, kolik má najeto řídící jednotka. Úmyslně neříkám auto, lze vyměnit ŘJ, ale s tím musí jít imobilizér, klíče, zámky. To se vyplatí jen u málo aut. Údaje v ŘJ jsou nezměnitelné, nebo aspoň zatím se nikdo nepochlubil, že to jde.
Z novějších ŘJ po r. 2000 jde třeba zjistit, kolikrát byly otevřeny dveře u řidiče, nebo kolikrát šel motor do omezovače. Z toho si lze taky udělat obrázek, co před Tebou stojí za střep.
Z přední nápravy bych nedělal vědu, obykle to spraví horní ramena za 2x 1400 origo + práce na 3 hodiny.
Možná si ještě na něco vzpomenu, dám to sem.
a chtel bych se zeptat na skusenosti nebo nejake veci info nebo tak neco
Jinak predem Moc DIK