Alfa Romeo
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Alfa Romeo
-
"-- skrytý --" 07.09.05 23:12
« Re: gtv
Počet náprav/z toho poháněných: 2/1 - přední
Podle toho to pozná každej na STK, protože tvrdit, že je převodovka vzadu a pohání to přední kola... 8-s
O veteránských dokladech jsem v souvislosti s tímhle autem přemýšlel a zjistil jsem: 1. většina úřadů s tím nemá moc zkušeností, takže se to hodně liší úřad od úřadu. 2. Musíš být členem nějakého veteran klubu, který je právoplatným členem asociace veteran car clubů AČR (tedy nestačí si vytisknout nějakou průkazku neexistujícího klubu nebo klubu tvořeného tvým příbuzenstvem). 3. provoz veteránů je omezen na sezonu; mimo sezonu je možná jízda za účelem srazu, servisu a dalších definovaných jízd; tzn. můžeš jet v podstatě kdykoliv kamkoliv, ale těžko třeba s rodinou nebo dětskou sedačkou. 4. Veteráni platí pouze částečnou výši povinného ručení, počítanou jako entina roku krát období (délka sezony). 5. Musíš prokázat původ vozu a na dokladech o koupi musí být výslovně uvedeno, že se jedná o veterán (v případě individuálního dovozu). 5. musíš předložit potvrzení importéra/výrobce o tom, že vůz patří do kategorie veteránů 6. musíš projít speciální STK a ME (s kamerovým systémem). -
« gtv
Magic: GTV 2.0 už se rýsuje a vypadá moc dobře, hlavně kastle je perfektní. Když si to tu nakousl, taky bych to možná rád na veteránských číslech, ovšem podle čísla karoserie to je poslední rok výroby. Nemám páru co to obnáší, zatím sháním papíry na GTV či Sprinta ( to tady v Brně žádnej cajt nepozná ;o))))) -
"-- skrytý --" 06.09.05 20:31
« Re: GTV6
3.0 V6 bude klasická 2.5 s motorem z pětasedmy. Je to dost běžná výměna (a nikdo to nepozná). Ono to skoro nic nestojí (třílitrový motor se sežene tak za 200-300 Euro) a je to dost znát. Standardní GTV6 2.5 se pohybuje v cenách od 3.000 Euro, aby byla pěkná, zachovalá a neshnilá spíš kolem 4.000. Přihlásit ji lze bez problémů na vetránský doklady. V ČR jich je málo a kdo má, nedá. Vím teda teď z fleku o pěti kouscích, ale ani jedna není na prodej.
Beaumont: máš pravdu, pro mě je to jedna řada a to je hodně nepřesné. Přiznávám, že řada od Alfasudu po 146 s boxerama není pro mě Alfa Romeo a raději bych, kdyby celý svět zapomněl, že ta auta kdy existovala. Důvod je ti asi jasný, ne že by to konstrukčně bylo tak zlé (ale to ani Capri nebo Manta 400). -
« Sprint
Zdravím. Teda nechci se hádat, ale Sprint byl spíš na základě Alfasudu, než 33, ne? Vždyť se původně jmenoval "Alfasud Sprint".
A takový příkrý odsudek si snad taky nezaslouží - sice jsem v něm nejel, ale četl pár dobových testů (uvažoval jsem o koupi) a dokonce i Němci o něm psali docela dobře (ve srovnání např. s Bagheerou).
Jasně, (Alfetta) GTV je jiná liga, ale taky cenově... -
« GTV
jedna nebo dvě GTV byly v Tymákově (u Plzně). Chce se to ale poptat, nicméně před 2 roky byla jedna z nich na prodej. Nebyla ale úplně originál, nějaký vytahovaný lemy, jinak ale na pohled dost slušná. S majitelem (synem ?) jsem tehdy mluvil na parkovišti u tesca. Jinak jsem ji nikdy na papírech v čr neviděl, pouze před pár lety byly noviny plný nabídek na sprinty. -
"-- skrytý --" 05.09.05 23:53
« Re: To: magic
ee,ani omylem!!! GTV6 je plným jménem Alfa Romeo Alfetta GTV. Tedy motor vpředu a převodovka vzadu, přední lichoběžníky na torzkách, vzadu DeDion. Vyráběla se do roku 1984. Naštěstí, protože za celých 6 let nepustili v divizi II cesťáků mezi sebe nikoho. 18 světových rekordů, naprostá suverenita. Z těch aut, co jsi jmenoval, jí nemůže konkurovat nic. Sprint je bezcenná cetka na základě 33 opravdu s boxerem.
GTV byla se čtyřválcem (to i GT) 1.6/110k, 1.8/120 k a 2.0/130 k. Ty jsou relativně levné, 2.0 se dá docela ladit (větší průměry kanálů a karbeců), je to slušný auto, ale žádnej zázrak. Ten podvozek má navíc. GTV 6 jsou dvě - základ 2.5 V6 12v 156 koní. Moc pěkný svezení. Ale pak byla i Evoluzione s 205 koněma a ta jede o moc líp a má vzadu samosvor. Ale špica byla Turbodelta s turbomotorem 220 koní. Rarita, velmi drahá. Ještě pak Zender vrtal V6 na 2.8 l. ale nebylo to nic moc. Fabrika udělal i sérii 3.0 V6 se šesti karbecama jako v Alfě6, ale v životě jsem to auto neviděl. Souběžně šla i Giulietta (1.6/1.8/2.0, V6 nebyla, Turbodelta ano, ale "jen" se 170 koněma). Později se z toho vyklubala AR 75 (1.6/1.8/2.0/2.0TS/2.5V6/3.0V6/3.0V6QV/1… a její deriváty RZ a SZ (nezaplatitelné labůžo), krátký život měla obdobná, ale větší Alfa 90 (1.6/1.8/2.0/2.0V6i/2.5V6). Ropáky neuvádím. Stejně jako u 75 byly i u GTV 2 navzájem nezaměnitelné kastle - pro čtyřválce a pro šestiválce + turba.
Jinak - oblíbený vtípky: GTV 2.0 a do ní motor TwinSpark ze 75; GTV6 a do ní třílitr + zadní samosvor ze 75 QV; GTV6 a do ní 2.0 V6 turbo ze 164. Je pak vtipný, když auto ze 70. let vzhledu Rapida vypráská Porsche. Alfa 75 (a její deriváty) byla poslední opravdická Alfa Romeo. Od tý doby už to jsou jen lepší Fiaty... -
"-- skrytý --" 05.09.05 19:26
« To: magic
Tak se poohlížím po AR GTV6 až nebudu vědět co roupama dělat a udělat ji jako je na carlone-tuning.ch. Jen kdyby byla kam dát. Líbí se mi všechny tyhle kupátka z těch let jako: GTV6, Sprint, Sciroco, Capri, Manta .....Nevíš co tam přišlo za motory? Nějaký rok 85 apod. to byly boxery ne? -
"-- skrytý --" 28.08.05 23:18
« Alfa 146 - Airbag kontrolka
Ahoj, potřeboval bych prosím pomoct, praskla mi žárovka zezadu na tachometru, tak jsem ji vyměnil za novou, všechno jsem řádně zapojil a namontoval zpátky. Celé osvětlení tacho teď svítí dobře. Jen že po nastartování se rozsvítí kontrolka airbagu a nezhasne - svítí pořád. (všechny ostatní zhasnou) Montáž/demontáž jsem provedl několikrát znovu - a pořád kontrolka svítí. Všechno ostatní funguje v pohodě. Airbagy jsou v pořádku - auto je nehavarované a před vyjmutím tacho bylo vše ok. Měl byste někdo prosím radu? Díky moc za jakýkoli nápad. -
"-- skrytý --" 28.08.05 23:06
« Re: Re: Re: Re: Re: Re:
jestli se s tim tak dlouha carali a pak z toho je jen jedna motorizace a u 166 nic tak to nevim co si o konstrukterech od alfy myslet. preplnovany benzin spolu s 4×4 u 156, hm, zajimava kombinace. vrazit to tam jeste ted tak by se to snad i trochu prodavalo. kdyz se muze prodavat crosswagon, i kdyz tam nevim jakou jinou chaluparskou ctyrkolku bych zvolil. trebas u subaru mi docela vadi ze se jim jeste nepodarilo otevrit designerske oddeleni a design porad bastli konstrukteri (jinak se ten vzhled neda vysvetlit).
a 159 bude asi cenove trochu vyse, aspon podle ambici jake s tim maji. -
"-- skrytý --" 28.08.05 22:32
« Re: Re: Re: Re: Re:
Naopak, od začátku byla AR 156 koncipovaná na pohon všech kol. Největší zátěž je na převodovce a rozvodovce, protože je to komplet jiný, než předchozí 155 Q4. Pak už musíš jen upravit výfuk, nádrž a rezervu vrazit do kufru. Experimentovalo se tam s motorem Lancia 20v turbo, 2.0 V6 TB 24v i s atmosférickým 3.0 V6 24v. Nakonec z toho ale nebylo nic, protože bylo potřeba vyvíjet jiný věci. 166 dokonce byla na testování přistavená ve verzi 2.5 biturbo quattro/250 koní. Já tam teda nebyl, ale mám ještě možná někde schovaný fotky. To ale ještě měla trochu jiný přední světla, než dva měsíce potom při oficiální představovačce (a hlavně quattro mělo jinou zadní nápravu). Tam už ta Q4 taky nebyla a nikdy potom nepřišla ani přesto, že hlavouni Fiatu každej rok AR 4x4 slibovali.
Dovolím si pár doplnění a případně oprav k info o veteránským číslům (sám mám veterána už asi 5 let, oblast Brno):
1. Ve veteránském klubu teoreticky být nemusíš, ale je to fakt jen teorie - bez nich ty "papíry" v životě nevyřídíš.
2. Omezení na sezónu už neplatí, můžeš jezdit kam chceš, kdy chceš a jak chceš, jen s autem nesmíš podnikat
3. Platí se vždy 1/12 běžné sazby povinného ručení ročně, zato s havarijním pojištěním bývá dost problém
4. Já na dokladu o koupi vozu žádnou poznámku o veteránovi neměl a nebyl problém, v klubu ale chtějí nějak dokázat stáří auta (např. původním italským nebo jiným techničákem atd.)
5. Musíš projít dvojicí testací - tzv. "klubovou" na historickou původnost (aby tam nebyl jiný motor, sedačky atd.) a "krajskou", což je vlastně STK bez emisí (alespoň tak to chodí v Brně). U nás na to bývají docela přísní, žádný moderní tuning neprojde!
6. Ano, je dost odlišností v jednotlivých krajích...
7. Auto nesmí být starší než z roku 1981 nebo 1982 (teď nevím), hranice se sice posunuje, ale NE o rok ročně, nýbrž pomaleji. Jinak řečeno - auto z roku 1984 přihlásíš na vet. čísla až někdy v roce 2009 nebo tak nějak (dá se to najít někde na webu). Navíc v některých klubech tahle "nová" auta neradi vidí (už na mě s mou károu z roku 1976 se občas koukají divně).
8. Zkus www.veteran.cz
9. Není to žádná sranda...